Back to top

Aranyérmes virágok

A Fleuroselect nemzetközi szervezet kihirdette az év aranyérmes virágfajtáit. Az idén összesen hatan érdemelték ki a rangos elismerést. Fajtajellemzéseiket, illetve termesztési tanácsaikat adjuk közre.

A Fleuroselect versenyre benevezett fajtákat Európa szerte 15 helyszínen vizsgálják, majd többféle szempont szerint értékelik. A bírálók nemcsak a növény palántakori kinézetét, hanem az egész vegetációs időben nyújtott teljesítményét is nézik.

A Begonia semperflorens Fiona Red F1 magoncfajta a Takii japán cég nemesítőműhelyéből került ki. A féltelt virágú fajta kiültetésben és konténerben is megállja a helyét. Erős virágszárú, piros virágai felfelé állók, nem bókolók. Bokra egészen a fagyokig díszít, öntisztuló virágait folyamatosan hozza. Korai virágzás, egységes megjelenés és jó termesztési tulajdonságok jellemzik.

Calendula officinalis Calexis Orange
Fotó: Fleuroselect

A Calendula officinalis Calexis Orange zömök növekedésű körömvirágfajta dáliaszerű, narancssárga kaktuszvirágokkal örvendezteti meg a felhasználóját. A jól elágazódó, zömök tövek palántakorban és kiültetésben is tetszetős megjelenésűek. A Van Hemert & Co nemesítése az egyszerűen, gazdaságosan megnevelhető tavaszi növények sorát gyarapítja.

 

Dahlia hybrida Dalaya Amba
Fotó: Fleuroselect
A Dahlia hybrida Dalaya Amba nagy, sötétpiros, féltelt virágaival, sötét virágközepével hívja fel a figyelmet. A Selecta one cég elsősorban kiültetési fajtának nemesítette, de balkonládában is megállja a helyét. Rövid termesztési idejű, kevés növekedésgátló-szeres kezeléssel felnevelhető, lisztharmatellenálló fajta.

A Petunia x hybrida Success! HD Rose Star az első genetikailag zömök növekedésű csillagvirágú petúniafajta. A Benary nemesítését várhatóan a termesztők és a felhasználók egyaránt gyorsan megkedvelik.


Petunia x hybrida Success! Rose Star
Fotó: Fleuroselect
Az Osteospermum ecklonis Enrico fajtát a dán Dalina Genetics cég dobta piacra. A telt, fehér virágú változat vetélytársainál hosszabb időn át és több virágot hoz. Nemcsak balkonládában, hanem ágyásban is megállja a helyét. Az egységes megjelenésű, könnyen nevelhető fajta hűvös, borús időben sem csukja be virágait.
Zinnia elegans Queeny Lime Orange
Fotó: Fleuroselect

A Zinnia elegans Queeny Lime Orange egyedi színeivel nyűgözte el a bírálókat. Narancssárga és lazacrózsaszín virágait mintegy 80 centi magasságot elérő bokron hozza, ágyásnövényként és vágott virágként is megállja a helyét. A svájci Hugo Dittmar nemesítését a holland Floragran cég forgalmazza.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

Nem a méret a lényeg: szépséghibás virágok akciósan

Virágot pont azért veszünk, hogy azzal díszítsünk. De mi a helyzet akkor, ha rövid, görbe a szár, vagy kisebb a virág? Megvenné, ha akciós lenne? Az olcsóbb, szépséghibás gyümölcsök és zöldségek után ugyanis itt az új kampány: szépséghibás virágok.

Veszélyes a növény: medvetalpat irtanak Vépen

Veszélyes jövevény, a kaukázusi medvetalp visszaszorításán dolgoznak Vépen, tájékoztatott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

Kétszáz rózsa, öt kutya

Minden tavasszal, metszés közben megállapítom, hogy a rózsák igen kegyetlen és sok gondozást igénylő növények. Mégis szerethetők. Olyannyira, hogy vannak, akik meg sem állnak kétszáz tőig. Szívósné Pap Erzsébet kertje a rózsák szerelmeseinek paradicsoma. Az utóbbi három évben az Édenpont (korábbi nevén Kertnézőben) mozgalom látogatói is megtekinthették virágzás idején a decsi kertet.

Veszélyben a magyar egynyárifajták

2015-ben Csemőn, Kováts Zoltán egynyári nemesítőről elnevezett emléksétány és harangláb avatásakor arról beszéltek a szervezők, hogy a harangot akkor fogják félreverni, ha a magyar fajták sorsát veszélyeztetve látják. Úgy érzik, elérkezett a vészharang megkondításának az ideje.

A balkonom a kertem – főszerepben a szerelemvirág

Sokunknak kert helyett kisebb-nagyobb balkonnal, erkéllyel kell beérnünk. Kétségkívül nagyobb kihívás zöld oázissá varázsolni őket, mint ugyanazt szabadföldben megvalósítani, de nem lehetetlen. Kitartással, türelemmel minden erkély „bezöldíthető”.

Hiánycikk a könnyezőpálma

A városi dzsungel divatirányzatnak köszönhetően ruhákon és lakástextíliákon a pálmalevelek, egzotikus virágok és madarak mellett egyre-másra találkozhatunk a különleges megjelenésű könnyezőpálma-levéllel is. A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) a hetvenes évek után kétség kívül az idei nyár slágere. A brit árudákban 20 százalékkal nőtt az ára, és 150 centisnél nem lehet nagyobb növényt kapni.

A legvirágosabb települések Veszprém és Lajoskomárom - videó

A 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyen Veszprém képviseli hazánkat város kategóriában, falvaink közül pedig Lajoskomárom. A zsűri elnöke, Rudi Geerardyn (Belgium) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település jelentős és látható fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során.

Rendkívül ritka orchidea fajt találtak a füredi ártéri sétaúton

Ritkán látott növény bukkant fel a Tiszavirág ártéri sétaúton. A ritkaságot a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Egyesület aktivistája találta meg.