Back to top

Mikorrhiza gombák mentették meg az ültetvényt

Van-e annál meggyőzőbb, amikor maga a gazdálkodó erősíti meg az ajánlott technológia, készítmény kedvező hatását? Márpedig Luis Ferrandez Hernandez spanyol kertész szerint január végén már nem láthattuk volna a gyümölcsöktől roskadozó narancsültetvényét, ha nem kezdte volna használni a mikorrhiza gombakészítményeket. A gazdát a ZFW Hortiservice Kft. szakmai útján kerestük föl.

A spanyol gazda a monokultúrától elfáradt talajba a vírusfertőzés ellen eleve oltott növényeket ültettek, az idővel erősen felszaporodott fitoftóra azonban tavaly tavaszra a végtelenségig legyengítette a 8 éves fákat. A már korábban is tapasztalt fertőzésen kezdetben kémiai módszerekkel próbáltak úrrá lenni, a vegyszeres kezelések hatása azonban csak időszakos volt, miközben velük tovább gyengítették a talajéletet. Az először kijuttatott mikrobiológiai készítmények pedig csalódást okoztak, ezért nem túl bizakodóan tett egy újabb próbát, ezúttal az Atens cég Condor készítményével, amely a talajból fertőző kórokozókat parazitáló Trichoderma koningii gombát, illetve mikorrhizaképző gombafajokat (Glomus sp.) is tartalmaz. Az átütő hatás őt is meglepte. A kezelések nyomán az ültetvény megerősödött, már nyoma sincs a fertőzésnek, a hozam pedig a korábbi kétszeresére becsülhető.  

A készítményt csepegtető öntözőrendszeren juttatta ki, a vészhelyzet miatt az évi maximális 6 grammot adagolta fánként, 4 részletben. A szaktanácsadók javaslatára arra is ügyelt, hogy 1000 liter vízben legföljebb 10 kilogramm készítményből készíthető törzsoldat, hogy ne duguljon el a csepegtető,  a kijuttatás után pedig mindig várt 10-15 percet a tiszta vizes öntözés előtt, hogy az oldatban lévő jótékony gombák a gyökerek közelében maradjanak. A Trichoderma gombák a vas feltáródását is segítik, ennek köszönhetően a környező narancsültetvényekben általános sárguló hajtásvégek Ferrandez Hernandez gazdánál nem láthatók. A mikorrhiza-gombák pedig a tápanyagok és víz fölvételében segédkeznek.

Ezt a fát már nem láthattuk volna, ha nem juttatja ki a mikorrhiza gombákat tartalmazó Condor készítményt a spanyol gazda
Fotó: Rimóczi Irén
A spanyol gazda a görögdinnye és az articsóka termesztésekor is kipróbálta az Atens ajánlott mikrobiológiai készítményeit, a mikorrhiza-gombákkal jól társítható, aminosavakban, peptidekben, mikroelemekben gazdag Quik-link tápanyaggal kiegészítve.

Kétszer akkora dinnyéket szedett, mint előtte, az articsóka hozama is növekedett, és az állományokban szinte nem volt tőhiány - mondta elégedetten a kezelés hatását firtató kérdésünkre.

Köszönhető mindez annak, hogy a mikorhizza gombák közvetítésével kiegyenlítetten és több tápanyaghoz jutottak a növények. Az egyéves kultúráknál a gazdák már olyan vetőmagot is vásárolhatnak, amelyet bevonnak a mikorrhiza-gombák spóráit, rizobaktériumokat és Trichoderma koningii-t tartalmazó Coveron Mix készítménnyel. Így a lehető leghamarabb érintkeznek a gyökerek a mikorrhiza gombákkal.

Az articsóka hozama is nagyobb és jobban ütemezhető lett
Fotó: Rimóczi Irén

Bár a minél jobb eredmények érdekében igyekszünk a termesztett növénykultúrák igényeit maradéktalanul kielégíteni, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a talajról, annak hasznos szervezeteiről - hangsúlyozta Fülei Zoltán a mikorrhiza-képző gombák jótékony hatása kapcsán.

Pedig már eleink is tudták, hogy a városi környezetbe ültetett fák gödrébe legalább egy ásónyi erdei földet kell dobni. Azzal valószínűleg nem voltak tisztában, hogy ettől az „oltóanyagtól” miért is nőnek gyorsabban, lesznek erősebbek a növények, a talajban lévő mikroorganizmusok és a növények közti kapcsolatok pontos hatásmechanizmusát ugyanis nem oly régen tárták föl.

Az olasz Italpollina vállalat tulajdonában lévő Atens cég élen jár a mikorrhiza gombák hatásának vizsgálatában, a jelenleg legkorszerűbb technológiákkal, technikákkal fölvértezve, neves kutatóintézetekkel, egyetemekkel együttműködve dolgozták ki, hogyan lehet leginkább kiaknázni  a hasznos élő szervezetek, a mikorrhiza gombák tápanyagfeltáró tevékenységét. Rájöttek, hogy mely fajokat, milyen körülmények közt, milyen módszerekkel kell felszaporítani, hogy a legjobb eredményt érjük el a kertészeti kultúrákban. Ezeket különféle termékekben kínálják a termelőknek.

Kutatásaik során azt is kimutatták, hogy a mikorrhiza gombák nemcsak a növények tápanyag- és vízfelvételét ösztönzik, segítik, hanem megváltoztatják azok metabolizmusát, az emberi szervezet számára kedvezőbb beltartalmat eredményeznek például a paradicsomban.

(A spanyol Athens cég mikorrhiza-kutatásairól és termékeik használatának termelői tapasztalatairól a Kertészet és Szőlészet későbbi számában írunk részletesen. ) 

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A pálinkák ágyazáshoz is magyar gyümölcs kell

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adnak át - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.