Back to top

Újabb ukrán exportrekord

Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára felkerült adatok szerint 2017-ben 61,3 millió tonna gabonát takarítottak be, ami 4,7 millió tonnával elmarad a 2016. évi 65,95 millió tonnától. Az adatok nem tartalmazzák az ország keleti felében, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság területén learatott gabonamennyiséget.

A hektáronkénti hozam 7,3 százalékkal volt alacsonyabb tavaly az egy évvel korábbinál.

Tavaly egyebek között a búzatermés 26,1 millió tonnát, a kukoricatermés 24,1 millió tonnát tett ki, árpából 8,3 millió tonna, rozsból 506,8 ezer tonna, hajdinából 180,3 ezer tonna termett, napraforgómagból pedig 12,2 millió tonnát takarítottak be.

Ukrajna 43,8 millió tonna gabonát exportált 2016 júliusa és 2017 júniusa között, ami az eddigi legnagyobb mennyiség az ország 1991-es függetlenné válása óta. Egy évvel korábban Ukrajna 39,4 millió tonna gabonát exportált, ami akkor szintén rekordnak számított.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmillió hektár termőföld cserélhet gazdát Ukrajnában

Az ukrán kormány indítványozta, hogy félmillió hektár termőföldet adjanak olyan gazdák tulajdonába, akik jelenleg is földművelést folytatnak – jelentette be Volodimir Hrojszman kormányfő a kabinet szerdai ülésén.

Offshore ellenőrzés lassítja a magyar-ukrán kereskedelmet

Az Ukrán Nemzeti Bank határozata alapján 2018. január 1-től offshore ellenőrzési listára került Magyarország. Ez plusz adminisztrációs feladatokat ró nemcsak a magyar exportőrökre, de a helyi importőreikre egyaránt.

Ukrajnát is meghódíthatják a magyar gyümölcsfák

Akár már idén ősszel elindulhat a magyar gyümölcsfajták - facsemeték, termesztési technológia és szaktudás - exportja Ukrajnába a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) és az Ukrán Kertészeti Szövetség által aláírt kétoldalú megállapodás alapján - közölte az MKSZN kedden az MTI-vel.

Csökkenhet az ukrán gabonatermés

Az idei ukrán gabonatermés kisebb lesz a tavalyinál, becslések szerint elsősorban a téli időjárás okozhat terméskiesést.

Magyar termelői és értékesítési szövetkezet alakult Kárpátalján

A magyar kormány 35 millió forintos támogatásával megalakult a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KTÉSZ), a határon túli magyarlakta területek első ilyen szervezete, ami egész Kárpátalján szervezi a magyar vállalkozások termelői tevékenységét, minőségi termékeinek értékesítését - jelentette be Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke Beregszászon.

Még egy évig nem lehet eladni ukrán termőföldet

A kijevi parlament újabb egy évvel, 2019-ig meghosszabbította csütörtökön a termőföld eladására vonatkozó moratóriumot Ukrajnában. A törvényjavaslatot a 450 fős törvényhozás 236 tagja támogatta.

Most sikerült elcsípnie a vírust a Nébihnek

A Nébih újfent felhívja a figyelmet a hús és húskészítmények Ukrajnából történő behozatalának tilalmára, illetve a sertéstartó telepeken a járványvédelmi intézkedések, különösen az élelmiszerhulladék (moslék) etetésére vonatkozó tilalom betartására.

Ukrajna növeli gabonaexportját

 A termés várható csökkenése ellenére Ukrajna az idén növelné gabonakivitelét, mivel a belső fogyasztás csökkenése és a nagy átmenő készletek lehetővé teszik a kivitel fokozását.

Ukrajna korlátozná a húsexportot a belföldi árak letörésére

Az ukrán kormány korlátozná a húsexportot, mert szerintük a túlzottan nagy kivitel vezetett a belföldi húsár jelentős emelkedéséhez. Ukrajnában 43 százalékkal emelkedett a sertéshús, 26 százalékkal a marhahús és 31 százalékkal a baromfihús ára az idei első nyolc hónapban.

Erős versenytársat kapott a magyar agrárexport

Körülbelül 500 millió fős piachoz férhet hozzá Ukrajna, az unió üzleti vállalkozásainak pedig egy 45 milliós új piachoz való könnyebb hozzáférést ígér a két fél által megkötött és immár teljeskörűen hatályba lépett, átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, amely a vámok nagy részének megszüntetéséről is rendelkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.