Back to top

Főzni való krumplit ne süssünk!

A kereskedelembe kerülő burgonyák felhasználási ajánlását kötelező a terméken feltüntetni. A jelölés azért is fontos, mert például, ha nem sütni való krumpliból készül a hasábburgonya, megnövekedhet az étel akrilamid tartalma, ami rákkeltő hatású. Mi az okozza ezt, és hogyan kerülhető el ennek a káros anyagnak a felszaporodása – kérdeztük a Nébih-től.

A 2017/2158 rendeletet, melyet 2018. április 11-től kötelezően alkalmazni kell, intézkedéseket ír elő az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ez a rendelet nem élelmiszerbiztonsági határértékeket, hanem referenciaszinteket állapít meg. A jogalkotók a referenciaszinteket azon a lehető legalacsonyabb szinten állapították meg, amely az összes releváns kockázatcsökkentő intézkedés alkalmazásával ésszerűen elérhető. A referenciaszintek betartásának ellenőrzése érdekében a kockázatcsökkentő intézkedések hatékonyságát mintavétellel és elemzéssel is ellenőrizniük kell a vállalkozásoknak. A minden érintett termékcsoportra külön-külön előírt intézkedések arányban állnak a vállalkozások méretével és jellegével, ezért például a kistermelők, vendéglátók esetében az előírt kockázatcsökkentő intézkedések nem olyan széleskörűek, mint egy gyorsfagyasztott burgonyát előállító gyártó esetében.

Az előírt intézkedések többek között a következő termékek előállítóit és forgalmazóit érintik: sült krumpli, burgonyatermékek, kekszek, kenyér, reggeli gabonapelyhek, pörkölt (pót)kávé, instant (pót)kávé, bébiételek, babakekszek, stb. Az akrilamid ezekben a termékekben természetes módon előforduló szabad aszparagin (aminosav) és cukrok reakciója során jön létre magas hőmérsékleten történő feldolgozás során, vagyis akkor, ha ezeket az élelmiszereket zsírban vagy olajban sütik, pörkölik vagy (a sütőben) sütik.

Az akrilamid csökkentésének egyik módja a termékekben a redukáló cukrok mennyiségének csökkentése, ezért fontos tudni, hogy a sütésre szánt burgonyának milyen a cukortartalma. A 34/2016. FM rendelet szerint a burgonya forgalmazása során a származás mellett a fajtát és a felhasználási típust is kötelező feltüntetni. Ez utóbbi azért kötelező, mert nem várható el a fogyasztótól, hogy a fajta alapján keresgélje a felhasználási típust. A jelenlegi szabályozás szerint három kategóriát különböztetünk meg:

- „A” salátának való, nem szétfővő,

- „B” főzni való, nem szétfővő,

- „C” sütni való, kissé szétfővő.

Az utóbbi „C” típusúnak magasabb a keményítőtartalma és alacsony a redukáló cukortartalma, ezért alkalmas sütésre.

Az otthoni sütés során is tehetünk azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon sütjük meg, érdemes ügyelnünk az alábbiakra:

 

Olajban sütéskor a hőmérséklet 160–175 °C közötti, sütő használata esetén 180–220 °C közötti legyen! A légkeverés funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható.

 

A sütőberendezést (pl. sütő, légkeveréses olajmentes sütő) a csomagoláson lévő elkészítési utasítások szerint elő kell melegíteni a 180–220 °C közötti megfelelő hőmérsékletre, a termékekre vonatkozó előírásoktól és a helyi követelményektől függően.

 

Addig kell sütni a burgonyát, amíg aranysárga színű nem lesz.

 

A terméket nem szabad túlsütni!

 
  • 10 perc elteltével vagy a sütési idő felénél meg kell fordítani a sütőben lévő terméket.
  • Követni kell a gyártó által megadott, illetve ajánlott elkészítési utasításokat.
  • A csomagoláson jelzettnél kisebb mennyiségű burgonya elkészítése esetén a termék túlzott barnulásának elkerülése érdekében csökkenteni kell a sütési időt.
  • Nem szabad túltölteni a burgonyával az olajsütő kosarát! Ehelyett javasolt félig tölteni, annak érdekében, hogy ne essen vissza a sütőolaj hőmérséklete. Ezzel megelőzhető, hogy a sült burgonya a kívánatost meghaladó mennyiségű olajat szívjon fel.
  • Fontos, hogy a sütés kellő hőmérsékletű, bő zsiradékban történjen, melynek tömegéhez viszonyítva a lehető legkisebb felülete érintkezzen levegővel – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét lejárt alapanyaggal trükköző céget talált a Nébih

Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Dunakeszin. A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.

Mégsen gluténmentes az annak jelölt kukoricachips

Gluténmentes, bio kukorica chips-ben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak.

Módosultak a tej és tejtermékek elemzési és minőségértékelési módszerei

Megjelent az Európai Bizottság 2018/150/EU végrehajtási rendelete a 2016/1240/EU végrehajtási rendeletnek az állami intervencióra és magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek elemzési és minőségértékelési módszerei tekintetében történő módosításáról. A változtatást az indokolja, hogy az elemzési és minőségértékelési módszerekben jelentős műszaki fejlődés ment végbe.

Enyhén emelkedett a szalmonella-fertőzések száma az uniós tagállamokban 

Enyhén nőtt a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban 2016-ban az EU legfrissebb, zoonózisokat (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedéseket) összegző jelentése szerint. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

400 kamionnyi élelmiszer menekült meg a kidobástól

Míg napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerfeleslegek megmentése is. Az Élelmiszerbank két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. A tavalyi évben a korábbi eredmény közel kétszeresét, 9300 tonna élelmiszert mentett meg az egyesület, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani.

Előnyben a magyar gazdák a Lidl-nél

Egységes irányelvek alapján szerződik a gyümölcsök és zöldségek beszállítóival 29 országban a Lidl, a nemzetközi szabályokat Magyarországon február 1-jével vezetik be – közölte a társaság. A Lidl ugyanakkor kiemelte: a 67 ezer tonna terményt szállító magyarországi termelők már most ezek alapján végzik munkájukat.

Egy tonna penészes marhahús Baranyából

Egy Baranya megyei charolais szarvasmarha termékeket előállító üzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.

A németek már nem használhatják a Karate Zeont hajtatott salátában

Több növényházi levélzöldség-kultúrában is visszavonták a Karate Zeon, illetve egy másik, ugyancsak lambda-cihalotrin hatóanyagú növényvédő szer engedélyét Németországban.

Harmincból csak egy párizsival volt gond a Szupermentán

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Összesen 30 párizsit vizsgáltak laboratóriumban is, köztük szeletelt és rúd kiszerelésű termékeket. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei.

Ön mennyire hisz a növényvédőszer-engedélyezést megalapozó dokumentumoknak?

Végső soron a glifozátnak köszönhetjük, hogy online felmérést indított az Európai Bizottság: arra kíváncsi, hogy mennyire tartják átláthatónak a kívülállók az élelmiszerláncot érintő kockázatkezelés uniós rendszerét, egyebek között mennyire vélik hitelesnek a növényvédő szerek vagy a GMO-k engedélyezési eljárásában felhasznált tudományos dokumentumokat.