0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

FAO: stagnáltak a világpiaci élelmiszerárak januárban 

Januárban stagnált a FAO élelmiszerár-indexe. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindex 169,5 pont lett, ugyanúgy mint decemberben. Tavaly januárban az index magasabban, 173,8 ponton állt. 

A múlt hónapban a szemes termékek és az olajos magvak áremelkedését ellensúlyozta a húsfélék, a tejtermékek és a cukor árának a csökkenése. 

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

A FAO csütörtökön közölt előrejelzése szerint idén rekordszintű, 2,64 milliárd tonna lesz a globális gabonatermés, 1,3 százalékkal múlja felül a tavalyit, amihez különösen hozzájárul, hogy több kukorica terem Kínában, Mexikóban és az Európai Unióban.

Forrás: MTI-Eco