Back to top

Mikorrhiza gombák mentették meg az ültetvényt

Van-e annál meggyőzőbb, amikor maga a gazdálkodó erősíti meg az ajánlott technológia, készítmény kedvező hatását? Márpedig Luis Ferrandez Hernandez spanyol kertész szerint január végén már nem láthattuk volna a gyümölcsöktől roskadozó narancsültetvényét, ha nem kezdte volna használni a mikorrhiza gombakészítményeket. A gazdát a ZFW Hortiservice Kft. szakmai útján kerestük föl.

A spanyol gazda a monokultúrától elfáradt talajba a vírusfertőzés ellen eleve oltott növényeket ültettek, az idővel erősen felszaporodott fitoftóra azonban tavaly tavaszra a végtelenségig legyengítette a 8 éves fákat. A már korábban is tapasztalt fertőzésen kezdetben kémiai módszerekkel próbáltak úrrá lenni, a vegyszeres kezelések hatása azonban csak időszakos volt, miközben velük tovább gyengítették a talajéletet. Az először kijuttatott mikrobiológiai készítmények pedig csalódást okoztak, ezért nem túl bizakodóan tett egy újabb próbát, ezúttal az Atens cég Condor készítményével, amely a talajból fertőző kórokozókat parazitáló Trichoderma koningii gombát, illetve mikorrhizaképző gombafajokat (Glomus sp.) is tartalmaz. Az átütő hatás őt is meglepte. A kezelések nyomán az ültetvény megerősödött, már nyoma sincs a fertőzésnek, a hozam pedig a korábbi kétszeresére becsülhető.  

A készítményt csepegtető öntözőrendszeren juttatta ki, a vészhelyzet miatt az évi maximális 6 grammot adagolta fánként, 4 részletben. A szaktanácsadók javaslatára arra is ügyelt, hogy 1000 liter vízben legföljebb 10 kilogramm készítményből készíthető törzsoldat, hogy ne duguljon el a csepegtető,  a kijuttatás után pedig mindig várt 10-15 percet a tiszta vizes öntözés előtt, hogy az oldatban lévő jótékony gombák a gyökerek közelében maradjanak. A Trichoderma gombák a vas feltáródását is segítik, ennek köszönhetően a környező narancsültetvényekben általános sárguló hajtásvégek Ferrandez Hernandez gazdánál nem láthatók. A mikorrhiza-gombák pedig a tápanyagok és víz fölvételében segédkeznek.

Ezt a fát már nem láthattuk volna, ha nem juttatja ki a mikorrhiza gombákat tartalmazó Condor készítményt a spanyol gazda
Fotó: Rimóczi Irén
A spanyol gazda a görögdinnye és az articsóka termesztésekor is kipróbálta az Atens ajánlott mikrobiológiai készítményeit, a mikorrhiza-gombákkal jól társítható, aminosavakban, peptidekben, mikroelemekben gazdag Quik-link tápanyaggal kiegészítve.

Kétszer akkora dinnyéket szedett, mint előtte, az articsóka hozama is növekedett, és az állományokban szinte nem volt tőhiány - mondta elégedetten a kezelés hatását firtató kérdésünkre.

Köszönhető mindez annak, hogy a mikorhizza gombák közvetítésével kiegyenlítetten és több tápanyaghoz jutottak a növények. Az egyéves kultúráknál a gazdák már olyan vetőmagot is vásárolhatnak, amelyet bevonnak a mikorrhiza-gombák spóráit, rizobaktériumokat és Trichoderma koningii-t tartalmazó Coveron Mix készítménnyel. Így a lehető leghamarabb érintkeznek a gyökerek a mikorrhiza gombákkal.

Az articsóka hozama is nagyobb és jobban ütemezhető lett
Fotó: Rimóczi Irén

Bár a minél jobb eredmények érdekében igyekszünk a termesztett növénykultúrák igényeit maradéktalanul kielégíteni, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a talajról, annak hasznos szervezeteiről - hangsúlyozta Fülei Zoltán a mikorrhiza-képző gombák jótékony hatása kapcsán.

Pedig már eleink is tudták, hogy a városi környezetbe ültetett fák gödrébe legalább egy ásónyi erdei földet kell dobni. Azzal valószínűleg nem voltak tisztában, hogy ettől az „oltóanyagtól” miért is nőnek gyorsabban, lesznek erősebbek a növények, a talajban lévő mikroorganizmusok és a növények közti kapcsolatok pontos hatásmechanizmusát ugyanis nem oly régen tárták föl.

Az olasz Italpollina vállalat tulajdonában lévő Atens cég élen jár a mikorrhiza gombák hatásának vizsgálatában, a jelenleg legkorszerűbb technológiákkal, technikákkal fölvértezve, neves kutatóintézetekkel, egyetemekkel együttműködve dolgozták ki, hogyan lehet leginkább kiaknázni  a hasznos élő szervezetek, a mikorrhiza gombák tápanyagfeltáró tevékenységét. Rájöttek, hogy mely fajokat, milyen körülmények közt, milyen módszerekkel kell felszaporítani, hogy a legjobb eredményt érjük el a kertészeti kultúrákban. Ezeket különféle termékekben kínálják a termelőknek.

Kutatásaik során azt is kimutatták, hogy a mikorrhiza gombák nemcsak a növények tápanyag- és vízfelvételét ösztönzik, segítik, hanem megváltoztatják azok metabolizmusát, az emberi szervezet számára kedvezőbb beltartalmat eredményeznek például a paradicsomban.

(A spanyol Athens cég mikorrhiza-kutatásairól és termékeik használatának termelői tapasztalatairól a Kertészet és Szőlészet későbbi számában írunk részletesen. ) 

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.