Back to top

Legyen március 10. a beporzók napja

Ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor érted is van ez a mozgalom – ezzel hívják fel a figyelmünket lelkes önkéntesek a greenfo.hu oldalon, hogy minél többen álljunk egy új természetvédelmi jeles nap ügye mögé.

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók, sőt nélkülük elképzelhetetlen az emberhez méltó életünk a Földön. A beporzó élőlényekkel, azokon belül a rovarokkal kapcsolatos bajnak ezer formája van.

Ezerféle a megoldás is, és nemcsak a termelőknek, az agrár- vagy környezetvédő szakembereknek, hanem mindenkinek juthat belőle egy kicsi feladat, és ha jól csináljuk, egy kicsi öröm is – ezzel hívják fel a figyelmet a greenfo.hu oldalon a téma elkötelezett aktivistái, és egyúttal szimpatizánsokat, pártolókat és szervezőket keresnek, hogy március 10-ét új természetvédelmi jeles napként, a beporzók napjaként írhassuk be a naptárba. Március 10-ig még van egy kis időnk, addig tanulhatunk, taníthatunk, készíthetünk rovartanyát („darázsgarázs”), kialakíthatunk sokféle rovarbarát kertet, tarthatunk rendhagyó tanórát, projektnapot – írják.

Aki szeret kirándulni, akinek az ablakában szokott virágcserép lenni, aki szereti a gyümölcsöt, a mézet, akinek van akár csak egyetlen gyümölcsfa is a környezetében, az joggal érezheti, érte is van ez a mozgalom. Az új természetvédelmi jeles napot önkéntesek ötlete, lelkesedése próbálja életre hívni. Ha elég sokan állnak mögéjük, akkor a mindenkori beporzók napja hatásos eseménnyé nőhet, hatása lehet a természet iránti fogékonyságunk növelésére és a természet egészségesebb működésére.

 

(2017 végén egyébként az ENSZ május 20-át a méhek nemzetközi napjává nyilvánította. A szerk.)

Forrás: 
greenfo.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őserdőt telepítenek a Bükkbe

Magyarország mai területén már nincs ősi állapotában fennmaradt erdő. A Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei uniós támogatással kísérletbe kezdtek az eredeti állapotok lehetőség szerinti visszaállítására.

Bolíviában van a világ legváltozatosabb nemzeti parkja

Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park két és fél éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén elterülő természetvédelmi térségben.

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Gyümölcságazat vércseszárnyakon

Az amerikai Michigan államban elsőre meredeknek hangzó kijelentést tett egy tudóscsoport: a tarka vércsék segítségével lehetne elérni a gazdasági növekedést. Közelebbről megvizsgálva azonban nem is olyan lehetetlen ez.

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Az önkormányzat megvédi a partifecskék fészkeit Szelevényen

Partifecskéket védenek Szelevényen. A Svájger-major melletti cukorgyári mésziszapba vájtak fészket a kis madarak, egész telepet alakítva ki az oldalában. A sok évvel ezelőtt lerakott, majd magára hagyott mésziszapot azonban egy vállalkozó szeretné elvitetni, ezt az önkormányzat nem hagyja.

Füleskuvikot látott? Jelentse be!

Az MME felmérés-sorozatának zárásaként egy kevésbé közismert, de a lakott területeken is egyre gyakoribb, terjedőben lévő bagolyfaj állományfelmérésben segíthet a lakosság. Ez azért fontos, mert gyakorisága ellenére nagyon pontatlan becsléseik vannak ennek az apró bagolyfajnak az országos állományáról.

Segítsünk átjutni a sünöknek a túloldalra

Tavasszal egyre gyakrabban találkozhatunk Somogy megyében a hazánkban élő keleti sünnel, amely a jó idő beköszöntével rendszeresen indul éjszakai élelemszerző túrákra. És ezzel együtt sajnos elütött példányokkal is gyakrabban találkozhatunk.

870 gyerek ünnepelte a Madarak és Fák Napját a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben

870 gyerkőc ismerkedett a madarak, fák és cserjék világával pénteken Nyíregyházán, a Tuzson János Botanikus Kertben. Hogy segítsék is az élővilágot, madárodúkat is készítettek és fát ültettek. A programokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kaktusz-ház Építése Alapítvány, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája szervezte.

Kutyák zöldítik vissza az erdőtűz sújtotta területeket

Chile történetének legrosszabb erdőtűz-szezonja volt a 2017-es: 1,4 millió angol holdnyi terület (több mint 560 ezer hektár) vált a lángok martalékává, 1500 otthon semmisült meg, és legalább 11 ember vesztette életét. Egy tucatnál is több ország küldött speciális tűzoltókat, hogy segítsék a tűz megfékezését. Mire ez sikerült, csak a füstölgő pusztaság maradt.