Back to top

A buborék mindent visz

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

„Magas mésztartalmú bácskai talajok vannak Borotán, amelyeken kiváló savszerkezetű pezsgő alapborok születnek” - magyarázta Koch Csaba, aki két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe, az első, elkészült tételeket a napokban egy szakmai úton mutatta be borszakíróknak. A borász igazi szakmai kihívásnak tekinti a pezsgőkészítést, 2016-os Chardonnay-ból, Cserszegi fűszeresből és Kékfrankosból összesen négyféle került palackba – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is.

„Sokan csak az alapbort készítik el, a pezsgőgyártást már átadják egy erre felkészült szakembernek”- avatott be Koch Csaba, hogy náluk a teljes folyamat saját kezük munkája, szeretnének egyedi, a termőtájra jellemző nedűt a fogyasztók poharába tölteni. A mindössze évi néhány ezer palack évjáratos pezsgő méthode traditionnelle-el készül.

Koch Csaba: Egyedi pezsgők Borotáról
Fotó: viniczai

Koch Csaba azzal is segíti az elegáns jegyek megjelenését, hogy a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilág jelenik meg a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű Cserszegi fűszeres pezsgőjét is. A Kékfrankos rozé is hamar megtalálja helyét a gasztronómiában, igaz, mindössze száz palack készült belőle, így értékesítési gondok semmiképpen sem lesznek.

Szakmai kihívás a pezsgőkészítés
Fotó: vinicz

Új termékcsalád jelent meg kínálatukban, a Frisch sorozat, ami kicsit teltebb, prémium Chardonnay-t, Irsai Olivért, Cserszegi fűszerest, Kadarkát és Merlot-t takar.

„A második világháborúig a Villányi Borvidék egyik központja Nagyharsány volt”- jegyezte meg a kísérletező borász. A közösen meglátogatott 800 hektós nagyharsányi pincéjében is új termékekkel kísérletezik: francia módi nevű bordeaux-i házasítása a díjnyertes Csanád cuvée „kisöccse”, friss, jó ivású, kiváló ár-érték arányú villányi vörösbor. Mint Koch Csaba elmondta, klasszikus villányi borait Borotán, míg a prémium minőséget helyben palackozzák.

A szakember hozzátette, nem hisz a „zöld” szőlőben, éretten, de nem napégetten kell szüretelni. 2017-ben elegendő napfényt kaptak az ültetvények, miközben a savak sem tűntek el. Éppen ezért hosszan eltartható borokat várnak.

Villány a nagy vörösborokról szól
Fotó: vinicz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cider vagy almabor?

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat.

A kőszegi szőlőnek jól jött az eső: virágrobbanás előtt

Jól jött az áztató eső a kőszegi szőlőültetvényeken, és fagy sem okozott gondot a hosszúra nyúlt tél ellenére. Az idén előbbre várják a virágzást, mint Medárd napja.

Több mint 500 hektár új borszőlőültetvény hazánkban

A tavalyinál nagyobb területen kívánnak új borszőlőt telepíteni a hazai szőlészek, de a beérkezett igények így sem érik el az Európai Unió által engedélyezett maximális területet. A cél, hogy a magyar borok exportátlagára növekedjen – mondta Gál Péter helyettes államtitkár.

Remek borra számítanak Zalában

A jelenlegi állapota szerint a szőlő készen áll, hogy nagyon jó évjáratnak nézzünk elébe. Hogy ez valóban így lesz-e, az még sok évközi tényezőn múlik. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke számolt be a zalai helyzetről.

Világversenyen nyert ezüstérmet az 1956-os Tokaji Aszú

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en (IWC) ezüstérmet nyert a Nemzeti Borkincstár 1956-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja.

Kevés szőlő, hiányzó munkaerő: magasabb borárak

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) Elnöksége a közelmúltban több ülésén is foglalkozott a 2018. évben várható szőlő- és borárakkal. A szélsőséges időjárás tavaly a világ több régiójában is nagymértékben csökkentette a szőlőtermelést, ami befolyásolhatja a 2018-ban piacra kerülő borok mennyiségét is.

Rozét a pohárba! – Itt a Rozália Fesztivál

Május 11-13. között újra pezsegni fog a Liget, zöldbe öltöznek a fák, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk, hogy egy kicsit az Én helyett fontosabb a Mi, és hogy létezhetünk az ittben és a mostban.

Emelkedhet a borok ára

Az erősödő külföldi kereslet és a termelési költségek emelkedése miatt a borok drágulására számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Királyi borok Erdélyből

Kémer sorrendben már a harmadik Szilágy megyei település - 2001 Szilágysomlyó, 2012 Kraszna -, ahol „Erdélyi Szőlőhegyek” borversenyt rendeztek. Nem véletlen, hiszen Szilágy megye bővelkedik kiváló szőlőtermő helyekben, s ezek között is kiemelkedő helyet foglal el a kémeri szőlőhegy. Az itt épült Fort Silvan panziója, illetve pincészete adott helyet az idei Erdélyi Szőlőhegyek borversenynek.

Új vörösbormárka mutatkozik be a Gourmet Fesztiválon

A legújabb, fiatalokat megszólító villányi bormárka, a RedY hivatalosan május 17-20. között mutatkozik be a nagyközönségnek Budapesten, a Gourmet Fesztiválon. Ezzel az itallal a borvidék könnyed, mosolygós arcát kívánják bemutatni a mai trendeknek megfelelően.