0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem támogatjuk a Latin-Amerikával tervezett uniós szabadkereskedelmet

Több mint hétmilliárd eurós kárt okozhat az Európai Unió mezőgazdaságának a Mercosur-csoporttal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény. A megállapodást több tagállam, köztük hazánk is ellenzi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minimálisra kellene csökkenteni a Dél-Amerikából érkező cukor-, baromfi-, etanol- és rizsimportot.

Hosszas előkészítés után hamarosan létrejöhet az elvi megállapodás az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről. Az egyezmény jelen formája ugyanakkor nagyban sérti az uniós mezőgazdasági termelők, köztük a magyar gazdák érdekeit is. Egyes számítások szerint a kereskedelmi megállapodás az Európai Unió mezőgazdaságnak több mint hétmilliárd eurós veszteséget okozna.

A múlt héten Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelezte, hogy a magyar kormány nem támogatja az egyezményt, mivel az súlyosan sérti az agrárgazdaság érdekeit. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a végső szavazáson Magyarország megvétózza-e a szerződést, nem adott egyértelmű választ a tárcavezető.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a magyar agrár-élelmiszeripar egészét képviselő köztestületet is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérdésünkre közölte: több szempontból is aggályosnak tartják a tárgyalások menetét. A NAK szerint a Mercosur-csoportból származó termékeket nem lehet egy lapon említeni a közösségben megtermelt árukkal. A környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-biztonsági szabályozás terén óriásiak a különbségek. Míg az EU termelőinek a szigorú szabályok betartása jelentős többletköltséget okoz, a szabadosabb latin-amerikai piac szereplői jóval olcsóbban tudják előállítani termékeiket.

– Ha ezek az áruk bekerülnek az EU piacára, tönkretehetik az uniós gazdákat és feldolgozókat, ami rövid időn belül kiszolgáltatott helyzetet teremtene, és veszélybe sodorná az unió és hazánk élelmiszerellátását is – hívta fel a figyelmet a kamara. Az élelmiszer-biztonsági kockázatot jól példázza a múlt év tavaszán kirobbant brazil húsbotrány, amely során a hatóságok burgonyát, kartondoboz-maradványokat, sőt szalmonellával fertőzött húst is találtak a feldolgozók szállítmányaiban. – El­várjuk, hogy a tervezett megállapodásban részletesen határozzák meg azokat a követelményeket és biztosítékokat, amelyek garantálják, hogy csak a szigorú uniós szabályozásnak megfelelő termékek érkezhetnek be az EU-ba – szögezte le a köztestület.

Az egyik legérzékenyebb termék a baromfihús, amelyből már ma is jelentős mennyiség kerül a latin-amerikai feldolgozóktól az uniós piacra. Az EU termelőinek versenyképességén ugyanakkor sokat ronthat, ha a megállapodás részeként jelentős mennyiségű vámmentes, olcsó, ám kevéssé biztonságos baromfihús érkezik az unióba. E veszély miatt a napokban több uniós tagállam, köztük hazai szakmai szervezetek tiltakoztak a szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az európai uniós agrártermelőket összefogó Copa-Cogeca szerint az Európai Unió mezőgazdasági szempontból már így is túl sokat adott a tárgyalások során a Mercosur államoknak anélkül, hogy ezért cserébe kaptak volna valamit. Ezért azt kéri Brüsszeltől, hogy a tárgyalások során álljanak ki az importvámok fenntartására mellett, így biztosíthatóak az egyenlő feltételek a piacon.

Az agrárkamara is egyetért az uniós szervezet álláspontjával, amely szerint minimálisra kell csökkenteni az EU-ba irányuló cukor-, baromfi-, etanol- és rizsimportot. Ezekből a termékekből már jelenleg is hatalmas mennyiség érkezik az unióba, a megállapodás tervezete pedig nem nyújt ellentételezést más agrár-élelmiszeripari termékek esetében.

Forrás: Magyar Idők