0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Idén 60 milliót költ halasításra a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

Eredményes évet zárt tavaly a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.: a tavalyinál 20 százalékkal többet, 60 millió forintot költ idén halasításra. Fazekas Sándor egyedülállónak nevezte a Tisza-tavi halászati hasznosítói modellt, megjegyezve, hogy a tárca mintegy 500 millió forintot fordít évente a horgászturizmus fejlesztésére, és a források bővítésére törekszik.

Hegedűs Gábor, a közel 13 ezer hektáros vízterület halászati hasznosítását végző cég ügyvezető igazgatója a cég pénteki évértékelő rendezvényén elmondta, hogy a halhús forgalmi adójának csökkenéséből származó többletforrásokat is telepítésre fordítja a kft.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter emlékeztetett: a kereskedelmi célú halászat megszűnt a hazai természetes vizeken, ugyanakkor a törpeharcsa gyérítését folytatni kell, az ennek érdekében végzett ökológiai halászatot a tárca is támogatja. Magyarországon tavaly 430 ezerre, másfél év alatt mintegy 100 ezerrel emelkedett a horgászlétszám, és kedvezőnek nevezte azt is, hogy az elmúlt években harmadával, 6 kilogramm körülire nőtt az egy főre jutó halfogyasztás. A Minőségi Magyar Hal védjegy bevezetése és a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. által elindított, évek óta sikeresen működő Pecasuli program egyaránt hozzájárult ezekhez a sikerekhez az ismeretek gyarapításával és szemléletformálással – hangsúlyozta.

Hegedűs Gábor ismertetése szerint, bár a horgásznapok száma – elsősorban a kedvezőtlen őszi időjárás és vízállás, valamint a horgászati szokások átalakulása miatt – tavaly mintegy tízezerrel, 68 000-re csökkent, a horgászok és az eladott horgászjegyek mennyisége nagyjából megegyezik az elmúlt években megszokottal. Engedélyeik árát 2018-ban immár harmadik éve nem emelték, a gyerekek pedig 14 éves korig januártól ingyen horgászhatnak a Tisza-tavon, a lehetőséggel szerinte idén várhatóan 3000-nél több fiatal él majd.

A társaság pénzügyi helyzete a kezdetek óta kiegyensúlyozott, bevételeik kizárólag a területi engedélyekből származnak. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. éves árbevétele 2017-ben 240 millió forint volt, mely mintegy 5 millió forinttal haladta meg a 2016-ost.

A társaság marketing menedzsere, Szabó István arról számolt be, hogy a Kft. 12 főállású halőrt foglalkoztat, akik az elmúlt évben 11 692 ellenőrzést végeztek, ezek során 26 szabálytalanságot tártak fel, jóval kevesebbet, mint korábban, ami a „horgászmorál” látványos javulását mutatja szavai szerint.

Papp Gábor, a cég ökológusa arról számolt be, hogy a tó kiváló halnevelő képességének jobb kihasználása érdekében 2017-ben először telepítettek egynyaras pontyokat a tározóba: tavaly közel 220 ezret, idén pedig várhatóan több mint 255 ezret helyeznek ki, növekvő arányban kisebb, még nem horogérett egyedeket.

Compóból a 2016-os évben telepített mennyiség négyszerese került a vízbe tavaly, csukából pedig évről-évre 400 ezer darab előnevelt példányt telepítenek – tette hozzá.

Ugyancsak fontos feladatnak nevezte a kárókatona-állomány gyérítését, hiszen a térségben is tömegesen előforduló madarak éves halfogyasztása nagyságrendileg az éves horgászzsákmányhoz mérhető. Emellett jelentős területen végezték el, és idén is folytatják a hínár-, illetve sulyommezők kaszálását a tározótér szabad vízfelületeinek megőrzése és az oldott oxigén szintjének fenntartása érdekében.

Közlése szerint ugyancsak a 2017. év legjelentősebb eredményeinek egyike, hogy 5 szerződéses halász, több száz halászeszközzel 52 ezer kilogrammnál is több össztömegű törpeharcsát fogott ki a Tisza-tóból. Az ország számos vizéhez hasonlóan itt is rendkívül túlszaporodott, invazív faj állományának gyérítését idén várhatóan még nagyobb erőkkel végzik majd – mondta.

Forrás: MTI-Eco