0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A buborék mindent visz

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

„Magas mésztartalmú bácskai talajok vannak Borotán, amelyeken kiváló savszerkezetű pezsgő alapborok születnek” – magyarázta Koch Csaba, aki két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe, az első, elkészült tételeket a napokban egy szakmai úton mutatta be borszakíróknak. A borász igazi szakmai kihívásnak tekinti a pezsgőkészítést, 2016-os Chardonnay-ból, Cserszegi fűszeresből és Kékfrankosból összesen négyféle került palackba – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is.

„Sokan csak az alapbort készítik el, a pezsgőgyártást már átadják egy erre felkészült szakembernek”- avatott be Koch Csaba, hogy náluk a teljes folyamat saját kezük munkája, szeretnének egyedi, a termőtájra jellemző nedűt a fogyasztók poharába tölteni. A mindössze évi néhány ezer palack évjáratos pezsgő méthode traditionnelle-el készül.

Koch Csaba azzal is segíti az elegáns jegyek megjelenését, hogy a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilág jelenik meg a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű Cserszegi fűszeres pezsgőjét is. A Kékfrankos rozé is hamar megtalálja helyét a gasztronómiában, igaz, mindössze száz palack készült belőle, így értékesítési gondok semmiképpen sem lesznek.

Új termékcsalád jelent meg kínálatukban, a Frisch sorozat, ami kicsit teltebb, prémium Chardonnay-t, Irsai Olivért, Cserszegi fűszerest, Kadarkát és Merlot-t takar.

„A második világháborúig a Villányi Borvidék egyik központja Nagyharsány volt”- jegyezte meg a kísérletező borász. A közösen meglátogatott 800 hektós nagyharsányi pincéjében is új termékekkel kísérletezik: francia módi nevű bordeaux-i házasítása a díjnyertes Csanád cuvée „kisöccse”, friss, jó ivású, kiváló ár-érték arányú villányi vörösbor. Mint Koch Csaba elmondta, klasszikus villányi borait Borotán, míg a prémium minőséget helyben palackozzák.

A szakember hozzátette, nem hisz a „zöld” szőlőben, éretten, de nem napégetten kell szüretelni. 2017-ben elegendő napfényt kaptak az ültetvények, miközben a savak sem tűntek el. Éppen ezért hosszan eltartható borokat várnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu