0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jövőnk színpompás gazdasági madara(?)

A keselyűfejű gyöngytyúk, melyet nálunk ma még csak díszmadárként tartanak, de a világ több pontján már félvadon is tenyésztik, vadgazdálkodási szempontból figyelemreméltó, emellett húsa is ízletes csemege. Viszonylag nagytestű a vadonélő gyöngytyúkfajok között, sokak szerint egyben a legszebbek közé is sorolható.

Ez a faj is – a házi gyöngytyúkunkhoz hasonlóan – vándorlásra hajlamos, de némi beszoktatás után könnyen helyhez köthető. A nemek közötti különbség nem igazán jelentős, bár egyes irodalmi adatok szerint a kakasok tömege akár másfélszer akkora, mint a tyúkoké.

A sisakos gyöngytyúk Északkelet-Afrika szárazabb területein még ma is viszonylag elterjedt madár. Európába az első példányok díszmadárként érkeztek, s mivel áruk meglehetősen alacsony volt, sokáig nemigen törődtek szaporításukkal.

A keselyűfejű gyöngytyúkra jellemző, hogy általában csak június végén kezd el tojni, viszont az utolsó tojásokat már télvíz idején rakja. Ha elszedjük a tojásokat, évente 25-40 darabot nyerhetünk tőle. Fontos, hogy nyugodt költőhelyet biztosítsunk számára, a gazdák gyakorta kukoricaszárból építenek kis búvóhelyet, ahol a tyúk biztonságban érezheti magát, s ahol kaparhat egy kis fészekgödröcskét. Érdekesség, hogy a keselyűfejű gyöngytyúk, ellentétben a legtöbb vadonélő rokonával, nem kétnaponta tojik egy-egy tojást, hanem 5-6 napon keresztül naponta, majd egy-két nap kihagyás után ismét naponta rakja le a maradékot. A fészekaljak általában 8-12 tojásból állnak.

A vadonban költési időszakban a keselyűfejű gyöngytyúk általában párban él. A kakasok a költési időszakban meglehetősen agresszívek egymással, így a fajt nagyobb csoportban csak akkor tarthatjuk, ha jókora tér áll rendelkezésre, s az állatok így ki tudnak térni egymás elől. Csibéi 21-22 napra kelnek, s általában meglehetősen erős szervezetűek, ellenállóak.

A keselyűfejű gyöngytyúk táplálása lényegében megegyezik a házi gyöngytyúkéval, a fiatalokra igazából addig kell különösen vigyázni, míg éjszakára fel nem tudnak gallyazni ülőrúdjaikra.

E faj szaporasága gyors növekedése, viszonylag nagy testtömege, jó alkalmazkodóképessége, hazai és külföldi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a jövőben mint gazdasági haszonállat is helyt állhat.

Forrás: Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu