Back to top

KAP 2020: fókuszban a vidék felzárkóztatása

A 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) tervezett reformjairól és céljairól szóló nyilvános konzultációt tartott az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, a Europe Direct Tájékoztató Központ a Szent István Egyetemen. Az egyik legfőbb változás, hogy a KAP kiemelt célja lesz a vidéki térségek társadalmi-gazdasági megerősítése, ezen felül pedig minden eddiginél nagyobb önállóságot kapnak a tagállamok.

Az 1962-ben létrejött Közös Agrárpolitika (KAP) az azóta eltelt időben folyamatosan változott: egyebek közt a klímaváltozás, a technikai fejlődés, illetve az éppen aktuális gazdasági és politikai helyzet miatt kényszerült alkalmazkodni. A KAP jelenleg a 2014-2020 közötti időszakát éli, ám az Európai Bizottság számára fontos, hogy az egyes tagországokban már most elkezdődjenek a 2020 utáni ciklusára vonatkozó egyeztetések és konzultációk. Ennek apropóján jöttek össze a téma iránt érdeklődők a Szent István Egyetemen, akik a barátságtalan idő ellenére is megtöltötték az intézmény Dísztermét.

Fotó: Balázs Gusztáv
„Egyetemünk az agrárterületet illetően az oktatás és a kutatás tekintetében is élen jár, így nagy öröm számunkra, hogy nálunk gyűltek össze azok, akik első kézből kívántak értesülni az EU Közös Agrárpolitikájának aktuális reformjairól” – mondta Dr. Helyes Lajos, a Szent István Egyetem tudományos rektorhelyettese, majd adta át a szót a Europe Direct Tájékoztató Központ munkatársainak. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által meghívott szakemberek elmondták: az elmúlt másfél évben a Bizottság nyitott munkát végzett, aminek során összegezték tapasztalataikat – a pozitívumokat és a hiányosságokat egyaránt – a KAP helyzetét illetően. Hangsúlyozták: az elmúlt évek során a KAP-pal szembeni elvárások sokat változtak, így azt kezdetben az agrár típusú elképzelések vezérelték, amiből következtek később a környezetvédelmi gazdálkodás aspektusai, újabban pedig a szociális fenntarthatóság szem előtt tartása.

Fotó: Balázs Gusztáv

Az Európai Bizottság 2017 őszén kiadott közleményében vázolta fel elképzeléseit egyebek közt a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatban, s ami egy sor változásra tesz javaslatot a közös agrárpolitikában. Az egyik ilyen a gazdák jövedelmi helyzetének javítása beruházások ösztönzésével, jövőbe mutató fejlesztések és modern megoldások használatának elősegítésével, mert bár a közlemény szerint az mezőgazdaság az egyik első számú exportáló szektor Európában, ugyanakkor az egyre nagyobb munkaerő-hiány, és az ágazatok közötti összehasonlításban alacsony átlagbérek jellemzik. Ami pedig leginkább kritikus, az a vidéki térségek helyzete: egyebek közt minőségi munkahelyek, szakértelem és a fiatalok hiánya jellemzi.

Fotó: Balázs Gusztáv

Az Európai Bizottság munkatársai a KAP vidékfejlesztési törekvéseként az úgynevezett „Rural proofing” („a vidék szemszögéből”) szemléletét hozták fel példának, ami szerint egyszerre több EU-s alapnak és nemzeti forrásnak kell hozzájárulnia a vidék felzárkóztatásához. Az ilyen törekvések közül fontos például a fiatal gazdák támogatása, a nemzedékek közötti transzfer elősegítése – az idős szakemberek és a frissen végzettek együttműködése –, s az induló gazdák támogatása.

Az új KAP az eddigi tapasztalatokból adódóan törekszik majd a termelők jogbiztonságának erősítésére a nagy feldolgozó és értékesítő cégekkel történő egyeztetéseik során, minden eddiginél jobban támogatja majd a kutatási és innovációs szándékokat, a fenntartható mezőgazdasági termelést, s egyszersmind egyszerűbb szabályozást készít majd elő.

A Bizottság magyarországi képviselői ennek kapcsán elmondták: csak annyi uniós szintű előírást terveznek, amennyi biztosítani tudja az uniós hozzáadott értéket. Magyarán az EU csak az alap paramétereket fogja meghatározni annak érdekében, hogy biztosítsa a különböző uniós szinten kitűzött célok elérését, ez pedig nagyobb tagországi hatáskört jelent majd az intézkedések kidolgozásában.

A szakemberek hozzátették: a tagországoknak egy KAP Stratégiai tervet kell készíteniük, amit a Bizottság fog jóváhagyni, s amiben személyre szabott, helyi sajátosságokhoz alkalmazkodó, az EU-s célokkal összhangban lévő beavatkozásokat kell kidolgozniuk. 2018 májusára várható a következő többéves pénzügyi keretre szóló bizottsági javaslat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közel hétezer gazdálkodóra vár még adategyeztetés

Még egy bő hétig javíthatják a korábban benyújtott egységes kérelmek esetleges pontatlanságait a területalapú támogatást igénylő gazdálkodók. Sok termelő helyett idén is a falugazdászok nyújtották be az igénylést, segítenek-e a javításban is a szakemberek? Mi történek, ha valaki elmulasztja a határidőt - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK).

Növekvő termelés, javuló jövedelmezőség a tejágazatban

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat – mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha állomány-létszámának növelése és a tej beltartalmi értékeinek javítása.

Több kis- és mikro-vállalkozás juthat hitelhez

Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Megkezdődött az egységes kérelmek előlegeinek kifizetése

Október 16-ával elindul a 2018. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó, közvetlen támogatási jogcímeket érintő előlegek kifizetése.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

A biztos megélhetést, a helyben maradást segíti a LEADER program

Az Agrárminisztérium számára kiemelt jelentőségű a vidéki térségben található munkahelyek megőrzése, amelyek biztos megélhetést jelentenek, valamint helyben maradásra ösztönzik a mezőgazdaságból élő lakosságot.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.

Várják az egységes kérelmek adatainak pontosítását

Nem kevesebb, mint a területalapú támogatások kifizetése múlik azon, hogy a következő napokban minden érintett termelő elvégzi-e a korábban benyújtott egységes kérelem adategyeztetését. Az esetleges hibákat, átfedéseket a végzés átvételét követő tíz napon belül pontosítaniuk kell a gazdálkodóknak