Back to top

Az ország legnagyobb szójaintegrációját szervezi a Bonafarm

Hosszú távú szójatermelő integrációt szervez a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődő termelőket kedvezményes vetőmag, és nagyvonalú végtermék felvásárlási árakkal kívánják megnyerni - derült ki a cég bólyi tanácskozásán.

A megnövekedett GMO mentes sertéshús iránti kereslet a takarmány igényben is jelentkezik. Éppen ezért idei ajánlatában kedvezményes vetőmagárat – a listaár alatt 12 százalékkal - biztosítanak saját fajtakínálatából a Bonafarm Mezőgazdaság azon a termelők számára, akik ebben az évben részt kívánnak venni a cégcsoport által szervezett integrációban. Emellett ösztönző felvásárlási rendszert vezetnek be, ármegállapodáskor az éppen aktuális piaci árat tonnánként kétezer forinttal megfejelik. Mindehhez rugalmas átvétel, gyors – a partnerek számára ingyenes – minősítés járul.

Keresett a magyar szója

„Indul a szója integráció”- hirdette meg a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy a bólyi tanácskozásra az ország távolabbi részéről is bejelentkeztek termelők. Mint Ádám János vezérigazgató kiemelte, a cég termékpálya mentén szervezi gazdálkodását. Így kerül képbe a tejelő marha tartás mellé feldolgozóként a Mizo, a sertésneveléshez a Mohácsi Vágóhíd, vagy éppen a Pick Szeged.

A szakember elmondta, további egymillió sertést szeretnének integrált tartásba vonni, amihez elengedhetetlen a jó minőségű, hazai szója. Az elmúlt év őszén szereztek – egy osztrák szervezettől – tanúsítványt a GMO mentes takarmánytermelés, gyártás és raktározás, valamint sertéstartás minősítésére. A jelenlegi szójafelvásárlás duplája – évi 50-60 ezer tonna – a céljuk, s mindezt hosszú távon képzelik el. Ehhez – a KITE-vel közösen -  keresik a felelősen és jó technológiával dolgozó termelőket. Tudásalapú kultúráról van szó.

GMO mentes húshoz GMO mentes szója kell

Bár sokak szerint a szója állami támogatástól függő növény, annak, aki jól csinálja mégiscsak hoz a konyhára. Egy, a tanácskozáson bemutatott költségszámításból is kiderült, nyereségtermelésben földbérlet és termelési támogatás nélkül is megveri a kukoricát és az őszi búzát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

A jövő legnépszerűbb szántóföldi növénye

A szója népszerűsége világszerte növekszik. Idén 340 millió tonnányi szójatermés várható világszinten, ami kétszerese a húsz évvel ezelőtti mennyiségnek.

Nőtt a tavaszi búza és a kukorica vetésterülete is az idén

A tél végi és kora tavaszi időjárás nem segítette a földeken dolgozókat. A szokatlanul hideg és csapadékos márciusi időjárás miatt a gazdák a tavaszi munkák kisebb hányadát végezték el április közepéig, mint egy évvel korábban - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tavaszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentéséből.

A szakmai sikerek delelőjén

Fennállása 45. évfordulóját ünnepelte április 13-án a KITE Zrt. A fővárosi Hilton szállóban tartott rendezvény egy eseménysorozat zárófelvonása volt, amelynek keretében több régióban, helyi összejöveteleken már megünnepelték a céget. Azokon általában a termelő partnerek, míg ezúttal főleg a KITE Zrt.-nek beszállító vállalkozások, bankok és a hazai agráregyetemek vezető képviselői voltak jelen.

Év végére jelentősen fejlődik a hazai aszályvédelmi rendszer

Komplex aszály elleni védekezési rendszert fejleszt az Országos Vízügyi Főigazgatóság, amely a KITE Zrt.-vel kötött megállapodástól egy központi, ingyenesen használható adatbázist remél ehhez. Év végére 80 aszály-monitoring állomás működik majd, a vízhiányvédelmi körzetek kijelölésével könnyebb lesz a termés védelme - derült ki az adatalapú aszály és belvízkezelésről szóló tanácskozáson.

A szója is allergiás a parlagfűre

A parlagfű minden évben rengeteg kellemetlenséget okoz az allergiásoknak. Ez az Amerikából származó gyom azonban a szántóföldi növénytermesztésben is problémás. Amerika közép-keleti részén úgy találták a tudósok, hogy a parlagfűvel szennyezett szójaföldön drasztikusan visszaesik a termés mennyisége.

Közel félmilliárdból gazdálkodhat idén a fehérjeprogram

Mintegy 470 millió forintból indulhat el idén az alternatív takarmánynövények felkutatását segítő Nemzeti fehérjetakarmány program. A következő években további hétmilliárd forintot költene a génmódosított szója kiváltását célzó intézkedésekre a kormány.

Matyómintás védjegyet keressen, ha fontos a GMO-mentesség

Tájékoztató és piacteremtő funkciója egyaránt lesz az új, GMO-mentes termékeket jelölő védjegynek - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, mivel az ilyen élelmiszerek iránti kereslet Európa-szerte emelkedik. A jelölést a gyártók azon termékeiken tüntethetik fel, amelyeknél bizonyított, hogy nem tartalmaznak GMO-s alapanyagot, az állatok nem fogyasztottak ilyen takarmányt.

Európa-bajnokság lesz Budapesten

Budapesten rendezik meg szeptemberben az EuroSkills 2018-at, azaz európai szakmunkások versenyét. A rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezi, és több nagyvállalat mellett a KITE Zrt. is a főszponzorok között van.

Veszteségből fehérjekoncentrátum

A Magyar Mezőgazdaság 2018. évi első számában közölt cikk folytatásaként bemutatjuk, hogy egy modern mai állattenyésztő nagyüzem gyakorlatára milyen hatással lehet a Tedejen megvalósuló kísérleti lucernafeldolgozó üzem. Naturális üzemi adatokra alapozva mutatjuk be az abrakfogyasztó állattartás (sertés, baromfi) és a tejtermelés takarmányozásában jelentkező fehérjehiányt és a hiány pótlásának módját.