A glutén a kalászos gabonafélékben előforduló fehérje, azért azt hihetnénk, hogy a bor nem tartalmazhatja, mivel az szőlőből készül. A legtöbb bor literenként kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz, amit nem kötelező föltüntetni a címkén. Ha azonban ennél magasabb a gluténkoncentráció, akkor az allergén anyag-tartalomra a fogyasztót figyelmeztetni kell, csakúgy, mint a szulfit esetében.
A bor az érlelés és derítés folyamata során azonban érintkezhet gluténnal, de csupán olyan kis mennyiségben, ami a legtöbb lisztérzékeny embernél nem okoz gondot. Az úgynevezett refrakter lisztérzékenységben szenvedőknél azonban az ennél alacsonyabb szintű gluténtartalom is allergiás reakciót válthat ki, mondja Michael Apstein, a Harvard Medical School adjunktusa.
A bor abban az esetben szennyeződhet gluténnal, ha a hordókat gabonaalapú ragasztóanyaggal tömítik. Ez azonban manapság nagyon ritka, mivel erre a célra elsősorban paraffingyantát használnak.
A bor derítése során is kerülhet glutén az italba. A leggyakoribb derítő anyagok a zselatin és a halenyv, ez azonban az egyre népszerűbb vegán táplálkozást előnyben részesítők számára problémát okoz, hívja föl a figyelmet David Lapsley sommelier. Ahhoz hogy a vegán alapelveknek megfeleljen a bor, gabonaalapú derítőanyagokat használnak, amit a derítést követően ki lehet ugyan csapatni a borból, és így a gluténtartalmat a káros szint alá csökkenteni. Ez azonban jelentősen megdrágítja a bort.
Tony Milanowski, a dél-angliai Plumpton College borászati adjunktusa elmondta, hogy az utóbbi időben borsóból, illetve burgonyából kinyerhető derítőanyagokkal kísérleteznek, amelyek a vegán táplálkozás hívei és a gluténérzékenyek számára egyaránt megfelelő alternatívát nyújthatnak.
A bor a lisztérzékenyek számára kerülendő élelmiszerek listájának legvégén szerepel, de semmiképpen nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek, hívja föl a figyelmet Michael Apstein.