Back to top

Milyen a jó kantár alapanyaga?

A bőr a lovaglás kellékeinek klasszikus anyaga. Mellette azonban időről időre megjelennek a piacon más, általában szintetikus variációk is. Leginkább a natural horsemanship (természetes lókiképzés) világméretű térhódításával, újrafelfedezésével váltak népszerűvé a zsinórból készült kötőfékek és kötelek.

Az alapanyagként napjainkban rendszerint használt poliészter kötelek („hajókötelek”) által kínált lehetőségek tárháza azonban nem ér itt véget. Manapság virágkorukat élik a zsinórból készült zablás és zabla nélküli kantárvariációk is.

Fotó: Mráz Edina

A bőr egyik legértékesebb ismérve, hogy „természetes viselet”. Ahhoz azonban, hogy ebből adódó jó tulajdonságait – puha, mégis van kellő tartása, jól illeszkedik a lóra, nem irritálja, nem dörzsöli – hosszú távon is megtarthassa, fontos, hogy rendszeresen ápoljuk, karban tartsuk. A vásárlásnál érdemes figyelmesen nézelődni és a jó minőséget keresni, hiszen a jó alapanyag, mint mindenhol, itt is feltétele a jó használhatóságnak és a tartósságnak. Természetesen ennek anyagi vonzatai is vannak, a jó minőséget meg kell fizetni.

A bőr alapvetően tartós, biztonságos anyag. Természetesen az olcsó „papírbőr” kantárak jóval hamarabb tönkremennek, mint a magas minőségűek, amelyek megfelelő ápolás mellett évtizedeken át szolgálhatják a lovat és a lovast!

A bőr a tradicionális eleganciát képviseli a lovaglásban (is). Megvannak a klasszikusnak mondható színek és formák, ám emellett azért egyedi igényekre is szabható, mind mintázat, mind színek terén.

A poliészter kötelek kifejezetten olyan konstrukciók, melyeknek legfontosabb tulajdonsága a rendkívüli szakítószilárdság.

A jó minőségű kötelek rendkívül nehezen szakadnak, emellett nem is nyúlnak ki a használatban. Ez jó hír az anyag élettartama szempontjából, azonban ugyanezért szokták óvva inteni a lovasokat attól, hogy mondjuk, zsinórkötőfékben kössenek ki vagy szállítsanak lovat; baleseti helyzetben előfordulhat, hogy jobb, ha az anyag szakad.

A kiképzés során viszont fontos szempont az anyag strapabírósága. A szintetikus anyagból tartós termék állítható elő, melynek ápolása, karbantartása egyszerű (akár gépben is mosható). Hátránya, főképp alacsonyabb anyagminőségnél, hogy idővel elkezdhet bolyhosodni. A kötél rugalmassága pedig néha éppen, hogy túlzó a jó minőségű, puha bőráruk jobb öntartásához képest. Ezáltal sokszor probléma a lóra illeszkedés – elforoghat, elcsúszhat, dörzsölhet.

Az írás Mráz Edinának a Kistermelők Lapja februári számában megjelent részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/02 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növekvő termelés, javuló jövedelmezőség a tejágazatban

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat – mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha állomány-létszámának növelése és a tej beltartalmi értékeinek javítása.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.