0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Legyen malacod!

Vásárolj egy malacot és mi felneveljük neked – javasolják a cégénydányádiak a vidéki ízek kedvelőinek. A Szamos parti település egyedi ötlettel állt elő: bárki megvásárolhat és felnevelhet anélkül egy hízót, hogy valós dolga lenne vele. Az ólakat bekamerázzák, így a tulajdonosok amikor csak akarják, követhetik a jószágaik fejlődését.

Cégénydányád polgármestere, Kelemen Róbert sokat törte a fejét, hogyan lehetne az ott élőknek munkát és megélhetést adni. Mit tudnának csinálni azok az emberek, akiknek nincsen vállalkozási vénájuk, kurrens szakmájuk, és nem akarják elhagyni a települést. Hogyan lehet kihasználni a környék, a Szamos adta természeti adottságokat, és úgy vendégeket csalogatni ebbe a szatmári térségbe, hogy a helyiek még most tanulják a vendégfogadás szakmai fogásait. A megoldások keresgélésénél a munkahelyteremtés mellett a kulcsszó az egészség volt, a leendő terméknek, szolgáltatásnak ehhez kellett kapcsolódnia, illetve ezt kell szolgálnia.  

Az alapötletet az egykor népszerű Tamagocsi játék adta. Ebben az esetben azonban nem egy tenyérnyi elektromos kütyünek kell a gondját viseli, hanem egy megvásárolt malac hizlalására vállalkozhatunk. Mégpedig virtuálisan, vagyis úgy juthatunk egészséges, minőségi hústermékekhez, hogy nem kell etetni, itatni, ganézni a jószágot, de ha akarjuk, minden nap, sőt akár a nap bármely pillanatában láthatjuk, ellenőrizhetjük malacunk gyarapodását a hat hónapig tartó hizlalási idő alatt. Az állatokat hagyományos módon nevelik, tág életteret kapnak a jószágok. Ügyelnek az ellátásukra és a tisztaságukra. A gondozók mindent megtesznek azért, hogy jó körülmények között nevelkedjenek. A takarmányukat a település termelőitől, lakóitól vásárolt terményekből állítják össze.

A vevőknek egy hízó nagyjából kilencven ezer forintjába kerül. Ebben az összegben benne foglaltatik az állat gondozása, takarmányozása, ebből fizetik a dolgozókat, illetve az állatorvost. A hizlalási idő letelte után aztán eldöntheti, hogy elviszi-e az állatot, vagy inkább a cégénydányádi falusi vendéglátókat kéri meg a sertés vágására és feldolgozására. Amilyen testrészre nincs szüksége, azt a falu konyhája átveszi, de tárgyalnak már egy környékbeli húsüzemmel a felvásárlásról.

A legyen malacod! projektet két hónapja indította a falu által létrehozott Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. Az épület, ahol a hízókat tartják a falu tulajdonában áll, az induláshoz szükséges forrást pályázat útján nyerték. Ebből tudták megvenni az első állatokat, a takarmányt, és ebből vették a kamerákat is. A program jelenleg nyolc embernek ad főállásban munkát, ami a program bővülésével tovább növekedhet. Cégénydányádban ugyanis már gondolkodnak a további fejlesztésekről, a jövőben akár más állatok tartása is bekerülhetnek a programba.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu