Back to top

Díjazták Európa méhbarát kezdeményezéseit

Tavaly decemberben adták át European Bee Awardot, mellyel elismerik az innovatív és praktikus ötleteket, melyekkel az európai gazdálkodásban megvédhetőek a beporzók. A díj azon gazdákat, területtulajdonosokat, kutatókat, magán és közintézményeket támogatja, akik innovatív projekteket dolgoznak ki a mezőgazdaság részére hasznos méhek és más beporzó állatok védelmére.

Fotó: ELO
A díjat az európai földtulajdonosok szervezete (European Landowners' Organization - ELO) és az európai mezőgazdasági gépgyártók szövetsége (CEMA) szövetsége alapította. Az idei év díja a magán és közintézmények, és az egyéni kezdeményezések elkötelezettségét ünnepli a beporzók jóléte és a méh-barát gazdálkodási módok iránt Európában.

A 2017-es nyertesek:

  • „Egy méh projekt a magányos méhekért” egy belga fizikai megoldásokat készítő cég, a Sibelco pályázata, mely a saját Biodiverzitás és Európai Fajvédelmi programjának része, elnyerte a „földhasználati gyakorlatok” díjat.
  • A „Dropleg: Növényvédőszerek virágzási szint alatti kijuttatása repcénél” a speciális fúvókákat gyártó cég, a Lechler GmbH projektje, az „innovatív és technológiai megoldások” díjat kapta meg.
  • A „Megporzók barátja” díjat Marek Nowakowski kapta meg, aki magánszemélyként sokat tett a megporzókért, illetve külön megemlítették a „Terras de Mondalva”-t, ami egy integrált méhész projekt Portugáliában a vidékfejlesztésért.

A zsűri tagja, Franc Bogovič EP képviselő a díjátadón hangsúlyozta „A European Bee Award megadja a szükséges elismerést az értékes projekteknek, melyek évről évre megmutatják az európai mezőgazdaságban jelen lévő közös elkötelezettséget a megporzók védelmére.”

A rendezvényen Mariya Gabriel európai uniós biztos is gratulált a kezdeményezéshez, véleménye szerint „fontos, hogy a méhegészségügy napirenden maradjon Európában, ahogy az is, hogy népszerűsítsük azokat a kezdeményezéseket és a projekteket, melyek figyelemfelkeltőek a politikai döntéshozók és a polgárok számára is, és hogy proaktívan kezeljük a méhészeti szektor kihívásait.”

Thierry de l’Escaille, az ELO főtitkára szerint „komoly harc folyt a díjért, és nehéz volt kiválasztani a nyertest. Mégis a benyújtott nagyszámú és színvonalas pályázat jól mutatja azt, hogy elkötelezett erőfeszítéseket tesznek Európa szerte a méhpusztulás megállítására és a biodiverzitás növelésére.”

A CEMA részéről Gilles Dryancour tiszteletbeli elnök köszöntötte a mezőgazdasági gépgyártó ipart, mely élvonalbeli permetezőtechnológiát fejlesztett, ami párhuzamosan javítja a gazdálkodási tevékenység hatékonyságát és a megporzók populációinak védelmét, ahogy azt a Dropleg projekt bemutatta.

2017-ben az European Bee Award versenyre 18 pályázat érkezett 11 különböző országból. A díjkiosztón több, mint 100 résztvevő jelent meg: méhészek, törvényhozók, gazdálkodók, akadémikusok, és a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor képviselői vitatták meg a legjobb módszereket, miközben élvezték az ünnepi kapcsolatépítő estét, ünnepelve a méheket és a biodiverzitást.
Forrás: 
www.cema-agri.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Egyelőre még rejtély, hogy miért mélyül a Dráva

Egy jelenleg zajló projektben vizsgálják a vízügyi szakemberek a Dráva medermélyülését. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centit jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.

Átláthatóbbá válhat a peszticidek uniós engedélyezési eljárása

A növényvédő szerek (peszticidek) uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervet szavazott meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

Egy okostelefon is elég a hétvégi bagolyszámláláshoz

A múlt hétvégi sas-szinkron után a mostanin a baglyokat számlálják az országban. Az évente ismétlődő erdei fülesbagoly telelőhely felmérésben bárki részt vehet. Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Párt találtak Rómeónak, a világ legmagányosabb békájának - videóval!

A tudósok versenyfutása az idővel úgy tűnik, véget ért. Egy expedíció során ugyanis öt Sehuencas-vízibékát (ejtsd: széjuenkássz) találtak, melyek jelenleg a Rómeónak is otthont adó természettudományi múzeumban, karanténban várják a nagy találkozást.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A termeszek, mint az esőerdő megmentői

Ugyan hazánkban nem élnek, de valószínűleg mindenki hallott már arról, mekkora kárt képesek okozni a termeszek a fából készült tárgyakban. Ebből arra következtethetnénk, hogy az erdőben a jelenlétük a fáknak inkább gond, sem mint segítség. Azonban úgy tűnik, mégiscsak hasznosak ezek a rovarok az erdőnek.

Végig megőrizte vezető pozícióját a szavazáson az év vadvirága

A beérkezett szavazatok alapján az év vadvirága 2019-ben a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum). A szavazatok 47 százalékával maga mögé utasította a tündérfátyolt (32 százalék) és a macskaherét (21 százalék) is.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!