Back to top

Jövőnk színpompás gazdasági madara(?)

A keselyűfejű gyöngytyúk, melyet nálunk ma még csak díszmadárként tartanak, de a világ több pontján már félvadon is tenyésztik, vadgazdálkodási szempontból figyelemreméltó, emellett húsa is ízletes csemege. Viszonylag nagytestű a vadonélő gyöngytyúkfajok között, sokak szerint egyben a legszebbek közé is sorolható.

Ez a faj is - a házi gyöngytyúkunkhoz hasonlóan - vándorlásra hajlamos, de némi beszoktatás után könnyen helyhez köthető. A nemek közötti különbség nem igazán jelentős, bár egyes irodalmi adatok szerint a kakasok tömege akár másfélszer akkora, mint a tyúkoké.

A sisakos gyöngytyúk Északkelet-Afrika szárazabb területein még ma is viszonylag elterjedt madár. Európába az első példányok díszmadárként érkeztek, s mivel áruk meglehetősen alacsony volt, sokáig nemigen törődtek szaporításukkal.

A keselyűfejű gyöngytyúkra jellemző, hogy általában csak június végén kezd el tojni, viszont az utolsó tojásokat már télvíz idején rakja. Ha elszedjük a tojásokat, évente 25-40 darabot nyerhetünk tőle. Fontos, hogy nyugodt költőhelyet biztosítsunk számára, a gazdák gyakorta kukoricaszárból építenek kis búvóhelyet, ahol a tyúk biztonságban érezheti magát, s ahol kaparhat egy kis fészekgödröcskét. Érdekesség, hogy a keselyűfejű gyöngytyúk, ellentétben a legtöbb vadonélő rokonával, nem kétnaponta tojik egy-egy tojást, hanem 5-6 napon keresztül naponta, majd egy-két nap kihagyás után ismét naponta rakja le a maradékot. A fészekaljak általában 8-12 tojásból állnak.

Fotó: Nényi Borbála

A vadonban költési időszakban a keselyűfejű gyöngytyúk általában párban él. A kakasok a költési időszakban meglehetősen agresszívek egymással, így a fajt nagyobb csoportban csak akkor tarthatjuk, ha jókora tér áll rendelkezésre, s az állatok így ki tudnak térni egymás elől. Csibéi 21-22 napra kelnek, s általában meglehetősen erős szervezetűek, ellenállóak.

A keselyűfejű gyöngytyúk táplálása lényegében megegyezik a házi gyöngytyúkéval, a fiatalokra igazából addig kell különösen vigyázni, míg éjszakára fel nem tudnak gallyazni ülőrúdjaikra.

E faj szaporasága gyors növekedése, viszonylag nagy testtömege, jó alkalmazkodóképessége, hazai és külföldi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a jövőben mint gazdasági haszonállat is helyt állhat.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

A szürkemarhának van jövője

A magyar szürkemarha sorsa a bizonyíték arra, hogy múltján és jelenén túl nagyon komoly jövő elé is néz - mondta Nagy István agrárminiszter a VI. Szürkemarha Fesztiválon szombaton Harsányban.

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A rókáknál lehet a háziasítás genetikájának kulcsa

A 20. század közepe táján Szibériában végeztek háziasítási kísérleteket ezüstrókákkal. Ennek eredményeképpen olyan állatok születtek, melyek viselkedése a kutyáékhoz hasonlít: keresik az ember társaságát, bújnak, nyüszítenek, akár egy golden retriver. Azonban eddig senki nem vizsgálta a rókákban lezajló genetikai változásokat.

Gyöngyös nyak, kedves hang

Hazánkban a rendszerváltásig a vadgalambkedvelőknek igen kevés faj állt rendelkezésére. Ezek közül egyik volt a nálunk is olykor-olykor felbukkanó gyöngyös nyakú gerle, melyeknek legtöbbjét a szerencsés madarászok a hajdani NSZK-ból vásárolták, de jellemzően csak egy-egy párt hoztak belőle, így vérfrissítés hiányában a faj rendre eltűnt a portákról.

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont, ahol ezen a napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében családi napot rendeznek

Ugrásra készen áll a nógrádi nyúlpiac

Az elmúlt két évtized leg­nehezebb időszakát éli a hazai nyúltenyésztés. A fogyasztás ugyan növekszik, de az előző évek külpiaci ­válsága rányomta bélyegét a felvásárlásra és a vágásra. A szakemberek összefogtak az egészséges és zsírmentes hús népszerűsítéséért.

Autótolvajt fogott a szarvasmarha csorda - videó

Egy floridai autótolvaj kis híján meglógott a rendőrség elől, ám néhány tehén az útját állta. Sőt, kommandósokat megszégyenítő módon, a tehéncsorda taktikai körbekerítést alkalmazott, majd a tehenek a rendőrség felé terelték a tettest.