Back to top

Fazekas: az embargó ellenére nőtt az oroszországi agrárexport

Magyarország az élelmiszerembargó ellenére növelni tudta az Oroszországba irányuló élelmiszerexportját és a vegyesvállalati együttműködés növekedésével is számol - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek, miután Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszandr Tkacsovval agrárminiszterrel és rész vett a 25. ProdExpo nemzetközi élelmiszeripari és mezőgazdasági szakvásár megnyitóján.

"Magyarország számára nagyon fontosak az oroszországi kapcsolatok. Oroszországgal olyan termékekkel kereskedünk, amelyeket az embargó nem érint és növelni tudtuk az exportunkat az elmúlt években, ami már közelíti az embargó előtti szintet. Érdekeltek vagyunk abban, hogy mind a forgalom, mind az itteni vegyesvállalatokban való magyar részvétel növekedjen" - jelentette ki a tárcavezető. 

A külkereskedelmi adatokat "biztatónak" nevezve rámutatott, hogy noha a 2013-ban 266 millió eurós oroszországi magyar export az embargó miatt 2015-ben 180 millióra esett vissza, az a nem végleges adatok szerint 2017-ben elérte a 200 milliós szintet, mintegy 1 millió eurós orosz kivitel mellett. A magyar cégek különösen kukoricából, néhány feldolgozott termékből, vetőmagból és napraforgómagból értékesítenek jelentős mennyiséget, de prémium termékekkel, így libamáj-konzervekkel és a tokaji borokkal is jelen vannak az orosz piacon, és nő az édesipari export is.

Fazekas Sándor beszámolója szerint a Tkacsovval folytatott megbeszélésein szó esett a magyar vegyesvállalati beruházásokról. A miniszter elmondta, hogy a Hevesgép Tula megyében tárgyal egy gabonatároló és -szárítóprogram beindításáról, az AgroFood egy Moszkva megyében létrehozandó húskészítmény-üzemről folytat megbeszéléseket, az M Profood pedig húsüzemek által használt fűszerek keverőüzemének és raktárának projektjén dolgozik a Moszkva megyei Kolomna járásban. 

"A megkezdett beruházások folytatódnak. Ez egy olyan együttműködési pálya, amely lehetőséget ad a magyar technológia és tudás exportjára" - nyilatkozott a miniszter. 

Elmondta: orosz kollégájával megállapodott arról, hogy a két ország kutatói a közeljövőben eszmecserét folytatnak majd a klímaváltozásról. Emellett szakmai konzultációt fognak tartani a magyar élelmiszerbiztonsági szervezet működéséről is, amely iránt az orosz partner érdeklődést mutat. A miniszter kifejezte reményét, hogy a két ország a GMO-mentes Európáért kezdeményezés keretében is össze tudja majd hangolni filozófiáját, amelynek az a lényege, hogy egészséges, jó minőségű, GMO-mentes hagyományos élelmiszerek kerüljenek az asztalra.

Fazekas Sándor sikeresnek nevezte a ProdExpón való magyar bemutatkozást, külön kiemelve, hogy a magyar standot - ahol 10 kiállító borokkal, kézműves élelmiszerekkel, akácmézzel, libamájjal, olajos magvakkal, száraztésztával, illetve abból készített termékekkel, valamint élelmiszeripari technológiával van jelen - munkatársaival együtt felkereste Jevgenyij Gromiko agrárminiszter-helyettes.

A magyar termékek kínálatát az Agrármarketing Centrum (AMC) mutatta be a Prodexpón. A vásáron 63 ország 2342 kiállítója mutatkozik be. A korábbi években a látogatók száma jellemzően meghaladta a 60 ezret.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vetőmagpiacon Magyarország egyszerű nyersanyag-exportőr lett

A rendszerváltás előtt a magyar mezőgazdaság fontos exportcikke volt a vetőmag, és a szakmában úgy emlékeznek, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még világszerte kifejezetten keresettek voltak a magyar nemesítésű fajták.

Nyolc millió nélkülözőn segítenek az élelmiszerbankok

Az Európai Élelmiszerbankok működésükkel konkrét megoldást nyújtanak az élelmiszerfeleslegek hasznosítására és az élelmiszerellátás biztosítására. Tavaly közel 300 ezer tonna élelmiszert osztottak szét. Csütörtöktől Budapesten tartják közgyűlésüket.

Mennyit ér a magyar agrárium és élelmiszeripar?

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előtt kecsegtető exportlehetőségek vannak. A kérdés, hogy miként tudjuk kihasználni az adottságainkat, milyen választ találunk a munkaerőhiányra és hogyan sikerül a technológiai felzárkózás. Szakértők keresték a válaszokat a HG Media konferenciáján.

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Baldauf László kiszáll a CBA-ból

Baldauf László, a CBA egyik alapítója összesen 300 millió forintért adja el üzletrészét, amelyet hat CBA-tulajdonos vásárol meg 50-50 millió forintért. A tranzakciót még jóvá kell hagynia a taggyűlésnek is. Baldauf tavalyi nyugdíjba vonulása óta fokozatosan vált meg CBA-érdekeltségeitől, boltjait a Lidlnek és a Sparnak adta át.

Beérett az úttörő biogazdák vállalkozókedve

A biogazdálkodás egy életforma, napi szinten együtt kell élni és foglalkozni a növényekkel, a talajjal, a környezettel. Ebben a gazdálkodási formában Bíró Zsigmond vállalt úttörő szerepet, és az ezredforduló évében lett az első biogazdálkodó Földesen.

Még kevesebb cukrot és sót fog használni a Nestlé

Még kevesebb sót, cukrot és telített zsírokat fog használni a Nestlé termékei előállításához. Mark Schneider, a vállalat vezérigazgatója elmondta, céljuk, hogy javuljon a csomagolt élelmiszerek megítélése az egészségtudatos vásárlók körében.

Csak kicsiben termesztjük Popeye kedvencét

Elsősorban a helyi piacok és a kiskertek növényévé vált a spenót, amelynek nagyüzemi termelése Magyarországon mindössze százötven–kétszáz hektáron folyik. Eközben a fagyasztott spenót importjának értéke tíz százalékkal 336 millió forintra emelkedett, míg az exportból származó bevétel 12 százalékkal 115 millió forintra csökkentek tavaly.

Ha kisebb lenne az adag, kevesebbet ennénk

Rosszul ítéljük meg hogy mennyi az egészséges adag az egyes élelmiszerekből és erre nagy hatással van a termékek csomagolásának mérete. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy „újratanítható-e” mennyi az elég. A kísérlet eredménye nem csak a fogyasztóknak, az élelmiszergyártóknak is üzen.

Egy hétig ismét a botanikáé a főszerep Egerben

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket. A rendezvények között növénykiállítások, bemutatók és vásár is szerepel, illetve számos előadáson és szakmai tanácsadáson is részt lehet venni.