Back to top

Főzni való krumplit ne süssünk!

A kereskedelembe kerülő burgonyák felhasználási ajánlását kötelező a terméken feltüntetni. A jelölés azért is fontos, mert például, ha nem sütni való krumpliból készül a hasábburgonya, megnövekedhet az étel akrilamid tartalma, ami rákkeltő hatású. Mi az okozza ezt, és hogyan kerülhető el ennek a káros anyagnak a felszaporodása – kérdeztük a Nébih-től.

A 2017/2158 rendeletet, melyet 2018. április 11-től kötelezően alkalmazni kell, intézkedéseket ír elő az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ez a rendelet nem élelmiszerbiztonsági határértékeket, hanem referenciaszinteket állapít meg. A jogalkotók a referenciaszinteket azon a lehető legalacsonyabb szinten állapították meg, amely az összes releváns kockázatcsökkentő intézkedés alkalmazásával ésszerűen elérhető. A referenciaszintek betartásának ellenőrzése érdekében a kockázatcsökkentő intézkedések hatékonyságát mintavétellel és elemzéssel is ellenőrizniük kell a vállalkozásoknak. A minden érintett termékcsoportra külön-külön előírt intézkedések arányban állnak a vállalkozások méretével és jellegével, ezért például a kistermelők, vendéglátók esetében az előírt kockázatcsökkentő intézkedések nem olyan széleskörűek, mint egy gyorsfagyasztott burgonyát előállító gyártó esetében.

Az előírt intézkedések többek között a következő termékek előállítóit és forgalmazóit érintik: sült krumpli, burgonyatermékek, kekszek, kenyér, reggeli gabonapelyhek, pörkölt (pót)kávé, instant (pót)kávé, bébiételek, babakekszek, stb. Az akrilamid ezekben a termékekben természetes módon előforduló szabad aszparagin (aminosav) és cukrok reakciója során jön létre magas hőmérsékleten történő feldolgozás során, vagyis akkor, ha ezeket az élelmiszereket zsírban vagy olajban sütik, pörkölik vagy (a sütőben) sütik.

Az akrilamid csökkentésének egyik módja a termékekben a redukáló cukrok mennyiségének csökkentése, ezért fontos tudni, hogy a sütésre szánt burgonyának milyen a cukortartalma. A 34/2016. FM rendelet szerint a burgonya forgalmazása során a származás mellett a fajtát és a felhasználási típust is kötelező feltüntetni. Ez utóbbi azért kötelező, mert nem várható el a fogyasztótól, hogy a fajta alapján keresgélje a felhasználási típust. A jelenlegi szabályozás szerint három kategóriát különböztetünk meg:

- „A” salátának való, nem szétfővő,

- „B” főzni való, nem szétfővő,

- „C” sütni való, kissé szétfővő.

Az utóbbi „C” típusúnak magasabb a keményítőtartalma és alacsony a redukáló cukortartalma, ezért alkalmas sütésre.

Az otthoni sütés során is tehetünk azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon sütjük meg, érdemes ügyelnünk az alábbiakra:

 

Olajban sütéskor a hőmérséklet 160–175 °C közötti, sütő használata esetén 180–220 °C közötti legyen! A légkeverés funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható.

 

A sütőberendezést (pl. sütő, légkeveréses olajmentes sütő) a csomagoláson lévő elkészítési utasítások szerint elő kell melegíteni a 180–220 °C közötti megfelelő hőmérsékletre, a termékekre vonatkozó előírásoktól és a helyi követelményektől függően.

 

Addig kell sütni a burgonyát, amíg aranysárga színű nem lesz.

 

A terméket nem szabad túlsütni!

 
  • 10 perc elteltével vagy a sütési idő felénél meg kell fordítani a sütőben lévő terméket.
  • Követni kell a gyártó által megadott, illetve ajánlott elkészítési utasításokat.
  • A csomagoláson jelzettnél kisebb mennyiségű burgonya elkészítése esetén a termék túlzott barnulásának elkerülése érdekében csökkenteni kell a sütési időt.
  • Nem szabad túltölteni a burgonyával az olajsütő kosarát! Ehelyett javasolt félig tölteni, annak érdekében, hogy ne essen vissza a sütőolaj hőmérséklete. Ezzel megelőzhető, hogy a sült burgonya a kívánatost meghaladó mennyiségű olajat szívjon fel.
  • Fontos, hogy a sütés kellő hőmérsékletű, bő zsiradékban történjen, melynek tömegéhez viszonyítva a lehető legkisebb felülete érintkezzen levegővel – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cider vagy almabor?

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat.

Akkumulátor és motorolaj mellett készült a pizza

Felfüggesztette egy Pest megyei illegális pizzafutár tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek megállapították, hogy az üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A britek zöme nem jól értelmezi minőségmegőrzési időt

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarket-lánca, a Tesco az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében közel 70 zöldség- és gyümölcstermékéről távolítja el a minőségmegőrzési idő feltüntetését.

Arzénmentesítő mohák

A Stockholmi Egyetemen végzett kísérletek kimutatták, hogy a mohák hatékonyan képesek kivonni az arzént. A felfedezés környezetbarát megoldást tesz lehetővé a víz arzéntól való megtisztítására, mely főleg a bányászati tevékenység miatt okoz problémát.

Egyre súlyosabb a tejbotrány

Több millió forintot követelhetett az érintett áruházaktól az UHT tejek megmérgezésével fenyegetőző személy, tettét azonban vélhetően nem hajtotta végre. A zsaroló indítékát egyelőre homály fedi, ugyanakkor ágazati forrásaink szerint azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy célja a hazai tejfeldolgozás ellehetetlenítése és a magyar termékekkel szembeni fogyasztói bizalom csorbítása volt.

Szándékosan szennyezték a tejet? Vizsgálatot indított a Nébih

Vizsgálatot indított a Nébih , mert egyes üzletláncok bizonyos UHT termékeit szándékosan szennyezhette valaki. Egy ismeretlen megzsarolta az egyik nagy üzletláncot, mely visszahívott számos terméket. Külön nyomozócsoportot foglalkozik az üggyel.

Új útmutató készült a vendéglátóknak

Elérhető és ingyenesen letölthető a frissen aktualizált „vendéglátás GHP” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih honlapján. A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutatóban újdonságként szerepel többek között az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása.

Biztonságosak a magyar zöldségek, gyümölcsök

Franciaországban egy öt éves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédőszert. Ez az arány Magyarországon kedvezőbb: a zöldségek és gyümölcsök fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, és csupán 1 százalék tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt - tudatta a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium.

Az évszázad élelmiszerbotránya Kaliforniában

Az évszázad legnagyobb élelmiszer-fertőzési botrányának nevezi az amerikai sajtó az egy ember halálát és több mint 120 személy megbetegedését okozó E. coli-fertőzést, amit egy arizóniai farmon termesztett rómaisaláta okozott Kaliforniában még márciusban. A kór már 25 államban elterjedt.

Teljes körű NÉBIH ellenőrzés Békés megyében

Békés megyében összesen 206 egységben végeztek ellenőrzést, beleértve a vágóhidakat, húskészítmény előállító üzemeket, tojáscsomagolókat, bejelentésköteles előállító létesítményeket, forgalmazó helyeket és vendéglátóipari egységeket.