Back to top

Elfogadás előtt a Mézjelentés

Március elsején szavazhat az Európai Parlament a Mézjelentésről, amely az Európában termelt, azon belül is a kiváló minőségű magyar mézet védené meg a hamisított importtól. Bár a dokumentum sarokpontja az álmézek elleni küzdelem, elfogadásának ennél sokkal szélesebb körű előnyei lehetnek, mondta Erdős Norbert, a Mézjelentést beterjesztő EP-képviselő Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

A társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott szervezésében rendezett, a Mézjelentésről szervezett országjárás Vas megyei eseményén Erdős Norbert elmondta, hogy Európában, Spanyolország és Románia után Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő ország, ahol több mint húszezer méhész tevékenykedik. A megtermelt méz 75 százalékát az Európai Unió piacán értékesíti.

Az EU nem önellátó mézből, a fogyasztás 40 százalékát harmadik országból származó importból fedezi, aminek a fele bizonyítottan hamis. Elsősorban Kínából érkezik a méznek nem nevezhető, „cukorszirupszerű termék”. Éppen ezért a magyar méhészek számára sem mindegy, hogy milyen minőségű termékekkel kell versenyezniük az európai piacon. Emellett a méznek álcázott, bizonytalan összetételű anyagok az egészségre nézve is veszélyesek lehetnek, hívta föl a figyelmet Erdős Norbert.

A Mézjelentés a méztermelés és a méhészet számos területével foglalkozik, sarkalatos pontja a mézhamisítás elleni küzdelem. Javaslatot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a méz címkéjén kötelező legyen föltüntetni a méz konkrét származási országát. Szeretnék továbbá betiltatni a gyantaszűrés alkalmazását, amivel a hamisítók a kimutathatóság szintje alá csökkentik a mézet szennyező anyagokat. A Mézjelentés kitér még a mézfogyasztást népszerűsítő intézkedésekre, a méhegészségügy, a növényvédőszer-használat, a méhészképzés kérdésköreire, illetve a méhészek számára nyújtott pénzügyi támogatási lehetőségekre is.

Erdős Norbert elmondta, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága szinte egyhangúlag elfogadta a Mézjelentést, a parlamenti vita február 28-án lesz, és március elsején meg is szavazhatják a képviselők.

V. Németh Zsolt, Erdős Norbert és Keve György a sajtótájékoztatón
V. Németh Zsolt, Erdős Norbert és Keve György a sajtótájékoztatón
Fotó: Pap Edina

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Földművelésügyi Minisztérium szakmai segítségével elkészült Mézjelentés fölhívja a figyelmet arra, hogy az ágazatban nagy a baj, mondta V. Német Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelő államtitkára. Hozzátette; a méhvédelem sikere a természetvédelem sikere is, hiszen nemcsak az élelmiszer-termelés, hanem az gyógyszeripari, könnyűipari alapanyag-, bioüzemanyag-termelés biztonsága is a beporzó rovarokon múlik.

Napjainkban fölértékelődnek a természet az ember számára nyújtott előnyei, amit ökoszisztéma-szolgáltatásnak hívunk. Tavaly több mint egymilliárd forintos keretösszeggel elkezdődött a nemzeti ökoszisztéma-szolgáltatás feltérképezése, ezen belül a méhészek és a méhek szerepének számbavétele. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar méz amellett, hogy kiváló minőségű, GMO-mentes is, hiszen hazánk területén tilos a GMO-növényfajták termesztése.

Keve György, az OMME Szombathelyi Szervezetének elnöke elmondta, hogy a magyar méhésztársadalom foggal-körömmel kiáll saját az érdekeiért. Brüsszelben hat napig tüntettek a magyar méz hírnevét rontó és piaci zavarokat okozó mézhamisítás ellen. Az Európai Parlamentben támogatottságot élvező és elfogadás előtt álló Mézjelentés sokéves kitartó érdekérvényesítő munkájuk eredményének is tekinthető.

Örvendetes tény, hogy az utóbbi években folyamatosan nő a méhcsaládok száma, de ennél még fontosabb a méz minőségének a növelése, tette hozzá a szakember. A magyar méz minősége kiváló, nem szorul manipulációra. A legkiválóbb mézfajtánk az akácméz, ami elismert Hungarikum. A magyar méztermelés 20-25 ezer tonna évente, ennek 40-60 százaléka akácméz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok helyen elmaradt a szúnyogirtás, ezen a héten pótolják

Az elmúlt hétre tervezett szúnyoggyérítést jelentős mértékben akadályozta a kedvezőtlen időjárás. A tervezett 67 ezer hektárból alig több mint 16 ezer hektáron sikerült elvégezni a munkálatokat. Így ezen a héten elsőként az elmúlt héten nem kezelt területeken dolgoznak majd a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Mentik a gesztenye- és hársfákat

Folytatódik a dél-Zalában a hárs- és gesztenyefák injektálásos védelme. Az eljárás során a szakemberek felszívódó rovarölő szert juttatnak a fák nedvkeringésébe.

Gyümölcságazat vércseszárnyakon

Az amerikai Michigan államban elsőre meredeknek hangzó kijelentést tett egy tudóscsoport: a tarka vércsék segítségével lehetne elérni a gazdasági növekedést. Közelebbről megvizsgálva azonban nem is olyan lehetetlen ez.

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Magyarország mindent megtesz a levegőminőség javítása érdekében 

Magyarország eddig is sokat tett a levegőminőség javítása, a kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében, és a kormány folyamatosan dolgozik további intézkedéséken és újabb lépések megtételén - reagált az Agrárminisztérium arra, hogy az Európai Bizottság (EB) Magyarország esetében is a bírósághoz fordul a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt.

Az önkormányzat megvédi a partifecskék fészkeit Szelevényen

Partifecskéket védenek Szelevényen. A Svájger-major melletti cukorgyári mésziszapba vájtak fészket a kis madarak, egész telepet alakítva ki az oldalában. A sok évvel ezelőtt lerakott, majd magára hagyott mésziszapot azonban egy vállalkozó szeretné elvitetni, ezt az önkormányzat nem hagyja.

Egyetért az édesvízi haltenyésztés célzott támogatásával az Európai Parlament

Az Európai Parlament végre elismeri, hogy az édesvízi akvakultúra jelentősen hozzájárul az európai polgárok minőségi és egészséges hallal történő ellátásához, ezért megfelelő mértékű finanszírozásra van szükség – jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő a Halászati Bizottság szavazását követően.

Zárlat Nádasdon a méhek nyúlós költésrothadása miatt

Települési zárlatot rendeltek el Nádasd közigazgatási területén. Körmend város oldalán olvasható a tájékoztatás, miszerint Nádasd közigazgatási területén mézelő méhek nyúlós költésrothadás fertőző betegséget állapítottak meg.