Back to top

Hátszél a minőségi, magyar sertéshúsnak

Visszatérőben a sertéstenyésztői kedv - mondta Czerván Gyögy agrárgazdaságért felelős államtitkár az Agrármarketing Centrum és a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködése révén elinduló sertéshús fogyasztást népszerűsítő kampány bejelentésekor. Az április végéig futó kampányra 320 millió forintot szán az AMC.

Az Agrármarketing Centrum az elmúlt években együttműködési megállapodás révén nyújtott segédkezet a hal, illetve a tej- és tejtermékek fogyasztása kapcsán az adott szakmai szervezeteknek, ezúttal pedig a sertéstermékek népszerűsítésében, a sertéshúsfogyasztás ösztönzésében vállal majd hasonló szerepet. Az ezzel kapcsolatos együttműködési megállapodást az AMC a Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, a 2018-as SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca szakkiállítás nyitónapján kötötte meg.

„Régóta dolgozunk együtt a terméktanáccsal, az aláírás révén viszont célzott kommunikációs és marketing eszközökkel indíthatunk el kampányt a tavasszal. TV-ben és rádióban futtatunk majd spot-okat a sertéshús jótékony hatásairól, hirdetünk majd a nyomtatott és az online sajtóban, illetve plakátokon is – részletezte az április 30-ig tartó kampányt Daróczi László, az AMC ügyvezetője, aki a fogyasztókkal való személyes találkozást sem tartja elhanyagolandónak, éppen ezért áruházi kóstoltatásokat és látványfőzéseket is terveznek – belföldön és külföldön egyaránt. Utóbbi esetében a magyar sertéshúst például japán, illetve szingapúri kiállításokon népszerűsítik majd. A kampányra 320 millió forintot szánnak.

 

„Exportra az elmúlt években főképp a japán, a kínai, a román, a horvát, illetve az olasz piacra szállítottunk” – ezt már Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár mondta az együttműködési megállapodás sajtótájékoztatóján. Az államtitkár egyébiránt örömének adott hangot, hiszen ahogy mondta, a 2017-es agrárexport év rekord lesz a magyar külkereskedelemben:

„az agrártermékek külpiaci értékesítése 2010 és 2017 között 56 százalékkal bővült, összegét tekintve pedig meghaladta a 8 milliárd eurót”.

A sertéságazat kibocsátása tavaly mintegy 240 milliárd forint volt, a mezőgazdaság összes kibocsátásának 9,4 százalékát tette ki. Czerván György mindemellett hangsúlyozta: az unió által közvetlen támogatásban nem részesülő sertéságazat érdekében a tárca a nemzeti költségvetésből kompenzált, ennek eredményeképp pedig a sertéstartókat segítő támogatások összege is emelkedett: 6 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra emelkedett az állatjóléti támogatásokon keresztül. Hozzátette továbbá, hogy a magyar állam 2012-ben indította útjára a sertésstratégiát, aminek révén emelkedett itthon az egy főre jutó éves sertéshúsfogyasztás, de ez még mindig elmarad az uniós átlagtól.  A sertéságazati áfacsökkentés eredményességét mutatja Czerván György szerint, hogy a húsféleségeken belül 2016-ban a sertéshúsfogyasztás emelkedett a leginkább. Ez jelenleg éves szinten egy főre vetítve mintegy 27-28 kilogramm Magyarországon.

Babati Zoltán, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a hazai húsfeldolgozó cégek kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel az egymással való versengés mellett az EU-s tagállamok kínálatával is meg kell küzdeniük. A magyar vásárlók egy részének pedig az ár a legfontosabb, még ha ez gyakran a minőség rovására is megy, éppen ezért fontos, hogy a kampány révén a minőségi, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag magyar sertéshús minél nagyobb reklámot kapjon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kettős kerítéssel kell védeni a házi sertéseket a pestises vaddisznóktól

Kültéri állattartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket. Korlátozni kell a ki- és beszállítást. Az elhullott vaddisznók ártalmatlanítására pedig állami támogatás is jár.

Egy hónap alatt nagyjából 11 milliárdos kárt szenvedett el a sertéságazat

Vizsgálja a kormány, hogyan segíthetné azokat a gazdákat, akiket veszteség ért a sertéspestis miatt. Magyarországon már több elhullott vaddisznót is találtak, emiatt több ország is embargót vezetett be a magyar sertésekre. Az országos főállatorvos szerint a kár elérheti a 11 milliárd forintot. Továbbra is arra hívják fel a gazdák figyelmét, hogy ügyeljenek a higiéniára – közölte az M1 Híradója.

Nagy István: új vidékfejlesztési pályázatok jönnek

„Gazdának lenni jó.” Ezt az életérzést kellene átadni a fiataloknak Nagy István agrárminiszter szerint, illetve megteremteni azt a stabilitást, ami a hosszú távú tervezéshez, fejlődéshez nélkülözhetelen. Ezt célozná az osztatlan közös tulajdonok felszámolása is, amihez már az őszre kormány elé kerülne komplex törvénytervezet.

Az állatjóléti támogatás meghosszabbítását kértük

A kormány 2019-től is fenn kívánja tartani a baromfiszektor állatjóléti támogatását. Magyarország az éves keretet 12 milliárd forintról 14,5 milliárd forintra emelné, miközben fenntartja a tojótyúkok állatjóléti támogatását is.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

ASP: Horvátország a magyar élősertés import szüneteltetését kéri

Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter Zágrábban. Szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, így nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll. 

Afrikai sertéspestis az ukrán határ mellett is

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.

Egy hétig ismét a botanikáé a főszerep Egerben

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket. A rendezvények között növénykiállítások, bemutatók és vásár is szerepel, illetve számos előadáson és szakmai tanácsadáson is részt lehet venni.

Átkerülhet a rettegett sertéspestis Jász-Nagykun-Szolnok megyébe is

A megyei állattartók aggódnak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. A gazdák úgy vélik, jól sikerült tájékoztatni az embereket, a fogyasztás nem esett vissza jelentősen, ám az árak mégis csökkennek. A legnagyobb nehézséget az exporttilalmak jelentik.