Back to top

Egyre innovatívabb, egészségesebb péktermékek születnek

A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon termékversenyt hirdetett a Magyar Pékszövetség. A verseny rangját emeli, hogy a felnőtt kategóriák fődíja egy utazás a müncheni IBA szakkiállításra.

A Sirha Budapest 2018 keretein belül külön hangsúlyt fektetnek a szervezők a pék és cukrásziparra, hiszen 2017 második felétől együttműködés jött létre a Magyar Pékszövetséggel, illetve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével is.

A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően a szerdai nyitónapon rendezte meg a Pékszövetség a termékversenyét. A 61 nevezett árucikket moderátor jelenlétében zsűriztették, illetve kóstoltatták a közönséggel. 

„Azt gondolom, hogy egy nagyon színvonalas versenyt láthattunk, az ország minden részéről érkeztek nevezések.

Bízom benne, hogy sok termékkel a bolti forgalomban is találkozni fogunk”

- nyitotta meg beszédét Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke. 

„Soha még olyan versenyen nem voltam, ahol ennyi terméket neveztek.

A tradícionális és az innovatív termékek aránya rendkívül kedvező volt az utóbbiak javára. Ezen belül is nagyon változatos fejlesztésekre volt példa"

-  értékeltWerli József, a zsűri elnöke. A pályázatok közül 39 az innovatív kategóriában érkezett be, ezek közül számos a szénhidrát és cukortartalom csökkentésére koncentrált. A szakember az eredményekből arra következtetett, hogy nő az egészségtudatosabb termékek iránti érdeklődés, és e trendnek megfelelően az újdonságok terjednek a szakmán belül. Szeretném, ha ezt a lendületet megtartanák a vállalkozások - tette hozzá. 

Fotó: Béres Máté

A túrósbatyu tradicionális kategóriában a harmadik helyezett a Wenstik Vilmos szakközépiskola, a második a Kurdi Family Kft., az első pedig a Kemence Pékség Kft. lett.

A túrósbatyu innovatív kategóriában a harmadik a Szombathelyi Szakközépiskola, a második a Kemencesütő Kft., az első pedig a korábban már díjazott Kurdi Family Kft. lett.

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek tradícionális kategóriájának harmadik helyezettje a Pékmester Bt., a második a Kurdi Family Kft., első pedig a korábban már szintén díjazott Kemencesütő Kft. lett. 

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek a 21. század kihívásainak megfelelően termékkategóriában a harmadik helyezett a Gyerekpékség, második a Pékmester Bt., az első pedig újfent a Kemencesütő Kft. lett. A zsűri ebben a kategóriban egy különdíjat adott át a Kurdi Family Kft.-nek.

Díszmunka diák kategóriában egy díjat adtak át, mégpedig a Wentsik Vilmos szakközépiskolának. 

Díszmunka felnőtt kategóriában a harmadik Vekni Kft, a második a Vela Kft., az első helyezett pedig a Pékmester Bt. lett. 

A felnőttkategória győztesei Münchenbe utazhatnak az IBA nemzetközi szakkiállításra, amelyet a Magyar Pékszövetség finanszíroz. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több a hazai tej a boltok polcain

A tej terméktanács szerint míg a kiskereskedelmi láncok döntő többsége már a hazai termelésből származó tejet részesíti előnyben, ugyanakkor sajtból még mindig a külföldiből van több az áruházakban - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Még nem tudni pontosan, mennyivel drágul a kenyér

Hamarosan ismét többet kell fizetnünk a kenyérért és a péksüteményekért. Előbbi ára tíz forinttal is emelkedhet kilónként – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Pékszövetség.

Gyógyítható a mogyoróallergia?

Sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat egy nagy létszámú kutatás során, amelyben a beteg gyerekek napi egy mogyoróliszt-kapszulát szedtek fél éven át, hogy kialakuljon bennük a tolerancia.

A hazai halak mellett osztrigát is kóstolhatnak a VI. Halfesztiválon

Több mint száz hazai és nemzetközi halétellel várják a látogatókat március 2-4. között a VI. Halfesztiválon Budapesten a Műcsarnok melletti parkolóban. A rendezvényen minden halból készül, még a kolbász és a tepertő is. Lesz óriásbogrács, óriásharcsa sütés, harcsa szalonna füstölés és még megannyi különlegesség Európa legnagyobb Halfesztiválján.

Február végéig lehet pályázni az idei Élelmiszerlavina programban

Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldség vetőmagra pályázhatnak február 28-ig.

Felforgathatja az élelmiszergazdaság működését a blokklánc technológia

A kriptopénzek világán túl a hagyományos ágazatok is profitálhatnak a blokklánc technológiából. A fizikai árupiac mellett az élelmiszeripar működését, logisztikáját is átalakíthatja.

Szamócaszív: ügyes forgalombővítő ötlet Valentin-napra

Még éppen időben, Valentin-nap előtt rukkolt elő a SanLucar gyümölcs- és zöldségforgalmazó cég a szív alakú dobozba csomagolt ínycsiklandó eprekkel – és ezzel egészségesen édesíti meg ezt a különleges napot.

Megvan a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese

A Sirha Budapest kiállítás adott otthont február 9-én a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntőjének, amelyen a régiós elődöntők 12 győztes csapata mérte össze tudását a nyilvánosság előtt. A verseny idei tematikájának megfelelő „tavaszváró menüsor” legjobbikát az Eurest Budapest csapat készítette el.

Nem mindegy milyen édesítőszert választanak a pékségek

Módosulnak az édesítőszerek használatának előírásai a különleges táplálkozási igényeket kielégítő pékárukban, néhány szer alkalmazását megtiltotta az Európai Bizottság.

400 kamionnyi élelmiszer menekült meg a kidobástól

Míg napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerfeleslegek megmentése is. Az Élelmiszerbank két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. A tavalyi évben a korábbi eredmény közel kétszeresét, 9300 tonna élelmiszert mentett meg az egyesület, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani.