Back to top

Húsz hektáros ültetvényt érdemes teljesen gépesíteni

Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. A speciális kertészeti munkagépek gyártói folyamatosan fejlesztenek az igények kielégítésére.
Az utóbbi években kiegyensúlyozottabbá vált a kertészeti gépek forgalma, tudtuk meg Szabadi Gábortól, az ilyen berendezésekre szakosodott Bartifarm Kft. vezetőjétől.

Bár nagyon befolyásolja a gépeladásokat a támogatás, már az ígérete is lendít a forgalmon. Aki képes önerőből fejleszteni a gépparkját, a támogatás ígéretére elindíthatja a beruházást. Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. Ahhoz pedig további traktorok is kellenek, hogy időben el lehessen végezni a munkákat.

Figyelni kell arra is, hogy a munkagépeket jó szakemberek, gondos traktorosok működtessék, különben kárt okozhatnak az ültetvényben: vagy a növényt vagy a támrendszert sérthetik meg.

Ez az egész Európára jellemző felfutás érződik a vásárlásban is, tette hozzá Szabadi Gábor. Ami eddig elkészült két hét alatt, arra már több hónapot is kell várni. Ugyanakkor gyorsan fejlesztenek is a gyártók, mind újabb megoldásokkal jelennek meg.

Hajtásemelő gép munkában
Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon is mind többen keresik a szőlőültetvényben használható hajtásemelő gépet, amit nem is olyan egyszerű működtetni, kell hozzá a jó traktoros. Szeretik a gazdálkodók a KMS mechanikus sorművelőjét, amivel sekély talajműveléssel kiforgathatók a gyomok a szőlő- vagy gyümölcsfasorok mellől.

Európában mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő növényvédelemre, amit a gépesítés oldaláról a permetlé elsodródását csökkentő megoldásokkal lehet segíteni.

Az elektrosztatikus permetezőgép segítségével az ellentétes töltésű permetlécsepp és növényzet közti vonzás miatt kevesebb permetlé is elég, mert közel a teljes mennyiség a lombra kerül. Arra azonban vigyázni kell, hogy magas páratartalom esetén kevésbé működik a rendszer, akkor inkább az elektrosztatikus feltöltést kikapcsolva, hagyományos módon használjuk a gépet, figyelmeztet Szabadi Gábor. Kínálatukban a Lochmann gépei szerepelnek és forgalmaznak alagútpermetezőt is, amivel visszanyerhető a földre csöpögő permetlé, ezért a biotermesztésben használják a talaj rézszennyezésének elkerülésére.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Informatikában fejleszt a Coop

Többet fordít informatikai rendszerének fejlesztésére a Coop – döntött a társaság szerdai közgyűlésén. A cégcsoport tavaly megőrizte pozícióját a kereskedelemben, és hatékonyságát javító fejlesztésekre is fordított.

Mentik a gesztenye- és hársfákat

Folytatódik a dél-Zalában a hárs- és gesztenyefák injektálásos védelme. Az eljárás során a szakemberek felszívódó rovarölő szert juttatnak a fák nedvkeringésébe.

Ezt kell tudni az új repcebetegségről

A Vas és Zala megyében feltűnt repcebetegség nem ismeretlen a káposztatermesztők körében. A káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája savanyú talajokon fordul elő, hazánkban nem számít a gyakori betegségek közé, de vegyszeres védekezés nem lehetséges ellene. A betegségről Virág Attila, a Rapool déli régiójának vezetője beszélt az Arysta LifeScience rádpusztai növényvédelmi tanácskozásán.

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Kanada fejlesztené a gabonaszállítást

Kanada komoly gabonatermelő ország, ám az áru szállításával már vannak gondjai - különösen az arrafelé kemény teleken. A probléma mára a hatalmas termelési mennyiségek értékesítését veszélyezteti, ezért vasúti fejlesztésekbe kezdenek.

Magyarország mindent megtesz a levegőminőség javítása érdekében 

Magyarország eddig is sokat tett a levegőminőség javítása, a kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében, és a kormány folyamatosan dolgozik további intézkedéséken és újabb lépések megtételén - reagált az Agrárminisztérium arra, hogy az Európai Bizottság (EB) Magyarország esetében is a bírósághoz fordul a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt.

Az önkormányzat megvédi a partifecskék fészkeit Szelevényen

Partifecskéket védenek Szelevényen. A Svájger-major melletti cukorgyári mésziszapba vájtak fészket a kis madarak, egész telepet alakítva ki az oldalában. A sok évvel ezelőtt lerakott, majd magára hagyott mésziszapot azonban egy vállalkozó szeretné elvitetni, ezt az önkormányzat nem hagyja.

Fejlesztésekkel stabilizálják az élelmiszerárakat

A nemzeti logisztikai hatóságnak adott többletjogosítványokkal igyekszik stabilizálni az élelmiszer-ellátási láncot Indonézia, a várakozások szerint ezzel megzabolázhatók az elszabaduló élelmiszerárak is.

A kertészetben is fontos a cégadatok védelme

A számítógépek, okostelefonok és más informatikai eszközök hibái vagy az azok ellen irányuló külső támadások komoly zavart okozhatnak a termelésben is. Elkerülésükre biztonságossá kell tenni az internetvezérelt irányítóberendezéseket, az úgynevezett végponteszközt, a titkosítási kódokat és a feloldó programokat, mindez most különösen időszerű a hatályba lépő adatvédelmi rendelettel összefüggésben.

Új alosztályok az agrárkamaránál

Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vízgazdálkodási alosztálya valamint Környezeti és fenntarthatósági alosztálya március 11-én. A két alosztály céljai közt szerepel egyebek közt a vízjogi engedélyezési folyamatok egyszerűsítése, szántóföldi vízkezelési technológiák kidolgozása, az öntözésfejlesztés, továbbá foglalkozik az ökológiai gazdálkodással, a növényvédő szerek használatával is.