Back to top

A diplomácia borai (Frissült!)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) idei borválogatásába idén 30 kiváló minőségű magyar bor került, ezek képviselik a magyar borkultúrát a külképviseleteken és a KKM diplomáciai rendezvényein.

Balogh Csaba, a KKM közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a tárca már 17 éve figyel a magyar borok célzott megjelenítésére. A borvidékek egyedi adottságaiból és a pincészetek évszázados tudásából minden évben születnek ugyanis olyan borok, amelyek az országkép-formálás eszközeivé válhatnak a diplomáciai kapcsolatokban - tette hozzá.

A borokat szakmai zsűri választja ki minden évben, kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek a válogatásba, például a kadarka, a kéknyelű, az Irsai Olivér, vagy a furmint. Miután 2017 a furmint éve volt, ez a fajta hangsúlyos eleme a mostani borválogatásnak. 

A szelekció során a KKM stratégiai partnere volt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), szakmailag pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) véleményére hagyatkoztak nagymértékben. Emellett lengyel, cseh és szlovák borszakértőket is bevontak a munkába a V4 magyar elnökség kapcsán. 

Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűriének elnöke arról beszélt, hogy a mostani válogatás azért volt izgalmasabb az előzőeknél, mert a V4-ek három másik társországnak szakértői is részt vettek a bírálatban. A borválogatás azonban nem verseny, a fő szempont ugyanis az volt, hogy - a Kárpát-medence adottságait kihasználva - olyan borokat lehessen megmutatni, amelyek máshol nincsenek - szögezte le.

Hajdu Zoltán, a HNT szakmaközi részlegvezetője az MTI-nek azt hangsúlyozta: a KKM, az MTÜ, valamint a HNT háromoldalú együttműködése azt célozza, hogy a közösségi és az állami bormarketing minél egységesebb és hatékonyabb legyen.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018-as borválogatása a vinoport.hu-ról:

 

Classic kategória

  • Dubicz Borászat és Szőlőbirtok - Mátrai Irsai Olivér 2017                         
  • Frittmann Borászat - Cserszegi fűszeres 2017
  • Carpinus Borászat - Tokaji Furmint 2016
  • Királyudvar - Tokaji Furmint 2015
  • Eszterbauer Borászat - Szekszárdi Kadarka 2016
  • Balla Géza - Ménesi Kékfrankos 2016
  • Thummerer Pince - Egri Bikavér 2013
  • Kovács Nimród Borászat - Egri Bikavér 2014
  • Áts Károly - Tokaji Áts cuvée 2015
  • Béres Szőlőbirtok és Pincészet - Tokaji Magita cuvée 2014
  • Dobogó Pincészet - Tokaji Aszú 2010
  • Garamvári Szőlőbirtok - Optimum Brut 2013

Superior kategória

  • Jásdi Pince - Csopaki Olaszrizling 2016
  • Dobosi Pincészet - Badacsonyi Kéknyelű 2015
  • St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet - Egri Bikavér 2015
  • Takler Pince - Szekszárdi Bikavér 2015
  • Erzsébet Pince - Tokaji Szamorodni 201
  • Hétszőlő - Tokaji Aszú 2008
  • Demetervin Pincészet - Tokaji Brut 2014

Grand Superior kategória

  • Laposa Birtok - Badacsonyi Olaszrizling 2016
  • Szászi Pince - Badacsonyi Olaszrizling 2015
  • Grand Tokaj - Tokaji Furmint 2015
  • Árvay Családi Pincészet - Tokaji Furmint 2015
  • Bussay Borászat - Zalai Csókaszőlő 2016
  • Gere Attila Pincészete - Villányi Kopar cuvée 2013
  • Gere Tamás & Zsolt Pincészet - Villányi Cabernet Franc 2012
  • Holdvölgy - Tokaji Szamorodni 2008
  • Royal Tokaji - Tokaji Aszú 2013
  • Tokaj Nobilis Szőlőbirtok - Tokaji Aszú 2010
  • Sauska - Tokaji Brut NV
Forrás: 
MTI-Eco/vinoport.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára

Egyedi palack készül az Egri borvidék csúcsminőségű borai számára - tájékoztatta Eger és térsége országgyűlési képviselője az MTI-t.

Kéthetes előnyben a szőlő Villányban

Esős júniuson vagyunk túl, a párás, esős, meleg idő fokozott figyelmet igényel a gazdáktól. Oda kell figyelni, hogy szellős legyen a lombfelület és a növényvédő szereket kellő időben kijuttatni, abszolút kézben tartható. A Villányi Borvidéken minden rendben, a minőség továbbra is jó és a mennyiséggel is elégedettek lehetnek a gazdák.

Idén e borok lettek az ország büszkeségei

Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek.

Tényleg a talaj adja a bor ízét?

Egyre népszerűbb és elfogadottabb az a nézet, hogy a szőlőültetvény talaja adja a bor ízét – bár kérdéses, hogy van-e bármilyen tudományos alapja a kijelentésnek.

Hogyan szedjük ki a borfoltot az abroszból?

Nyár közepén járunk, azután hamarosan beköszönt az ősz, és a kerti partikat felváltják a borvacsorák. A vendégek rendkívül kedvelik ezeket az exkluzív, jó hangulatú eseményeket, finom ételekkel és persze jobbnál jobb borokkal. A jókedvű beszélgetések és szórakozás közben pedig teljesen biztos, hogy megtörténik minden háziasszony rémálma: borfoltos lesz a terítő.