Back to top

Milyen a jó kantár alapanyaga?

A bőr a lovaglás kellékeinek klasszikus anyaga. Mellette azonban időről időre megjelennek a piacon más, általában szintetikus variációk is. Leginkább a natural horsemanship (természetes lókiképzés) világméretű térhódításával, újrafelfedezésével váltak népszerűvé a zsinórból készült kötőfékek és kötelek.

Az alapanyagként napjainkban rendszerint használt poliészter kötelek („hajókötelek”) által kínált lehetőségek tárháza azonban nem ér itt véget. Manapság virágkorukat élik a zsinórból készült zablás és zabla nélküli kantárvariációk is.

Fotó: Mráz Edina

A bőr egyik legértékesebb ismérve, hogy „természetes viselet”. Ahhoz azonban, hogy ebből adódó jó tulajdonságait – puha, mégis van kellő tartása, jól illeszkedik a lóra, nem irritálja, nem dörzsöli – hosszú távon is megtarthassa, fontos, hogy rendszeresen ápoljuk, karban tartsuk. A vásárlásnál érdemes figyelmesen nézelődni és a jó minőséget keresni, hiszen a jó alapanyag, mint mindenhol, itt is feltétele a jó használhatóságnak és a tartósságnak. Természetesen ennek anyagi vonzatai is vannak, a jó minőséget meg kell fizetni.

A bőr alapvetően tartós, biztonságos anyag. Természetesen az olcsó „papírbőr” kantárak jóval hamarabb tönkremennek, mint a magas minőségűek, amelyek megfelelő ápolás mellett évtizedeken át szolgálhatják a lovat és a lovast!

A bőr a tradicionális eleganciát képviseli a lovaglásban (is). Megvannak a klasszikusnak mondható színek és formák, ám emellett azért egyedi igényekre is szabható, mind mintázat, mind színek terén.

A poliészter kötelek kifejezetten olyan konstrukciók, melyeknek legfontosabb tulajdonsága a rendkívüli szakítószilárdság.

A jó minőségű kötelek rendkívül nehezen szakadnak, emellett nem is nyúlnak ki a használatban. Ez jó hír az anyag élettartama szempontjából, azonban ugyanezért szokták óvva inteni a lovasokat attól, hogy mondjuk, zsinórkötőfékben kössenek ki vagy szállítsanak lovat; baleseti helyzetben előfordulhat, hogy jobb, ha az anyag szakad.

A kiképzés során viszont fontos szempont az anyag strapabírósága. A szintetikus anyagból tartós termék állítható elő, melynek ápolása, karbantartása egyszerű (akár gépben is mosható). Hátránya, főképp alacsonyabb anyagminőségnél, hogy idővel elkezdhet bolyhosodni. A kötél rugalmassága pedig néha éppen, hogy túlzó a jó minőségű, puha bőráruk jobb öntartásához képest. Ezáltal sokszor probléma a lóra illeszkedés – elforoghat, elcsúszhat, dörzsölhet.

Az írás Mráz Edinának a Kistermelők Lapja februári számában megjelent részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/02 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mesteredző a megújult lovardában

A magyar lovassport örökös bajnoka, Dallos Gyula tart edzőtábort a Debreceni Egyetem Lovasakadémiáján június elején. Az elmúlt hónapokban újabb felújítások történtek a lovardában, a szociális helyiségek korszerűsítésével európai színvonalúvá vált a komplexum.

Ritka japán tyúkfajta Magyarországon

Akik érdeklődnek távoli országok őshonos baromfii iránt, azok számára minden bizonnyal felejthetetlen élményt nyújtott az idei Alföldi Állattenyésztési Napok baromfisátra, ugyanis itt bemutatták Japán egyik legősibb, de Európában az egyik legritkább viadorfajtáját, a tuzo tyúkot. Japánban már a múlt évezred közepén virágzott a viadorfajták tartása és tenyésztése.

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Egy ősi fajta újra népszerű

A brakel tyúkfajta az egyik legősibbnek számít Nyugat-Európában, mely hajdanán leginkább a Németalföldön volt elterjedt, így nem meglepő, hogy ma a belgák tartják számon nemzeti fajtájukként. Minden bizonnyal ennek az ősi tyúkfajtának kialakulására a XVI. században Törökországból importált ottani parlagi fajták nagy befolyással bírtak.

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Megfizethetetlen élmény

Az élményt, amit a világ jelenlegi legeredményesebb reininglovasának kurzusán szerezhet egy tanulni vágyó versenyző, nyugodtan lehet azok közé sorolni, amelyeket megfizethetetlenként szokás emlegetni. Shawn Flarida kurzusán jártunk Franciaországban.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.