Back to top

Megvan a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese

A Sirha Budapest kiállítás adott otthont február 9-én a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntőjének, amelyen a régiós elődöntők 12 győztes csapata mérte össze tudását a nyilvánosság előtt. A verseny idei tematikájának megfelelő „tavaszváró menüsor” legjobbikát az Eurest Budapest csapat készítette el.

Sikeresen zajlott tegnap a szakma legnívósabb versenyének számító „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntője dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közös szervezésében. A verseny nyilvános záróakkordja – a főzéstől, a tálaláson át, a zsűrizésig – bővelkedett a látványosságokban.

A közétkeztetési gasztro kupa irányadó témája idén a „Tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A háromfordulós versenyben összesen 52 csapat indult, közülük a régiós elődöntőkön a legjobbnak bizonyult 12 páros mérhette össze tudását a február 9-i döntőben, a budapesti Sirha kiállításon. A kihívást az Eurest Budapest csapat nyerte a selymes csicsókalevesből, savanyított zöldségekkel tálalt spenótos harcsából és spárgával megbolondított eper krémesből álló menüjével. Második helyen az Eurest Győr páros végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Hungast Pécs csapat állhatott.

A döntősök ételsorait neves szakértőkből álló zsűri – például Szatmári János, Gulyás Károly, Wolf András, Vomberg Frigyes és Ambrus György - értékelte. A bírálók a kötelezően előírt kritériumok mellett azt is figyelembe vették, hogy a versenyproduktumok hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez, illetve a tavaszi évszak gasztronómiai sajátosságainak és szokásainak megismertetéséhez.

A díjazottak részletes listája, valamint a versenyen készült fényképek elérhetőek a Nébih weboldalán.

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Május 31-ig kell bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Május 31-ig nyújthatják be szankciómentesen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc szereplők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy az esetleges problémák elkerülése érdekében a kötelezettséget ne halasszák az utolsó pillanatra.

Akkumulátor és motorolaj mellett készült a pizza

Felfüggesztette egy Pest megyei illegális pizzafutár tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek megállapították, hogy az üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A britek zöme nem jól értelmezi minőségmegőrzési időt

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarket-lánca, a Tesco az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében közel 70 zöldség- és gyümölcstermékéről távolítja el a minőségmegőrzési idő feltüntetését.

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Még kevesebb cukrot és sót fog használni a Nestlé

Még kevesebb sót, cukrot és telített zsírokat fog használni a Nestlé termékei előállításához. Mark Schneider, a vállalat vezérigazgatója elmondta, céljuk, hogy javuljon a csomagolt élelmiszerek megítélése az egészségtudatos vásárlók körében.

Egymilliárd forintból bővült a berkenyei gyümölcsfeldolgozó

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön; a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi ennek megduplázását, ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz - mondta az ünnepélyes átadáson a faluszövetkezet elnöke.

Ha kisebb lenne az adag, kevesebbet ennénk

Rosszul ítéljük meg hogy mennyi az egészséges adag az egyes élelmiszerekből és erre nagy hatással van a termékek csomagolásának mérete. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy „újratanítható-e” mennyi az elég. A kísérlet eredménye nem csak a fogyasztóknak, az élelmiszergyártóknak is üzen.

8 ezer édességcsomag jut a rászoruló gyerekeknek

Több mint 8 ezer, édességet és egyéb finomságot tartalmazó tartalmazó csomagot készített össze rászoruló gyermekeknek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a csaknem 10 millió forint összértékű adományt a május utolsó vasárnapján tartott gyermeknaphoz kapcsolódó eseményeken tervezik kiosztani - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Kistermelők és vendéglátók találkája

A helyi kistermelők vágynának a helyi vendéglátósokra, mint felvevőpiacra, utóbbiak meg az előbbiekre, mint beszállítókra. Somogy megyében igyekeztek összegezni az egymásra találást nehezítő gondokat, és megoldást is találni ezekre.

Tudja, milyen ízű az év fagyija?

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.