Back to top

Milyen a jó kantár alapanyaga?

A bőr a lovaglás kellékeinek klasszikus anyaga. Mellette azonban időről időre megjelennek a piacon más, általában szintetikus variációk is. Leginkább a natural horsemanship (természetes lókiképzés) világméretű térhódításával, újrafelfedezésével váltak népszerűvé a zsinórból készült kötőfékek és kötelek.

Az alapanyagként napjainkban rendszerint használt poliészter kötelek („hajókötelek”) által kínált lehetőségek tárháza azonban nem ér itt véget. Manapság virágkorukat élik a zsinórból készült zablás és zabla nélküli kantárvariációk is.

Fotó: Mráz Edina

A bőr egyik legértékesebb ismérve, hogy „természetes viselet”. Ahhoz azonban, hogy ebből adódó jó tulajdonságait – puha, mégis van kellő tartása, jól illeszkedik a lóra, nem irritálja, nem dörzsöli – hosszú távon is megtarthassa, fontos, hogy rendszeresen ápoljuk, karban tartsuk. A vásárlásnál érdemes figyelmesen nézelődni és a jó minőséget keresni, hiszen a jó alapanyag, mint mindenhol, itt is feltétele a jó használhatóságnak és a tartósságnak. Természetesen ennek anyagi vonzatai is vannak, a jó minőséget meg kell fizetni.

A bőr alapvetően tartós, biztonságos anyag. Természetesen az olcsó „papírbőr” kantárak jóval hamarabb tönkremennek, mint a magas minőségűek, amelyek megfelelő ápolás mellett évtizedeken át szolgálhatják a lovat és a lovast!

A bőr a tradicionális eleganciát képviseli a lovaglásban (is). Megvannak a klasszikusnak mondható színek és formák, ám emellett azért egyedi igényekre is szabható, mind mintázat, mind színek terén.

A poliészter kötelek kifejezetten olyan konstrukciók, melyeknek legfontosabb tulajdonsága a rendkívüli szakítószilárdság.

A jó minőségű kötelek rendkívül nehezen szakadnak, emellett nem is nyúlnak ki a használatban. Ez jó hír az anyag élettartama szempontjából, azonban ugyanezért szokták óvva inteni a lovasokat attól, hogy mondjuk, zsinórkötőfékben kössenek ki vagy szállítsanak lovat; baleseti helyzetben előfordulhat, hogy jobb, ha az anyag szakad.

A kiképzés során viszont fontos szempont az anyag strapabírósága. A szintetikus anyagból tartós termék állítható elő, melynek ápolása, karbantartása egyszerű (akár gépben is mosható). Hátránya, főképp alacsonyabb anyagminőségnél, hogy idővel elkezdhet bolyhosodni. A kötél rugalmassága pedig néha éppen, hogy túlzó a jó minőségű, puha bőráruk jobb öntartásához képest. Ezáltal sokszor probléma a lóra illeszkedés – elforoghat, elcsúszhat, dörzsölhet.

Az írás Mráz Edinának a Kistermelők Lapja februári számában megjelent részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/02 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőstressz hatása

A nyári meleg időszakban fellépő termelés-visszaesés egyre jelentősebb az utóbbi években fokozódó kánikulák miatt. A nagy genetikai képességű gazdasági haszonállatok ugyanis igen erősen reagálnak a tartósan magas környezeti hőmérsékletre. Az intenzíven tejelő tehenek esetében a nyári hónapokban a hőstressz következtében csökken a napi tejtermelés, illetve romlanak a szaporodásbiológiai mutatók is.

Többet költünk állateledelekre

Dinamikusan nőtt az állateledelek piaca, 2017. február és 2018. január között kutyaeledelre 7 százalékkal, míg macskaeledelre 10 százalékkal többet költöttek a magyarok - derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből.

Hideg, meleg ellen védi a borjakat az iglu

Ma már sokaknak elképzelni is nehéz, de 20 évvel ezelőtt még nem létezett általánosan elterjedt, profi megoldás a borjak nagyobb csoportjainak kültéri elhelyezésére. Az áttörést egy német cég Igloo néven bemutatott borjúházai hozták el, melyek akár 15 borjú elhelyezésére is alkalmasak és szinte elpusztíthatatlanok.

Kicsi lányból céltudatos és lelkiismeretes versenyző

Sólyom Borit eleinte Sára kistesójaként ismertük meg, aki kicsi lányként lelkesen kísérte nővérét a versenyekre és a Talentes eseményekre. Ő is lovagolt már akkor, de komolyabban csak négy éve kezdett el foglalkozni a sporttal, a versenyzéssel.

Gyöngytyúkunk őse a fekete kontinensen

A sisakos gyöngytyúkról, mint házi gyöngytyúkunk őséről viszonylag gyakrabban olvashatunk különféle szakkönyvekben – az elmúlt években több kutatás is irányult vadonbéli viselkedésének megfigyelésére. Ezek eredményei alapján ma már könnyebben érthetjük meg gyöngytyúkjaink viselkedését, ami a gazdaságos termelés egyik alapja is.

Miért mondjuk: „iszik, mint a gödény”?

A rózsás gödény mintegy másfél méteres testhosszával, hatalmas, jellegzetes csőrével lenyűgözi a madárbarátokat. Csőrét lényegében egy hatalmas halfogó eszköznek is tekinthetjük. Felső kávája kampós, míg az alsón egy terjedelmes, torokra is kiterjedő bőrzacskó található.

Könnyű észrevenni, nehéz ellopni

Az utóbbi évtizedekben Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tinker, ír cob, vagy gypsy vanner neveken elhíresült lófajta különleges, magával ragadó képviselői, melyek hosszú és dús sörényükkel, farokszőrzetükkel, valamint bokaszőrzetükkel egyre keresettebbek a magyar lótartók körében is.

Galambtenyésztő gazdaság - Hazai idegenkedés, exportlehetőség

Egykor majd minden háznál tartottak galambot, népélelmezési cikk volt a galambhús. Mára jelentéktelenné vált, pedig kiváló biológiai értékű élelmiszerről van szó. Újra éleszthető a húsgalamb tenyésztése? A vidéki gazdaság egyik kitörési pontjává tehetjük?

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása decemberben

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérve a novemberi 7,7 százalék után. A növényi termékek 6,0, az élő állatok, állati termékek 3,8 százalékkal drágultak. A tavalyi egész év átlagában a mezőgazdasági termelői árak 5,6, százalékkal voltak magasabbak, mint 2016-ban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megállíthatatlan a sertésállomány zsugorodása

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).