Back to top

Húsz hektáros ültetvényt érdemes teljesen gépesíteni

Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. A speciális kertészeti munkagépek gyártói folyamatosan fejlesztenek az igények kielégítésére.
Az utóbbi években kiegyensúlyozottabbá vált a kertészeti gépek forgalma, tudtuk meg Szabadi Gábortól, az ilyen berendezésekre szakosodott Bartifarm Kft. vezetőjétől.

Bár nagyon befolyásolja a gépeladásokat a támogatás, már az ígérete is lendít a forgalmon. Aki képes önerőből fejleszteni a gépparkját, a támogatás ígéretére elindíthatja a beruházást. Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. Ahhoz pedig további traktorok is kellenek, hogy időben el lehessen végezni a munkákat.

Figyelni kell arra is, hogy a munkagépeket jó szakemberek, gondos traktorosok működtessék, különben kárt okozhatnak az ültetvényben: vagy a növényt vagy a támrendszert sérthetik meg.

Ez az egész Európára jellemző felfutás érződik a vásárlásban is, tette hozzá Szabadi Gábor. Ami eddig elkészült két hét alatt, arra már több hónapot is kell várni. Ugyanakkor gyorsan fejlesztenek is a gyártók, mind újabb megoldásokkal jelennek meg.

Hajtásemelő gép munkában
Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon is mind többen keresik a szőlőültetvényben használható hajtásemelő gépet, amit nem is olyan egyszerű működtetni, kell hozzá a jó traktoros. Szeretik a gazdálkodók a KMS mechanikus sorművelőjét, amivel sekély talajműveléssel kiforgathatók a gyomok a szőlő- vagy gyümölcsfasorok mellől.

Európában mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő növényvédelemre, amit a gépesítés oldaláról a permetlé elsodródását csökkentő megoldásokkal lehet segíteni.

Az elektrosztatikus permetezőgép segítségével az ellentétes töltésű permetlécsepp és növényzet közti vonzás miatt kevesebb permetlé is elég, mert közel a teljes mennyiség a lombra kerül. Arra azonban vigyázni kell, hogy magas páratartalom esetén kevésbé működik a rendszer, akkor inkább az elektrosztatikus feltöltést kikapcsolva, hagyományos módon használjuk a gépet, figyelmeztet Szabadi Gábor. Kínálatukban a Lochmann gépei szerepelnek és forgalmaznak alagútpermetezőt is, amivel visszanyerhető a földre csöpögő permetlé, ezért a biotermesztésben használják a talaj rézszennyezésének elkerülésére.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

A vállalatok több mint 70%-a ismeri a fenntartható fejlődési célokat

A PwC tanulmánya szerint a szervezetek közel háromnegyede (72%-a) tesz említést a fenntartható fejlődési célokról az éves vállalati vagy fenntarthatósági jelentésében, ami az elmúlt évhez képest 10%-os növekedést jelent.

Kitiltják az üzletekből a műanyag zacskót Szlovéniában

Szlovénia drasztikusan szeretné csökkenteni az egy főre jutó műanyag zacskók számát a következő öt évben. A környezetszennyezés elleni harc első lépéseként a kereskedelmi láncokból száműzik bevásárlószatyrokat.

A párizsi klímamegállapodás alapján erdőt telepít a magyar állam a Balkánon

Az uniós csatlakozás előtt álló balkáni államok légszennyezés-csökkentő beruházásainak támogatásra a magyar állam a párizsi klímamegállapodás négy évvel ezelőtti aláírása kapcsán tett ígéretet.

A katicák nem szeretik az AC/DC-t

Az emberi tevékenységek által keltett (antropogén) zajok fontos környezeti problémát jelentenek. A hangokkal végzett kezelésnél különféle típusú zenéket és egy zsúfolt városban mérhető városi zajok katicákra gyakorolt hatását vizsgálták a tudósok.

Az ember helyett kapáljon a robot

Már nem a jövő, hogy robotok dolgozzanak a kertészetekben is. Szükség is van rájuk, hiszen egyre nehezebben találni megbízható munkaerőt. A két francia robottechnikai mérnök által alapított Naio Technologies cég már négy robotot fejlesztett, és ebből kettőnek már számos példánya dolgozik főként francia kertészetekben.