Back to top

Gluténmentes-e a bor?

Sok ember életét megnehezíti a lisztérzékenység. De vajon fogyaszthatnak-e bort a lisztérzékenyek? A Decanter annak járt utána, hogy tartalmazhat-e glutént a bor.

A glutén a kalászos gabonafélékben előforduló fehérje, azért azt hihetnénk, hogy a bor nem tartalmazhatja, mivel az szőlőből készül. A legtöbb bor literenként kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz, amit nem kötelező föltüntetni a címkén. Ha azonban ennél magasabb a gluténkoncentráció, akkor az allergén anyag-tartalomra a fogyasztót figyelmeztetni kell, csakúgy, mint a szulfit esetében.

A bor az érlelés és derítés folyamata során azonban érintkezhet gluténnal, de csupán olyan kis mennyiségben, ami a legtöbb lisztérzékeny embernél nem okoz gondot. Az úgynevezett refrakter lisztérzékenységben szenvedőknél azonban az ennél alacsonyabb szintű gluténtartalom is allergiás reakciót válthat ki, mondja Michael Apstein, a Harvard Medical School adjunktusa.

A bor abban az esetben szennyeződhet gluténnal, ha a hordókat gabonaalapú ragasztóanyaggal tömítik. Ez azonban manapság nagyon ritka, mivel erre a célra elsősorban paraffingyantát használnak.

A bor nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek
A bor nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek

A bor derítése során is kerülhet glutén az italba. A leggyakoribb derítő anyagok a zselatin és a halenyv, ez azonban az egyre népszerűbb vegán táplálkozást előnyben részesítők számára problémát okoz, hívja föl a figyelmet David Lapsley sommelier. Ahhoz hogy a vegán alapelveknek megfeleljen a bor, gabonaalapú derítőanyagokat használnak, amit a derítést követően ki lehet ugyan csapatni a borból, és így a gluténtartalmat a káros szint alá csökkenteni. Ez azonban jelentősen megdrágítja a bort.

Tony Milanowski, a dél-angliai Plumpton College borászati adjunktusa elmondta, hogy az utóbbi időben borsóból, illetve burgonyából kinyerhető derítőanyagokkal kísérleteznek, amelyek a vegán táplálkozás hívei és a gluténérzékenyek számára egyaránt megfelelő alternatívát nyújthatnak.

A bor a lisztérzékenyek számára kerülendő élelmiszerek listájának legvégén szerepel, de semmiképpen nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek, hívja föl a figyelmet Michael Apstein.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Uniós oltalmat kapott a monori bor

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára - közölte az uniós bizottság. A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. A bort a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.

Júniusban Siófok ad otthont az Országos Borversenynek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2018. június első felében ismét megrendezi az XXXIX.Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai versenyének számít. A nevezési díjak összegét 2018-ban nem kívánják emelni, és marad az eddigi kedvezményes nevezési lehetőség is.

Elárasztja a világot a francia szesz

A francia borok és szeszes italok exportja rekordot döntött tavaly több mint egymilliárd eurós, 8,5 százalékos forgalomnövekedéssel, ami mindenekelőtt a kínai és amerikai érdeklődésnek köszönhető - közölte a francia exportálók szövetsége.

Borokról kapnak nevet az alagutak

Zöld utat kapott Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy hamarosan térségi borokról, pécsi cirfandliról, villányi francról, zöldvelteliniről és szekszárdi bikavérről nevezzék el az M6-os autópálya Baranya és Tolna megye határán található négy alagútját.

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

Cseppfolyós csók Valentin napra

Az ünnep az eltelt évszázadok során újabb és újabb szokásokkal és jelentéstartalommal gazdagodott, egy dolog azonban nem változott: ajándékot adni jó. A bor tökéletes kiegészítő minden alkalomhoz, így egy randinak is elengedhetetlen kelléke.

A diplomácia borai (Frissült!)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) idei borválogatásába idén 30 kiváló minőségű magyar bor került, ezek képviselik a magyar borkultúrát a külképviseleteken és a KKM diplomáciai rendezvényein.

A buborék mindent visz

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

Borok a boncasztalon

Acéltartályban, fahordóban vagy agyagamfórában készül-e jobb bor? Erre is választ kaphattak az érdeklődők a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tangazdaságában tartott 2017-es évjáratú kísérleti borok bemutatóján. A magyar piac konzervatív, a hagyományos fajták jól eladhatók, míg az újdonságokról egyenként kell meggyőzni termelőt és fogyasztót is.

A főváros bornegyedét álmodják Budafokra

Az önkormányzat tervei szerint 15 ezer négyzetméteres borközpont születik Budafokon. Az egykori Törley csarnokban és az Oroszlános udvarban megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a Kárpát-medence akár 400 pincészete is egy helyen mutatkozhat be.