Back to top

Egyre innovatívabb, egészségesebb péktermékek születnek

A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon termékversenyt hirdetett a Magyar Pékszövetség. A verseny rangját emeli, hogy a felnőtt kategóriák fődíja egy utazás a müncheni IBA szakkiállításra.

A Sirha Budapest 2018 keretein belül külön hangsúlyt fektetnek a szervezők a pék és cukrásziparra, hiszen 2017 második felétől együttműködés jött létre a Magyar Pékszövetséggel, illetve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével is.

A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően a szerdai nyitónapon rendezte meg a Pékszövetség a termékversenyét. A 61 nevezett árucikket moderátor jelenlétében zsűriztették, illetve kóstoltatták a közönséggel. 

„Azt gondolom, hogy egy nagyon színvonalas versenyt láthattunk, az ország minden részéről érkeztek nevezések.

Bízom benne, hogy sok termékkel a bolti forgalomban is találkozni fogunk”

- nyitotta meg beszédét Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke. 

„Soha még olyan versenyen nem voltam, ahol ennyi terméket neveztek.

A tradícionális és az innovatív termékek aránya rendkívül kedvező volt az utóbbiak javára. Ezen belül is nagyon változatos fejlesztésekre volt példa"

-  értékeltWerli József, a zsűri elnöke. A pályázatok közül 39 az innovatív kategóriában érkezett be, ezek közül számos a szénhidrát és cukortartalom csökkentésére koncentrált. A szakember az eredményekből arra következtetett, hogy nő az egészségtudatosabb termékek iránti érdeklődés, és e trendnek megfelelően az újdonságok terjednek a szakmán belül. Szeretném, ha ezt a lendületet megtartanák a vállalkozások - tette hozzá. 

Fotó: Béres Máté

A túrósbatyu tradicionális kategóriában a harmadik helyezett a Wenstik Vilmos szakközépiskola, a második a Kurdi Family Kft., az első pedig a Kemence Pékség Kft. lett.

A túrósbatyu innovatív kategóriában a harmadik a Szombathelyi Szakközépiskola, a második a Kemencesütő Kft., az első pedig a korábban már díjazott Kurdi Family Kft. lett.

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek tradícionális kategóriájának harmadik helyezettje a Pékmester Bt., a második a Kurdi Family Kft., első pedig a korábban már szintén díjazott Kemencesütő Kft. lett. 

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek a 21. század kihívásainak megfelelően termékkategóriában a harmadik helyezett a Gyerekpékség, második a Pékmester Bt., az első pedig újfent a Kemencesütő Kft. lett. A zsűri ebben a kategóriban egy különdíjat adott át a Kurdi Family Kft.-nek.

Díszmunka diák kategóriában egy díjat adtak át, mégpedig a Wentsik Vilmos szakközépiskolának. 

Díszmunka felnőtt kategóriában a harmadik Vekni Kft, a második a Vela Kft., az első helyezett pedig a Pékmester Bt. lett. 

A felnőttkategória győztesei Münchenbe utazhatnak az IBA nemzetközi szakkiállításra, amelyet a Magyar Pékszövetség finanszíroz. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Sokat hoz a konyhára a csipszadó

Idén 57 milliárd forint bevételt jelent a népegészségügyi termékadó (amelyet csipszadónak is neveznek) az egészségügyi ágazatnak - közölte Joó Tamás egészségügyi közgazdász hétfő este az M1 aktuális csatornán.