Back to top

Díjazták Európa méhbarát kezdeményezéseit

Tavaly decemberben adták át European Bee Awardot, mellyel elismerik az innovatív és praktikus ötleteket, melyekkel az európai gazdálkodásban megvédhetőek a beporzók. A díj azon gazdákat, területtulajdonosokat, kutatókat, magán és közintézményeket támogatja, akik innovatív projekteket dolgoznak ki a mezőgazdaság részére hasznos méhek és más beporzó állatok védelmére.

Fotó: ELO
A díjat az európai földtulajdonosok szervezete (European Landowners' Organization - ELO) és az európai mezőgazdasági gépgyártók szövetsége (CEMA) szövetsége alapította. Az idei év díja a magán és közintézmények, és az egyéni kezdeményezések elkötelezettségét ünnepli a beporzók jóléte és a méh-barát gazdálkodási módok iránt Európában.

A 2017-es nyertesek:

  • „Egy méh projekt a magányos méhekért” egy belga fizikai megoldásokat készítő cég, a Sibelco pályázata, mely a saját Biodiverzitás és Európai Fajvédelmi programjának része, elnyerte a „földhasználati gyakorlatok” díjat.
  • A „Dropleg: Növényvédőszerek virágzási szint alatti kijuttatása repcénél” a speciális fúvókákat gyártó cég, a Lechler GmbH projektje, az „innovatív és technológiai megoldások” díjat kapta meg.
  • A „Megporzók barátja” díjat Marek Nowakowski kapta meg, aki magánszemélyként sokat tett a megporzókért, illetve külön megemlítették a „Terras de Mondalva”-t, ami egy integrált méhész projekt Portugáliában a vidékfejlesztésért.

A zsűri tagja, Franc Bogovič EP képviselő a díjátadón hangsúlyozta „A European Bee Award megadja a szükséges elismerést az értékes projekteknek, melyek évről évre megmutatják az európai mezőgazdaságban jelen lévő közös elkötelezettséget a megporzók védelmére.”

A rendezvényen Mariya Gabriel európai uniós biztos is gratulált a kezdeményezéshez, véleménye szerint „fontos, hogy a méhegészségügy napirenden maradjon Európában, ahogy az is, hogy népszerűsítsük azokat a kezdeményezéseket és a projekteket, melyek figyelemfelkeltőek a politikai döntéshozók és a polgárok számára is, és hogy proaktívan kezeljük a méhészeti szektor kihívásait.”

Thierry de l’Escaille, az ELO főtitkára szerint „komoly harc folyt a díjért, és nehéz volt kiválasztani a nyertest. Mégis a benyújtott nagyszámú és színvonalas pályázat jól mutatja azt, hogy elkötelezett erőfeszítéseket tesznek Európa szerte a méhpusztulás megállítására és a biodiverzitás növelésére.”

A CEMA részéről Gilles Dryancour tiszteletbeli elnök köszöntötte a mezőgazdasági gépgyártó ipart, mely élvonalbeli permetezőtechnológiát fejlesztett, ami párhuzamosan javítja a gazdálkodási tevékenység hatékonyságát és a megporzók populációinak védelmét, ahogy azt a Dropleg projekt bemutatta.

2017-ben az European Bee Award versenyre 18 pályázat érkezett 11 különböző országból. A díjkiosztón több, mint 100 résztvevő jelent meg: méhészek, törvényhozók, gazdálkodók, akadémikusok, és a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor képviselői vitatták meg a legjobb módszereket, miközben élvezték az ünnepi kapcsolatépítő estét, ünnepelve a méheket és a biodiverzitást.
Forrás: 
www.cema-agri.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

Egyelőre csak madarakra veszélyes az új vírus

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik, könnyen nagy baj lehet belőle. Az Usutu-vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Súlyos kártérítést kell fizetnie Monsanto-nak

A San Francisco-i legfelsőbb bíróság ítélete szerint 289 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Monsanto-nak annak a férfinak, aki a vád szerint glifozát tartalmú gyomirtó szerektől kapott rákos megbetegedést.

Nagy bajban vannak az északi vándormadarak

A csapadékos és táplálékban gazdag nyár után a gólyák és fecskék jó kondícióban hagyhatják el Magyarországot. Rossz helyzetben van viszont a skandináv területek madárállománya, amelyet megviselt az aszály, és amelyre az Ibériai-félszigeten is rendkívüli hőség és táplálékhiány vár.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.