Back to top

Jövőnk színpompás gazdasági madara(?)

A keselyűfejű gyöngytyúk, melyet nálunk ma még csak díszmadárként tartanak, de a világ több pontján már félvadon is tenyésztik, vadgazdálkodási szempontból figyelemreméltó, emellett húsa is ízletes csemege. Viszonylag nagytestű a vadonélő gyöngytyúkfajok között, sokak szerint egyben a legszebbek közé is sorolható.

Ez a faj is - a házi gyöngytyúkunkhoz hasonlóan - vándorlásra hajlamos, de némi beszoktatás után könnyen helyhez köthető. A nemek közötti különbség nem igazán jelentős, bár egyes irodalmi adatok szerint a kakasok tömege akár másfélszer akkora, mint a tyúkoké.

A sisakos gyöngytyúk Északkelet-Afrika szárazabb területein még ma is viszonylag elterjedt madár. Európába az első példányok díszmadárként érkeztek, s mivel áruk meglehetősen alacsony volt, sokáig nemigen törődtek szaporításukkal.

A keselyűfejű gyöngytyúkra jellemző, hogy általában csak június végén kezd el tojni, viszont az utolsó tojásokat már télvíz idején rakja. Ha elszedjük a tojásokat, évente 25-40 darabot nyerhetünk tőle. Fontos, hogy nyugodt költőhelyet biztosítsunk számára, a gazdák gyakorta kukoricaszárból építenek kis búvóhelyet, ahol a tyúk biztonságban érezheti magát, s ahol kaparhat egy kis fészekgödröcskét. Érdekesség, hogy a keselyűfejű gyöngytyúk, ellentétben a legtöbb vadonélő rokonával, nem kétnaponta tojik egy-egy tojást, hanem 5-6 napon keresztül naponta, majd egy-két nap kihagyás után ismét naponta rakja le a maradékot. A fészekaljak általában 8-12 tojásból állnak.

Fotó: Nényi Borbála

A vadonban költési időszakban a keselyűfejű gyöngytyúk általában párban él. A kakasok a költési időszakban meglehetősen agresszívek egymással, így a fajt nagyobb csoportban csak akkor tarthatjuk, ha jókora tér áll rendelkezésre, s az állatok így ki tudnak térni egymás elől. Csibéi 21-22 napra kelnek, s általában meglehetősen erős szervezetűek, ellenállóak.

A keselyűfejű gyöngytyúk táplálása lényegében megegyezik a házi gyöngytyúkéval, a fiatalokra igazából addig kell különösen vigyázni, míg éjszakára fel nem tudnak gallyazni ülőrúdjaikra.

E faj szaporasága gyors növekedése, viszonylag nagy testtömege, jó alkalmazkodóképessége, hazai és külföldi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a jövőben mint gazdasági haszonállat is helyt állhat.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.