0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megújul a ceglédi gyümölcskutató

A szokásos befőttbírálaton tájékoztatta a városi televíziót Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a ceglédi kutatóállomás 254 millió forintos energetikai korszerűsítéséről. A bírálaton a Cegléden nemesített és vizsgált kajszi-, illetve szilvafajtákból készített befőtteket, ivóleveket és lekvárokat értékelték a meghívott szakemberek.

A NAIK több mint 700 millió forintot kapott uniós forrásból infrastrukturális fejlesztésre, amit nagyrészt az energiahatékonyság javítására költenek. Ebből az összegből 254 millió forint jut a ceglédi kutatóállomás fejlesztésére. Homlokzati hőszigetelés készül, napelemet építenek a hűtőház tetejére, kicserélik a vezetékeket és a nyílászárókat.

Nem csak a munkakörülmények korszerűsödnek, az utóbbi években sok fiatal kutató állt munkába Cegléden, tudtuk meg Nádosy Ferenctől, az állomás vezetőjétől. Ma már az aktív kollégák többsége fiatal, de számítanak a nyugdíjasok további segítségére is. A kajszibarack témavezetője Mendel Ákos lett, aki az intézet valamikori vezetője, Nyujtó Ferenc és Kerek Mária Magdolna munkáját folytatja. A szilvával, Surányi Dezsőt követve, Demku Tamás foglalkozik, a törzsültetvényt Peti Erzsébet vezeti. Diplomás laboratóriumi munkatársakat is fölvettek, amennyire a szűkös anyagi lehetőségek engedték, fogalmazott az állomásvezető.

A bírálaton a Cegléden nemesített és vizsgált kajszi-, illetve szilvafajtákból készített befőtteket, ivóleveket és lekvárokat értékelték a meghívott szakemberek. A lekvárfőzés még új kísérleti tevékenység az intézetben, csak néhány fajtából készítettek. Az eredményeket rendszeresen ismertetik a fajták bemutatásakor, hiszen főleg a szilva legnagyobb részt feldolgozva kerül a fogyasztókhoz.

A kajszibefőttek közül az élvonalba tartozott a Gönci 83, az ivóleveknél a Gönci 84 érte el a legjobb helyezést. A szilvabefőttek értékelése során a Cacanska najbolja és a Topfive kapta a legtöbb pontot, a legfinomabb ivólé a Top sugar fajtából készült, míg a lekvároknál a Vengerka Kait nevű fajta került az első helyre.

 

Forrás: NAIK/magyarmezogazdasag.hu