Back to top

A diplomácia borai (Frissült!)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) idei borválogatásába idén 30 kiváló minőségű magyar bor került, ezek képviselik a magyar borkultúrát a külképviseleteken és a KKM diplomáciai rendezvényein.

Balogh Csaba, a KKM közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a tárca már 17 éve figyel a magyar borok célzott megjelenítésére. A borvidékek egyedi adottságaiból és a pincészetek évszázados tudásából minden évben születnek ugyanis olyan borok, amelyek az országkép-formálás eszközeivé válhatnak a diplomáciai kapcsolatokban - tette hozzá.

A borokat szakmai zsűri választja ki minden évben, kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek a válogatásba, például a kadarka, a kéknyelű, az Irsai Olivér, vagy a furmint. Miután 2017 a furmint éve volt, ez a fajta hangsúlyos eleme a mostani borválogatásnak. 

A szelekció során a KKM stratégiai partnere volt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), szakmailag pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) véleményére hagyatkoztak nagymértékben. Emellett lengyel, cseh és szlovák borszakértőket is bevontak a munkába a V4 magyar elnökség kapcsán. 

Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűriének elnöke arról beszélt, hogy a mostani válogatás azért volt izgalmasabb az előzőeknél, mert a V4-ek három másik társországnak szakértői is részt vettek a bírálatban. A borválogatás azonban nem verseny, a fő szempont ugyanis az volt, hogy - a Kárpát-medence adottságait kihasználva - olyan borokat lehessen megmutatni, amelyek máshol nincsenek - szögezte le.

Hajdu Zoltán, a HNT szakmaközi részlegvezetője az MTI-nek azt hangsúlyozta: a KKM, az MTÜ, valamint a HNT háromoldalú együttműködése azt célozza, hogy a közösségi és az állami bormarketing minél egységesebb és hatékonyabb legyen.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018-as borválogatása a vinoport.hu-ról:

 

Classic kategória

  • Dubicz Borászat és Szőlőbirtok - Mátrai Irsai Olivér 2017                         
  • Frittmann Borászat - Cserszegi fűszeres 2017
  • Carpinus Borászat - Tokaji Furmint 2016
  • Királyudvar - Tokaji Furmint 2015
  • Eszterbauer Borászat - Szekszárdi Kadarka 2016
  • Balla Géza - Ménesi Kékfrankos 2016
  • Thummerer Pince - Egri Bikavér 2013
  • Kovács Nimród Borászat - Egri Bikavér 2014
  • Áts Károly - Tokaji Áts cuvée 2015
  • Béres Szőlőbirtok és Pincészet - Tokaji Magita cuvée 2014
  • Dobogó Pincészet - Tokaji Aszú 2010
  • Garamvári Szőlőbirtok - Optimum Brut 2013

Superior kategória

  • Jásdi Pince - Csopaki Olaszrizling 2016
  • Dobosi Pincészet - Badacsonyi Kéknyelű 2015
  • St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet - Egri Bikavér 2015
  • Takler Pince - Szekszárdi Bikavér 2015
  • Erzsébet Pince - Tokaji Szamorodni 201
  • Hétszőlő - Tokaji Aszú 2008
  • Demetervin Pincészet - Tokaji Brut 2014

Grand Superior kategória

  • Laposa Birtok - Badacsonyi Olaszrizling 2016
  • Szászi Pince - Badacsonyi Olaszrizling 2015
  • Grand Tokaj - Tokaji Furmint 2015
  • Árvay Családi Pincészet - Tokaji Furmint 2015
  • Bussay Borászat - Zalai Csókaszőlő 2016
  • Gere Attila Pincészete - Villányi Kopar cuvée 2013
  • Gere Tamás & Zsolt Pincészet - Villányi Cabernet Franc 2012
  • Holdvölgy - Tokaji Szamorodni 2008
  • Royal Tokaji - Tokaji Aszú 2013
  • Tokaj Nobilis Szőlőbirtok - Tokaji Aszú 2010
  • Sauska - Tokaji Brut NV
Forrás: 
MTI-Eco/vinoport.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ negyedik legjobb édes borát Magyarországon palackozzák

A Challenge International du Vin, Bordeaux és a londoni International Wine Challenge díjai után a Best Wine of the World 2017 borversenyen is díjat kapott a Patricius Borház aszúja – jelentette be a borház.

Uniós oltalmat kapott a monori bor

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára - közölte az uniós bizottság. A bizottság jóváhagyása a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra, és az azokból készült küvékre érvényes. A bort a monori borrégióhoz tartozó területeken termelt szőlőből állíthatják elő.

Júniusban Siófok ad otthont az Országos Borversenynek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2018. június első felében ismét megrendezi az XXXIX.Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai versenyének számít. A nevezési díjak összegét 2018-ban nem kívánják emelni, és marad az eddigi kedvezményes nevezési lehetőség is.

Elárasztja a világot a francia szesz

A francia borok és szeszes italok exportja rekordot döntött tavaly több mint egymilliárd eurós, 8,5 százalékos forgalomnövekedéssel, ami mindenekelőtt a kínai és amerikai érdeklődésnek köszönhető - közölte a francia exportálók szövetsége.

Borokról kapnak nevet az alagutak

Zöld utat kapott Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy hamarosan térségi borokról, pécsi cirfandliról, villányi francról, zöldvelteliniről és szekszárdi bikavérről nevezzék el az M6-os autópálya Baranya és Tolna megye határán található négy alagútját.

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

Cseppfolyós csók Valentin napra

Az ünnep az eltelt évszázadok során újabb és újabb szokásokkal és jelentéstartalommal gazdagodott, egy dolog azonban nem változott: ajándékot adni jó. A bor tökéletes kiegészítő minden alkalomhoz, így egy randinak is elengedhetetlen kelléke.

A buborék mindent visz

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

Gluténmentes-e a bor?

Sok ember életét megnehezíti a lisztérzékenység. De vajon fogyaszthatnak-e bort a lisztérzékenyek? A Decanter annak járt utána, hogy tartalmazhat-e glutént a bor.

Borok a boncasztalon

Acéltartályban, fahordóban vagy agyagamfórában készül-e jobb bor? Erre is választ kaphattak az érdeklődők a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tangazdaságában tartott 2017-es évjáratú kísérleti borok bemutatóján. A magyar piac konzervatív, a hagyományos fajták jól eladhatók, míg az újdonságokról egyenként kell meggyőzni termelőt és fogyasztót is.