Back to top

Az ország legnagyobb szójaintegrációját szervezi a Bonafarm

Hosszú távú szójatermelő integrációt szervez a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődő termelőket kedvezményes vetőmag, és nagyvonalú végtermék felvásárlási árakkal kívánják megnyerni - derült ki a cég bólyi tanácskozásán.

A megnövekedett GMO mentes sertéshús iránti kereslet a takarmány igényben is jelentkezik. Éppen ezért idei ajánlatában kedvezményes vetőmagárat – a listaár alatt 12 százalékkal - biztosítanak saját fajtakínálatából a Bonafarm Mezőgazdaság azon a termelők számára, akik ebben az évben részt kívánnak venni a cégcsoport által szervezett integrációban. Emellett ösztönző felvásárlási rendszert vezetnek be, ármegállapodáskor az éppen aktuális piaci árat tonnánként kétezer forinttal megfejelik. Mindehhez rugalmas átvétel, gyors – a partnerek számára ingyenes – minősítés járul.

Keresett a magyar szója

„Indul a szója integráció”- hirdette meg a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy a bólyi tanácskozásra az ország távolabbi részéről is bejelentkeztek termelők. Mint Ádám János vezérigazgató kiemelte, a cég termékpálya mentén szervezi gazdálkodását. Így kerül képbe a tejelő marha tartás mellé feldolgozóként a Mizo, a sertésneveléshez a Mohácsi Vágóhíd, vagy éppen a Pick Szeged.

A szakember elmondta, további egymillió sertést szeretnének integrált tartásba vonni, amihez elengedhetetlen a jó minőségű, hazai szója. Az elmúlt év őszén szereztek – egy osztrák szervezettől – tanúsítványt a GMO mentes takarmánytermelés, gyártás és raktározás, valamint sertéstartás minősítésére. A jelenlegi szójafelvásárlás duplája – évi 50-60 ezer tonna – a céljuk, s mindezt hosszú távon képzelik el. Ehhez – a KITE-vel közösen -  keresik a felelősen és jó technológiával dolgozó termelőket. Tudásalapú kultúráról van szó.

GMO mentes húshoz GMO mentes szója kell

Bár sokak szerint a szója állami támogatástól függő növény, annak, aki jól csinálja mégiscsak hoz a konyhára. Egy, a tanácskozáson bemutatott költségszámításból is kiderült, nyereségtermelésben földbérlet és termelési támogatás nélkül is megveri a kukoricát és az őszi búzát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közel a teljes kapacitáshoz a mohácsi vágóhíd

Jelenleg már több mint 90 százalékos kapacitással működik az MCS Vágóhíd Zrt. tavaly április végén átadott mohácsi üzeme – közölte az MTI-vel Pókos Gergely, a létesítmény igazgatója, akinek várakozásai szerint idén összesen mintegy 900 ezer tonna élőállat feldolgozását tervezik.

Hatmilliárd forint elcsalt áfáért 20 évre számíthatnak a csalók

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt öt gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba, mert egy génmódosított szójával kereskedő cégláncolattal 6 milliárd forint kárt okoztak a magyar államnak, miután Szlovéniából Magyarországra és Dániába szállították az árut, és az áfát nem fizették meg.

Újabb 4 ország támogatja a GMO-mentes szójatermesztést

Tovább bővült a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes szója termesztése mellett kiálló európai országok köre, négy újabb ország írta alá az Európai Szója Nyilatkozatot, amelyet magyar-német-osztrák összefogással indítottak útnak - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Berlinben a Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche - IGW).

200 hentest csábítottak haza a közösségi oldal segítségével

Két hét alatt közel 200 hentest tudtak hazacsábítani külföldről a Facebook-on keresztül, akik most a mohácsi vágóhídon dolgoznak – számolt be szerdán a HRportal. A Bonafarm Csoport a teljes HR folyamatot szeretné digitalizálni, hogy a munkavállalói életciklus teljes hosszában önkiszolgáló rendszereken keresztül férhessenek hozzá a kollégák a szolgáltatásokhoz.

A csávázott vetőmagot is tiltják a zöldítésben

2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédő szerek használata. Egy most napvilágot látott új bizottsági állásfoglalás szerint ez a tilalom a csávázott vetőmagok használatára is kiterjed. Itt az FM tájékoztatója a részletekről.

Íme, a 2018-as AGROmashEXPO Termékdíjasai

A január 24-27. között nyitva tartó 36. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 8. AgrárgépShow Termékversenyére 36 hazai és nemzetközi fejlesztést neveztek. Kétfordulós értékelés után, komoly szakmai vitákat követően, Input, Gépesítés és Logisztika kategóriákban ítélték oda a díjakat.

Idén ősszel is kevesebb búzát vetettek a gazdák

Bár idén ismét egymillió hektárnál kisebb területen vetettek őszi búzát a termelők, további drasztikus visszaesésre a rossz piaci helyzet ellenére sem kell számítani - írja a Világgazdaság. A gabonapiaci szakértők sem gondolják, hogy 800-900 ezer hektár alá csökkenne az őszi búza vetésterülete, mert a vetésszerkezet ezt nem engedi meg.

Mind gyorsabban pörög a lendkerék

Jövőre mintegy 2,3 milliárd forintnyi beruházást tervez az ország legnagyobb integrátora, a 45 éves jubileumra készülő KITE Zrt. A cég továbbra is befolyásolja, hogy néhány éven belül mi lesz jellemző a magyar mezőgazdaságban. Ezért kerestük meg az év vége előtt Szabó Leventét, a KITE Zrt. vezérigazgatóját, hogy a már jól kirajzolódó tendenciák alapján összefoglaló értékelést kérjünk 2017-ről.

Arany szója

„Jól érzékelhető az a kormányzati szándék, miszerint növelni kell a szója vetésterületét”- szögezte le Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, önmagában ez sem oldja meg a hazai fehérje ínséget.

Megkapták a kínai exportengedélyt a legnagyobb tejipari cégeink

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) több éves egyeztetéseinek köszönhetően péntektől lehetővé vált 13 magyar létesítmény számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson a Kínai Népköztársaság területére - közölte a tárca.