Back to top

Gluténmentes-e a bor?

Sok ember életét megnehezíti a lisztérzékenység. De vajon fogyaszthatnak-e bort a lisztérzékenyek? A Decanter annak járt utána, hogy tartalmazhat-e glutént a bor.

A glutén a kalászos gabonafélékben előforduló fehérje, azért azt hihetnénk, hogy a bor nem tartalmazhatja, mivel az szőlőből készül. A legtöbb bor literenként kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz, amit nem kötelező föltüntetni a címkén. Ha azonban ennél magasabb a gluténkoncentráció, akkor az allergén anyag-tartalomra a fogyasztót figyelmeztetni kell, csakúgy, mint a szulfit esetében.

A bor az érlelés és derítés folyamata során azonban érintkezhet gluténnal, de csupán olyan kis mennyiségben, ami a legtöbb lisztérzékeny embernél nem okoz gondot. Az úgynevezett refrakter lisztérzékenységben szenvedőknél azonban az ennél alacsonyabb szintű gluténtartalom is allergiás reakciót válthat ki, mondja Michael Apstein, a Harvard Medical School adjunktusa.

A bor abban az esetben szennyeződhet gluténnal, ha a hordókat gabonaalapú ragasztóanyaggal tömítik. Ez azonban manapság nagyon ritka, mivel erre a célra elsősorban paraffingyantát használnak.

A bor nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek
A bor nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek

A bor derítése során is kerülhet glutén az italba. A leggyakoribb derítő anyagok a zselatin és a halenyv, ez azonban az egyre népszerűbb vegán táplálkozást előnyben részesítők számára problémát okoz, hívja föl a figyelmet David Lapsley sommelier. Ahhoz hogy a vegán alapelveknek megfeleljen a bor, gabonaalapú derítőanyagokat használnak, amit a derítést követően ki lehet ugyan csapatni a borból, és így a gluténtartalmat a káros szint alá csökkenteni. Ez azonban jelentősen megdrágítja a bort.

Tony Milanowski, a dél-angliai Plumpton College borászati adjunktusa elmondta, hogy az utóbbi időben borsóból, illetve burgonyából kinyerhető derítőanyagokkal kísérleteznek, amelyek a vegán táplálkozás hívei és a gluténérzékenyek számára egyaránt megfelelő alternatívát nyújthatnak.

A bor a lisztérzékenyek számára kerülendő élelmiszerek listájának legvégén szerepel, de semmiképpen nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek, hívja föl a figyelmet Michael Apstein.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Nyaralókká "változott" szőlészetek: a hatóságok szemet hunynak

Drámai mértékben csökkent az utóbbi bő egy évtizedben a Balaton-felvidék szőlőterülete, miután az ültetvényeket felvásárlók jogellenesen nyaralókat építenek, továbbá felhagynak a szőlőműveléssel. Eközben pedig a szőlőtelepítés támogatott tevékenység.

Harmadával több borra számítanak Franciaországban

Közel egyharmadával több szőlőt szüretelhetnek az idén Franciaországban tavalyhoz képest, bár a Bordeaux-i borvidéket a peronoszpóra-járvány és jégeső rendkívüli mértékben sújtotta. A szüret a legtöbb borvidéken a szokásosnál két héttel korábban kezdődhet.

Út az életműdíjig: Tiffán Ede

Tiffán Ede szőlész-borásszal mindig élmény beszélgetni. Most azért kerestük föl, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia életműdíjához, de szó esett az elismeréshez vezető életútról, borokról, szőlőről, virágokról és kvaterkázásról is.

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Feldman Zsolt: az idén 450 ezer tonna szőlőtermés várható

Az idén a tavalyival azonos mennyiségű, 450 ezer tonna szőlőtermés várható, a minőség kiváló, így a borászatban kiváló évjárat lehet - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.

Több intézkedéssel is segíti a borászatokat az Agrárminisztérium

Több intézkedéssel is segíti a borászatokat az Agrárminisztérium - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.