Back to top

Kapj rá: évi 20 kilogramm a cél

A halfogyasztás népszerűsítésére indított „Kapj rá” kampány célja, hogy 2023-ra legalább 20 százalékkal nőjön a hazai egy főre eső éves halfogyasztás, elérve ezzel az uniós átlagot. A SIRHA Budapest 2018 szakkiállításon a szervezők látványkonyhával mutatnak be a halhús számtalan elkészítési módjai közül jó néhányat.

A halfogyasztást népszerűsítő közösségi marketing akció a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) részeként valósul meg, méghozzá az Agrármarketing Centrum (AMC) reklámkampánya, s a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szakmai támogatása (MA-HAL) révén. A cél, hogy a kampányidőszak végére a jelenlegi 6 kg/fős éves halfogyasztási átlagunk 20 kilogrammra emelkedjen.

„A célunk bemutatni a halhús szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, közülük is hangsúlyozva a látás, az agy, illetve a szív- és érrendszer egészséges működése szempontjából elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat"

– mondta Végváriné Henter Lilla, az AMC szóvivője a kampány sajtótájékoztatóján, a SIRHA Budapest 2018 szakkiállításon. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a halfogyasztás minden korosztálynak ajánlott – a csecsemők számára fontos vitaminokon túl az időskorkort megkönnyítő alkotóelemekkel is rendelkeznek a halak.

A „Kapj rá” akció éppen ezért mindenkihez szól majd: gyerekeknek, fiataloknak, középkorúaknak és időseknek is készítenek TV-spotokat, s különböző kiállításokon, rendezvényeken és fesztiválokon mutatkoznak majd be. „Ezeken az alkalmakon látványkonyhákkal igyekszünk majd bemutatni újszerű recepteket és elkészítési módokat – tette hozzá az AMC szóvivője a jövőbeli terveik kapcsán.

Az Agrármarketing Centrumot a MA-HAL támogatja majd a hétéves kampány során. Lévai Ferenc, szakmaközi szervezet szóvivője szerint az együttműködés terén fontos szerepe van az általuk létrehozott intenzív termelési rendszernek, aminek lényege, hogy 17 telepen 4 ezer tonna halat termelnek évente – afrikai harcsát, tokféléket és pisztrángot –, amik aztán már feldolgozva, közvetlenül kerülnek ki a piacra. Érdekes módon a haltermelést tekintve Magyarország az elsők között van Európában, honfitársaink asztalán azonban mégsem gyakori étel a hal. „Sokaknak egyáltalán nem jut eszükbe halat enni, ennek fényében pedig különösen hasznosak az ilyen halkóstoltatási alkalmak, mint amilyen most itt a „Kapj rá” standján is található” – jegyezte meg Lévai Ferenc, aki szerint a kampány segíthet abban, hogy a halfogyasztás újra az emberek életének része lehessen – ahogyan erre volt már példa a magyar történelemben. „Halra magyar!” - lelkesített beszéde végén.

Forrás: 
magyarrmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ legnagyobb "hajója" a halgazdálkodást is forradalmasíthatja

2020-ra hatalmas, hajó alakú lazacgazdaság készül el: a vízi alkalmatosságot Norvégia partjainál horgonyozzák majd le, s a tervek szerint 10 ezer tonna hal tárolásának tehet eleget. A speciális hajó a legzordabb körülményeknek is ellen tud majd állni.

Erős a kereslet a tógazdaságokból származó halakra

Mind a hazai, mind a külpiacokon jelentős a kereslet a magyar haltermékek iránt, pedig a nagy meleg és a kevés csapadék sem kedvezett idén a halnevelésne

Tatára és Békéscsabára látogat a „Kapj rá!”

Két nagy múltú rendezvényen folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző roadshow. A Békéscsabai Kolbászfesztiválon ugyan a füstölt ínyencségeké lesz a főszerep, de a könnyed falatokra vágyók sem maradnak éhen, ha a „Kapj rá!” standjához látogatnak. Tatán, az Öreg-tó partján pedig a Nagy Halászfesztiválon ízlelhetnek kitűnő halfogásokat az arra járók.

A Tiszából telepítette be a kerti tavát

Több bejelentés érkezett a Nébih Állami Halőri Szolgálatához (ÁHSZ), miszerint egy magánszemély fotóval dokumentálta az egyik közösségi oldalon, hogy a Közép-Tiszából általa kifogott pontyot a saját kerti tavába telepítette át.

Lehalásszák a hortobágyi halastavakat

Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon - közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

Magyarországon még mindig alacsony a halfogyasztás

Magyarországon a 6 kilogrammos fejenkénti, éves halfogyasztás még mindig jelentősen elmarad a 20 kilogramm körüli európai átlagtól, ezért is fontosak a fogyasztást népszerűsítő rendezvények - mondta Lévai Ferenc.

Sporthalnak szánták - rémálom lett belőle

Elődeink úgy vélték, igazi kincsre leltek a törpeharcsákban, így boldogan telepítették őket a 20. század derekán a kontinens vizeibe. Ekkoriban még nem sejtették: az Amerikából származó faj elképesztő szaporaságával és mohóságával nemcsak az őshonos fajokra, hanem önmagára is veszélyt jelent majd.

A kormoránok és belvíz miatt csökkent a haltermelés

Néhány százalékkal csökkenhet idén az évente 24 ezer tonnát kitevő haltermelés, az ágazat árbevétele a tavalyihoz hasonlóan 13,5-14 milliárd forint körül alakulhat - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI-nek.

Orvhorgászok a pácban: félmilliós bírság a zavarosban pecázásért

Orvhorgászok ellen küzdenek a somogyi halőrök: az őszi haltelepítés és a közelgő süllő szezon miatt kiemelt figyelmet fordítanak a horgásztavakra. Van alapja a biztonsági intézkedésnek: a Balatonon legutóbb hétvégén kaptak el egy sorhorgos orvhalászt.

Betelepítés: 300 ezer kilogramm ponty került a Balatonba

Az őszi haltelepítési szezonban elsőként a pontyok kezdték meg az átköltözést a Balatonlelle-irmapusztai tógazdaságból az új otthonukba