Back to top

Aranyérmes virágok

A Fleuroselect nemzetközi szervezet kihirdette az év aranyérmes virágfajtáit. Az idén összesen hatan érdemelték ki a rangos elismerést. Fajtajellemzéseiket, illetve termesztési tanácsaikat adjuk közre.

A Fleuroselect versenyre benevezett fajtákat Európa szerte 15 helyszínen vizsgálják, majd többféle szempont szerint értékelik. A bírálók nemcsak a növény palántakori kinézetét, hanem az egész vegetációs időben nyújtott teljesítményét is nézik.

A Begonia semperflorens Fiona Red F1 magoncfajta a Takii japán cég nemesítőműhelyéből került ki. A féltelt virágú fajta kiültetésben és konténerben is megállja a helyét. Erős virágszárú, piros virágai felfelé állók, nem bókolók. Bokra egészen a fagyokig díszít, öntisztuló virágait folyamatosan hozza. Korai virágzás, egységes megjelenés és jó termesztési tulajdonságok jellemzik.

Calendula officinalis Calexis Orange
Fotó: Fleuroselect

A Calendula officinalis Calexis Orange zömök növekedésű körömvirágfajta dáliaszerű, narancssárga kaktuszvirágokkal örvendezteti meg a felhasználóját. A jól elágazódó, zömök tövek palántakorban és kiültetésben is tetszetős megjelenésűek. A Van Hemert & Co nemesítése az egyszerűen, gazdaságosan megnevelhető tavaszi növények sorát gyarapítja.

 

Dahlia hybrida Dalaya Amba
Fotó: Fleuroselect
A Dahlia hybrida Dalaya Amba nagy, sötétpiros, féltelt virágaival, sötét virágközepével hívja fel a figyelmet. A Selecta one cég elsősorban kiültetési fajtának nemesítette, de balkonládában is megállja a helyét. Rövid termesztési idejű, kevés növekedésgátló-szeres kezeléssel felnevelhető, lisztharmatellenálló fajta.

A Petunia x hybrida Success! HD Rose Star az első genetikailag zömök növekedésű csillagvirágú petúniafajta. A Benary nemesítését várhatóan a termesztők és a felhasználók egyaránt gyorsan megkedvelik.


Petunia x hybrida Success! Rose Star
Fotó: Fleuroselect
Az Osteospermum ecklonis Enrico fajtát a dán Dalina Genetics cég dobta piacra. A telt, fehér virágú változat vetélytársainál hosszabb időn át és több virágot hoz. Nemcsak balkonládában, hanem ágyásban is megállja a helyét. Az egységes megjelenésű, könnyen nevelhető fajta hűvös, borús időben sem csukja be virágait.
Zinnia elegans Queeny Lime Orange
Fotó: Fleuroselect

A Zinnia elegans Queeny Lime Orange egyedi színeivel nyűgözte el a bírálókat. Narancssárga és lazacrózsaszín virágait mintegy 80 centi magasságot elérő bokron hozza, ágyásnövényként és vágott virágként is megállja a helyét. A svájci Hugo Dittmar nemesítését a holland Floragran cég forgalmazza.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Ellenálló puszpángok

A január 9. és 11. között Baltimore-ban megrendezett Közép-Atlanti Faiskolai Szakváráson (MANTS) debütáltak a Saunders Brothers, Inc. faiskola által szelektált ellenálló, újgenerációs puszpáng-változatok. A NewGen márkanéven forgalomba hozott fajták ellenállók a puszpángvésszel szemben, és a faj másik ádáz ellensége, a selyemfényű puszpángmoly is kevésbé károsítja őket.

Városi dzsungel, instant kert és szabadidős vásárlás

A mai kor fogyasztói igénylik a környezetbarát „zöld termékeket” és szeretik a kerteket, növényeket. A német kertészeti és kertépítő szövetség tapasztalatai szerint nemcsak a magánkertesek részéről nőttek jelentős mértékben a megrendelések, hanem egyre több közpark és intézményi kert is épül, megújul, ami társadalmi és környezeti okokra egyaránt visszavezethető.

Végig megőrizte vezető pozícióját a szavazáson az év vadvirága

A beérkezett szavazatok alapján az év vadvirága 2019-ben a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum). A szavazatok 47 százalékával maga mögé utasította a tündérfátyolt (32 százalék) és a macskaherét (21 százalék) is.

Egzotikus virágok nyílnak Szolnok határában

Különleges világba csöppenhetnek a betérő látogatók egy Szolnok és Rákóczifalva közti területen. Egzotikus virágok kelletik magukat errefelé, egy kertészetben.

Az ezerarcú PET-palack

A kiürült és kidobott PET-palackok gyorsan feltöltik a hulladéklerakókat, és biológiai lebomlásuk több mint 400 év. Ugyanakkor hálás anyagok az újrahasznosításhoz. Művészek, tervezők és ékszerészek érdeklődését is gyakran felkelti. Nem csoda, hiszen könnyen hozzáférhető, olcsó és ellenáll a károsodásnak, és ránézésre olyan, mint az üveg.

A klímaváltozás nyertese: magyar kikerics

A legkorábbi, és egyben legkésőbben virágzó növényünk. Hogy ez hogyan lehet? A válasz nagyon egyszerű: a magyar kikerics átlagos időjárási körülmények között januárban és februárban virágzik, de enyhe teleken már decemberben kibontja szirmait.

Senki nem maradhat ki a rendszerből

Új, zöld és narancsszínű jelölő címkével látja el az bérleti rendszerben működő, eredeti CC-kocsikat a dán Container Centralen. A január 7-i árverési napon már az új jelölővel ellátott CC-kocsikkal vihető be áru a virágárverésre. Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél.

Stratégiai fontosságú Schiphol: a teherforgalom harmada vágott virág

Az Amszterdam melletti Schiphol Európa legnagyobb virág légikikötője. A forgalomkorlátozás miatt azonban a tavalyi év első tíz hónapjában 10 százalékkal kevesebb vágottvirágot szállító repülőgép landolt.

A műtrágyagolyók titka

Magyarországi és romániai szaporítóanyag-, műtrágya- és földkeverék-forgalmazó szakemberek látogattak az ICL Specialty Fertilizers hollandiai, heerleni gyárába, ahol az Európa-szerte forgalmazott Osmocote Exact műtrágyákat gyártják és fejlesztik. Megnézték a kísérleti telepet is, ahol a speciális kertészeti műtrágyák teljesítményét értékelik és a jövő műtrágyáit tesztelik.