Back to top

Húsz hektáros ültetvényt érdemes teljesen gépesíteni

Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. A speciális kertészeti munkagépek gyártói folyamatosan fejlesztenek az igények kielégítésére.
Az utóbbi években kiegyensúlyozottabbá vált a kertészeti gépek forgalma, tudtuk meg Szabadi Gábortól, az ilyen berendezésekre szakosodott Bartifarm Kft. vezetőjétől.

Bár nagyon befolyásolja a gépeladásokat a támogatás, már az ígérete is lendít a forgalmon. Aki képes önerőből fejleszteni a gépparkját, a támogatás ígéretére elindíthatja a beruházást. Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. Ahhoz pedig további traktorok is kellenek, hogy időben el lehessen végezni a munkákat.

Figyelni kell arra is, hogy a munkagépeket jó szakemberek, gondos traktorosok működtessék, különben kárt okozhatnak az ültetvényben: vagy a növényt vagy a támrendszert sérthetik meg.

Ez az egész Európára jellemző felfutás érződik a vásárlásban is, tette hozzá Szabadi Gábor. Ami eddig elkészült két hét alatt, arra már több hónapot is kell várni. Ugyanakkor gyorsan fejlesztenek is a gyártók, mind újabb megoldásokkal jelennek meg.

Hajtásemelő gép munkában
Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon is mind többen keresik a szőlőültetvényben használható hajtásemelő gépet, amit nem is olyan egyszerű működtetni, kell hozzá a jó traktoros. Szeretik a gazdálkodók a KMS mechanikus sorművelőjét, amivel sekély talajműveléssel kiforgathatók a gyomok a szőlő- vagy gyümölcsfasorok mellől.

Európában mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő növényvédelemre, amit a gépesítés oldaláról a permetlé elsodródását csökkentő megoldásokkal lehet segíteni.

Az elektrosztatikus permetezőgép segítségével az ellentétes töltésű permetlécsepp és növényzet közti vonzás miatt kevesebb permetlé is elég, mert közel a teljes mennyiség a lombra kerül. Arra azonban vigyázni kell, hogy magas páratartalom esetén kevésbé működik a rendszer, akkor inkább az elektrosztatikus feltöltést kikapcsolva, hagyományos módon használjuk a gépet, figyelmeztet Szabadi Gábor. Kínálatukban a Lochmann gépei szerepelnek és forgalmaznak alagútpermetezőt is, amivel visszanyerhető a földre csöpögő permetlé, ezért a biotermesztésben használják a talaj rézszennyezésének elkerülésére.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.