Back to top

Egyre innovatívabb, egészségesebb péktermékek születnek

A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon termékversenyt hirdetett a Magyar Pékszövetség. A verseny rangját emeli, hogy a felnőtt kategóriák fődíja egy utazás a müncheni IBA szakkiállításra.

A Sirha Budapest 2018 keretein belül külön hangsúlyt fektetnek a szervezők a pék és cukrásziparra, hiszen 2017 második felétől együttműködés jött létre a Magyar Pékszövetséggel, illetve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével is.

A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően a szerdai nyitónapon rendezte meg a Pékszövetség a termékversenyét. A 61 nevezett árucikket moderátor jelenlétében zsűriztették, illetve kóstoltatták a közönséggel. 

„Azt gondolom, hogy egy nagyon színvonalas versenyt láthattunk, az ország minden részéről érkeztek nevezések.

Bízom benne, hogy sok termékkel a bolti forgalomban is találkozni fogunk”

- nyitotta meg beszédét Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke. 

„Soha még olyan versenyen nem voltam, ahol ennyi terméket neveztek.

A tradícionális és az innovatív termékek aránya rendkívül kedvező volt az utóbbiak javára. Ezen belül is nagyon változatos fejlesztésekre volt példa"

-  értékeltWerli József, a zsűri elnöke. A pályázatok közül 39 az innovatív kategóriában érkezett be, ezek közül számos a szénhidrát és cukortartalom csökkentésére koncentrált. A szakember az eredményekből arra következtetett, hogy nő az egészségtudatosabb termékek iránti érdeklődés, és e trendnek megfelelően az újdonságok terjednek a szakmán belül. Szeretném, ha ezt a lendületet megtartanák a vállalkozások - tette hozzá. 

Fotó: Béres Máté

A túrósbatyu tradicionális kategóriában a harmadik helyezett a Wenstik Vilmos szakközépiskola, a második a Kurdi Family Kft., az első pedig a Kemence Pékség Kft. lett.

A túrósbatyu innovatív kategóriában a harmadik a Szombathelyi Szakközépiskola, a második a Kemencesütő Kft., az első pedig a korábban már díjazott Kurdi Family Kft. lett.

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek tradícionális kategóriájának harmadik helyezettje a Pékmester Bt., a második a Kurdi Family Kft., első pedig a korábban már szintén díjazott Kemencesütő Kft. lett. 

A vendéglátásban reggelizetésnél felhasználható sütőipari termékek a 21. század kihívásainak megfelelően termékkategóriában a harmadik helyezett a Gyerekpékség, második a Pékmester Bt., az első pedig újfent a Kemencesütő Kft. lett. A zsűri ebben a kategóriban egy különdíjat adott át a Kurdi Family Kft.-nek.

Díszmunka diák kategóriában egy díjat adtak át, mégpedig a Wentsik Vilmos szakközépiskolának. 

Díszmunka felnőtt kategóriában a harmadik Vekni Kft, a második a Vela Kft., az első helyezett pedig a Pékmester Bt. lett. 

A felnőttkategória győztesei Münchenbe utazhatnak az IBA nemzetközi szakkiállításra, amelyet a Magyar Pékszövetség finanszíroz. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két hónap alatt több ásványvíz fogyott, mint tíz éve egész évben

A magyar ásványvízpiac 2018 I. félévében 7,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten a Nielsen felmérése szerint, az értékesített darabszámot tekintve. Június végéig az összesen eladott ásványvíz Magyarországon 553 millió liter volt, ami 371,6 millió palackot jelent.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Zalai-somogyi "fogás" lett idén az Év Strandétele

Megszavazták az idei strand legjobb, újraértelmezett ételét. A hagyományos zalai-somogyi ételre tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül...

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

400 millióból korszerűsödik a paprika malom és laboratórium

Több mint 381 millió forintból, ebből mintegy 190 millió forint vissza nem térítendő uniós forrásból korszerűsíti szegedi telephelyén paprika malmát és laboratóriumát a Vidékfejlesztési program támogatásával a Rubin Szegedi Fűszerpaprika Feldolgozó Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A legjobbak között a magyar kukoricacsíra-olaj

Great Taste nyertes a magyar Grapoila. A Great Taste a világ leghíresebb és leghitelesebb vakteszten alapuló ételkóstoló versenye. A verseny zsűrijének nagyon ízlett a hidegen sajtolt BIO kukoricacsíra-olaj.

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

Indul a pálinkaszezon: a szilva és a körte a befutó

Beindult a pálinkafőzési szezon, az első tapasztalatok alapján kajszicefrével csak elvétve találkoznak a bérfőzdékben, cseresznyéből és meggyből viszont már kicsit több van. Az árak ugyanakkor nem változtak.

A Sziget a halak szigete! – folytatódik a „Kapj rá!” roadshow

Napi 1000 kóstolófalatkával várja a szigetlakókat a „Kapj rá!” faháza az idei Sziget Fesztivál teljes ideje alatt augusztus 8-15. között, 12 órától egészen 20 óráig, a Borfaluban. A halas fogások mellett szórakoztató, ügyességi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, a felnőttek pedig ismeretterjesztő és receptkiadványok segítségével ismerkedhetnek meg a különféle halételek elkészítési módszereivel.

A Gyermelyi is árat emel

A kisbefektetők kezében lévő cég termékei közül a liszt drágulhat, a tésztafélékről még tárgyalnak az üzletláncokkal.