Back to top

A buborék mindent visz

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

„Magas mésztartalmú bácskai talajok vannak Borotán, amelyeken kiváló savszerkezetű pezsgő alapborok születnek” - magyarázta Koch Csaba, aki két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe, az első, elkészült tételeket a napokban egy szakmai úton mutatta be borszakíróknak. A borász igazi szakmai kihívásnak tekinti a pezsgőkészítést, 2016-os Chardonnay-ból, Cserszegi fűszeresből és Kékfrankosból összesen négyféle került palackba – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is.

„Sokan csak az alapbort készítik el, a pezsgőgyártást már átadják egy erre felkészült szakembernek”- avatott be Koch Csaba, hogy náluk a teljes folyamat saját kezük munkája, szeretnének egyedi, a termőtájra jellemző nedűt a fogyasztók poharába tölteni. A mindössze évi néhány ezer palack évjáratos pezsgő méthode traditionnelle-el készül.

Koch Csaba: Egyedi pezsgők Borotáról
Fotó: viniczai

Koch Csaba azzal is segíti az elegáns jegyek megjelenését, hogy a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilág jelenik meg a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű Cserszegi fűszeres pezsgőjét is. A Kékfrankos rozé is hamar megtalálja helyét a gasztronómiában, igaz, mindössze száz palack készült belőle, így értékesítési gondok semmiképpen sem lesznek.

Szakmai kihívás a pezsgőkészítés
Fotó: vinicz

Új termékcsalád jelent meg kínálatukban, a Frisch sorozat, ami kicsit teltebb, prémium Chardonnay-t, Irsai Olivért, Cserszegi fűszerest, Kadarkát és Merlot-t takar.

„A második világháborúig a Villányi Borvidék egyik központja Nagyharsány volt”- jegyezte meg a kísérletező borász. A közösen meglátogatott 800 hektós nagyharsányi pincéjében is új termékekkel kísérletezik: francia módi nevű bordeaux-i házasítása a díjnyertes Csanád cuvée „kisöccse”, friss, jó ivású, kiváló ár-érték arányú villányi vörösbor. Mint Koch Csaba elmondta, klasszikus villányi borait Borotán, míg a prémium minőséget helyben palackozzák.

A szakember hozzátette, nem hisz a „zöld” szőlőben, éretten, de nem napégetten kell szüretelni. 2017-ben elegendő napfényt kaptak az ültetvények, miközben a savak sem tűntek el. Éppen ezért hosszan eltartható borokat várnak.

Villány a nagy vörösborokról szól
Fotó: vinicz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Uniós oltalmat kapott a monori bor

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára - közölte az uniós bizottság. A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. A bort a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.

Júniusban Siófok ad otthont az Országos Borversenynek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2018. június első felében ismét megrendezi az XXXIX.Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai versenyének számít. A nevezési díjak összegét 2018-ban nem kívánják emelni, és marad az eddigi kedvezményes nevezési lehetőség is.

Elárasztja a világot a francia szesz

A francia borok és szeszes italok exportja rekordot döntött tavaly több mint egymilliárd eurós, 8,5 százalékos forgalomnövekedéssel, ami mindenekelőtt a kínai és amerikai érdeklődésnek köszönhető - közölte a francia exportálók szövetsége.

Borokról kapnak nevet az alagutak

Zöld utat kapott Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy hamarosan térségi borokról, pécsi cirfandliról, villányi francról, zöldvelteliniről és szekszárdi bikavérről nevezzék el az M6-os autópálya Baranya és Tolna megye határán található négy alagútját.

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

Cseppfolyós csók Valentin napra

Az ünnep az eltelt évszázadok során újabb és újabb szokásokkal és jelentéstartalommal gazdagodott, egy dolog azonban nem változott: ajándékot adni jó. A bor tökéletes kiegészítő minden alkalomhoz, így egy randinak is elengedhetetlen kelléke.

A diplomácia borai (Frissült!)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) idei borválogatásába idén 30 kiváló minőségű magyar bor került, ezek képviselik a magyar borkultúrát a külképviseleteken és a KKM diplomáciai rendezvényein.

Gluténmentes-e a bor?

Sok ember életét megnehezíti a lisztérzékenység. De vajon fogyaszthatnak-e bort a lisztérzékenyek? A Decanter annak járt utána, hogy tartalmazhat-e glutént a bor.

Borok a boncasztalon

Acéltartályban, fahordóban vagy agyagamfórában készül-e jobb bor? Erre is választ kaphattak az érdeklődők a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tangazdaságában tartott 2017-es évjáratú kísérleti borok bemutatóján. A magyar piac konzervatív, a hagyományos fajták jól eladhatók, míg az újdonságokról egyenként kell meggyőzni termelőt és fogyasztót is.

A főváros bornegyedét álmodják Budafokra

Az önkormányzat tervei szerint 15 ezer négyzetméteres borközpont születik Budafokon. Az egykori Törley csarnokban és az Oroszlános udvarban megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a Kárpát-medence akár 400 pincészete is egy helyen mutatkozhat be.