0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Harc a gyomok ellen

A magról kelő gyomok ugyan visszaszorultak, az évelők viszont teret nyertek. Ughy Péter, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának gyombiológusa a konténertelepek gyomirtásához adott tanácsokat a termesztőknek az Alföldi Faiskolai Egyesület rendezvényén.

A magról kelő gyomok ugyan visszaszorultak, az évelők viszont teret nyertek, többek között az útszéli zsázsa, a mezei acat, a tarackbúza vagy a mezei zsurló okoz gondot a kertészeknek. Talajtípusonként más és más gyomnövények megjelenésére számíthatunk. Nyugat-Dunántúlon például a mezei árvácska, savanyú homokon pedig a parlagi szikárka fertőzi a faiskolákat.

A konténerező közegek készítéséhez használt anyagoknak – termőföld, komposzt, istállótrágya, fenyőkéreg, tőzeg –, magas is lehet a gyommag-fertőzöttsége, de a környező szántóföldekről berepülő magok is jelentős fertőzési források. Az agroszövet résein is áttörhetik magukat gyomnövények, amik aztán a konténerekbe is befészkelik magukat.

A konténerben kedvezők a feltételek a gyomok fejlődéséhez, a különböző életformájú növények folyamatosan csíráznak. Uralkodóvá válhatnak a herbicidek által kiszelektált gyomok. Tömeges a jelenléte például a kisvirágú és a borzas kakukktormának, a füzike fajoknak, a szürke madársóskának, illetve a kövér porcsinnak.

Az állandó nedvesség, árnyékos környezet, magas nitrogén- és foszfortartalom a májmohák megtelepedésének kedvez. Szinte minden konténertelepen meggyűlik vele a bajuk a kertészeknek.

Sokat tehetünk a gyomok betelepedése és terjedése ellen: a gyommagmentes közegen kívül fontos a tiszta edények használata, a gyomok zárt edényben való gyűjtése. A berepülő gyommagvak ellen a konténertelep körüli tujasövénnyel védekezhetünk. A mulcs- vagy a filctakarás is segíthet. Ha mégis megtelepedett a gyomnövény, minél előbb el kell távolítanunk, hiszen tápanyagot von el kultúrnövényektől, illetve a gyökérzetét is károsítja, ha kifejletten tépjük ki.

Egyre szűkebb a dísznövénykultúrákban engedélyezett gyomirtó-szerek köre. Nagy érvágás volt a Goal, a Galigan és a Venzar tavaly nyári kivonása.

Szükséghelyzeti (120 napos) engedéllyel más kultúrában engedélyezett szerek használatát is érdemes megfontolni. A gyümölcsfajok díszváltozatainál ugyanazon alany esetén a gyümölcs kultúrákban engedélyezett szerek is használhatók. A szűk engedélyezett szerválaszték sajnos magában hordja a szerrezisztencia kialakulásának nagyobb esélyét. A glifozát hatóanyagra már 37 gyomfaj rezisztens.

Az előadó óvatosságra intette a kertészeket, hiszen sokféle, értékes növénnyel dolgoznak, amelyekre nem egyformán hatnak a gyomirtó-szerek. Minden esetben érdemes próbát végezni, hiszen akár az is előfordulhat, hogy amíg az alapfaj gond nélkül elvisel egy-egy gyomirtó hatóanyagot, annak egyik fajtája már fitotoxikus tüneteket mutat a kezelést követően.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu