Back to top

Díjazták Európa méhbarát kezdeményezéseit

Tavaly decemberben adták át European Bee Awardot, mellyel elismerik az innovatív és praktikus ötleteket, melyekkel az európai gazdálkodásban megvédhetőek a beporzók. A díj azon gazdákat, területtulajdonosokat, kutatókat, magán és közintézményeket támogatja, akik innovatív projekteket dolgoznak ki a mezőgazdaság részére hasznos méhek és más beporzó állatok védelmére.

Fotó: ELO
A díjat az európai földtulajdonosok szervezete (European Landowners' Organization - ELO) és az európai mezőgazdasági gépgyártók szövetsége (CEMA) szövetsége alapította. Az idei év díja a magán és közintézmények, és az egyéni kezdeményezések elkötelezettségét ünnepli a beporzók jóléte és a méh-barát gazdálkodási módok iránt Európában.

A 2017-es nyertesek:

  • „Egy méh projekt a magányos méhekért” egy belga fizikai megoldásokat készítő cég, a Sibelco pályázata, mely a saját Biodiverzitás és Európai Fajvédelmi programjának része, elnyerte a „földhasználati gyakorlatok” díjat.
  • A „Dropleg: Növényvédőszerek virágzási szint alatti kijuttatása repcénél” a speciális fúvókákat gyártó cég, a Lechler GmbH projektje, az „innovatív és technológiai megoldások” díjat kapta meg.
  • A „Megporzók barátja” díjat Marek Nowakowski kapta meg, aki magánszemélyként sokat tett a megporzókért, illetve külön megemlítették a „Terras de Mondalva”-t, ami egy integrált méhész projekt Portugáliában a vidékfejlesztésért.

A zsűri tagja, Franc Bogovič EP képviselő a díjátadón hangsúlyozta „A European Bee Award megadja a szükséges elismerést az értékes projekteknek, melyek évről évre megmutatják az európai mezőgazdaságban jelen lévő közös elkötelezettséget a megporzók védelmére.”

A rendezvényen Mariya Gabriel európai uniós biztos is gratulált a kezdeményezéshez, véleménye szerint „fontos, hogy a méhegészségügy napirenden maradjon Európában, ahogy az is, hogy népszerűsítsük azokat a kezdeményezéseket és a projekteket, melyek figyelemfelkeltőek a politikai döntéshozók és a polgárok számára is, és hogy proaktívan kezeljük a méhészeti szektor kihívásait.”

Thierry de l’Escaille, az ELO főtitkára szerint „komoly harc folyt a díjért, és nehéz volt kiválasztani a nyertest. Mégis a benyújtott nagyszámú és színvonalas pályázat jól mutatja azt, hogy elkötelezett erőfeszítéseket tesznek Európa szerte a méhpusztulás megállítására és a biodiverzitás növelésére.”

A CEMA részéről Gilles Dryancour tiszteletbeli elnök köszöntötte a mezőgazdasági gépgyártó ipart, mely élvonalbeli permetezőtechnológiát fejlesztett, ami párhuzamosan javítja a gazdálkodási tevékenység hatékonyságát és a megporzók populációinak védelmét, ahogy azt a Dropleg projekt bemutatta.

2017-ben az European Bee Award versenyre 18 pályázat érkezett 11 különböző országból. A díjkiosztón több, mint 100 résztvevő jelent meg: méhészek, törvényhozók, gazdálkodók, akadémikusok, és a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor képviselői vitatták meg a legjobb módszereket, miközben élvezték az ünnepi kapcsolatépítő estét, ünnepelve a méheket és a biodiverzitást.
Forrás: 
www.cema-agri.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsó mézet lehet importálni, de megporzást nem

A méz a harmadik leghamisítottabb élelmiszer. Az EUROSTADT jelentése szerint az Európai Unióba importként bekerülő méz 20 százaléka sohasem látott méheket és kaptárt. Ez a jelentős mennyiségű, olcsó hamisítvány egyre inkább kiszorítja a termelőket az unió piacáról.

Miért mondjuk: „iszik, mint a gödény”?

A rózsás gödény mintegy másfél méteres testhosszával, hatalmas, jellegzetes csőrével lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrét lényegében egy hatalmas halfogó eszköznek is tekinthetjük. Felső kávája kampós, míg az alsón egy terjedelmes, torokra is kiterjedő bőrzacskó található.

Marad a bizonytalanság a rézkészítmények körül

Az Európai Bizottság és a tagállamok újból meghosszabbították a rézszulfát hatóanyag engedélyét. Az ökológiai gazdálkodásban széles körben használt és ellentmondásosnak ítélt gombaölő hatóanyag az EU „helyettesítendő anyagok” listáján szerepel, az emberi egészségre gyakorolt káros hatása egyelőre nem tisztázott.

A világ legmagányosabb békája

Bolíviában él Rómeó, a Sehuencas-vízibéka (ejtsd: széjuenkássz), aki fajának utolsó élő példánya lehet. A tudósok versenyt futnak az idővel, hogy találhassanak neki egy nőstényt.

Amikor a DDT a kaptárból mérgez

Egy friss olasz vizsgálat során kiderült, hogy az elemzett 178 viaszminta 74 százalékában található legalább egy nem kívánatos vegyszermaradvány. Megoldatlan probléma, hogy ezeket az anyagokat miként távolítsák el a méhészetek és a műlép gyártók közötti viaszkörforgásból.

Elfogadás előtt a Mézjelentés

Március elsején szavazhat az Európai Parlament a Mézjelentésről, amely az Európában termelt, azon belül is a kiváló minőségű magyar mézet védené meg a hamisított importtól. Bár a dokumentum sarokpontja az álmézek elleni küzdelem, elfogadásának ennél sokkal szélesebb körű előnyei lehetnek, mondta Erdős Norbert, a Mézjelentést beterjesztő EP-képviselő Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

A tűlevelűeket károsító rovarok pusztítója

A búbos cinege talán a legszebb hazai cinegefaj, a verébnél kisebb, hossza 11,5 cm. Hátrafelé hajló hegyes bóbitája alapján könnyű felismerni. A tojó és a fiatalok búbja valamivel rövidebb, mint a hímé, de ezt általában csak akkor látni, ha a két madár egymás közelében van. Leggyakrabban hallatott nagyon jellemző hangja pergő „gürrr”.

„A fene egye meg!” - a farkasok helyzete a korábbi századokban

Nincs magyar ember akinek e „szelíd” káromkodás ne hagyta volna el az ajkát. A „fene” szót elsősorban a népi gyógyászatban, mint betegségelnevezést használták. Az viszont kevésbé ismert, hogy egészen a 1270-es évekig Magyarországon a „fene” alatt farkast értettek. A magyarságot, mint pásztorkodó, állattartó népet mindig erősen foglalkoztatta a farkas elleni védelem.

Városlakó vadállatok

Jóllehet, a városok elsősorban az emberek igényeit hivatottak kiszolgálni, azonban nem csupán számunkra biztosítanak ideális lakókörnyezetet. Míg nyugaton a vaddisznók borzolják a városlakók idegeit, a kecs­kemétieknek a nyestek okoznak álmatlan éjszakákat. Továbbá, amely fajtól leginkább ódzkodunk, annak egyedei szorulnak leginkább segítségünkre és toleranciánkra.

Hegyvidéki bagoly az Alföldön

Meglepő találkozásban volt része egy nagykörűi madarásznak a minap. Rimóczi Árpád egy uráli baglyot figyelt meg a Tisza-parti településen.