0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az USA-ban is hasznosítják az SZTE szabadalommal védett baktériumtörzsét

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan peptid-antibiotikumot, amely a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, egyben növeli a növény általános ellenálló képességét.

A szabadalommal védett törzset az USA egyik legnagyobb biokontroll készítményeket forgalmazó cége, a Certis, egy új termék előállításához hasznosítja.

Az elmúlt években számos, a mezőgazdaságban használt kémiai anyagról derült ki, hogy káros az emberi egészségre, vagy a környezetre, ezért a vegyszerek kiváltására egyre gyakrabban biokontroll-alapú technológiát alkalmaznak. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai – Dr. habil. Kredics László egyetemi docens, Dr. Manczinger László egyetemi docens és Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba tanszékvezető egyetemi tanár – évtizedek óta foglalkoznak biokontroll kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban.

Az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének kutatói olyan, az SZTE által szabadalmaztatott, baktériumtörzset találtak, amellyel hatékony baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, paprika, saláta és káposzta biotermesztése során, talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben egyaránt.

– A Bacillus nemzetségben számos olyan törzs ismert, amelyek jól alkalmazhatók biokontroll célokra. A 2011-ben szabadalmaztatott Bacillus mojavensis törzs egyedülálló profillal bír. Kiemelkedően nagy mennyiségben termel fengicint. Ez a peptid-antibiotikum gombaellenes hatással rendelkezik, és megnöveli a növény általános ellenálló képességét. A peptid-antibiotikum nem káros az emberi szervezetre, és stabil a természetben, vagyis a környezeti hatásoktól függetlenül hosszú ideig fejti ki hatását. Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújt. Így például képes kivédeni a Xanthomonas vesicatoria baktérium hatását, amely a levelek foltosodását okozza, vagy a Pythium debaryanum gomba által okozott károkat, amely a palánták korai rothadásáért felel. A szabadalmaztatott törzs jól tűri a viszonylag magas rézszintet is, így hatékonyan alkalmazható réztartalmú szerekkel kezelt talajban, így például a szőlőtermesztésben – magyarázta Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.

A szabadalmat, a nemrégiben megkötött licenciaszerződés értelmében, az USA egyik legnagyobb biokontroll termékeket forgalmazó cége, a Certis hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazáshoz. Így a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások eredményét a mezőgazdaságban és a kertészetben világszerte hasznosíthatják, csökkentve ezzel a környezet és az emberi egészség terhelését.
Forrás: SZTE