Back to top

Kapj rá: évi 20 kilogramm a cél

A halfogyasztás népszerűsítésére indított „Kapj rá” kampány célja, hogy 2023-ra legalább 20 százalékkal nőjön a hazai egy főre eső éves halfogyasztás, elérve ezzel az uniós átlagot. A SIRHA Budapest 2018 szakkiállításon a szervezők látványkonyhával mutatnak be a halhús számtalan elkészítési módjai közül jó néhányat.

A halfogyasztást népszerűsítő közösségi marketing akció a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) részeként valósul meg, méghozzá az Agrármarketing Centrum (AMC) reklámkampánya, s a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szakmai támogatása (MA-HAL) révén. A cél, hogy a kampányidőszak végére a jelenlegi 6 kg/fős éves halfogyasztási átlagunk 20 kilogrammra emelkedjen.

„A célunk bemutatni a halhús szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, közülük is hangsúlyozva a látás, az agy, illetve a szív- és érrendszer egészséges működése szempontjából elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat"

– mondta Végváriné Henter Lilla, az AMC szóvivője a kampány sajtótájékoztatóján, a SIRHA Budapest 2018 szakkiállításon. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a halfogyasztás minden korosztálynak ajánlott – a csecsemők számára fontos vitaminokon túl az időskorkort megkönnyítő alkotóelemekkel is rendelkeznek a halak.

A „Kapj rá” akció éppen ezért mindenkihez szól majd: gyerekeknek, fiataloknak, középkorúaknak és időseknek is készítenek TV-spotokat, s különböző kiállításokon, rendezvényeken és fesztiválokon mutatkoznak majd be. „Ezeken az alkalmakon látványkonyhákkal igyekszünk majd bemutatni újszerű recepteket és elkészítési módokat – tette hozzá az AMC szóvivője a jövőbeli terveik kapcsán.

Az Agrármarketing Centrumot a MA-HAL támogatja majd a hétéves kampány során. Lévai Ferenc, szakmaközi szervezet szóvivője szerint az együttműködés terén fontos szerepe van az általuk létrehozott intenzív termelési rendszernek, aminek lényege, hogy 17 telepen 4 ezer tonna halat termelnek évente – afrikai harcsát, tokféléket és pisztrángot –, amik aztán már feldolgozva, közvetlenül kerülnek ki a piacra. Érdekes módon a haltermelést tekintve Magyarország az elsők között van Európában, honfitársaink asztalán azonban mégsem gyakori étel a hal. „Sokaknak egyáltalán nem jut eszükbe halat enni, ennek fényében pedig különösen hasznosak az ilyen halkóstoltatási alkalmak, mint amilyen most itt a „Kapj rá” standján is található” – jegyezte meg Lévai Ferenc, aki szerint a kampány segíthet abban, hogy a halfogyasztás újra az emberek életének része lehessen – ahogyan erre volt már példa a magyar történelemben. „Halra magyar!” - lelkesített beszéde végén.

Forrás: 
magyarrmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világbajnoktól tanultak az ifjú halasi horgászok

Nem mindennapi élményben lehetett részük a kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület nyári táborában résztvevő gyerekeknek, akik Döme Gábor horgász világbajnoktól sajátíthatták el a horgászás alapvető fogásait a halasi Ezüst-tó partján.

Látott már amurt legelni? - videó

Aki nyitott szemmel jár, annak bizonyára feltűnik, hogy Békés megye horgászvizeinek nádasait is sok helyen valami titokzatos élőlény dúlja.

A Sziget a halak szigete! – folytatódik a „Kapj rá!” roadshow

Napi 1000 kóstolófalatkával várja a szigetlakókat a „Kapj rá!” faháza az idei Sziget Fesztivál teljes ideje alatt augusztus 8-15. között, 12 órától egészen 20 óráig, a Borfaluban. A halas fogások mellett szórakoztató, ügyességi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, a felnőttek pedig ismeretterjesztő és receptkiadványok segítségével ismerkedhetnek meg a különféle halételek elkészítési módszereivel.

Tizennyolc kilónál is nehezebb volt a legnagyobb fogás 

Kétszer 50 mázsa háromnyaras pontyot telepítettek, illetve juttatnak rövidesen a Velencei-tó vizébe.

Egy brüsszeli tetőn van a világ legnagyobb akvapóniás gazdasága

A négyezer négyzetméteres gazdaságban halakat nevelnek, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. A zárt körforgásos rendszer megálmodója hisz abban, hogy a városok ehhez hasonló fejlesztésekkel önellátóvá válhatnak.

Pergető, picker, feeder: horgásztippek Budapest környékre

A fővárosban élők számára megannyi lehetőség kínálkozik elérhető távolságban a horgászatra, s nem kevésbé széles az egyes víztípusokon alkalmazható módszerek tárháza sem. Nagy számok jellemzik ugyanakkor a magyar horgászok táborát is - nagyjából 450 ezren vannak jelenleg -, így érdemes minél előbb kiérnünk a partra, ha kényelmesen szeretnénk eltölteni szabadidőnket. Nézzük, merre érdemes mennünk!

Még mindig a hekk a legnépszerűbb

Hazánkban 2004 óta július végén ünneplik a balatoni halak napját. Az ünnepnap létesítésének célja Magyarország legnagyobb tavának népszerűsítése volt.

Negyven mázsa pontyot telepítettek

Újabb negyven mázsa pontyot telepítettek a halasi Sóstóba, ezzel együtt eddig ebben az évben már több mint százhúsz mázsa hal került a tóba.

Újabb inváziós faj?

Szivárványos guppit észleltek Karcagon, a Füredi úti csatornában – számolt be a furcsa esetről a tiszafüredi székhelyű Magyar Haltani Társaság.

Szabadtéri sütögetés a Szalajka-völgyben

Szilvásváradtól a Gloriett tisztásig a távolság erdei kisvasúttal 3,5 kilométer, de akik bírják a gyaloglást, azoknak javaslom a lankás, enyhe emelkedővel, de annál több látnivalóval tarkított sétaútvonalat. Évente 200-250 ezer ember utazik ide a csühögő vasparipán s legalább annyian gyalogszerrel.