Back to top

Kapj rá: évi 20 kilogramm a cél

A halfogyasztás népszerűsítésére indított „Kapj rá” kampány célja, hogy 2023-ra legalább 20 százalékkal nőjön a hazai egy főre eső éves halfogyasztás, elérve ezzel az uniós átlagot. A SIRHA Budapest 2018 szakkiállításon a szervezők látványkonyhával mutatnak be a halhús számtalan elkészítési módjai közül jó néhányat.

A halfogyasztást népszerűsítő közösségi marketing akció a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) részeként valósul meg, méghozzá az Agrármarketing Centrum (AMC) reklámkampánya, s a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szakmai támogatása (MA-HAL) révén. A cél, hogy a kampányidőszak végére a jelenlegi 6 kg/fős éves halfogyasztási átlagunk 20 kilogrammra emelkedjen.

„A célunk bemutatni a halhús szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, közülük is hangsúlyozva a látás, az agy, illetve a szív- és érrendszer egészséges működése szempontjából elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat"

– mondta Végváriné Henter Lilla, az AMC szóvivője a kampány sajtótájékoztatóján, a SIRHA Budapest 2018 szakkiállításon. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a halfogyasztás minden korosztálynak ajánlott – a csecsemők számára fontos vitaminokon túl az időskorkort megkönnyítő alkotóelemekkel is rendelkeznek a halak.

A „Kapj rá” akció éppen ezért mindenkihez szól majd: gyerekeknek, fiataloknak, középkorúaknak és időseknek is készítenek TV-spotokat, s különböző kiállításokon, rendezvényeken és fesztiválokon mutatkoznak majd be. „Ezeken az alkalmakon látványkonyhákkal igyekszünk majd bemutatni újszerű recepteket és elkészítési módokat – tette hozzá az AMC szóvivője a jövőbeli terveik kapcsán.

Az Agrármarketing Centrumot a MA-HAL támogatja majd a hétéves kampány során. Lévai Ferenc, szakmaközi szervezet szóvivője szerint az együttműködés terén fontos szerepe van az általuk létrehozott intenzív termelési rendszernek, aminek lényege, hogy 17 telepen 4 ezer tonna halat termelnek évente – afrikai harcsát, tokféléket és pisztrángot –, amik aztán már feldolgozva, közvetlenül kerülnek ki a piacra. Érdekes módon a haltermelést tekintve Magyarország az elsők között van Európában, honfitársaink asztalán azonban mégsem gyakori étel a hal. „Sokaknak egyáltalán nem jut eszükbe halat enni, ennek fényében pedig különösen hasznosak az ilyen halkóstoltatási alkalmak, mint amilyen most itt a „Kapj rá” standján is található” – jegyezte meg Lévai Ferenc, aki szerint a kampány segíthet abban, hogy a halfogyasztás újra az emberek életének része lehessen – ahogyan erre volt már példa a magyar történelemben. „Halra magyar!” - lelkesített beszéde végén.

Forrás: 
magyarrmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korábban indult idén a sulyommező ritkítása a Tisza-tavon 

Korábban indult idén a Tisza-tavon a sulyommező ritkítása a szélsőségesen meleg tavaszi időjárás miatt; a cél azonban változatlan: a tó megtisztítása 800 hektárnyi sulymos területtől - közölte a horgászati célú halgazdálkodási hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Egyetért az édesvízi haltenyésztés célzott támogatásával az Európai Parlament

Az Európai Parlament végre elismeri, hogy az édesvízi akvakultúra jelentősen hozzájárul az európai polgárok minőségi és egészséges hallal történő ellátásához, ezért megfelelő mértékű finanszírozásra van szükség – jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő a Halászati Bizottság szavazását követően.

A pontyokat és a harcsákat védi a most átadott halrács

Élőhely-fejlesztési pályázaton nyert 100 millió forintos támogatásból mobil halrács épült a Balaton egyik befolyóján, a Nyugati övcsatornán, amely az ívás idejére lezárja az utat a halak előtt - hangzott el a műtárgy átadásán pénteken, a Somogy megyei Kéthely térségében.

Hosszú távú befektetés az egynyaras pontytelepítés

A tavaly elkezdett egynyaras pontytelepítés után kedvező visszajelzések érkeztek. Bizonyítást nyert, hogy jó a kijelölt út, így idén folytatódik a megkezdett munka.

Közel 15 tonna döglött busát gyűjtöttek be a Desedán

Három hét alatt 15 tonna elpusztult busát emeltek ki a Desedából: az eset okát egyelőre vizsgálják, szakemberek szerint a folyamat hamarosan véget ér. Nem egyedülálló a jelenség: a somogyihoz hasonló halpusztulás az ország több tavában is történt.

Újra úton a Tejkamion

Idén is folytatódik a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szövetség, valamint az Agrármarketing Centrum minőségi tejtermékek népszerűsítését célzó marketingkampánya. Az idei cél a fogyasztói tudatosság erősítése, a minőségi, tehéntejből készített termékek (tej, vaj, túró, tejföl, joghurt, kefir, kakaós tej, sajt) előnyeinek megismertetése, a lakosság pontos tájékoztatása.

Precíziós gazdálkodás az akvakultúrában is

„Új-Zélandon a halgazdálkodási iparág célja, hogy az eladások elérjék az 1 milliárd dollárt 2025-re. Ennek elérésében jelentős szerepe lesz a technológiai újításoknak, melyek a fenntarthatóságot, hatékonyságot célozzák, és azt, hogy az part menti vizeknél távolabb is lehessen gazdálkodni” nyilatkozta Dr. Cornelisen, a kutatási projekt vezetője.

Rekord méretű, 98 kilós harcsát fogtak Gyöngyösön

Soha nem látott „szörny” került horogra a gyöngyösi tóban. A harcsát másfél órán át fárasztották.

Elmarad a pontytilalom a Velencei-tavon

A hatóságok eltörölték az idei a pontytilalmat a Velencei-tavon. Szabad lesz horgászni egész májusban, kivéve a kíméleti területeken, amiket figyelmeztető táblák jelölnek.

Szezonnyitó hal-, vad-, bor- és pálinkafesztivál a Velencei-tónál

A Velencei-tó hagyományos szezonnyitó kulturális és gasztronómiai fesztiválja idén öt napon keresztül kínál színpadi és színpadon kívüli programokat a vendégeknek Agárdon, május első hétvégéjén.