Back to top

Gluténmentes-e a bor?

Sok ember életét megnehezíti a lisztérzékenység. De vajon fogyaszthatnak-e bort a lisztérzékenyek? A Decanter annak járt utána, hogy tartalmazhat-e glutént a bor.

A glutén a kalászos gabonafélékben előforduló fehérje, azért azt hihetnénk, hogy a bor nem tartalmazhatja, mivel az szőlőből készül. A legtöbb bor literenként kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz, amit nem kötelező föltüntetni a címkén. Ha azonban ennél magasabb a gluténkoncentráció, akkor az allergén anyag-tartalomra a fogyasztót figyelmeztetni kell, csakúgy, mint a szulfit esetében.

A bor az érlelés és derítés folyamata során azonban érintkezhet gluténnal, de csupán olyan kis mennyiségben, ami a legtöbb lisztérzékeny embernél nem okoz gondot. Az úgynevezett refrakter lisztérzékenységben szenvedőknél azonban az ennél alacsonyabb szintű gluténtartalom is allergiás reakciót válthat ki, mondja Michael Apstein, a Harvard Medical School adjunktusa.

A bor abban az esetben szennyeződhet gluténnal, ha a hordókat gabonaalapú ragasztóanyaggal tömítik. Ez azonban manapság nagyon ritka, mivel erre a célra elsősorban paraffingyantát használnak.

A bor nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek
A bor nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek

A bor derítése során is kerülhet glutén az italba. A leggyakoribb derítő anyagok a zselatin és a halenyv, ez azonban az egyre népszerűbb vegán táplálkozást előnyben részesítők számára problémát okoz, hívja föl a figyelmet David Lapsley sommelier. Ahhoz hogy a vegán alapelveknek megfeleljen a bor, gabonaalapú derítőanyagokat használnak, amit a derítést követően ki lehet ugyan csapatni a borból, és így a gluténtartalmat a káros szint alá csökkenteni. Ez azonban jelentősen megdrágítja a bort.

Tony Milanowski, a dél-angliai Plumpton College borászati adjunktusa elmondta, hogy az utóbbi időben borsóból, illetve burgonyából kinyerhető derítőanyagokkal kísérleteznek, amelyek a vegán táplálkozás hívei és a gluténérzékenyek számára egyaránt megfelelő alternatívát nyújthatnak.

A bor a lisztérzékenyek számára kerülendő élelmiszerek listájának legvégén szerepel, de semmiképpen nem tekinthető száz százalékosan gluténmentesnek, hívja föl a figyelmet Michael Apstein.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret. A 2400 hektáros területen egyes pincéknél már csak kevés kékfrankos, merlot és cabernet-fajták, a válogatás- és prémiumborok alapanyagai vannak a tőkéken - mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke szerdán az MTI-nek.

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

Mesélő boroscímkék Bolykiéktól

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Olcsóbb borok engedmények nélkül

A borfogyasztás a Borháló filozófiája szerint nem luxus, hanem olyan mértékletes mindennapi élvezet, amiben mindenki megleli saját útját és örömét. Az ötödik születésnapját ünneplő Borháló, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede ajánl minőségi borokat kedvező árakon.

Kiemelt támogatások a borágazat további fejlesztése érdekében

Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, ugyanis magas minőségi bor csak magas minőségű szőlőből készíthető – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a nemesnádudvari Újbor ünnepén.