Back to top

Legyen március 10. a beporzók napja

Ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor érted is van ez a mozgalom – ezzel hívják fel a figyelmünket lelkes önkéntesek a greenfo.hu oldalon, hogy minél többen álljunk egy új természetvédelmi jeles nap ügye mögé.

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók, sőt nélkülük elképzelhetetlen az emberhez méltó életünk a Földön. A beporzó élőlényekkel, azokon belül a rovarokkal kapcsolatos bajnak ezer formája van.

Ezerféle a megoldás is, és nemcsak a termelőknek, az agrár- vagy környezetvédő szakembereknek, hanem mindenkinek juthat belőle egy kicsi feladat, és ha jól csináljuk, egy kicsi öröm is – ezzel hívják fel a figyelmet a greenfo.hu oldalon a téma elkötelezett aktivistái, és egyúttal szimpatizánsokat, pártolókat és szervezőket keresnek, hogy március 10-ét új természetvédelmi jeles napként, a beporzók napjaként írhassuk be a naptárba. Március 10-ig még van egy kis időnk, addig tanulhatunk, taníthatunk, készíthetünk rovartanyát („darázsgarázs”), kialakíthatunk sokféle rovarbarát kertet, tarthatunk rendhagyó tanórát, projektnapot – írják.

Aki szeret kirándulni, akinek az ablakában szokott virágcserép lenni, aki szereti a gyümölcsöt, a mézet, akinek van akár csak egyetlen gyümölcsfa is a környezetében, az joggal érezheti, érte is van ez a mozgalom. Az új természetvédelmi jeles napot önkéntesek ötlete, lelkesedése próbálja életre hívni. Ha elég sokan állnak mögéjük, akkor a mindenkori beporzók napja hatásos eseménnyé nőhet, hatása lehet a természet iránti fogékonyságunk növelésére és a természet egészségesebb működésére.

 

(2017 végén egyébként az ENSZ május 20-át a méhek nemzetközi napjává nyilvánította. A szerk.)

Forrás: 
greenfo.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért mondjuk: „iszik, mint a gödény”?

A rózsás gödény mintegy másfél méteres testhosszával, hatalmas, jellegzetes csőrével lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrét lényegében egy hatalmas halfogó eszköznek is tekinthetjük. Felső kávája kampós, míg az alsón egy terjedelmes, torokra is kiterjedő bőrzacskó található.

A világ legmagányosabb békája

Bolíviában él Rómeó, a Sehuencas-vízibéka (ejtsd: széjuenkássz), aki fajának utolsó élő példánya lehet. A tudósok versenyt futnak az idővel, hogy találhassanak neki egy nőstényt.

Elfogadás előtt a Mézjelentés

Március elsején szavazhat az Európai Parlament a Mézjelentésről, amely az Európában termelt, azon belül is a kiváló minőségű magyar mézet védené meg a hamisított importtól. Bár a dokumentum sarokpontja az álmézek elleni küzdelem, elfogadásának ennél sokkal szélesebb körű előnyei lehetnek, mondta Erdős Norbert, a Mézjelentést beterjesztő EP-képviselő Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

A tűlevelűeket károsító rovarok pusztítója

A búbos cinege talán a legszebb hazai cinegefaj, a verébnél kisebb, hossza 11,5 cm. Hátrafelé hajló hegyes bóbitája alapján könnyű felismerni. A tojó és a fiatalok búbja valamivel rövidebb, mint a hímé, de ezt általában csak akkor látni, ha a két madár egymás közelében van. Leggyakrabban hallatott nagyon jellemző hangja pergő „gürrr”.

„A fene egye meg!” - a farkasok helyzete a korábbi századokban

Nincs magyar ember akinek e „szelíd” káromkodás ne hagyta volna el az ajkát. A „fene” szót elsősorban a népi gyógyászatban, mint betegségelnevezést használták. Az viszont kevésbé ismert, hogy egészen a 1270-es évekig Magyarországon a „fene” alatt farkast értettek. A magyarságot, mint pásztorkodó, állattartó népet mindig erősen foglalkoztatta a farkas elleni védelem.

Városlakó vadállatok

Jóllehet, a városok elsősorban az emberek igényeit hivatottak kiszolgálni, azonban nem csupán számunkra biztosítanak ideális lakókörnyezetet. Míg nyugaton a vaddisznók borzolják a városlakók idegeit, a kecs­kemétieknek a nyestek okoznak álmatlan éjszakákat. Továbbá, amely fajtól leginkább ódzkodunk, annak egyedei szorulnak leginkább segítségünkre és toleranciánkra.

Hegyvidéki bagoly az Alföldön

Meglepő találkozásban volt része egy nagykörűi madarásznak a minap. Rimóczi Árpád egy uráli baglyot figyelt meg a Tisza-parti településen.

Madarászok, irány a kardoskúti puszta!

Az enyhe időnek köszönhetően rendkívül színes madárvilág figyelhető meg a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó térségében.

NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások

Mivel közeledik a tavasz, így talán időszerű néhány fontos előírás felfrissítése a NATURA 2000-es gyepterületek vonatkozásában. Az ebbe a kategóriába tartozó gyepeket kétféle módon lehet hasznosítani: kaszálással és legeltetéssel.

Akg-s növényvédőszer korlátozások

A VP akg-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.