Back to top

Mire jó az arcfelismerő program a tehenészetben?

Az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia fejlődése nem áll meg az emberi arcok azonosításánál és a várható viselkedés előrejelzésénél. A Cargill egy dublini gépi érzékeléssel foglalkozó céggel, a Cainthussal fogott össze, hogy az arcfelismerő technológiát világszerte meghonosítsák a tejtermelő gazdaságokban is.

Fotó: www.cainthus.com
A Cainthus prediktív (jósló) képalkotást használ arra, hogy az állatok egészségét és jólétét nyomon kövesse. A szoftver az egyes állatokat az arcfelismerés elve és az irhájuk mintázata alapján tudja azonosítani. Adatokat gyűjt az egyes állatok táplálék és vízfelvételéről, képes jelezni az ivarzást, illetve követi a viselkedésben bekövetkezett változásokat is (ami akár betegségre utaló jel is lehet).

Ezután a rendszer analitikus elemzést végezve segíti a gazdaságon belül meghozott döntéseket, amelyek a Cargill szerint befolyásolják a tejtermelést és az állatok egészségét.

Példaképpen: a teheneket pár másodperc alatt képes azonosítani és az egyedi tulajdonságaikat - mint a külső jegyeik vagy a mozgásmintázatuk - eltárolni. Ezután az információ egy mesterséges intelligencia által kezelt algoritmusba kerül, ami hozzárendeli a képhez a bevitt táplálék és víz mennyiségéről származó analízist. Ezek aztán a viselkedéssel és az esetleges egészségügyi riasztásokkal együtt közvetlenül a gazdához jutnak el.

A két cég elsősorban arra törekszik, hogy átalakítsa és megújítsa a tejtermelők számára nyújtott adatbetekintést és adatanalízist, mutatott rá SriRaj Kantamneni, a Cargill digitális szolgáltatásokért felelős üzletágának igazgatója. „Ezzel a technológiával jelentősen javul az ügyfelek esélye a megelőzést segítő döntések meghozására, amivel javul az állatok egészsége, jóléte, csökken az elhullás, és végső soron növeli a gazdaság profitját.”

A vállalkozás elsősorban a világ tejtermelő ágazatára koncentrál, de a következő hónapokban kiterjesztenék a szolgáltatást más haszonállatokra is, beleértve a sertéseket, baromfikat és a vízi élőlényeket is.

Forrás: 
www.mediapost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

A fóliás hajtatás fejlesztési lehetőségei

Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napján a térségre jellemző fóliás hajtatás fejlesztésének lehetőségeiről beszéltek, majd szakmai bemutatókon is alátámasztották az elhangzottakat.

Digitalizációra és a fiatalok bevonására van szükség az agráriumban

Középtávon a hazai mezőgazdaság és élelmiszerágazat hatékonyságának növelése, hosszútávon a magyar lakosság biztonságos élelmiszerellátása és az exportpiacokon való érvényesülés az agrárium fő célkitűzése – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója egy agrárinformatikai megoldásokról szóló konferencia kerekasztal beszélgetésén.

A biotechnológia a hazai juhtenyésztés nagy lehetősége

A tradicionális állattenyésztési módszerek lehetőségei kimerülőben vannak. A magyar állattenyésztés gyors ütemű, differenciált mennyiségi és minőségi fejlesztése nem tűr halasztást. Hosszú távon a külföldi fajták fejlesztéséhez minőségi jerkeimportra, továbbá a legjobb tulajdonságú kosoktól származó szaporítóanyagra, és magas genetikai értéket képviselő embriókra lenne szükség.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

Fejési show gyerekeknek

Igazi show kerekedett a holstein fejési bemutatóból, ahol gyerekek és szülők egyaránt megtekinthették a tejtermelés gyakorlatát.

Állattenyésztés kontra természetvédelem: összeegyeztethető?

Sorra tűnnek a vadállatok Európából, ennek egyik oka, hogy teljesen átalakult a mezőgazdaság, azon belül is az állattartás. Az agrártáj védelme mindenki érdeke. "Az extenzív állattenyésztés természetvédelmi összefüggései" – ezt a kérdéskört járta körül az I. Környezetgazdálkodási Konferencia a KÁN-on. A sokrétű témát a szakma képviselői öt plenáris előadásban, tartalmas három órán keresztül tárgyalták.

Gabi a legszebb tehén: Holstein-frízeket bíráltak a KÁN-on

„Ilyen tehenet szeretne látni a farmján minden gazda” – hangoztatta a bíró a Kaposvári Állattenyésztési Napok Holstein-fríz tenyészállat-bemutatóján. A Grand Champion díj győztese az ötéves Gabi lett, aki a Pálhalmai Agrospeciál Kft. szarvasmarhája.

Az állattartásban is hódít a digitalizáció

Nem csak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztésben is hódítanak a precíziós technológiák, amelyek alkalmazása nélkül nagyon gyorsan versenyhátrányba kerülhetnek a tenyésztők és az állattartók – hangzott el Kaposváron a Smartfarm konferencián.