Back to top

Mikorrhiza gombák mentették meg az ültetvényt

Van-e annál meggyőzőbb, amikor maga a gazdálkodó erősíti meg az ajánlott technológia, készítmény kedvező hatását? Márpedig Luis Ferrandez Hernandez spanyol kertész szerint január végén már nem láthattuk volna a gyümölcsöktől roskadozó narancsültetvényét, ha nem kezdte volna használni a mikorrhiza gombakészítményeket. A gazdát a ZFW Hortiservice Kft. szakmai útján kerestük föl.

A spanyol gazda a monokultúrától elfáradt talajba a vírusfertőzés ellen eleve oltott növényeket ültettek, az idővel erősen felszaporodott fitoftóra azonban tavaly tavaszra a végtelenségig legyengítette a 8 éves fákat. A már korábban is tapasztalt fertőzésen kezdetben kémiai módszerekkel próbáltak úrrá lenni, a vegyszeres kezelések hatása azonban csak időszakos volt, miközben velük tovább gyengítették a talajéletet. Az először kijuttatott mikrobiológiai készítmények pedig csalódást okoztak, ezért nem túl bizakodóan tett egy újabb próbát, ezúttal az Atens cég Condor készítményével, amely a talajból fertőző kórokozókat parazitáló Trichoderma koningii gombát, illetve mikorrhizaképző gombafajokat (Glomus sp.) is tartalmaz. Az átütő hatás őt is meglepte. A kezelések nyomán az ültetvény megerősödött, már nyoma sincs a fertőzésnek, a hozam pedig a korábbi kétszeresére becsülhető.  

A készítményt csepegtető öntözőrendszeren juttatta ki, a vészhelyzet miatt az évi maximális 6 grammot adagolta fánként, 4 részletben. A szaktanácsadók javaslatára arra is ügyelt, hogy 1000 liter vízben legföljebb 10 kilogramm készítményből készíthető törzsoldat, hogy ne duguljon el a csepegtető,  a kijuttatás után pedig mindig várt 10-15 percet a tiszta vizes öntözés előtt, hogy az oldatban lévő jótékony gombák a gyökerek közelében maradjanak. A Trichoderma gombák a vas feltáródását is segítik, ennek köszönhetően a környező narancsültetvényekben általános sárguló hajtásvégek Ferrandez Hernandez gazdánál nem láthatók. A mikorrhiza-gombák pedig a tápanyagok és víz fölvételében segédkeznek.

Ezt a fát már nem láthattuk volna, ha nem juttatja ki a mikorrhiza gombákat tartalmazó Condor készítményt a spanyol gazda
Fotó: Rimóczi Irén
A spanyol gazda a görögdinnye és az articsóka termesztésekor is kipróbálta az Atens ajánlott mikrobiológiai készítményeit, a mikorrhiza-gombákkal jól társítható, aminosavakban, peptidekben, mikroelemekben gazdag Quik-link tápanyaggal kiegészítve.

Kétszer akkora dinnyéket szedett, mint előtte, az articsóka hozama is növekedett, és az állományokban szinte nem volt tőhiány - mondta elégedetten a kezelés hatását firtató kérdésünkre.

Köszönhető mindez annak, hogy a mikorhizza gombák közvetítésével kiegyenlítetten és több tápanyaghoz jutottak a növények. Az egyéves kultúráknál a gazdák már olyan vetőmagot is vásárolhatnak, amelyet bevonnak a mikorrhiza-gombák spóráit, rizobaktériumokat és Trichoderma koningii-t tartalmazó Coveron Mix készítménnyel. Így a lehető leghamarabb érintkeznek a gyökerek a mikorrhiza gombákkal.

Az articsóka hozama is nagyobb és jobban ütemezhető lett
Fotó: Rimóczi Irén

Bár a minél jobb eredmények érdekében igyekszünk a termesztett növénykultúrák igényeit maradéktalanul kielégíteni, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a talajról, annak hasznos szervezeteiről - hangsúlyozta Fülei Zoltán a mikorrhiza-képző gombák jótékony hatása kapcsán.

Pedig már eleink is tudták, hogy a városi környezetbe ültetett fák gödrébe legalább egy ásónyi erdei földet kell dobni. Azzal valószínűleg nem voltak tisztában, hogy ettől az „oltóanyagtól” miért is nőnek gyorsabban, lesznek erősebbek a növények, a talajban lévő mikroorganizmusok és a növények közti kapcsolatok pontos hatásmechanizmusát ugyanis nem oly régen tárták föl.

Az olasz Italpollina vállalat tulajdonában lévő Atens cég élen jár a mikorrhiza gombák hatásának vizsgálatában, a jelenleg legkorszerűbb technológiákkal, technikákkal fölvértezve, neves kutatóintézetekkel, egyetemekkel együttműködve dolgozták ki, hogyan lehet leginkább kiaknázni  a hasznos élő szervezetek, a mikorrhiza gombák tápanyagfeltáró tevékenységét. Rájöttek, hogy mely fajokat, milyen körülmények közt, milyen módszerekkel kell felszaporítani, hogy a legjobb eredményt érjük el a kertészeti kultúrákban. Ezeket különféle termékekben kínálják a termelőknek.

Kutatásaik során azt is kimutatták, hogy a mikorrhiza gombák nemcsak a növények tápanyag- és vízfelvételét ösztönzik, segítik, hanem megváltoztatják azok metabolizmusát, az emberi szervezet számára kedvezőbb beltartalmat eredményeznek például a paradicsomban.

(A spanyol Athens cég mikorrhiza-kutatásairól és termékeik használatának termelői tapasztalatairól a Kertészet és Szőlészet későbbi számában írunk részletesen. ) 

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elhunyt Tomcsányi Pál kertészmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 94. évében meghalt Tomcsányi Pál, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a gyümölcsnemesítés neves szakembere, az agrármarketing hazai meghonosítója. Tomcsányi Pált február 22-én érte a halál - közölte az MTA.

A kitolódó tél nem kedvez a palántanevelésnek

Hóval borítottak a város körüli dombok, és a hét végére még kemény fagyokat ígér a meteorológia. Mintha nem akarna véget érni a tél. Pedig egyszercsak eljön a tavaszi palántázások időszaka. A kertészek már javában készülnek erre.

Virágárusító automatája is van a belga rózsakertészetnek

A rózsatermesztésnek Európában is van létjogosultsága, a távoli földrészekről érkező portéka mellett a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között nevelt nyugat-európai árura is van kereslet. Az energia-hatékonyságot célzó megfontolt fejlesztésekkel gazdaságos szinten termeszthető növény, vallja Wim Scheers, belga termesztő. A Floraldaily internetes portálon megjelent cikket adjuk közre.

2500 tonna gombát termelnek majd Tiszapüspökiben

Mintegy 1,8 milliárd forintból, a magyar kormány 500 millió forintos támogatásával gombatermesztő üzem épül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspökiben, a tervek szerint az idén nyáron kezdődő beruházás év végére készül el és ötven új munkahelyet teremt - közölte a település független polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Kert a fejünk fölött

Mind többet hallunk a zöldtetők előnyeiről, kedvező ökológiai hatásáról. Vajon az irodaépületeken túl lakóházak, társasházak tetején is működhetnek? Bécsi példáinkon keresztül fenntartási tapasztalatokról, a zöldtetők közösségi szerepéről szólunk. néhányukat már több évtizede, másokat csupán néhány éve használják aktívan és örömmel a lakók.

Tíz éven belül átrendezi az online-boom a zöldség-gyümölcs kereskedelmet

A webáruházak folyamatos térnyerése a zöldség-gyümölcs kereskedelmet is átrendezi, a technológiai fejlődés teljesen megváltoztatja az áruk elérhetőségét és a terjesztés módját. A blokklánc technológia úttörő alkalmazása itt is segíthet. Igaz, a termesztők saját bevallása szerint egyelőre csak a termés negyede alkalmas rá, hogy fenntartások nélkül be merjenek vele szállni az online kereskedelembe.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Távérzékelés a termésbiztonságért

A jégvédő háló a mikroklíma kedvező befolyásolásával a nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt a gyümölcsösökben – ezt igazolja a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vizsgálata. A kutatás egyik résztvevőjét a Magyar Öntözési Egyesület is díjazta.

Szamócaszív: ügyes forgalombővítő ötlet Valentin-napra

Még éppen időben, Valentin-nap előtt rukkolt elő a SanLucar gyümölcs- és zöldségforgalmazó cég a szív alakú dobozba csomagolt ínycsiklandó eprekkel – és ezzel egészségesen édesíti meg ezt a különleges napot.

Nyílt napok a gyümölcs-génbankoknál

Hosszú fennállása alatt az idén először nyitja meg kapuit a széles közönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete négy génbanki gyűjteménye. Az 1970-es évektől begyűjtött tételek a kívánatos tulajdonságok tárházát képviselik: betegség-ellenálló, szárazságtűrő, egészségvédő anyagokban gazdag, vagy különleges alakú, színű változatok is vannak köztük.