Back to top

Legyen március 10. a beporzók napja

Ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor érted is van ez a mozgalom – ezzel hívják fel a figyelmünket lelkes önkéntesek a greenfo.hu oldalon, hogy minél többen álljunk egy új természetvédelmi jeles nap ügye mögé.

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók, sőt nélkülük elképzelhetetlen az emberhez méltó életünk a Földön. A beporzó élőlényekkel, azokon belül a rovarokkal kapcsolatos bajnak ezer formája van.

Ezerféle a megoldás is, és nemcsak a termelőknek, az agrár- vagy környezetvédő szakembereknek, hanem mindenkinek juthat belőle egy kicsi feladat, és ha jól csináljuk, egy kicsi öröm is – ezzel hívják fel a figyelmet a greenfo.hu oldalon a téma elkötelezett aktivistái, és egyúttal szimpatizánsokat, pártolókat és szervezőket keresnek, hogy március 10-ét új természetvédelmi jeles napként, a beporzók napjaként írhassuk be a naptárba. Március 10-ig még van egy kis időnk, addig tanulhatunk, taníthatunk, készíthetünk rovartanyát („darázsgarázs”), kialakíthatunk sokféle rovarbarát kertet, tarthatunk rendhagyó tanórát, projektnapot – írják.

Aki szeret kirándulni, akinek az ablakában szokott virágcserép lenni, aki szereti a gyümölcsöt, a mézet, akinek van akár csak egyetlen gyümölcsfa is a környezetében, az joggal érezheti, érte is van ez a mozgalom. Az új természetvédelmi jeles napot önkéntesek ötlete, lelkesedése próbálja életre hívni. Ha elég sokan állnak mögéjük, akkor a mindenkori beporzók napja hatásos eseménnyé nőhet, hatása lehet a természet iránti fogékonyságunk növelésére és a természet egészségesebb működésére.

 

(2017 végén egyébként az ENSZ május 20-át a méhek nemzetközi napjává nyilvánította. A szerk.)

Forrás: 
greenfo.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Egyelőre csak madarakra veszélyes az új vírus

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik, könnyen nagy baj lehet belőle. Az Usutu-vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.

Nagy bajban vannak az északi vándormadarak

A csapadékos és táplálékban gazdag nyár után a gólyák és fecskék jó kondícióban hagyhatják el Magyarországot. Rossz helyzetben van viszont a skandináv területek madárállománya, amelyet megviselt az aszály, és amelyre az Ibériai-félszigeten is rendkívüli hőség és táplálékhiány vár.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Itthon is kevesebb lesz az egyszer használatos műanyag

Magyarország az élbolyba kerülhet az uniós hulladékgazdálkodási és kereskedelmi irányelvek hazai szabályokba való átültetésébe. Magyarország a nejlonzacskók felhasználásában teljesíti a vonatkozó uniós célértékeket.

A mezőgazdaság reformja visszafordíthatja a klímaváltozást

Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.

Nagy szöcskeszámlálás Németországban

Országos rovarszámlálásban való részvételre kérte fel a németeket a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu), hogy megállapítsák, mennyire csökkent a rovarok száma a növényvédőszerek hatására, és mely fajok szorulnak különleges védelemre.

Javában zajlik a dunavirágok nászrepülése

„Az idei évben valahogy minden olyan más.” Minden természeti jelenség korábban kezdődik és gyorsabban lezajlik. Legyen szó kis Apolló-lepkékről, szentjánosbogarakról, havasi cincérekről, szarvasbogarakról…vagy éppen az utóbbi napok során újra előtérbe kerülő dunavirágról.