0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Állami támogatást szorgalmaz a VOSZ a mikrovállalkozásoknak

Többlet-járulékkedvezményt, az iparűzési adó alóli mentességet vagy alacsonyabb átalányadózást javasol a VOSZ a kétezer lelket sem számláló települések kisvállalkozásainak.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint a kistelepüléseken működő mikro- és kisvállalkozásoknak támogatást kellene adni állami forrásból, hogy megmeneküljenek az anyagi ellehetetlenüléstől, ugyanis nem tudják kigazdálkodni a tavaly és az idén is jelentősen megemelt minimálbért. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a Világgazdaságnak azt mondta: három megoldási lehetőséget szorgalmaznak a kétezer lelket sem számláló települések esetében – ilyenből csaknem kétezer-háromszáz található Magyarországon.

Az első verzió szerint az élőmunka terheit kellene csökkenteni, azaz speciális, többlet-járulékkedvezmény illetné meg ezeket a falvakat, községeket. A második lehetőség szerint mentesülnének az iparűzési adó alól ezek a kisvállalkozások, az önkormányzatoknál kieső bevételeket pedig az állam pótolná. A VOSZ szerint az is gyógyír lehetne, ha a kétezer fő alatti településen, főként a kereskedelemben, a vendéglátásban és a szolgáltatásban dolgozó kisvállalkozások egy, a jelenleginél alacsonyabb átalányadózási formát választhatnának.

Dávid Ferenc úgy vélte: pár évvel ezelőtt dönteni kellett az ágazati különadók bevezetéséről a gazdasági-pénzügyi helyzet miatt. Most pedig határozni kellene a kistelepülési támogatás bevezetéséről, ami másfél millió embert érintene. Tavalyelőtt 111 ezer forint volt a minimálbér, ezt 2017-ben 127 500, most januártól pedig 138 ezer forintra emelték, azaz két év alatt csaknem 35 százalékkal növelték.

Emelkedett a GDP-növekedés üteme, ahogyan például a kiskereskedelmi forgalom volumene is, ám arányaiban közel sem olyan mértékben, hogy elég lenne a havi legkisebb bér előteremtésére a kétezer lelket sem számláló településeken tevékenykedő mikro- és kisvállalkozásoknak. Ráadásul, például egy szabolcsi faluban, jellemzően közfoglalkoztatottak és nyugdíjasok élnek, mert akinek volt pénze és megtehette, már elhagyta a települést. Így e falvakban már nincs olyan fizetőképes kereslet, amely módot adna egy boltosnak, kocsmárosnak, vendéglősnek vagy fodrásznak, hogy előteremtse a minimálbér emeléséhez szükséges összeget.

A VOSZ főtitkára szerint ez nemcsak gazdasági, hanem társadalompolitikai kérdés is. Számottevően csökkent már a falvak, községek népességmegtartó ereje. Ha ez a folyamat tovább folytatódik, kiürülnek a kistelepülések, és a pap is már csak temetni jár majd.

Dávid Ferenc hangoztatta: a minimálbér-emelésből fakadóan a bevétel és kiadás szaldója az állami oldalon az idén plusz 20 milliárd, jövőre pedig plusz 60 milliárd lesz. A VOSZ szerint ezen összegek fele adhatná meg a forrásalapját a kistelepülési támogatásnak.

Forrás: Világgazdaság