Back to top

Egyre innovatívabb, egészségesebb péktermékek születnek

A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon termékversenyt hirdetett a Magyar Pékszövetség. A verseny rangját emeli, hogy a felnőtt kategóriák fődíja egy utazás a müncheni IBA szakkiállításra.

A Sirha Budapest 2018 keretein belül külön hangsúlyt fektetnek a szervezők a pék és cukrásziparra, hiszen 2017 második felétől együttműködés jött létre a Magyar Pékszövetséggel, illetve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével is.

A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően a szerdai nyitónapon rendezte meg a Pékszövetség a termékversenyét. A 61 nevezett árucikket moderátor jelenlétében zsűriztették, illetve kóstoltatták a közönséggel. 

„Azt gondolom, hogy egy nagyon színvonalas versenyt láthattunk, az ország minden részéről érkeztek nevezések.

Bízom benne, hogy sok termékkel a bolti forgalomban is találkozni fogunk”

- nyitotta meg beszédét Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke. 

„Soha még olyan versenyen nem voltam, ahol ennyi terméket neveztek.

A tradícionális és az innovatív termékek aránya rendkívül kedvező volt az utóbbiak javára. Ezen belül is nagyon változatos fejlesztésekre volt példa"

-  értékeltWerli József, a zsűri elnöke. A pályázatok közül 39 az innovatív kategóriában érkezett be, ezek közül számos a szénhidrát és cukortartalom csökkentésére koncentrált. A szakember az eredményekből arra következtetett, hogy nő az egészségtudatosabb termékek iránti érdeklődés, és e trendnek megfelelően az újdonságok terjednek a szakmán belül. Szeretném, ha ezt a lendületet megtartanák a vállalkozások - tette hozzá. 

Fotó: Béres Máté

A túrósbatyu tradicionális kategóriában a harmadik helyezett a Wenstik Vilmos szakközépiskola, a második a Kurdi Family Kft., az első pedig a Kemence Pékség Kft. lett.

A túrósbatyu innovatív kategóriában a harmadik a Szombathelyi Szakközépiskola, a második a Kemencesütő Kft., az első pedig a korábban már díjazott Kurdi Family Kft. lett.

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek tradícionális kategóriájának harmadik helyezettje a Pékmester Bt., a második a Kurdi Family Kft., első pedig a korábban már szintén díjazott Kemencesütő Kft. lett. 

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek a 21. század kihívásainak megfelelően termékkategóriában a harmadik helyezett a Gyerekpékség, második a Pékmester Bt., az első pedig újfent a Kemencesütő Kft. lett. A zsűri ebben a kategóriban egy különdíjat adott át a Kurdi Family Kft.-nek.

Díszmunka diák kategóriában egy díjat adtak át, mégpedig a Wentsik Vilmos szakközépiskolának. 

Díszmunka felnőtt kategóriában a harmadik Vekni Kft, a második a Vela Kft., az első helyezett pedig a Pékmester Bt. lett. 

A felnőttkategória győztesei Münchenbe utazhatnak az IBA nemzetközi szakkiállításra, amelyet a Magyar Pékszövetség finanszíroz. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cider vagy almabor?

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat.

44 millió liter energiaital fogyott

A vizsgaidőszak és a fesztiválszezon felpörgésével párhuzamosan emelkedik az alapvetően népszerű energiaitalok fogyasztása is: értékbeli forgalma 2017. április és 2018. március között 28 milliárd forint fölött mozgott, és a kategóriából 44 millió liternyi fogyott Magyarországon a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint. Az ízesítés nélküli üdítő és a tuttifrutti íz a favorit.

Minőségorientáltabbá válnak a magyar fogyasztók az Auchan szerint

2018-ban immár 20 éve, hogy az Auchan Retail Magyarország megnyitotta első hipermarketjét Budaörsön. Azóta országszerte összesen 20 további áruházat és 18 benzinkutat adott át az áruházlánc, melyeket a következő hat hónapban egy-egy újabb szupermarket és superstore formátumú üzlet követ.

Informatikában fejleszt a Coop

Többet fordít informatikai rendszerének fejlesztésére a Coop – döntött a társaság szerdai közgyűlésén. A cégcsoport tavaly megőrizte pozícióját a kereskedelemben, és hatékonyságát javító fejlesztésekre is fordított.

Május 31-ig kell bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Május 31-ig nyújthatják be szankciómentesen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc szereplők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy az esetleges problémák elkerülése érdekében a kötelezettséget ne halasszák az utolsó pillanatra.

Akkumulátor és motorolaj mellett készült a pizza

Felfüggesztette egy Pest megyei illegális pizzafutár tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek megállapították, hogy az üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A britek zöme nem jól értelmezi minőségmegőrzési időt

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarket-lánca, a Tesco az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében közel 70 zöldség- és gyümölcstermékéről távolítja el a minőségmegőrzési idő feltüntetését.

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Még kevesebb cukrot és sót fog használni a Nestlé

Még kevesebb sót, cukrot és telített zsírokat fog használni a Nestlé termékei előállításához. Mark Schneider, a vállalat vezérigazgatója elmondta, céljuk, hogy javuljon a csomagolt élelmiszerek megítélése az egészségtudatos vásárlók körében.

Egymilliárd forintból bővült a berkenyei gyümölcsfeldolgozó

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön; a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi ennek megduplázását, ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz - mondta az ünnepélyes átadáson a faluszövetkezet elnöke.