Back to top

Az ország legnagyobb szójaintegrációját szervezi a Bonafarm

Hosszú távú szójatermelő integrációt szervez a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődő termelőket kedvezményes vetőmag, és nagyvonalú végtermék felvásárlási árakkal kívánják megnyerni - derült ki a cég bólyi tanácskozásán.

A megnövekedett GMO mentes sertéshús iránti kereslet a takarmány igényben is jelentkezik. Éppen ezért idei ajánlatában kedvezményes vetőmagárat – a listaár alatt 12 százalékkal - biztosítanak saját fajtakínálatából a Bonafarm Mezőgazdaság azon a termelők számára, akik ebben az évben részt kívánnak venni a cégcsoport által szervezett integrációban. Emellett ösztönző felvásárlási rendszert vezetnek be, ármegállapodáskor az éppen aktuális piaci árat tonnánként kétezer forinttal megfejelik. Mindehhez rugalmas átvétel, gyors – a partnerek számára ingyenes – minősítés járul.

Keresett a magyar szója

„Indul a szója integráció”- hirdette meg a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy a bólyi tanácskozásra az ország távolabbi részéről is bejelentkeztek termelők. Mint Ádám János vezérigazgató kiemelte, a cég termékpálya mentén szervezi gazdálkodását. Így kerül képbe a tejelő marha tartás mellé feldolgozóként a Mizo, a sertésneveléshez a Mohácsi Vágóhíd, vagy éppen a Pick Szeged.

A szakember elmondta, további egymillió sertést szeretnének integrált tartásba vonni, amihez elengedhetetlen a jó minőségű, hazai szója. Az elmúlt év őszén szereztek – egy osztrák szervezettől – tanúsítványt a GMO mentes takarmánytermelés, gyártás és raktározás, valamint sertéstartás minősítésére. A jelenlegi szójafelvásárlás duplája – évi 50-60 ezer tonna – a céljuk, s mindezt hosszú távon képzelik el. Ehhez – a KITE-vel közösen -  keresik a felelősen és jó technológiával dolgozó termelőket. Tudásalapú kultúráról van szó.

GMO mentes húshoz GMO mentes szója kell

Bár sokak szerint a szója állami támogatástól függő növény, annak, aki jól csinálja mégiscsak hoz a konyhára. Egy, a tanácskozáson bemutatott költségszámításból is kiderült, nyereségtermelésben földbérlet és termelési támogatás nélkül is megveri a kukoricát és az őszi búzát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szója észszerű tápanyagellátása

A szakmabeliek tudják, hogy a mezőgazdasági termelésnek juttatott támogatások szerepe döntő jelentőségű a termelők számára. Mértéke jelentős, és egyben ijedelemre is okot ad.

Veszélyben az argentin szójatermés

Özönvízszerű esőzés és jégviharok hátráltatják a mezőgazdasági munkálatokat Argentínában. Jelenleg leginkább a szója került veszélybe. Elemzők jelentős visszaesésre számítanak a 2018-19-es szezonban.

Szélsőséges időjárás nehezítette tavaly a gazdálkodók munkáját

Aszály, belvíz, téli és tavaszi fagyok nehezítették a gazdák munkáját 2018-ban. Gáspár Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei elnöke elemezte a múlt évet.

250 milliós adócsalás szójával

Egymilliárd forint értékben hozott be szóját az országba egy közép-magyarországi vállalkozás, ám az importált áru után nem fizetett adót, ezért a NAV 250 tonna szóját lefoglalt, zárolta a vállalkozás bankszámláját, egyidejűleg büntetőeljárás is indult az ügyben. A vállalkozás több mint 250 millió forint adót nem fizetett be - tájékoztatta szerdán az MTI-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Aszódi alközpontot avatott a KITE Zrt.

Már húszra nőtt a KITE Zrt. alközpontjainak száma. Ünnepélyes keretek között, a cég vezetőinek és partnereinek körében nyílt meg a legújabb aszódi bázis a Céhmester úton.

350 ezer tonna szója a cél

A jövőben is ösztönözni kell a szójatermesztést, mivel az éves, átlagos termés távolról sem fedezi az ország fehérjeigényét - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

A sikergyáros szója magyar specialitás lehet

Miközben egyes növények termesztésében évről évre ingadozások tanui lehetünk, a szója népszerűsége világszerte nő. Míg tavaly 331-333 millió tonnát állítottak elő, idén ez a mennnyiség legalább 20 százalékkal fogja azt meghaladni.

Kutatás a klímaváltozás mentén: minőség, hozam és kórokozók

A hagyományos kutatások, a tartamkísérletetek és a többszörösen megismételt tesztek mellett a statisztikai értékelés alapozza meg és emeli tudományos szintre a NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztálya által Szegeden és környékén végzett kutatómunkát. Az éghajlatváltozással járó veszélyek az osztály kórokozókkal kapcsolatos kutatásait is egyre inkább felértékeli.

Kedvező volt a napraforgó- és a kukoricatermés

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közreműködésével begyűjtött adatok alapján az AKI elkészítette az őszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatóját. Napraforgóból és kukoricából több termett, mint 2017-ben.

Generációváltás a családi gazdaságokban

Az idei évben a generációváltás került terítékre a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. partnertalálkozóján. A cég által évente megszervezett „A szakma napja” című rendezvényen most is a takarmányozástól kissé távolabbi, ám égető kérdést tárgyaltak meg neves szakemberek segítségével.