Back to top

Mire jó az arcfelismerő program a tehenészetben?

Az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia fejlődése nem áll meg az emberi arcok azonosításánál és a várható viselkedés előrejelzésénél. A Cargill egy dublini gépi érzékeléssel foglalkozó céggel, a Cainthussal fogott össze, hogy az arcfelismerő technológiát világszerte meghonosítsák a tejtermelő gazdaságokban is.

Fotó: www.cainthus.com
A Cainthus prediktív (jósló) képalkotást használ arra, hogy az állatok egészségét és jólétét nyomon kövesse. A szoftver az egyes állatokat az arcfelismerés elve és az irhájuk mintázata alapján tudja azonosítani. Adatokat gyűjt az egyes állatok táplálék és vízfelvételéről, képes jelezni az ivarzást, illetve követi a viselkedésben bekövetkezett változásokat is (ami akár betegségre utaló jel is lehet).

Ezután a rendszer analitikus elemzést végezve segíti a gazdaságon belül meghozott döntéseket, amelyek a Cargill szerint befolyásolják a tejtermelést és az állatok egészségét.

Példaképpen: a teheneket pár másodperc alatt képes azonosítani és az egyedi tulajdonságaikat - mint a külső jegyeik vagy a mozgásmintázatuk - eltárolni. Ezután az információ egy mesterséges intelligencia által kezelt algoritmusba kerül, ami hozzárendeli a képhez a bevitt táplálék és víz mennyiségéről származó analízist. Ezek aztán a viselkedéssel és az esetleges egészségügyi riasztásokkal együtt közvetlenül a gazdához jutnak el.

A két cég elsősorban arra törekszik, hogy átalakítsa és megújítsa a tejtermelők számára nyújtott adatbetekintést és adatanalízist, mutatott rá SriRaj Kantamneni, a Cargill digitális szolgáltatásokért felelős üzletágának igazgatója. „Ezzel a technológiával jelentősen javul az ügyfelek esélye a megelőzést segítő döntések meghozására, amivel javul az állatok egészsége, jóléte, csökken az elhullás, és végső soron növeli a gazdaság profitját.”

A vállalkozás elsősorban a világ tejtermelő ágazatára koncentrál, de a következő hónapokban kiterjesztenék a szolgáltatást más haszonállatokra is, beleértve a sertéseket, baromfikat és a vízi élőlényeket is.

Forrás: 
www.mediapost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőstressz hatása

A nyári meleg időszakban fellépő termelés-visszaesés egyre jelentősebb az utóbbi években fokozódó kánikulák miatt. A nagy genetikai képességű gazdasági haszonállatok ugyanis igen erősen reagálnak a tartósan magas környezeti hőmérsékletre. Az intenzíven tejelő tehenek esetében a nyári hónapokban a hőstressz következtében csökken a napi tejtermelés, illetve romlanak a szaporodásbiológiai mutatók is.

A kiskérődzők magasabb támogatásáért lobbiznak az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága megszavazta a magyar javaslatokat is tartalmazó juh és kecske ágazatról szóló jelentést. A jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is terjesszék ki, illetve a rendelkezésre bocsátott forrásokból a juh- és kecsketejet is támogassák.

Korszakváltás előtt az agrárium

A számítástechnika, az új technológiák és a korszerű tudás adaptálása – ezen múlik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása, és így a versenyképes agrárium jövője. A PREGA megnyitóján az előadók azt is hangsúlyozták, hogy a változások megvalósítása a versenytársak miatt is egyre erősebb kényszerré vált.

FM: a mezőgazdaság sikere az alkalmazkodáson múlik

A magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, hogy tud-e élni a digitalizációval, milyen gyorsan alkalmazza a legkorszerűbb számítástechnikai eljárásokat és a precíziós gazdálkodást - szögezte le a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára egy szakmai tanácskozáson.

Egyre közelebb az okosfarmok kora

Drónok, szenzorok, robotok és önjáró gépek, valamint 3D nyomtatók, mesterséges intelligencia és big data módszereken alapuló adatelemzés. A felsorolás nem egy sci-fi tartalomjegyzékét ismerteti, hanem a közeljövőben megjelenő új mezőgazdaság nélkülözhetetlen kellékeit – derül ki a PwC Magyarország „Digitalizáció az agrárszektorban – Életképek a jövő okosfarmjáról” című tanulmányából.

Komoly tervek a modern mezőgazdaság népszerűsítésére

„Hello Modern Agrárium” – három szó, amivel az elkövetkezendő időszakban egyre többször fogunk találkozni a valós és a virtuális térben egyaránt. Ez a neve ugyanis annak a kezdeményezésnek, ami ismertebbé, egyúttal pedig elismertebbé tenné az agrárszakmákat és –képzéseket a fiatalok körében. Ehhez a kulcs: az ágazat modernizációja és robbanásszerű fejlődése.

Rendkívüli támogatási kérelembeadás: a kincstár kitölti a kérelmet

Egyszerűsített eljárás keretében a Magyar Államkincstár rögzíti a szükséges adatokat a kimaradt kérelmeknél a februári rendkívüli kérelembeadási időszakban azon kérelmezők részére, akik esetében egyértelműen megállapítható a kérelmezési szándék - adta hírül a kifizető ügynökség. A nyilvánvaló hiba megállapításáról és a kérelemadatok rögzítéséről a Kincstár értesítést küld az érintetteknek.

Közösen a precíziós gazdálkodás jövőjéért

2021-ben Magyarország ad majd otthont az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának - derült ki a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület bemutatkozójában az AGROmashEXPO második napján.

A haszon maximalizálásáért

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint hasonlóan a nagy gépgyártókhoz, ők is törekednek arra, hogy minél szélesebb portfóliót kínáljanak vásárlóiknak, a jövő kihívása pedig főként a digitális technológiák egyszerűsítése lesz a felhasználók számára. A tavaly 75,5 milliárd forintos forgalmú cég az AGROmashEXPO és AgrárgépShow második napján díjazta kiváló szervizpartnereit.

Sok előnye van a precíziós terményszárításnak

A precíziós módszerrel optimalizált terményszárítással akár 10-40 százalék költséget is megtakaríthatnak a gazdálkodók - mondta Speiser Ferenc, az RS Kereskedelemi és Szolgáltató Bt. ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten, az AGROmashEXPO agrár-gépipari szakkiállításon.