Back to top

Mire jó az arcfelismerő program a tehenészetben?

Az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia fejlődése nem áll meg az emberi arcok azonosításánál és a várható viselkedés előrejelzésénél. A Cargill egy dublini gépi érzékeléssel foglalkozó céggel, a Cainthussal fogott össze, hogy az arcfelismerő technológiát világszerte meghonosítsák a tejtermelő gazdaságokban is.

Fotó: www.cainthus.com
A Cainthus prediktív (jósló) képalkotást használ arra, hogy az állatok egészségét és jólétét nyomon kövesse. A szoftver az egyes állatokat az arcfelismerés elve és az irhájuk mintázata alapján tudja azonosítani. Adatokat gyűjt az egyes állatok táplálék és vízfelvételéről, képes jelezni az ivarzást, illetve követi a viselkedésben bekövetkezett változásokat is (ami akár betegségre utaló jel is lehet).

Ezután a rendszer analitikus elemzést végezve segíti a gazdaságon belül meghozott döntéseket, amelyek a Cargill szerint befolyásolják a tejtermelést és az állatok egészségét.

Példaképpen: a teheneket pár másodperc alatt képes azonosítani és az egyedi tulajdonságaikat - mint a külső jegyeik vagy a mozgásmintázatuk - eltárolni. Ezután az információ egy mesterséges intelligencia által kezelt algoritmusba kerül, ami hozzárendeli a képhez a bevitt táplálék és víz mennyiségéről származó analízist. Ezek aztán a viselkedéssel és az esetleges egészségügyi riasztásokkal együtt közvetlenül a gazdához jutnak el.

A két cég elsősorban arra törekszik, hogy átalakítsa és megújítsa a tejtermelők számára nyújtott adatbetekintést és adatanalízist, mutatott rá SriRaj Kantamneni, a Cargill digitális szolgáltatásokért felelős üzletágának igazgatója. „Ezzel a technológiával jelentősen javul az ügyfelek esélye a megelőzést segítő döntések meghozására, amivel javul az állatok egészsége, jóléte, csökken az elhullás, és végső soron növeli a gazdaság profitját.”

A vállalkozás elsősorban a világ tejtermelő ágazatára koncentrál, de a következő hónapokban kiterjesztenék a szolgáltatást más haszonállatokra is, beleértve a sertéseket, baromfikat és a vízi élőlényeket is.

Forrás: 
www.mediapost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ágazat érdekében cselekedett, megrovást kapott

Hegedűs Imre sok éven át szervezett demonstrációkat a tejágazatban korábban uralkodó áfacsalások, az önköltség alatti nyerstejárak, a kiskereskedelmi láncok gyakorlata miatt. Egyik 2014-es akciója kapcsán nemrég elmarasztalta a bíróság, ami ellen fellebbez. Mint mondja, nem a törvény szerint, de a saját és szaktársai igazságérzete mentén cselekedett.

Tarka Marhafesztivál Bonyhádon: hogy alakul az ágazat jövője 2020 után?

Immár 18. alkalommal rendezték meg 2018. augusztus 10-11-én a Tarka Marhafesztivált. A rendezvény kertében tartott országos agrárfórumom elhangzott, hogy az Agrárminisztérium 2020 után fenn kívánja tartani a szarvasmarha-ágazatot érintő, termeléshez kötött támogatásokat, piaci programokat és nemzeti támogatásokat.

Autótolvajt fogott a szarvasmarha csorda - videó

Egy floridai autótolvaj kis híján meglógott a rendőrség elől, ám néhány tehén az útját állta. Sőt, kommandósokat megszégyenítő módon, a tehéncsorda taktikai körbekerítést alkalmazott, majd a tehenek a rendőrség felé terelték a tettest.

Az anyatehéntartóknak jelenteni kell a kiesést és a pótlást!

Az anyatehéntartási támogatására jogosult gazdálkodóknak 60 napon belül pótolni és jelenteni kell a tenyészetükből kikerült egyedeket.

Az inszeminátorok rémálma a mesterséges megtermékenyítés

Nem épp romantikus, ahogy a kismalacok vagy a bocik fogannak, de hatékony. Fantomkoca, műhüvely, spermahűtés, fedezési balesetek – a mesterséges termékenyítés a modern állattenyésztés nélkülözhetetlen eljárása. Manapság minden fejlettebb gazdaság ezt az összetett tenyésztéstechnikai módszert alkalmazza. Bemutatunk néhány alapvetést, és eloszlatunk pár tévhitet is a témában.

Japán szállítja a csúcstechnológiát a földekre

A legmodernebb agrártechnológiai fejlesztéseken dolgozik Thaiföld számára egy japán egyetem. Az oktatási és kutatási intézmény, valamint a thai kormány együttműködése sokat lendíthet az ázsiai térség mezőgazdasági hatékonyságán.

Katasztrófával fenyeget az aszály és a kánikula

Továbbra is tart és egyre nagyobb gondokat okoz az aszály és a hőség Németország nagy részén, a mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) egy szerdai előrejelzésében katasztrofális következményekre figyelmeztet.

Változások előtt a világ tejtermelése

A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen dolgozik egy új-zélandi feltaláló, Richard Paul Wallace és magyarországi csapata.

Megállhat a tejár csökkenése

Csaknem tíz százalékkal csökkent év eleje óta a tej termelői ára, de a piacon arra számítanak, hogy ezzel el is érte az idei mélypontot. Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja úgy látja: A különböző felárakkal együtt kilogrammonként 95 forint körüli áron veszik át a felvásárlók a termelőktől a tejet. Ez fedezi az önköltséget, de eredményt még nem hoz.

Átadtak Somogyban egy kocatelepet és egy látogatóközpontot

Kocatelepet, illetve egy oktató- és látogatóközpontot adtak át csütörtökön Somogy megyében, a somogyszobi Nagybaráti-pusztán tartott ünnepségen Nagy István agrárminiszter egyebek mellett a versenyképesség növelésének szükségességéről beszélt.