0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több tízmilliárdos megtakarítást hoz az áfacsökkentés a vendéglátásban

Újabb 30-40 milliárd forint marad a vendéglátóipari vállalkozásoknál az idei áfacsökkentésből - fejtette ki Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának elnöke a Világgazdaságnak.

 A lap pénteki számában elmondta, nagyjából 900 milliárd forint forgalmat érnek el évente a vendéglátóipari vállalkozások, és ha ebből kivonják azoknak a termékeknek, szolgáltatásoknak a forgalmát, amelyek nem a kedvezményes áfával adóznak, akkor éves szinten mintegy 400 milliárd forint után kell a kedvezményes áfával adózni.

Kifejtette, tavaly már nem 27, hanem csak 18 százalék áfát kellett fizetni, idén pedig már csak 5 százalékot, plusz 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulást. Feltételezve, hogy idén is meglesz a tavalyi forgalmuk, ami után az előző évben 72 milliárd forintnyi áfát fizettek be, ehelyett az idén már csak 36 milliárd jár az államnak.

„Némi becslési pontatlanságot vállalva megkockáztathatjuk tehát, hogy 30-40 milliárd forint marad a vállalkozásoknál idén” – mondta.

Forrás: MTI-Eco