0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Legyen március 10. a beporzók napja

Ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor érted is van ez a mozgalom – ezzel hívják fel a figyelmünket lelkes önkéntesek a greenfo.hu oldalon, hogy minél többen álljunk egy új természetvédelmi jeles nap ügye mögé.

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók, sőt nélkülük elképzelhetetlen az emberhez méltó életünk a Földön. A beporzó élőlényekkel, azokon belül a rovarokkal kapcsolatos bajnak ezer formája van.

Ezerféle a megoldás is, és nemcsak a termelőknek, az agrár- vagy környezetvédő szakembereknek, hanem mindenkinek juthat belőle egy kicsi feladat, és ha jól csináljuk, egy kicsi öröm is – ezzel hívják fel a figyelmet a greenfo.hu oldalon a téma elkötelezett aktivistái, és egyúttal szimpatizánsokat, pártolókat és szervezőket keresnek, hogy március 10-ét új természetvédelmi jeles napként, a beporzók napjaként írhassuk be a naptárba. Március 10-ig még van egy kis időnk, addig tanulhatunk, taníthatunk, készíthetünk rovartanyát („darázsgarázs”), kialakíthatunk sokféle rovarbarát kertet, tarthatunk rendhagyó tanórát, projektnapot – írják.

Aki szeret kirándulni, akinek az ablakában szokott virágcserép lenni, aki szereti a gyümölcsöt, a mézet, akinek van akár csak egyetlen gyümölcsfa is a környezetében, az joggal érezheti, érte is van ez a mozgalom. Az új természetvédelmi jeles napot önkéntesek ötlete, lelkesedése próbálja életre hívni. Ha elég sokan állnak mögéjük, akkor a mindenkori beporzók napja hatásos eseménnyé nőhet, hatása lehet a természet iránti fogékonyságunk növelésére és a természet egészségesebb működésére.

 

(2017 végén egyébként az ENSZ május 20-át a méhek nemzetközi napjává nyilvánította. A szerk.)

Forrás: greenfo.hu