0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Februártól húsvétig tart a csukafogási tilalom

Idén február 1-jén nulla órától március 29-én éjfélig tart a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje. Tekintve, hogy a rendeletben rögzített időszak vége a húsvéti hétvégére esik, a jogszabály ez évben a megszokottnál 2 nappal korábban oldja fel a tiltó rendelkezést - hívta fel a horgászok figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a horgászokat, hogy – a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet értelmében – 2018. február 1-jén, csütörtökön nulla órakor elkezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje. A tilalom március 29-én, a nap huszonnegyedik órájában végződik.

A csuka fogásának időszakos tilalma elősegíti, hogy ez a különleges, őshonos ragadozóhalunk, minél sikeresebb ívással növelje állományát hazai természetes vizeinkben.

Az idei enyhe tél következményeként a csukák ívóhelykeresése és szaporodása korán megkezdődhet. A halállományok ebben az időszakban a legsérülékenyebbek, hiszen a halak – viselkedésük és tartózkodási helyük miatt – az ívás idején könnyebben zsákmányul ejthetők és az ilyenkor kivett anyákkal együtt az ivadékaik is elpusztulnának.

Az állományveszteség megakadályozása érdekében február elejétől március végéig tilos háborgatni a szaporodáshoz készülő, ívóhelyek után kutató és ívó halakat. 

Forrás: Nébih