Back to top

Húsz hektáros ültetvényt érdemes teljesen gépesíteni

Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. A speciális kertészeti munkagépek gyártói folyamatosan fejlesztenek az igények kielégítésére.
Az utóbbi években kiegyensúlyozottabbá vált a kertészeti gépek forgalma, tudtuk meg Szabadi Gábortól, az ilyen berendezésekre szakosodott Bartifarm Kft. vezetőjétől.

Bár nagyon befolyásolja a gépeladásokat a támogatás, már az ígérete is lendít a forgalmon. Aki képes önerőből fejleszteni a gépparkját, a támogatás ígéretére elindíthatja a beruházást. Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. Ahhoz pedig további traktorok is kellenek, hogy időben el lehessen végezni a munkákat.

Figyelni kell arra is, hogy a munkagépeket jó szakemberek, gondos traktorosok működtessék, különben kárt okozhatnak az ültetvényben: vagy a növényt vagy a támrendszert sérthetik meg.

Ez az egész Európára jellemző felfutás érződik a vásárlásban is, tette hozzá Szabadi Gábor. Ami eddig elkészült két hét alatt, arra már több hónapot is kell várni. Ugyanakkor gyorsan fejlesztenek is a gyártók, mind újabb megoldásokkal jelennek meg.

Hajtásemelő gép munkában
Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon is mind többen keresik a szőlőültetvényben használható hajtásemelő gépet, amit nem is olyan egyszerű működtetni, kell hozzá a jó traktoros. Szeretik a gazdálkodók a KMS mechanikus sorművelőjét, amivel sekély talajműveléssel kiforgathatók a gyomok a szőlő- vagy gyümölcsfasorok mellől.

Európában mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő növényvédelemre, amit a gépesítés oldaláról a permetlé elsodródását csökkentő megoldásokkal lehet segíteni.

Az elektrosztatikus permetezőgép segítségével az ellentétes töltésű permetlécsepp és növényzet közti vonzás miatt kevesebb permetlé is elég, mert közel a teljes mennyiség a lombra kerül. Arra azonban vigyázni kell, hogy magas páratartalom esetén kevésbé működik a rendszer, akkor inkább az elektrosztatikus feltöltést kikapcsolva, hagyományos módon használjuk a gépet, figyelmeztet Szabadi Gábor. Kínálatukban a Lochmann gépei szerepelnek és forgalmaznak alagútpermetezőt is, amivel visszanyerhető a földre csöpögő permetlé, ezért a biotermesztésben használják a talaj rézszennyezésének elkerülésére.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, amelyből mindannyian tanulhatunk.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Tovább bonyolódnak az uniós agrárkifizetések?

Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.