Back to top

Biomódszerek szamócában

Mind nagyobb a kereslet a biotermékek iránt, ám a hazai kertészet nem jeleskedik ezen a téren, az összes hazai ökológiai terület 4 százalékán található valamilyen ültetvény. A szamócatermesztők figyelmét kívánta fölkelteni a módszer iránt a ZFW Hortiservice Kft. a Kecskeméten szervezett tanácskozásával.

A biotermesztésben különböző mikroorganizmusokat és kisebb-nagyobb élőlényeket is a növényvédelem szolgálatába állíthatunk, derült ki Kujáni Lászlóné Cser Olga előadásából. A talajlakó kártevők ellen telepítés előtt érdemes szudánifüvet vetni, amelynek a gyökeréből fonálférgek elleni védekezésre alkalmas anyagok szabadulnak föl. A talajból fertőző gombák ellen baktériumtrágyát vethetünk be, ami elvonja a vasat a gombák elől, így szorítja vissza a fejlődésüket.

Gyakori kérdés, hogy mitől pusztulnak el hirtelen a szamócatövek. Erre többféle válasz lehetséges az edénynyaláb-betegségek fertőzésétől kezdve a levegőtlen, tömör talajig, illetve akkor is elhervadnak a tövek, ha nagy melegben szoktatás nélkül ültetik el a frigó palántákat, és hősokkot kapnak -figyelmeztetett az előadó.

Kora tavasszal már sok tyúkhúr lehet az ültetvényben, ami azt jelzi ugyan, hogy a talaj megfelel a szamóca igényeinek, de a gyomnövényen könnyen fölszaporodik a szklerotínia, aminek a talajból való fertőzését az Öko-Ni készítménnyel előzhetjük meg. Ez a biológiai növényvédő szer hiperparazita gomba spóráit tartalmazza, és a belőlük kifejlődő gomba átszövi, fölemészti a kórokozó micéliumait, a talajban évekig megmaradó kitartóképleteit.

Más antagonista gombafajokat tartalmazó készítmények is segítenek a védekezésben, például a Trifender, ami az edénynyaláb betegségek és a szürkepenész ellen is bevethető. Hasznos mikrobákat és tápanyagokat együtt tartalmaz a Myco’sol PTC alaptrágya. Az is segít a fertőzések megelőzésében, ha jó erőnlétben tartjuk a szamócát, megfelelő a víz- és tápanyagellátás, illetve biostimulátorokkal (MC Cream) javíthatjuk az életfolyamatait. Ügyeljünk arra, hogy mi magunk ne hurcoljunk szét valamilyen kórokozót, ezért az eszközöket, ládákat fertőtlenítsük Fitosepttel.

A vetésforgó jól ismert védekezési módszer a biotermesztésben a talajlakó kártevők ellen, arra azonban ügyelni kell, hogy ne olyan növények kövessék egymást, amelyeknek hasonló betegségei vannak (például szamóca, paprika, krizantém).

Bársonylégy lárvák
Hajtatásban, a meleg, párás körülmények között jól érzik magukat az olyan korhadéklakók, mint a tőzeglégy vagy a bársonylégy. Mindkettő lárvái a gyökereket rágják, és a talaj levegőztetésével, baktériumtrágya kijuttatásával védekezhetünk ellenük.

A rovarok leküzdésére egyelőre a hagyományos rovarölő szerek a legalkalmasabbak, illetve az életerős növényeket kisebb valószínűséggel lepik meg a levéltetvek vagy az atkák. Aminosavtartalmú lombtrágyával lejjebb vihetjük a növény pH-ját, amit nem szeret a mind gyakrabban károsító amerikai lepkekabóca, és elvonul a tövekről. Érdemes még baktériumtrágyát és növényi olajokat is permetezni, mert ez akadályozza a gombás fertőzést és nehezíti a szúró-szívó szájszervű rovarok táplálkozását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

Így védték a szőlőt a fagytól

Franciaország középső tájain egyes helyeken -5, -6 fokos hideg is előfordult. Ezért paraffingyertyás ültetvényfűtéssel védték a szőlőt a késői fagyoktól.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

A fagyal növényvédelme

A fagyalfélék gyakran ültetett, népszerű lombhullató, téli zöld vagy örökzöld cserjék. Mint minden növényfajt, ezt is „felfedezte magának” néhány kórokozó és kártevő.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.