0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A magyar Gyilkos-tó

Az erdélyi Gyilkos-tó nagy népszerűségnek örvend a magyar utazók körében, kevesen tudják viszont, hogy Magyarországon is található egy hasonló állóvíz, a Hubertlaki-tó.

A Hubertlaki-tavat a Bakonyban keressük, a hasonlóság miatt erre is ráragadt a Gyilkos- tó elnevezés. Az 1980-as évek közepe felé kialakított tavacska eredetileg vaditatónak készült. A Hamuházi-séd forrásai által táplált patakot völgyzáró gáttal lezárták, amely így elöntötte a völgy alján elterülő égerest. Az éger szereti a nedves élőhelyeket, de a folyamatos vízborítottságot nem viseli el. A fák kipusztultak, elszáradtak, majd az idő múlásával az ágak letöredeztek, ma már csak a vízből kiálló csonkok mutatják a fák helyét, ezzel kísérteties hangulatot kölcsönöznek a tónak. Egyikből-másikból új élet sarjad, üde zöld növény tenyészik rajtuk.

Az év minden szakában csodálatos látvány. A gát mindkét oldalán padok, asztalok szolgálják a szemlélődést. Bakonybéltől északra, a Gerence-patak völgyében elérjük az Odvaskő Hotel parkolóját. Onnan továbbhaladunk a kék kereszt jelzésen a Molnár-kút-árok széles erdei ösvényén, majd meseszép bükkös erdőn át vezet az út, néhol emelkedőkkel, kisebb kaptatókkal. A gerincet elérve jön a lejtmenet, nyíllal ellátott, fára festett „Tó” felirat jelöli a leágazást. Alig 200 méter után szinte a semmiből előbukkan a Hubertlaki- tó. Március elején még más látványossággal is szolgál a tó környéke, mezőkben virít a tavaszi tőzike a patakok mentén, nem messze a vadászháztól.

Leégett a vadászkastély

Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői épület azonban az 1900-as évek második felében egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Ennek helyén áll ma a vadászház.

 

Forrás: Kertbarát Magazin