0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Szokatlan helyen bukkantak fel a darvak

Szokatlan helyen, Gyomaendrőd és Bucsa térségében ütöttek tanyát a darvak. A természetvédők szerint az enyhe tél hatására állomásozhatnak a példányok hosszabb ideig a Körös-Maros Nemzeti Park olyan tájain is, ahol más években ez nem fordul elő.

A KMNP honlapján azt írják, darvak tradicionális nagy hazai állomáshelye a Hortobágy, ahonnan rendszerint november derekán az utolsó madarak is elindulnak délebbre. Következő állomásuk a Dél-Alföld, ahol a Kardoskút és Szeged környéki tavakon pihennek meg. Enyhe teleken itt kisebb-nagyobb állományok át is telelnek.

A természetvédők szerint mivel ezen a télen még januárban is meglehetősen enyhe volt az idő, ezért a darucsapatok elkezdtek visszafelé vonulni és egy eddig szokatlan helyen, Gyomaendrőd és Bucsa térségében ütöttek tanyát. Mindkét helyszínen ezer-ezer példányt számoltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A nagy madarak a belvizes szántóföldeken, régi rizsföld-maradványokon éjszakáznak és a közeli búza- és kukoricatáblákon táplálkoznak. Több hete időznek már itt. Mozgásukat alapvetően az időjárás határozza meg, így az elkövetkező időszak hőmérsékletétől függ, hogy innen északra vagy délre mozdulnak majd.

A szakemberek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ez a telelési helyváltoztatás visszanyúlik egészen a Hortobágyig, amely néhány év múlva akár telelőhellyé is válhat a darvak számára. Ha így lesz, akkor a darvak valószínűleg a Dévaványai-Ecsegi pusztákon – amely félúton van Kardoskút és a Hortobágy között – is gyakoribb téli vendégek lesznek.

Forrás: beol.hu