0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már érezteti hatását a globális csicseriborsó-hiány

Szomorú hír a hummuszimádóknak, hogy a globális csicseriborsó-hiány van, és ezért az árak is elindultak felfelé. Legalábbis az Egyesült Királyságban biztosan - írta a G7.

A brit Grocer magazin felmérése szerint a 310 grammos kiszerelésű hummusz egy év alatt 29 százalékkal drágult, így már 1,47 fontba kerül. De Magyarországon is drágult a csicseriborsó-konzerv, a G-Roby webshopjában például 299 forintról 324-349 forintra emelkedett a 400 grammos kiszerelés.

A jelenlegi kínálat nem tudja kielégíteni a csicseriborsó iránti világpiaci keresletet, mondta a Grocer magazinnak egy természetes élelmiszereket forgalmazó cég, az EHL Ingridiens vezetője. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt egy évben több fontos termelő országban is kevés volt a termés – írja a Quartz.

A világ legnagyobb csicseriborsó termesztője egyébként India, őt Ausztrália és Pakisztán követi, ám a Közel-Keleten, a Földközi-tenger térségében és az Egyesült Államokban is sok az ültetvény.

A csicseriborsó termesztéssel a legnagyobb baj, hogy elképesztően vízigényes, a szarvasmarha tenyésztés után ez a növény igényli a legtöbb vizet a mezőgazdaságban. Egy uncia (kb. 30 gramm) csicseriborsó termesztéséhez 288 liter vízre van szükség. Ez 114 literrel több, mint amennyit a sertéstenyésztés igényel, míg a csirketartáshoz 80 liter szükséges.

Vagyis nem túl hatékony dolog csicseriborsót termeszteni, és néhány ország azért sem képes erre, mert nem rendelkezik annyi vízforrással, hogy megfelelően locsolni tudja az ültetvényeket. 

Update: Egy a csicseriborsó témában nálunk sokkal jártasabb olvasónk felhívta rá a figyelmünket, hogy a csicseriborsó valójában egy szárazságtűrő növény – írta a G7. “Csupán a kelés és a kezdeti fejlődés időszakában igényli a csapadékot”, írja honlapján a Nébih.

Forrás: g7.24.hu