0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jól fejlődnek a szántóföldi növények

Bár egyre nagyobb területen van belvíz, egyelőre bizakodók a gazdálkodók, a szántóföldi növények jól fejlődnek, egy aszályos tavasz esetén pedig kapóra is jöhet, ha telítődik a talaj nedvességgel - írta Magyar Idők.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lap szombati számában elmondta, a szántóföldeken nem jelent különösebb problémát a belvíz, ami elsősorban a mélyebb területeken alakul ki. Ugyanakkor, mivel a talaj nincs megfagyva, könnyen magába tudja szívni a nedvességet – tette hozzá.

A szakember szerint, amíg ötvenezer hektár alatt van a belvizes területek nagysága az országban, nincs gond, a probléma akkor kezdődik, ha eléri a százezer hektárt. A belvíz még jól is jöhet a termelőknek, amennyiben tavasszal kevés csapadék lesz, egy aszályt is gond nélkül túlélhetnek a növények, köszönhetően annak, hogy télen a talaj telítődött nedvességgel – emelte ki.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az ültetvényeknek csak kis része belvizes, a gyümölcsöskertek többsége ugyanis dombon van. A növények nincsenek veszélyben, a munkálatokat azonban a legtöbb helyen hátráltatja a nedves talaj – mondta.

Bár az enyhe időjárás miatt a metszést már el lehetne végezni, a gazdálkodók csak ott tudnak metszeni, ahol gyepesített az ültetvény – jegyezte meg a szakember, aki szerint a szántóföldeken termesztett zöldségféléknél egyelőre nem lehet megmondani, hogy a vetést hátráltatja-e majd a belvíz, egy hirtelen jött szeles időszak ugyanis gyorsan kiszáríthatja a talajt.

Forrás: MTI-Eco