Back to top

Jövőnk színpompás gazdasági madara(?)

A keselyűfejű gyöngytyúk, melyet nálunk ma még csak díszmadárként tartanak, de a világ több pontján már félvadon is tenyésztik, vadgazdálkodási szempontból figyelemreméltó, emellett húsa is ízletes csemege. Viszonylag nagytestű a vadonélő gyöngytyúkfajok között, sokak szerint egyben a legszebbek közé is sorolható.

Ez a faj is - a házi gyöngytyúkunkhoz hasonlóan - vándorlásra hajlamos, de némi beszoktatás után könnyen helyhez köthető. A nemek közötti különbség nem igazán jelentős, bár egyes irodalmi adatok szerint a kakasok tömege akár másfélszer akkora, mint a tyúkoké.

A sisakos gyöngytyúk Északkelet-Afrika szárazabb területein még ma is viszonylag elterjedt madár. Európába az első példányok díszmadárként érkeztek, s mivel áruk meglehetősen alacsony volt, sokáig nemigen törődtek szaporításukkal.

A keselyűfejű gyöngytyúkra jellemző, hogy általában csak június végén kezd el tojni, viszont az utolsó tojásokat már télvíz idején rakja. Ha elszedjük a tojásokat, évente 25-40 darabot nyerhetünk tőle. Fontos, hogy nyugodt költőhelyet biztosítsunk számára, a gazdák gyakorta kukoricaszárból építenek kis búvóhelyet, ahol a tyúk biztonságban érezheti magát, s ahol kaparhat egy kis fészekgödröcskét. Érdekesség, hogy a keselyűfejű gyöngytyúk, ellentétben a legtöbb vadonélő rokonával, nem kétnaponta tojik egy-egy tojást, hanem 5-6 napon keresztül naponta, majd egy-két nap kihagyás után ismét naponta rakja le a maradékot. A fészekaljak általában 8-12 tojásból állnak.

Fotó: Nényi Borbála

A vadonban költési időszakban a keselyűfejű gyöngytyúk általában párban él. A kakasok a költési időszakban meglehetősen agresszívek egymással, így a fajt nagyobb csoportban csak akkor tarthatjuk, ha jókora tér áll rendelkezésre, s az állatok így ki tudnak térni egymás elől. Csibéi 21-22 napra kelnek, s általában meglehetősen erős szervezetűek, ellenállóak.

A keselyűfejű gyöngytyúk táplálása lényegében megegyezik a házi gyöngytyúkéval, a fiatalokra igazából addig kell különösen vigyázni, míg éjszakára fel nem tudnak gallyazni ülőrúdjaikra.

E faj szaporasága gyors növekedése, viszonylag nagy testtömege, jó alkalmazkodóképessége, hazai és külföldi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a jövőben mint gazdasági haszonállat is helyt állhat.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.