Back to top

Az ország legnagyobb szójaintegrációját szervezi a Bonafarm

Hosszú távú szójatermelő integrációt szervez a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődő termelőket kedvezményes vetőmag, és nagyvonalú végtermék felvásárlási árakkal kívánják megnyerni - derült ki a cég bólyi tanácskozásán.

A megnövekedett GMO mentes sertéshús iránti kereslet a takarmány igényben is jelentkezik. Éppen ezért idei ajánlatában kedvezményes vetőmagárat – a listaár alatt 12 százalékkal - biztosítanak saját fajtakínálatából a Bonafarm Mezőgazdaság azon a termelők számára, akik ebben az évben részt kívánnak venni a cégcsoport által szervezett integrációban. Emellett ösztönző felvásárlási rendszert vezetnek be, ármegállapodáskor az éppen aktuális piaci árat tonnánként kétezer forinttal megfejelik. Mindehhez rugalmas átvétel, gyors – a partnerek számára ingyenes – minősítés járul.

Keresett a magyar szója

„Indul a szója integráció”- hirdette meg a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy a bólyi tanácskozásra az ország távolabbi részéről is bejelentkeztek termelők. Mint Ádám János vezérigazgató kiemelte, a cég termékpálya mentén szervezi gazdálkodását. Így kerül képbe a tejelő marha tartás mellé feldolgozóként a Mizo, a sertésneveléshez a Mohácsi Vágóhíd, vagy éppen a Pick Szeged.

A szakember elmondta, további egymillió sertést szeretnének integrált tartásba vonni, amihez elengedhetetlen a jó minőségű, hazai szója. Az elmúlt év őszén szereztek – egy osztrák szervezettől – tanúsítványt a GMO mentes takarmánytermelés, gyártás és raktározás, valamint sertéstartás minősítésére. A jelenlegi szójafelvásárlás duplája – évi 50-60 ezer tonna – a céljuk, s mindezt hosszú távon képzelik el. Ehhez – a KITE-vel közösen -  keresik a felelősen és jó technológiával dolgozó termelőket. Tudásalapú kultúráról van szó.

GMO mentes húshoz GMO mentes szója kell

Bár sokak szerint a szója állami támogatástól függő növény, annak, aki jól csinálja mégiscsak hoz a konyhára. Egy, a tanácskozáson bemutatott költségszámításból is kiderült, nyereségtermelésben földbérlet és termelési támogatás nélkül is megveri a kukoricát és az őszi búzát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megalapozható a jövő – karriert kínálnak az agrártudományi képzések

Az agráriumban tapasztalható diplomás szakemberhiányt pótolhatja a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának új elitképzése.

Közel háromszorosára nőtt az amerikai import szója mennyisége

Mintegy 280 százalékkal nőtt az importált amerikai szójabab mennyisége az Európai Unióban júliusban a tavaly júliusihoz képest - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Elássa a „vámcsatabárdot” az Unió és az USA?

Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában - jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott találkozója után.

Almatermesztés korszerűen

Az almatermesztés technológiájának minden részletéről volt mondanivalója a KITE és a BASF kettősének a Hajdúböszörményben rendezett bemutatón. A két cég második közös rendezvényén a legkorszerűbb gépeket, fajtákat és növényvédelmi módszereket mutatták be. A KITE éppen tíz éve döntött a gyümölcstermesztési ágazat létrehozásáról, mondta el bevezetőjében Illés Zsolt, a kertészeti üzletág vezetője.

GMO kontra génmegőrzés

Ökoszisztémák – Termékek – Fajtafenntartás címmel rendezett nemzetközi konferenciát A DAGENE Dunavölgyi Nemzetközi Génmegőrző Egyesület és a SAVE Európai Mezőgazdasági Fajtavédelmi Alapítvány. A kozárdi Faluházban tartott eseményen több ország neves szakemberei képviseltették magukat.

Nálunk is súlyos következményei lehetnek az amerikai vámháborúnak

Donald Trump amerikai elnök mára gyakorlatilag teljesen szétzilálta a világkereskedelmet. Bár régen sem működött minden olajozottan, ami most van, az teljes káosz, amelyben minden szereplőnek újra kell keresnie a helyét.

Feldman: az új KAP támogassa a gmo-mentes szójatermelést

Növelni kell az Európában előállított, gmo-mentes fehérjetakarmány-alapanyagok mennyiségét, ehhez pedig az unió 2020 utáni támogatáspolitikájában (KAP) legalább szinten kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Németországban, az 5. Nemzetközi Duna-Szója Kongresszuson.

Tovább növelnénk a gmo-mentes szójatermesztést

Régiós együttműködéssel terjeszthetőek ki a génmódosítástól mentes szója termesztésének lehetőségei – emelte ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Szója és a Donau Soya közös rendezvényén. Feldman Zsolt hozzátette, az együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak.

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron

Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a jövő őszre megvalósuló 700 millió forintos beruházás kivitelezői szerződését kedden írták alá a somogyi megyeszékhelyen - tájékoztatta a Kaposvári Egyetem az MTI-t.

Az éghajlatváltozás akár harmadával is csökkentheti a fehérjenövények hozamát

A klímaváltozás elleni érdemi és azonnali intézkedések nélkül az egészséges táplálkozás fontos összetevői válhatnak egyre nehezebben elérhetővé – figyelmeztet egy friss, a brit Nemzeti Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány.