Back to top

A természetből jött a baj, de az ember súlyosbította

2017 végén több zárt, intenzív baromfitenyésztő telepen jelent meg a madárinfluenza vírusa Olaszországban. Az első megbetegedéseket még novemberben észlelték. Hogyan jutott be a zárt állományokba a fertőzés, sikerült-e már megfékezni a járványt? Milyen tanúságok vonhatók le az esetből, amit érdemes kiemelni a magyar termelők számára – kérdeztük a Nébihtől.

2016-2017-ben 14 esetben vadmadárból, 85 esetben pedig házi madárból mutatták ki a vírust Olaszországban. A járvány elsősorban az ország északi részét érinti, de egy-egy megerősített esetet kimutattak az ország középső részén is.

Az olasz hatóságok a vadmadarakat jelölik meg fertőzési forrásként, majd később a telepek között tovább terjedt a vírus. A terjedést több tényező is befolyásolta:

  • leggyakrabban a több telepen megforduló takarmányszállító járművek vihették tovább a fertőzést,
  • voltak gazdaságok, amelyeknél a közös tulajdonosnak lehetett szerepe a telepek közötti terjedésben,
  • illetve az egyes tenyészetek közötti kis távolság is közrejátszhatott a fertőzés tovább terjedésében.

A magyar termelőknek érdemes tanulni az esetből. Nagyon fontos az állattartó telepeken a be- és kilépéskor mind a személyek, mind a járművek megfelelő fertőtlenítése, illetve a telep megfelelő zártsága. (Lehetőleg minél kevesebb látogató belépésének engedélyezése.) A vadmadarakat lehetőség szerint távol kell tartani az állattartó telepektől.

Ezért a telepen gondoskodni kell a takarmány zártan tartásáról, illetve a telepen esetlegesen található pocsolyákat, egyéb nyílt vízfelületeket fel kell számolni, mert vonzók lehetnek a vadmadarak számára.

Amennyiben emelkedett elhullást tapasztalnak, azt minél hamarabb jelezni kell az ellátó állatorvos felé – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

18 év alattiaknak nem ajánlott, gyomorforgató Nébih fogás - videóval

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen.

Sertéspestis háztáji állományban

Afrikai sertéspestist állapított meg a romániai Hegyközkovácsi (Cauaceu) település egyik háztáji sertés-állományában a román állategészségügyi hatóság.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Az egészséges életmód az élelmiszerbiztonságnál kezdődik

A Magyar Állatorvosi Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara –valamint az MTA Agrártudományok Osztálya kiemelten fontosnak tartotta, hogy összehívja a növényorvosok, állatorvosok és humánorvosok II. országos fórumát, melyet szerdán tartottak meg Budapesten.

Ezúttal nem jogsértőt, hanem madarat fogtak a Nébih munkatársai

Egy szárnyaszegett egerészölyv mentésében és biztonságos elhelyezésében vettek részt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomásának munkatársai. A dolgozók az állomás melletti fasorban bukkantak a vélhetően áramütés következtében megsérült, fiatal madárra, amelyet haladéktalanul a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába szállítottak.

Krízishelyzet az állategészségügyben, állattenyésztési támogatások

Ezzel a címmel tartottak szekciótanácskozást Siófokon 2018. november 28-án, az Agrárszektor Konferencia keretein belül. Nagy érdeklődés mellett zajlottak az előadások, melyek nemcsak az időszerű és érdekes témaválasztásnak, hanem a jól felkészült előadóknak és a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek is volt köszönhető.

Meg lehetett volna állítani a sertéspestis Romániában

Románia tizenhét megyéjében közel háromszáz településen észleltek eddig az afrikai sertéspestis által érintett gócpontokat. A kórt egyes területeken sikerült visszaszorítani ugyan, de közben újabb vidékeken üti fel a fejét.

Egymillió méh pusztult el

Legkevesebb egymillió méh hullott el Dél-Afrikában, valószínűleg a borászok által használt vegyszer lehet a bűnös.

Méhekre kell tervezni a vetést

Újfajta mezőgazdasági stratégiát javasol a méhek és egyéb beporzók populációi hanyatlásának megállítására egy kutatócsoport, amely elképzeléseit a gyakorlatban is sikerre vitte Üzbegisztánban és Marokkóban.

Madárinfluenza Bulgáriában

November első felében a betegség hét új esetét regisztrálták az országban. A vírus Dobrics, Plovdiv, Haskovo, Sztara Zagora és Jambol térségében jelent meg. Becslések szerint, területenként egymillió szárnyas a veszteség.