Back to top

Húsz hektáros ültetvényt érdemes teljesen gépesíteni

Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. A speciális kertészeti munkagépek gyártói folyamatosan fejlesztenek az igények kielégítésére.
Az utóbbi években kiegyensúlyozottabbá vált a kertészeti gépek forgalma, tudtuk meg Szabadi Gábortól, az ilyen berendezésekre szakosodott Bartifarm Kft. vezetőjétől.

Bár nagyon befolyásolja a gépeladásokat a támogatás, már az ígérete is lendít a forgalmon. Aki képes önerőből fejleszteni a gépparkját, a támogatás ígéretére elindíthatja a beruházást. Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. Ahhoz pedig további traktorok is kellenek, hogy időben el lehessen végezni a munkákat.

Figyelni kell arra is, hogy a munkagépeket jó szakemberek, gondos traktorosok működtessék, különben kárt okozhatnak az ültetvényben: vagy a növényt vagy a támrendszert sérthetik meg.

Ez az egész Európára jellemző felfutás érződik a vásárlásban is, tette hozzá Szabadi Gábor. Ami eddig elkészült két hét alatt, arra már több hónapot is kell várni. Ugyanakkor gyorsan fejlesztenek is a gyártók, mind újabb megoldásokkal jelennek meg.

Hajtásemelő gép munkában
Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon is mind többen keresik a szőlőültetvényben használható hajtásemelő gépet, amit nem is olyan egyszerű működtetni, kell hozzá a jó traktoros. Szeretik a gazdálkodók a KMS mechanikus sorművelőjét, amivel sekély talajműveléssel kiforgathatók a gyomok a szőlő- vagy gyümölcsfasorok mellől.

Európában mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő növényvédelemre, amit a gépesítés oldaláról a permetlé elsodródását csökkentő megoldásokkal lehet segíteni.

Az elektrosztatikus permetezőgép segítségével az ellentétes töltésű permetlécsepp és növényzet közti vonzás miatt kevesebb permetlé is elég, mert közel a teljes mennyiség a lombra kerül. Arra azonban vigyázni kell, hogy magas páratartalom esetén kevésbé működik a rendszer, akkor inkább az elektrosztatikus feltöltést kikapcsolva, hagyományos módon használjuk a gépet, figyelmeztet Szabadi Gábor. Kínálatukban a Lochmann gépei szerepelnek és forgalmaznak alagútpermetezőt is, amivel visszanyerhető a földre csöpögő permetlé, ezért a biotermesztésben használják a talaj rézszennyezésének elkerülésére.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

3,6 millió abroncs Tatabányáról

Kiemelkedően sikeres üzleti évet zárt a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., amely tavaly 47 százalékkal, 53,1 milliárd forintra növelte értékesítésének árbevételét. Az eredmények jelentős növekedésének hátterében a cég által 85 milliárd forintos beruházással megvalósított kapacitásbővítés és technológiafejlesztés áll.

Informatika és növényvédelem

A növényvédelem nélkülözhetetlen láncszem az élelmiszerláncban, és napjainkban különösen nagy a szakma társadalmi jelentősége, hiszen a környezetünk megóvása mellett az élelmiszerek biztonságáért is felelősek a művelői. A 64. Növényvédelmi Tudományos Napokon átadták a szakma elismeréseit is.

Életműdíjat kapott Hájos László

Életműdíjat kapott Hájos László, lapunk főszerkesztője, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete által jótékony céllal szervezett 14. Szóvivők Bálján.

Dióalakítás görög módra

Magyar szemnek igen erősen metszik a diót a görög termesztők, derült ki a Tész-Ész Nonprofit Kft. szakmai napján, ahol Dimitris Mavridis és  Konstantinos Doulgeridis, az i-CON.SHARE szaktanácsadói mutatták be, mit javasolnak egy fiatal, és egy termő diósban. A bemutatónak Kőszegi Vilmos Vereben található öntözött, tápoldatozott ültetvényei adtak otthont.

Hogyan telepítsünk mohát?

A moha a japán kertek egyik emblematikus növénye, ha jól érzi magát, hatalmas területeket boríthat be, vastag zöld szőnyeget alkotva köveken, kerti lámpásokon és nagy fákon. Ezt a puha szőnyeget mi is megtelepíthetjük a kertjeinkben.

A városok és a biomassza-alapú gazdaság

A biomassza-alapú gazdaság fejlesztésének egyik fő eszköze a kutatás és innováció erősítése - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára egy hároméves, a témában tervezett kutatásokat támogató európai uniós projekt zárótanácskozásán.

Szaktárca: csökkenni fog idén a profit

Idén várhatóan 6,5 százalékkal csökken az amerikai farmerek profitrátája az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának prognózisa szerint. Az idei nyereség ezzel nagyjából a fele lehet a 2013-as csúcsnak.

Döbbenetes exportnövekedés: 48 százalékot nőtt a kivitel

Egészen komoly mértékben tudott növekedni tavaly az amerikai sertésbőr-export, hiszen a kivitelnövekmény értéke a múlt évben elérte a 48,6 millió dollárt, amely éppen 48 százalékos bővülésnek felel meg – írja a National Hog Farmer, amerikai sertéstartóknak szóló szakmai portál.

Ezeknél a termelőknél lett profit

Az alacsony terményárak dacára jól teljesítettek az amerikai északnyugati vidék termelői, részben annak köszönhetően, hogy megfelelően diverz terménystruktúrával dolgoztak – írja banki szakemberekre és közgazdászokra hivatkozva a Capitalpress.com.

Jól alakul az almapiac

A tavalyi 9 millió tonnás európai almatermés hatására kedvezően alakul a 2017-18-as almaidény, az árak emelkedtek. A dél-tiroli VOG konzorcium eladásai a vártnál kedvezőbben alakultak az almaidény közepére.