0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jól alakul az almapiac

A tavalyi 9 millió tonnás európai almatermés hatására kedvezően alakul a 2017-18-as almaidény, az árak emelkedtek. A dél-tiroli VOG konzorcium eladásai a vártnál kedvezőbben alakultak az almaidény közepére.

A korábbi, bizakodó kilátásoknak megfelelően alakul az almapiac. Három év túltermelése és csökkenő árai után a szokásosnál jóval kevesebb termés visszabillentette a piaci egyensúlyt.

A VOG csoportnál negyedével kevesebb almát takarítottak be, mint egy évvel korábban,

minden klasszikus fajtából nagyarányú volt a visszaesés: Royal Galából 15, Red Delicious-ből 26, Braeburnből 34 százalékkal termett kevesebb. A legsúlyosabb, 45 százalékos terméskiesés a Golden Delicioust érintette. Az ismert fajták közül a Fuji és a Granny Smith volt a kivétel, előbbinek csak 4 százalékkal csökkent a termése, utóbbinak szinten maradt. A klubfajták termése is visszaesett, a Pink Lady®-ből 15 százalékkal szüreteltek kevesebbet, mint egy évvel korábban, és a Kanzi®, meg az envy™ is kevesebbet termett, de ezt a visszaesést kiegyenlítette az új ültetvények termőre fordulása.

A tavaszi fagyok az olasz és a német almaültetvényekben okozták a legnagyobb kárt, és ebben a két országban érezhető legfájóbban a Golden Delicious és a Jonagold hiánya.

A VOG igazgatója, Gerhard Dichgans a biztató előjelek ellenére sem várt ilyen nagy áremelkedést, és félt attól, hogy ez visszaveti a fogyasztást, de az szerencsére nem következett be. Az ismert almafajták ára megközelíti a klubfajtákét, pedig korábban nagyon olcsón keltek csak el. Az eladások továbbra is ütemesen folynak, és a megszokottnál hamarabb fogják eladni a betárolt almát.

Február elsején a készlet harmadával volt kevesebb, mint tavaly. Goldenből feleannyi van már csak, mint szokott, a Royal Gala március első heteiben fog elfogyni, míg a Kanzi® és a Pink Lady® készletek április végén-május elején futnak ki, vagyis egy hónappal korábban, mint tavaly.

Ez a gyors szezonzárás viszont lehetővé teszi, hogy a külföldi almaszállítók visszaszerezzenek valamit az utóbbi években elvesztett piacaikból.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu