Back to top

Díjazták Európa méhbarát kezdeményezéseit

Tavaly decemberben adták át European Bee Awardot, mellyel elismerik az innovatív és praktikus ötleteket, melyekkel az európai gazdálkodásban megvédhetőek a beporzók. A díj azon gazdákat, területtulajdonosokat, kutatókat, magán és közintézményeket támogatja, akik innovatív projekteket dolgoznak ki a mezőgazdaság részére hasznos méhek és más beporzó állatok védelmére.

Fotó: ELO
A díjat az európai földtulajdonosok szervezete (European Landowners' Organization - ELO) és az európai mezőgazdasági gépgyártók szövetsége (CEMA) szövetsége alapította. Az idei év díja a magán és közintézmények, és az egyéni kezdeményezések elkötelezettségét ünnepli a beporzók jóléte és a méh-barát gazdálkodási módok iránt Európában.

A 2017-es nyertesek:

  • „Egy méh projekt a magányos méhekért” egy belga fizikai megoldásokat készítő cég, a Sibelco pályázata, mely a saját Biodiverzitás és Európai Fajvédelmi programjának része, elnyerte a „földhasználati gyakorlatok” díjat.
  • A „Dropleg: Növényvédőszerek virágzási szint alatti kijuttatása repcénél” a speciális fúvókákat gyártó cég, a Lechler GmbH projektje, az „innovatív és technológiai megoldások” díjat kapta meg.
  • A „Megporzók barátja” díjat Marek Nowakowski kapta meg, aki magánszemélyként sokat tett a megporzókért, illetve külön megemlítették a „Terras de Mondalva”-t, ami egy integrált méhész projekt Portugáliában a vidékfejlesztésért.

A zsűri tagja, Franc Bogovič EP képviselő a díjátadón hangsúlyozta „A European Bee Award megadja a szükséges elismerést az értékes projekteknek, melyek évről évre megmutatják az európai mezőgazdaságban jelen lévő közös elkötelezettséget a megporzók védelmére.”

A rendezvényen Mariya Gabriel európai uniós biztos is gratulált a kezdeményezéshez, véleménye szerint „fontos, hogy a méhegészségügy napirenden maradjon Európában, ahogy az is, hogy népszerűsítsük azokat a kezdeményezéseket és a projekteket, melyek figyelemfelkeltőek a politikai döntéshozók és a polgárok számára is, és hogy proaktívan kezeljük a méhészeti szektor kihívásait.”

Thierry de l’Escaille, az ELO főtitkára szerint „komoly harc folyt a díjért, és nehéz volt kiválasztani a nyertest. Mégis a benyújtott nagyszámú és színvonalas pályázat jól mutatja azt, hogy elkötelezett erőfeszítéseket tesznek Európa szerte a méhpusztulás megállítására és a biodiverzitás növelésére.”

A CEMA részéről Gilles Dryancour tiszteletbeli elnök köszöntötte a mezőgazdasági gépgyártó ipart, mely élvonalbeli permetezőtechnológiát fejlesztett, ami párhuzamosan javítja a gazdálkodási tevékenység hatékonyságát és a megporzók populációinak védelmét, ahogy azt a Dropleg projekt bemutatta.

2017-ben az European Bee Award versenyre 18 pályázat érkezett 11 különböző országból. A díjkiosztón több, mint 100 résztvevő jelent meg: méhészek, törvényhozók, gazdálkodók, akadémikusok, és a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor képviselői vitatták meg a legjobb módszereket, miközben élvezték az ünnepi kapcsolatépítő estét, ünnepelve a méheket és a biodiverzitást.
Forrás: 
www.cema-agri.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

A gemenci sztárpár

Televíziók, hírportálok, újságok – köztük lapunk is – foglalkoznak hónapról hónapra Tóbiás és Sára magánéletével. Talán nincs is az országban olyan médiafogyasztó, aki ne hallott volna a híres gemenci feketególyapár életének egy-egy szívmelengető vagy éppen fájdalmas eseményéről.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.