Back to top

Mikorrhiza gombák mentették meg az ültetvényt

Van-e annál meggyőzőbb, amikor maga a gazdálkodó erősíti meg az ajánlott technológia, készítmény kedvező hatását? Márpedig Luis Ferrandez Hernandez spanyol kertész szerint január végén már nem láthattuk volna a gyümölcsöktől roskadozó narancsültetvényét, ha nem kezdte volna használni a mikorrhiza gombakészítményeket. A gazdát a ZFW Hortiservice Kft. szakmai útján kerestük föl.

A spanyol gazda a monokultúrától elfáradt talajba a vírusfertőzés ellen eleve oltott növényeket ültettek, az idővel erősen felszaporodott fitoftóra azonban tavaly tavaszra a végtelenségig legyengítette a 8 éves fákat. A már korábban is tapasztalt fertőzésen kezdetben kémiai módszerekkel próbáltak úrrá lenni, a vegyszeres kezelések hatása azonban csak időszakos volt, miközben velük tovább gyengítették a talajéletet. Az először kijuttatott mikrobiológiai készítmények pedig csalódást okoztak, ezért nem túl bizakodóan tett egy újabb próbát, ezúttal az Atens cég Condor készítményével, amely a talajból fertőző kórokozókat parazitáló Trichoderma koningii gombát, illetve mikorrhizaképző gombafajokat (Glomus sp.) is tartalmaz. Az átütő hatás őt is meglepte. A kezelések nyomán az ültetvény megerősödött, már nyoma sincs a fertőzésnek, a hozam pedig a korábbi kétszeresére becsülhető.  

A készítményt csepegtető öntözőrendszeren juttatta ki, a vészhelyzet miatt az évi maximális 6 grammot adagolta fánként, 4 részletben. A szaktanácsadók javaslatára arra is ügyelt, hogy 1000 liter vízben legföljebb 10 kilogramm készítményből készíthető törzsoldat, hogy ne duguljon el a csepegtető,  a kijuttatás után pedig mindig várt 10-15 percet a tiszta vizes öntözés előtt, hogy az oldatban lévő jótékony gombák a gyökerek közelében maradjanak. A Trichoderma gombák a vas feltáródását is segítik, ennek köszönhetően a környező narancsültetvényekben általános sárguló hajtásvégek Ferrandez Hernandez gazdánál nem láthatók. A mikorrhiza-gombák pedig a tápanyagok és víz fölvételében segédkeznek.

Ezt a fát már nem láthattuk volna, ha nem juttatja ki a mikorrhiza gombákat tartalmazó Condor készítményt a spanyol gazda
Fotó: Rimóczi Irén
A spanyol gazda a görögdinnye és az articsóka termesztésekor is kipróbálta az Atens ajánlott mikrobiológiai készítményeit, a mikorrhiza-gombákkal jól társítható, aminosavakban, peptidekben, mikroelemekben gazdag Quik-link tápanyaggal kiegészítve.

Kétszer akkora dinnyéket szedett, mint előtte, az articsóka hozama is növekedett, és az állományokban szinte nem volt tőhiány - mondta elégedetten a kezelés hatását firtató kérdésünkre.

Köszönhető mindez annak, hogy a mikorhizza gombák közvetítésével kiegyenlítetten és több tápanyaghoz jutottak a növények. Az egyéves kultúráknál a gazdák már olyan vetőmagot is vásárolhatnak, amelyet bevonnak a mikorrhiza-gombák spóráit, rizobaktériumokat és Trichoderma koningii-t tartalmazó Coveron Mix készítménnyel. Így a lehető leghamarabb érintkeznek a gyökerek a mikorrhiza gombákkal.

Az articsóka hozama is nagyobb és jobban ütemezhető lett
Fotó: Rimóczi Irén

Bár a minél jobb eredmények érdekében igyekszünk a termesztett növénykultúrák igényeit maradéktalanul kielégíteni, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a talajról, annak hasznos szervezeteiről - hangsúlyozta Fülei Zoltán a mikorrhiza-képző gombák jótékony hatása kapcsán.

Pedig már eleink is tudták, hogy a városi környezetbe ültetett fák gödrébe legalább egy ásónyi erdei földet kell dobni. Azzal valószínűleg nem voltak tisztában, hogy ettől az „oltóanyagtól” miért is nőnek gyorsabban, lesznek erősebbek a növények, a talajban lévő mikroorganizmusok és a növények közti kapcsolatok pontos hatásmechanizmusát ugyanis nem oly régen tárták föl.

Az olasz Italpollina vállalat tulajdonában lévő Atens cég élen jár a mikorrhiza gombák hatásának vizsgálatában, a jelenleg legkorszerűbb technológiákkal, technikákkal fölvértezve, neves kutatóintézetekkel, egyetemekkel együttműködve dolgozták ki, hogyan lehet leginkább kiaknázni  a hasznos élő szervezetek, a mikorrhiza gombák tápanyagfeltáró tevékenységét. Rájöttek, hogy mely fajokat, milyen körülmények közt, milyen módszerekkel kell felszaporítani, hogy a legjobb eredményt érjük el a kertészeti kultúrákban. Ezeket különféle termékekben kínálják a termelőknek.

Kutatásaik során azt is kimutatták, hogy a mikorrhiza gombák nemcsak a növények tápanyag- és vízfelvételét ösztönzik, segítik, hanem megváltoztatják azok metabolizmusát, az emberi szervezet számára kedvezőbb beltartalmat eredményeznek például a paradicsomban.

(A spanyol Athens cég mikorrhiza-kutatásairól és termékeik használatának termelői tapasztalatairól a Kertészet és Szőlészet későbbi számában írunk részletesen. ) 

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.