Back to top

Aranyérmes virágok

A Fleuroselect nemzetközi szervezet kihirdette az év aranyérmes virágfajtáit. Az idén összesen hatan érdemelték ki a rangos elismerést. Fajtajellemzéseiket, illetve termesztési tanácsaikat adjuk közre.

A Fleuroselect versenyre benevezett fajtákat Európa szerte 15 helyszínen vizsgálják, majd többféle szempont szerint értékelik. A bírálók nemcsak a növény palántakori kinézetét, hanem az egész vegetációs időben nyújtott teljesítményét is nézik.

A Begonia semperflorens Fiona Red F1 magoncfajta a Takii japán cég nemesítőműhelyéből került ki. A féltelt virágú fajta kiültetésben és konténerben is megállja a helyét. Erős virágszárú, piros virágai felfelé állók, nem bókolók. Bokra egészen a fagyokig díszít, öntisztuló virágait folyamatosan hozza. Korai virágzás, egységes megjelenés és jó termesztési tulajdonságok jellemzik.

Calendula officinalis Calexis Orange
Fotó: Fleuroselect

A Calendula officinalis Calexis Orange zömök növekedésű körömvirágfajta dáliaszerű, narancssárga kaktuszvirágokkal örvendezteti meg a felhasználóját. A jól elágazódó, zömök tövek palántakorban és kiültetésben is tetszetős megjelenésűek. A Van Hemert & Co nemesítése az egyszerűen, gazdaságosan megnevelhető tavaszi növények sorát gyarapítja.

 

Dahlia hybrida Dalaya Amba
Fotó: Fleuroselect
A Dahlia hybrida Dalaya Amba nagy, sötétpiros, féltelt virágaival, sötét virágközepével hívja fel a figyelmet. A Selecta one cég elsősorban kiültetési fajtának nemesítette, de balkonládában is megállja a helyét. Rövid termesztési idejű, kevés növekedésgátló-szeres kezeléssel felnevelhető, lisztharmatellenálló fajta.

A Petunia x hybrida Success! HD Rose Star az első genetikailag zömök növekedésű csillagvirágú petúniafajta. A Benary nemesítését várhatóan a termesztők és a felhasználók egyaránt gyorsan megkedvelik.


Petunia x hybrida Success! Rose Star
Fotó: Fleuroselect
Az Osteospermum ecklonis Enrico fajtát a dán Dalina Genetics cég dobta piacra. A telt, fehér virágú változat vetélytársainál hosszabb időn át és több virágot hoz. Nemcsak balkonládában, hanem ágyásban is megállja a helyét. Az egységes megjelenésű, könnyen nevelhető fajta hűvös, borús időben sem csukja be virágait.
Zinnia elegans Queeny Lime Orange
Fotó: Fleuroselect

A Zinnia elegans Queeny Lime Orange egyedi színeivel nyűgözte el a bírálókat. Narancssárga és lazacrózsaszín virágait mintegy 80 centi magasságot elérő bokron hozza, ágyásnövényként és vágott virágként is megállja a helyét. A svájci Hugo Dittmar nemesítését a holland Floragran cég forgalmazza.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Május végéig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyre

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2018-ban immár 25. alkalommal indítja útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését. Az 1994 óta töretlenül sikeres megmérettetés évente közel 300 települést mozgat meg. Közülük választja ki a szervezőbizottság és az MTÜ az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet.

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Íme a zöld tulipán!

A holland Ruigrok tulipánhagyma-termesztő kertészet bemutatta idei különlegességét, a zöldvirágú tulipánt.

Virágok úton-útfélen

A nyárias idő ezreket csalogatott a Herényi Virágútra, ahol pompás egynyári- és balkonnövények, virágba borult rhododendronok, egyéb díszfák, díszcserjék és évelők közül válogathatnak két napon át az érdeklődők. Az eseményt az idén 16. alkalommal rendezi meg a Herényi Kulturális és Sportegyesület Szombathely dísznövény-kertészetéről híres városrészében.

Napos időjárás: korai akác virágzás várható

A csütörtöki és pénteki kevésbé meleg idő után ismét visszatér az átlagosnál jóval enyhébb, júniusinak megfelelő hőmérsékletű időjárás, pedig egyre nagyobb szükség lenne a csapadékra. Az akác a következő napokban eléri a virágzáshoz szükséges mennyiségű hőösszeget, így helyenként akár már a hét végén elkezdődhet a virágzás.

Jubilál a Virágos Magyarország verseny

Május végéig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai az idén 25. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, amely az ország egyik legnagyobb társadalmi megmozdulása - mondta Guller Zoltán, a versenyt lebonyolító Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Egyetlen virággal is segítheti a méhek több milliárd eurós munkáját

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices énekkar természetbarát tagjai egy akció során a problémára hívták fel a figyelmet és megoldást is javasolnak a fennálló helyzetre.

Vénusz könnyei, a szellőrózsák

A virág kelyhében kis tündérek ülnek, akik eső ellen fehér lepelbe burkolóznak, mondják egyes népek. Az ókori görögök szerint pedig Anemos, a szél kora tavasszal előreküldi a jöttét jelző hírnökeit. De az is lehet, hogy az erdők alján barangoló, Adoniszt sirató Vénusz könnyei váltak apró virágokká. Talán már mindenki kitalálta, hogy a szellőrózsákról szeretnék szólni.

Balatonakalin a narancs már a múlté, mandulát termesztenek sikerrel

Balatonakalin, a 700 lelkes falu határában a hároméves önkormányzati mandulaültetvényen jó termés ígérkezik, ha sikerül megvédeni. A korszerű, környezetkímélő ültetvény a település lakóinak összefogásával valósult meg. Elsősorban a helyi borok mellé ajánlva, kuriózumnak, turista csalogatónak szánják a magas minőségű mandulát. Remélik, idővel mintaültetvénnyé növi ki magát az akali mandulás.