Back to top

A buborék mindent visz

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

„Magas mésztartalmú bácskai talajok vannak Borotán, amelyeken kiváló savszerkezetű pezsgő alapborok születnek” - magyarázta Koch Csaba, aki két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe, az első, elkészült tételeket a napokban egy szakmai úton mutatta be borszakíróknak. A borász igazi szakmai kihívásnak tekinti a pezsgőkészítést, 2016-os Chardonnay-ból, Cserszegi fűszeresből és Kékfrankosból összesen négyféle került palackba – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is.

„Sokan csak az alapbort készítik el, a pezsgőgyártást már átadják egy erre felkészült szakembernek”- avatott be Koch Csaba, hogy náluk a teljes folyamat saját kezük munkája, szeretnének egyedi, a termőtájra jellemző nedűt a fogyasztók poharába tölteni. A mindössze évi néhány ezer palack évjáratos pezsgő méthode traditionnelle-el készül.

Koch Csaba: Egyedi pezsgők Borotáról
Fotó: viniczai

Koch Csaba azzal is segíti az elegáns jegyek megjelenését, hogy a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilág jelenik meg a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű Cserszegi fűszeres pezsgőjét is. A Kékfrankos rozé is hamar megtalálja helyét a gasztronómiában, igaz, mindössze száz palack készült belőle, így értékesítési gondok semmiképpen sem lesznek.

Szakmai kihívás a pezsgőkészítés
Fotó: vinicz

Új termékcsalád jelent meg kínálatukban, a Frisch sorozat, ami kicsit teltebb, prémium Chardonnay-t, Irsai Olivért, Cserszegi fűszerest, Kadarkát és Merlot-t takar.

„A második világháborúig a Villányi Borvidék egyik központja Nagyharsány volt”- jegyezte meg a kísérletező borász. A közösen meglátogatott 800 hektós nagyharsányi pincéjében is új termékekkel kísérletezik: francia módi nevű bordeaux-i házasítása a díjnyertes Csanád cuvée „kisöccse”, friss, jó ivású, kiváló ár-érték arányú villányi vörösbor. Mint Koch Csaba elmondta, klasszikus villányi borait Borotán, míg a prémium minőséget helyben palackozzák.

A szakember hozzátette, nem hisz a „zöld” szőlőben, éretten, de nem napégetten kell szüretelni. 2017-ben elegendő napfényt kaptak az ültetvények, miközben a savak sem tűntek el. Éppen ezért hosszan eltartható borokat várnak.

Villány a nagy vörösborokról szól
Fotó: vinicz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Nyaralókká "változott" szőlészetek: a hatóságok szemet hunynak

Drámai mértékben csökkent az utóbbi bő egy évtizedben a Balaton-felvidék szőlőterülete, miután az ültetvényeket felvásárlók jogellenesen nyaralókat építenek, továbbá felhagynak a szőlőműveléssel. Eközben pedig a szőlőtelepítés támogatott tevékenység.

Harmadával több borra számítanak Franciaországban

Közel egyharmadával több szőlőt szüretelhetnek az idén Franciaországban tavalyhoz képest, bár a Bordeaux-i borvidéket a peronoszpóra-járvány és jégeső rendkívüli mértékben sújtotta. A szüret a legtöbb borvidéken a szokásosnál két héttel korábban kezdődhet.

Út az életműdíjig: Tiffán Ede

Tiffán Ede szőlész-borásszal mindig élmény beszélgetni. Most azért kerestük föl, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia életműdíjához, de szó esett az elismeréshez vezető életútról, borokról, szőlőről, virágokról és kvaterkázásról is.

Feldman Zsolt: az idén 450 ezer tonna szőlőtermés várható

Az idén a tavalyival azonos mennyiségű, 450 ezer tonna szőlőtermés várható, a minőség kiváló, így a borászatban kiváló évjárat lehet - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.

Több intézkedéssel is segíti a borászatokat az Agrárminisztérium

Több intézkedéssel is segíti a borászatokat az Agrárminisztérium - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Engedéllyel növelni lehet a must alkoholtartalmát

Ha az időjárás rendkívül kedvezőtlen volt a szőlőre, akkor a must alkoholtartalmát miniszteri engedéllyel lehet növelni - az ezt tartalmazó agrárminiszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.