Back to top

Belvízvédelmi készültség Kelet-Magyarországon

Négy szakaszon elsőfokú, egy szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig).

Az elsőfokú készültség van a réhelyi, a szeghalmi, a gyomai, és a mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon. A vizugy.hu honlap adatai alapján másodfokú a készültség az Élővíz-csatornai szakaszon. A Körösökön készültségi szintet el nem érő árhullámok vonultak le a napokban, amelyek megszüntették a belvízelvezető csatornákon a gravitációs vízelvezetési lehetőségeket, ezért több szivattyútelep beüzemelése vált szükségessé. Öt nap alatt csaknem 1 millió 700 ezer köbméter vizet emeltek át.

Belvíz a Hortobágyon a 33-as főút mellett 2018. január 18-án.
Belvíz a Hortobágyon a 33-as főút mellett 2018. január 18-án.
Fotó: MTI

Csütörtökön 14 szivattyútelep üzemel, amelyek száma szakemberek szerint a következő napokban jelentősen csökkenni fog a gravitációs levezetések lehetőségével. Az elöntött területek nagyságát nem mérték fel. Néhány mélyfekvésű helyen előfordulnak kisebb kiterjedésű vízfoltok, de kiterjedt belvízi elöntések nincsenek.

Az országban egyébként főleg a Felső-Tisza mentén, illetve a Dél-Alföldön okoz gondot a belvíz, összesen 23 szakaszon rendeltek el elsőfokú belvízvédelmi készültséget. További hét szakaszon - beleértve a KÖTIVIZIG fennhatósága alá tartozó kisújszállási, karcagi és hamvas-sárréti, valamint az ÉVIZIG területén lévő tiszavalki, a FETIVIZIG felsőszabolcsi, és a Zala partján egy szakaszt is - pedig másodfokú a készültség. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Extrém alacsony a Duna vízszintje, veszélyben a vízi áruszállítás

A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken.

Gyümölcsperzselő forróság – agrometeorológia

Hétfőtől ismét csökken a csapadékhajlam, többnyire napos, száraz időben lehet haladni a szántóföldi munkákkal. A legmelegebb órákban sokfelé alakul ki légköri aszály, a hét közepén pedig a növények levelét és a gyümölcsöket érintő perzselés veszélye is fennáll. A hét közepétől fokozódik a hőség, szerdától helyenként a 35 fokot is meghaladja a maximumhőmérséklet.

A szabadvizek mindenhol fürdésre alkalmasak

A kijelölt természetes fürdőhelyeken a vizek fürdésre alkalmasak. A legfrissebb vizsgálati eredményeket a napokban tette közzé a Tolna Megyei Kormányhivatal. Az ismert, ugyanakkor nem kijelölt fürdőhelyeken a strandolást nem javasolja a hatóság.

Növekvő árvízi biztonság, csökkenő kockázat

Hamarosan elkezdődik az Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-­Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. A projekt 2020. február végén zárul.

Alkotmánybíróság előtt a kerti kutakról szóló törvény

Alkotmánybírósági normakontrollt kért a vízgazdálkodási törvény vízkivételekkel összefüggő módosításáról Áder János.

Így kaszálnak a víz alatt

Elszaporodott a vízitök a Csónakázó tavi kisöböl közelében. A növény megakadályozza a víz zavartalan áramlását és hosszú távon a tó láposodását is okozhatja.

Készül a terv a balatoni nádasok védelmére

Valamelyest csökkent a balatoni nádasok területe, és kis mértékben ugyan, de a minőség is romlott. A most készülő terv szabályozza majd, hogy mely területeken mikor lehet aratni, ez is a nád minőségének javulását szolgálja.

Kétmilliárd forint árvízvédelemre és vízpótlásra

Állami tulajdonú létesítmények fejlesztésével és a mellékágak kotrásával, 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból javítják a Felső-Duna mellékágrendszerének árvízvédelmét és vízpótlását - hangzott el a projektet indító sajtótájékoztatón szerdán Dunasziget közelében.

Jut a Drávára is a 12 milliárdos árvízvédelmi keretből

Kiemelten kezelik a Duna, a Tisza, a Körösök, valamint a Dráva menti védvonalak megerősítését.

Százhetven előadást tartanak a vándorgyűlésen

Megkezdődött a Magyar Hidrológiai Társaság XXXVI. Országos Vándorgyűlése szerdán délelőtt Gyulán. Dr. Szlávik Lajos, a társaság elnöke elmondta, a hidrológia szélesebb értelemben a vízzel foglalkozó valamennyi tudományágra kiterjed.