Back to top

Elfogadás előtt a Mézjelentés

Március elsején szavazhat az Európai Parlament a Mézjelentésről, amely az Európában termelt, azon belül is a kiváló minőségű magyar mézet védené meg a hamisított importtól. Bár a dokumentum sarokpontja az álmézek elleni küzdelem, elfogadásának ennél sokkal szélesebb körű előnyei lehetnek, mondta Erdős Norbert, a Mézjelentést beterjesztő EP-képviselő Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

A társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott szervezésében rendezett, a Mézjelentésről szervezett országjárás Vas megyei eseményén Erdős Norbert elmondta, hogy Európában, Spanyolország és Románia után Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő ország, ahol több mint húszezer méhész tevékenykedik. A megtermelt méz 75 százalékát az Európai Unió piacán értékesíti.

Az EU nem önellátó mézből, a fogyasztás 40 százalékát harmadik országból származó importból fedezi, aminek a fele bizonyítottan hamis. Elsősorban Kínából érkezik a méznek nem nevezhető, „cukorszirupszerű termék”. Éppen ezért a magyar méhészek számára sem mindegy, hogy milyen minőségű termékekkel kell versenyezniük az európai piacon. Emellett a méznek álcázott, bizonytalan összetételű anyagok az egészségre nézve is veszélyesek lehetnek, hívta föl a figyelmet Erdős Norbert.

A Mézjelentés a méztermelés és a méhészet számos területével foglalkozik, sarkalatos pontja a mézhamisítás elleni küzdelem. Javaslatot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a méz címkéjén kötelező legyen föltüntetni a méz konkrét származási országát. Szeretnék továbbá betiltatni a gyantaszűrés alkalmazását, amivel a hamisítók a kimutathatóság szintje alá csökkentik a mézet szennyező anyagokat. A Mézjelentés kitér még a mézfogyasztást népszerűsítő intézkedésekre, a méhegészségügy, a növényvédőszer-használat, a méhészképzés kérdésköreire, illetve a méhészek számára nyújtott pénzügyi támogatási lehetőségekre is.

Erdős Norbert elmondta, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága szinte egyhangúlag elfogadta a Mézjelentést, a parlamenti vita február 28-án lesz, és március elsején meg is szavazhatják a képviselők.

V. Németh Zsolt, Erdős Norbert és Keve György a sajtótájékoztatón
V. Németh Zsolt, Erdős Norbert és Keve György a sajtótájékoztatón
Fotó: Pap Edina

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Földművelésügyi Minisztérium szakmai segítségével elkészült Mézjelentés fölhívja a figyelmet arra, hogy az ágazatban nagy a baj, mondta V. Német Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelő államtitkára. Hozzátette; a méhvédelem sikere a természetvédelem sikere is, hiszen nemcsak az élelmiszer-termelés, hanem az gyógyszeripari, könnyűipari alapanyag-, bioüzemanyag-termelés biztonsága is a beporzó rovarokon múlik.

Napjainkban fölértékelődnek a természet az ember számára nyújtott előnyei, amit ökoszisztéma-szolgáltatásnak hívunk. Tavaly több mint egymilliárd forintos keretösszeggel elkezdődött a nemzeti ökoszisztéma-szolgáltatás feltérképezése, ezen belül a méhészek és a méhek szerepének számbavétele. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar méz amellett, hogy kiváló minőségű, GMO-mentes is, hiszen hazánk területén tilos a GMO-növényfajták termesztése.

Keve György, az OMME Szombathelyi Szervezetének elnöke elmondta, hogy a magyar méhésztársadalom foggal-körömmel kiáll saját az érdekeiért. Brüsszelben hat napig tüntettek a magyar méz hírnevét rontó és piaci zavarokat okozó mézhamisítás ellen. Az Európai Parlamentben támogatottságot élvező és elfogadás előtt álló Mézjelentés sokéves kitartó érdekérvényesítő munkájuk eredményének is tekinthető.

Örvendetes tény, hogy az utóbbi években folyamatosan nő a méhcsaládok száma, de ennél még fontosabb a méz minőségének a növelése, tette hozzá a szakember. A magyar méz minősége kiváló, nem szorul manipulációra. A legkiválóbb mézfajtánk az akácméz, ami elismert Hungarikum. A magyar méztermelés 20-25 ezer tonna évente, ennek 40-60 százaléka akácméz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

Egyelőre csak madarakra veszélyes az új vírus

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik, könnyen nagy baj lehet belőle. Az Usutu-vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Nagy bajban vannak az északi vándormadarak

A csapadékos és táplálékban gazdag nyár után a gólyák és fecskék jó kondícióban hagyhatják el Magyarországot. Rossz helyzetben van viszont a skandináv területek madárállománya, amelyet megviselt az aszály, és amelyre az Ibériai-félszigeten is rendkívüli hőség és táplálékhiány vár.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.