0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb zöldségár emelkedés várható

Nem kedvez az időjárás a zöldségkedvelőknek: miközben Magyarországon a tél ellenére többször is tavaszias volt az időjárás, addig Dél-Spanyolországban - amely régió a zöldségek egyik legjelentősebb exportőre a világon - a fagy és a korábbi szárazság hatására jelentős veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni a termesztők. Ennek hatására Magyarországon is emelkedhetnek majd a zöldségek árai.

Szokatlanul száraz volt a tavalyi év Dél-Spanyolországban, amit később erős fagy követett – írja a Daily Mail. A kedvezőtlen időjárási körülmények hatására odaveszett a termés negyede. Ez jelentős hatással lehet a saláta, az articsóka és a brokkoli árára is.

Dél-Spanyolország a világ legjelentősebb salátatermesztő területe, így érthető, hogy az 1 000 hektárra kiterjedő veszteség nem csak helyi szinten fogja éreztetni a hatását. A szupermarketet és a nagykereskedők most kénytelenek új forrásokat találni, hogy elkerüljék a tavalyi zöldségválság megismétlődését.

Tavaly szintén problémát jelentett a zöldségtermesztők számára a rossz időjárás. Az akkori helyzet azonban súlyosabb volt, mivel akkor az olasz, a görög és a török farmerek is érintettek voltak.

Azonban már a mostani hiány is erősen éreztette hatását egyes termékek áraiban, például a jégsaláta nagykereskedelmi ára 50 százalékot emelkedett mindössze 4 hét alatt. Elemzők szerint az alacsony termés a legtöbb EU-s országban hiányt fog okozni a salátából.

A kereskedőknek egyelőre lehetőségük van máshonnan beszerezni a termékeket – Észak-Afrikából, Dél-Franciaországból, Észak-Spanyolországból -, de a helyzet a későbbiekben még rosszabbodhat, amennyiben nem változnak pozitívan az időjárási körülmények.

Itthoni árak

A fentiek alapján tehát igen valószínű, hogy előbb-utóbb Magyarországon is érzékelhetjük a zöldségek árainak emelkedését. Megnéztük ugyanakkor, hogy jelenleg milyen árakkal kell számolnia annak, aki a fenti zöldségekből szeretne bevásárolni.

A legnagyobb budapesti vásárcsarnokok árait összehasonlító www.piaconline.hu adataiból kiderült, hogy a saláta esetében már most is igen nagy különbségeket lehet találni az árak tekintetében. A Vámház körúti Vásárcsarnokban 200 és 250 forint, a Fehérvári úti Vásárcsarnokban 249-350 forint, a Kórház utcai Vásárcsarnokban 250-380  forint, a Bosnyák téri Vásárcsarnokban pedig 150-250 forint között mozognak az árak.

Forrás: penzcentrum.hu