Back to top

Hátszél a minőségi, magyar sertéshúsnak

Visszatérőben a sertéstenyésztői kedv - mondta Czerván Gyögy agrárgazdaságért felelős államtitkár az Agrármarketing Centrum és a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködése révén elinduló sertéshús fogyasztást népszerűsítő kampány bejelentésekor. Az április végéig futó kampányra 320 millió forintot szán az AMC.

Az Agrármarketing Centrum az elmúlt években együttműködési megállapodás révén nyújtott segédkezet a hal, illetve a tej- és tejtermékek fogyasztása kapcsán az adott szakmai szervezeteknek, ezúttal pedig a sertéstermékek népszerűsítésében, a sertéshúsfogyasztás ösztönzésében vállal majd hasonló szerepet. Az ezzel kapcsolatos együttműködési megállapodást az AMC a Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, a 2018-as SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca szakkiállítás nyitónapján kötötte meg.

„Régóta dolgozunk együtt a terméktanáccsal, az aláírás révén viszont célzott kommunikációs és marketing eszközökkel indíthatunk el kampányt a tavasszal. TV-ben és rádióban futtatunk majd spot-okat a sertéshús jótékony hatásairól, hirdetünk majd a nyomtatott és az online sajtóban, illetve plakátokon is – részletezte az április 30-ig tartó kampányt Daróczi László, az AMC ügyvezetője, aki a fogyasztókkal való személyes találkozást sem tartja elhanyagolandónak, éppen ezért áruházi kóstoltatásokat és látványfőzéseket is terveznek – belföldön és külföldön egyaránt. Utóbbi esetében a magyar sertéshúst például japán, illetve szingapúri kiállításokon népszerűsítik majd. A kampányra 320 millió forintot szánnak.

 

„Exportra az elmúlt években főképp a japán, a kínai, a román, a horvát, illetve az olasz piacra szállítottunk” – ezt már Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár mondta az együttműködési megállapodás sajtótájékoztatóján. Az államtitkár egyébiránt örömének adott hangot, hiszen ahogy mondta, a 2017-es agrárexport év rekord lesz a magyar külkereskedelemben:

„az agrártermékek külpiaci értékesítése 2010 és 2017 között 56 százalékkal bővült, összegét tekintve pedig meghaladta a 8 milliárd eurót”.

A sertéságazat kibocsátása tavaly mintegy 240 milliárd forint volt, a mezőgazdaság összes kibocsátásának 9,4 százalékát tette ki. Czerván György mindemellett hangsúlyozta: az unió által közvetlen támogatásban nem részesülő sertéságazat érdekében a tárca a nemzeti költségvetésből kompenzált, ennek eredményeképp pedig a sertéstartókat segítő támogatások összege is emelkedett: 6 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra emelkedett az állatjóléti támogatásokon keresztül. Hozzátette továbbá, hogy a magyar állam 2012-ben indította útjára a sertésstratégiát, aminek révén emelkedett itthon az egy főre jutó éves sertéshúsfogyasztás, de ez még mindig elmarad az uniós átlagtól.  A sertéságazati áfacsökkentés eredményességét mutatja Czerván György szerint, hogy a húsféleségeken belül 2016-ban a sertéshúsfogyasztás emelkedett a leginkább. Ez jelenleg éves szinten egy főre vetítve mintegy 27-28 kilogramm Magyarországon.

Babati Zoltán, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a hazai húsfeldolgozó cégek kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel az egymással való versengés mellett az EU-s tagállamok kínálatával is meg kell küzdeniük. A magyar vásárlók egy részének pedig az ár a legfontosabb, még ha ez gyakran a minőség rovására is megy, éppen ezért fontos, hogy a kampány révén a minőségi, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag magyar sertéshús minél nagyobb reklámot kapjon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

Főállatorvos: kampány indul a sertéspestis megelőzése érdekében 

Augusztusban a hatósági állatorvosok felkeresik a kisebb gazdaságokat és a járványvédelemről tájékoztatják őket, a kampány az afrikai sertéspestis visszaszorítását szolgálja - mondta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos pénteken az M1 aktuális csatornán.

A Sziget a halak szigete! – folytatódik a „Kapj rá!” roadshow

Napi 1000 kóstolófalatkával várja a szigetlakókat a „Kapj rá!” faháza az idei Sziget Fesztivál teljes ideje alatt augusztus 8-15. között, 12 órától egészen 20 óráig, a Borfaluban. A halas fogások mellett szórakoztató, ügyességi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, a felnőttek pedig ismeretterjesztő és receptkiadványok segítségével ismerkedhetnek meg a különféle halételek elkészítési módszereivel.

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

A Nébih nagy sertéspestis térképe

Az elmúlt két hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet. A Nébih összegyűjtötte a leginkább érintett országokkal kapcsolatos aktuális információkat.

Gróf Károlyi József: Szívügye a kiállítás

„Magyarországon eddig még egyéb témából sem rendeztek ilyen rangot képviselő kiállítást” – olvasható egy korabeli erdészeti kiadványban, amely az 1971-es, budapesti Vadászati Világkiállítás előtt íródott. 2021-ben ismételten hazánk ad otthont egy nagyszabású, nemzetközi eseménynek, előkészületeit a rendezvény miniszteri biztosává kinevezett gróf Károlyi József hangolja össze.

Még legalább öt év kell az ASP elleni vakcina kifejlesztéséhez

Egy wroclawi kutatóintézet, tanulmányozva az afrikai sertéspestis terjedését, arra a megállapításra jutott, hogy a vírusos betegség évente megközelítőleg 200 km/év sebességgel terjed keletről Nyugat-Európa felé. Az Európai Unió új kutatási forrásokat is megnyitott az afrikai sertéspestis elleni oltóanyag kifejlesztésre. Mikorra várható, hogy az afrikai sertéspestisnek (ASP) lesz ellenszere?

Az inszeminátorok rémálma a mesterséges megtermékenyítés

Nem épp romantikus, ahogy a kismalacok vagy a bocik fogannak, de hatékony. Fantomkoca, műhüvely, spermahűtés, fedezési balesetek – a mesterséges termékenyítés a modern állattenyésztés nélkülözhetetlen eljárása. Manapság minden fejlettebb gazdaság ezt az összetett tenyésztéstechnikai módszert alkalmazza. Bemutatunk néhány alapvetést, és eloszlatunk pár tévhitet is a témában.

Új állattenyésztési törvény: hol tartanak az előkészítéssel?

November 1-jétől az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés-szervezésének szabályozása. Hol tart az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig a hazai állattenyésztési törvény – kérdeztük az Agrárminisztériumtól.

Csúcsra járatott élelmiszeripari üzemek

Az AKI közreadta a 2017-es előzetes élelmiszeripari kapacitásjelentését. Ebből kiderült, hogy a legnagyobb bővülés a konzerv- és hűtőiparban volt.