Back to top

Díjazták Európa méhbarát kezdeményezéseit

Tavaly decemberben adták át European Bee Awardot, mellyel elismerik az innovatív és praktikus ötleteket, melyekkel az európai gazdálkodásban megvédhetőek a beporzók. A díj azon gazdákat, területtulajdonosokat, kutatókat, magán és közintézményeket támogatja, akik innovatív projekteket dolgoznak ki a mezőgazdaság részére hasznos méhek és más beporzó állatok védelmére.

Fotó: ELO
A díjat az európai földtulajdonosok szervezete (European Landowners' Organization - ELO) és az európai mezőgazdasági gépgyártók szövetsége (CEMA) szövetsége alapította. Az idei év díja a magán és közintézmények, és az egyéni kezdeményezések elkötelezettségét ünnepli a beporzók jóléte és a méh-barát gazdálkodási módok iránt Európában.

A 2017-es nyertesek:

  • „Egy méh projekt a magányos méhekért” egy belga fizikai megoldásokat készítő cég, a Sibelco pályázata, mely a saját Biodiverzitás és Európai Fajvédelmi programjának része, elnyerte a „földhasználati gyakorlatok” díjat.
  • A „Dropleg: Növényvédőszerek virágzási szint alatti kijuttatása repcénél” a speciális fúvókákat gyártó cég, a Lechler GmbH projektje, az „innovatív és technológiai megoldások” díjat kapta meg.
  • A „Megporzók barátja” díjat Marek Nowakowski kapta meg, aki magánszemélyként sokat tett a megporzókért, illetve külön megemlítették a „Terras de Mondalva”-t, ami egy integrált méhész projekt Portugáliában a vidékfejlesztésért.

A zsűri tagja, Franc Bogovič EP képviselő a díjátadón hangsúlyozta „A European Bee Award megadja a szükséges elismerést az értékes projekteknek, melyek évről évre megmutatják az európai mezőgazdaságban jelen lévő közös elkötelezettséget a megporzók védelmére.”

A rendezvényen Mariya Gabriel európai uniós biztos is gratulált a kezdeményezéshez, véleménye szerint „fontos, hogy a méhegészségügy napirenden maradjon Európában, ahogy az is, hogy népszerűsítsük azokat a kezdeményezéseket és a projekteket, melyek figyelemfelkeltőek a politikai döntéshozók és a polgárok számára is, és hogy proaktívan kezeljük a méhészeti szektor kihívásait.”

Thierry de l’Escaille, az ELO főtitkára szerint „komoly harc folyt a díjért, és nehéz volt kiválasztani a nyertest. Mégis a benyújtott nagyszámú és színvonalas pályázat jól mutatja azt, hogy elkötelezett erőfeszítéseket tesznek Európa szerte a méhpusztulás megállítására és a biodiverzitás növelésére.”

A CEMA részéről Gilles Dryancour tiszteletbeli elnök köszöntötte a mezőgazdasági gépgyártó ipart, mely élvonalbeli permetezőtechnológiát fejlesztett, ami párhuzamosan javítja a gazdálkodási tevékenység hatékonyságát és a megporzók populációinak védelmét, ahogy azt a Dropleg projekt bemutatta.

2017-ben az European Bee Award versenyre 18 pályázat érkezett 11 különböző országból. A díjkiosztón több, mint 100 résztvevő jelent meg: méhészek, törvényhozók, gazdálkodók, akadémikusok, és a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor képviselői vitatták meg a legjobb módszereket, miközben élvezték az ünnepi kapcsolatépítő estét, ünnepelve a méheket és a biodiverzitást.
Forrás: 
www.cema-agri.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őserdőt telepítenek a Bükkbe

Magyarország mai területén már nincs ősi állapotában fennmaradt erdő. A Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei uniós támogatással kísérletbe kezdtek az eredeti állapotok lehetőség szerinti visszaállítására.

A cukorrépa-termelők tovább használhatják a tiltott növényvédő szereket?

Miután az unió teljes tilalmat szavazott meg a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatára, előbb a belga, majd a holland növénytermesztők is kérték, hogy a cukkorrépa termesztést vegyék ki tiltás hatálya alól.

A vetőmagpiacon Magyarország egyszerű nyersanyag-exportőr lett

A rendszerváltás előtt a magyar mezőgazdaság fontos exportcikke volt a vetőmag, és a szakmában úgy emlékeznek, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még világszerte kifejezetten keresettek voltak a magyar nemesítésű fajták.

Bolíviában van a világ legváltozatosabb nemzeti parkja

Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park két és fél éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén elterülő természetvédelmi térségben.

Új rovarölőszer válthatja ki a betiltott csávázószereket a repcében

Várhatóan még ebben az évben további korlátozásokat vezetnek be az utóbbi időben nagy vihart kavart rovarölőszer-hatóanyagokra. A repcetermelés azonban továbbra sem marad hatékony védelem nélkül, engedélyt kapott ugyanis az a szer, amely kiválthatja a korlátozás alá kerülő neonikotinoid hatóanyagokat.

Az EU szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezd Ausztráliával és Új-Zélanddal

Jóváhagyta az Európai Unió, illetve Ausztrália és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács. Kérdés, hogy milyen hatással lesz a szabad piac a mezőgazdaságra és élelmiszeriparra. Az unió célja megvédeni ezen sérülékenyebb ágazatokat.

Sok helyen elmaradt a szúnyogirtás, ezen a héten pótolják

Az elmúlt hétre tervezett szúnyoggyérítést jelentős mértékben akadályozta a kedvezőtlen időjárás. A tervezett 67 ezer hektárból alig több mint 16 ezer hektáron sikerült elvégezni a munkálatokat. Így ezen a héten elsőként az elmúlt héten nem kezelt területeken dolgoznak majd a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Mennyit ér a magyar agrárium és élelmiszeripar?

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előtt kecsegtető exportlehetőségek vannak. A kérdés, hogy miként tudjuk kihasználni az adottságainkat, milyen választ találunk a munkaerőhiányra és hogyan sikerül a technológiai felzárkózás. Szakértők keresték a válaszokat a HG Media konferenciáján.

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.