Back to top

A buborék mindent visz

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

„Magas mésztartalmú bácskai talajok vannak Borotán, amelyeken kiváló savszerkezetű pezsgő alapborok születnek” - magyarázta Koch Csaba, aki két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe, az első, elkészült tételeket a napokban egy szakmai úton mutatta be borszakíróknak. A borász igazi szakmai kihívásnak tekinti a pezsgőkészítést, 2016-os Chardonnay-ból, Cserszegi fűszeresből és Kékfrankosból összesen négyféle került palackba – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is.

„Sokan csak az alapbort készítik el, a pezsgőgyártást már átadják egy erre felkészült szakembernek”- avatott be Koch Csaba, hogy náluk a teljes folyamat saját kezük munkája, szeretnének egyedi, a termőtájra jellemző nedűt a fogyasztók poharába tölteni. A mindössze évi néhány ezer palack évjáratos pezsgő méthode traditionnelle-el készül.

Koch Csaba: Egyedi pezsgők Borotáról
Fotó: viniczai

Koch Csaba azzal is segíti az elegáns jegyek megjelenését, hogy a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilág jelenik meg a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű Cserszegi fűszeres pezsgőjét is. A Kékfrankos rozé is hamar megtalálja helyét a gasztronómiában, igaz, mindössze száz palack készült belőle, így értékesítési gondok semmiképpen sem lesznek.

Szakmai kihívás a pezsgőkészítés
Fotó: vinicz

Új termékcsalád jelent meg kínálatukban, a Frisch sorozat, ami kicsit teltebb, prémium Chardonnay-t, Irsai Olivért, Cserszegi fűszerest, Kadarkát és Merlot-t takar.

„A második világháborúig a Villányi Borvidék egyik központja Nagyharsány volt”- jegyezte meg a kísérletező borász. A közösen meglátogatott 800 hektós nagyharsányi pincéjében is új termékekkel kísérletezik: francia módi nevű bordeaux-i házasítása a díjnyertes Csanád cuvée „kisöccse”, friss, jó ivású, kiváló ár-érték arányú villányi vörösbor. Mint Koch Csaba elmondta, klasszikus villányi borait Borotán, míg a prémium minőséget helyben palackozzák.

A szakember hozzátette, nem hisz a „zöld” szőlőben, éretten, de nem napégetten kell szüretelni. 2017-ben elegendő napfényt kaptak az ültetvények, miközben a savak sem tűntek el. Éppen ezért hosszan eltartható borokat várnak.

Villány a nagy vörösborokról szól
Fotó: vinicz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret. A 2400 hektáros területen egyes pincéknél már csak kevés kékfrankos, merlot és cabernet-fajták, a válogatás- és prémiumborok alapanyagai vannak a tőkéken - mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke szerdán az MTI-nek.

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

Mesélő boroscímkék Bolykiéktól

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Olcsóbb borok engedmények nélkül

A borfogyasztás a Borháló filozófiája szerint nem luxus, hanem olyan mértékletes mindennapi élvezet, amiben mindenki megleli saját útját és örömét. Az ötödik születésnapját ünneplő Borháló, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede ajánl minőségi borokat kedvező árakon.

Kiemelt támogatások a borágazat további fejlesztése érdekében

Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, ugyanis magas minőségi bor csak magas minőségű szőlőből készíthető – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a nemesnádudvari Újbor ünnepén.

Nőtt a borfogyasztás a nyári fesztiválokon

Jelentős sikert könyvelhet el a Mátrai borvidéket képviselő Dubicz Borászat és Szőlőbirtok: Sziget fesztiválok borfogyasztása 20 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, amely a fogyasztási trendek változása mellett a szállított borok minőségének is betudható.