Back to top

Újabb ukrán exportrekord

Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára felkerült adatok szerint 2017-ben 61,3 millió tonna gabonát takarítottak be, ami 4,7 millió tonnával elmarad a 2016. évi 65,95 millió tonnától. Az adatok nem tartalmazzák az ország keleti felében, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság területén learatott gabonamennyiséget.

A hektáronkénti hozam 7,3 százalékkal volt alacsonyabb tavaly az egy évvel korábbinál.

Tavaly egyebek között a búzatermés 26,1 millió tonnát, a kukoricatermés 24,1 millió tonnát tett ki, árpából 8,3 millió tonna, rozsból 506,8 ezer tonna, hajdinából 180,3 ezer tonna termett, napraforgómagból pedig 12,2 millió tonnát takarítottak be.

Ukrajna 43,8 millió tonna gabonát exportált 2016 júliusa és 2017 júniusa között, ami az eddigi legnagyobb mennyiség az ország 1991-es függetlenné válása óta. Egy évvel korábban Ukrajna 39,4 millió tonna gabonát exportált, ami akkor szintén rekordnak számított.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kriptovalutáért zöldséget, gyümölcsöt is lehet venni a kijevi piacon

A kijevi Besszarabszka vásárcsarnokban a közelmúltban bevezették a kriptovalutával történő fizetési lehetőséget. Az ott árult zöldségeket és gyümölcsöket 14 féle digitális fizetőeszközzel lehet kifizetni. A kezdeményezés célja az, hogy megmutassa: mindennapi bevásárlásaink során is milyen egyszerűen használhatjuk az alternatív fizetőeszközöket.

Háromszor annyi almát exportált Ukrajna

A 2017-2018-as exportidőszakban Ukrajna 40,9 ezer tonna almát exportált, 3,2-szer többet, mint az előző év ugyanezen időszakában, ez utóbbi ugyanis csak 12,8 ezer tonna volt - hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán kormány hivatalos Facebook-oldalán.

ASP: enyhül az ukrán szigor

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába hazánk ASP-vel nem érintett területeiről. A magyar vállalkozások számára rendkívül kedvező döntés dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásai, valamint a szakértői egyeztetések eredménye.

A szomszédba mentek a tudásért az ukránok

Addig szedték az ukrán vendégmunkások a szamócát a lengyel földeken, míg végül megtanulták a technológiát és elég pénzt gyűjtöttek, hogy otthon lemintázzák a Lengyelországban látottakat. Jelenleg pedig valóságos szamócaboom zajlik Ukrajnában, tizedannyi importra volt már csak szükségük, mint öt évvel ezelőtt.

Félmillió hektár termőföld cserélhet gazdát Ukrajnában

Az ukrán kormány indítványozta, hogy félmillió hektár termőföldet adjanak olyan gazdák tulajdonába, akik jelenleg is földművelést folytatnak – jelentette be Volodimir Hrojszman kormányfő a kabinet szerdai ülésén.

Offshore ellenőrzés lassítja a magyar-ukrán kereskedelmet

Az Ukrán Nemzeti Bank határozata alapján 2018. január 1-től offshore ellenőrzési listára került Magyarország. Ez plusz adminisztrációs feladatokat ró nemcsak a magyar exportőrökre, de a helyi importőreikre egyaránt.

Ukrajnát is meghódíthatják a magyar gyümölcsfák

Akár már idén ősszel elindulhat a magyar gyümölcsfajták - facsemeték, termesztési technológia és szaktudás - exportja Ukrajnába a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) és az Ukrán Kertészeti Szövetség által aláírt kétoldalú megállapodás alapján - közölte az MKSZN kedden az MTI-vel.

Csökkenhet az ukrán gabonatermés

Az idei ukrán gabonatermés kisebb lesz a tavalyinál, becslések szerint elsősorban a téli időjárás okozhat terméskiesést.

Magyar termelői és értékesítési szövetkezet alakult Kárpátalján

A magyar kormány 35 millió forintos támogatásával megalakult a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KTÉSZ), a határon túli magyarlakta területek első ilyen szervezete, ami egész Kárpátalján szervezi a magyar vállalkozások termelői tevékenységét, minőségi termékeinek értékesítését - jelentette be Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke Beregszászon.

Még egy évig nem lehet eladni ukrán termőföldet

A kijevi parlament újabb egy évvel, 2019-ig meghosszabbította csütörtökön a termőföld eladására vonatkozó moratóriumot Ukrajnában. A törvényjavaslatot a 450 fős törvényhozás 236 tagja támogatta.