Back to top

Aranyérmes virágok

A Fleuroselect nemzetközi szervezet kihirdette az év aranyérmes virágfajtáit. Az idén összesen hatan érdemelték ki a rangos elismerést. Fajtajellemzéseiket, illetve termesztési tanácsaikat adjuk közre.

A Fleuroselect versenyre benevezett fajtákat Európa szerte 15 helyszínen vizsgálják, majd többféle szempont szerint értékelik. A bírálók nemcsak a növény palántakori kinézetét, hanem az egész vegetációs időben nyújtott teljesítményét is nézik.

A Begonia semperflorens Fiona Red F1 magoncfajta a Takii japán cég nemesítőműhelyéből került ki. A féltelt virágú fajta kiültetésben és konténerben is megállja a helyét. Erős virágszárú, piros virágai felfelé állók, nem bókolók. Bokra egészen a fagyokig díszít, öntisztuló virágait folyamatosan hozza. Korai virágzás, egységes megjelenés és jó termesztési tulajdonságok jellemzik.

Calendula officinalis Calexis Orange
Fotó: Fleuroselect

A Calendula officinalis Calexis Orange zömök növekedésű körömvirágfajta dáliaszerű, narancssárga kaktuszvirágokkal örvendezteti meg a felhasználóját. A jól elágazódó, zömök tövek palántakorban és kiültetésben is tetszetős megjelenésűek. A Van Hemert & Co nemesítése az egyszerűen, gazdaságosan megnevelhető tavaszi növények sorát gyarapítja.

 

Dahlia hybrida Dalaya Amba
Fotó: Fleuroselect
A Dahlia hybrida Dalaya Amba nagy, sötétpiros, féltelt virágaival, sötét virágközepével hívja fel a figyelmet. A Selecta one cég elsősorban kiültetési fajtának nemesítette, de balkonládában is megállja a helyét. Rövid termesztési idejű, kevés növekedésgátló-szeres kezeléssel felnevelhető, lisztharmatellenálló fajta.

A Petunia x hybrida Success! HD Rose Star az első genetikailag zömök növekedésű csillagvirágú petúniafajta. A Benary nemesítését várhatóan a termesztők és a felhasználók egyaránt gyorsan megkedvelik.


Petunia x hybrida Success! Rose Star
Fotó: Fleuroselect
Az Osteospermum ecklonis Enrico fajtát a dán Dalina Genetics cég dobta piacra. A telt, fehér virágú változat vetélytársainál hosszabb időn át és több virágot hoz. Nemcsak balkonládában, hanem ágyásban is megállja a helyét. Az egységes megjelenésű, könnyen nevelhető fajta hűvös, borús időben sem csukja be virágait.
Zinnia elegans Queeny Lime Orange
Fotó: Fleuroselect

A Zinnia elegans Queeny Lime Orange egyedi színeivel nyűgözte el a bírálókat. Narancssárga és lazacrózsaszín virágait mintegy 80 centi magasságot elérő bokron hozza, ágyásnövényként és vágott virágként is megállja a helyét. A svájci Hugo Dittmar nemesítését a holland Floragran cég forgalmazza.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan telepítsünk mohát?

A moha a japán kertek egyik emblematikus növénye, ha jól érzi magát, hatalmas területeket boríthat be, vastag zöld szőnyeget alkotva köveken, kerti lámpásokon és nagy fákon. Ezt a puha szőnyeget mi is megtelepíthetjük a kertjeinkben.

A díszkertészeken is múlik az agrárium jövője

A kertészeti szakma csak úgy érvényesítheti eredményesen érdekeit, ha érdemi javaslatokat és konkrét megoldásokat tesz le a kormány asztalára. Ezt immár a Magyar Díszkertészek Szövetségének küldöttein keresztül a Magyar Agrárgazdasági Kamarában a díszkertészek a korábbinál hangsúlyosabban tehetik meg - mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a zöld szakma közös bükfürdői konferenciáján.

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.

Virág és ajándék Valentin-napra: a NAV is figyelmes a héten

Az adóhatóság is készül a Valentin-napra: virágboltokat és ajándéküzleteket vizsgál ezen a héten több megyében. A hatóság az interneten, az adótraffipax nevű tájékoztató rendszerben előre közölte, hogy az egyes megyékben hol, mikor és mit ellenőriz. 

Gépekkel a munkaerőhiány ellen

Az országszerte fokozódó munkaerőhiány miatt a díszfaiskolákban a kézimunkaerő-igényes munkafolyamatok, így a konténertelepek gyommentesen tartása is nehézségekbe ütközik. A gépesítés kérdéskörét, illetve a faiskolai dísznövények védelmének részleteit járták körbe az előadók az Alföldi Faiskolai Egyesület Kecskeméten rendezett tanácskozásán.

Harc a gyomok ellen

A magról kelő gyomok ugyan visszaszorultak, az évelők viszont teret nyertek. Ughy Péter, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának gyombiológusa a konténertelepek gyomirtásához adott tanácsokat a termesztőknek az Alföldi Faiskolai Egyesület rendezvényén.

Tulipánmező az antwerpeni főtéren

Január végén virágba borult Antwerpen főtere, az Astridplein. A flandriai mezőgazdasági marketing testület, a VLAM és a flamand termesztők jóvoltából százezer, különböző színű tulipánt lehetett ingyenesen szedni a térre kihelyezett ládákból.

A világ dísznövénytermesztői Essenben

Keddtől péntekig látogatható a dísznövényes szakma legrangosabb nemzetközi szakkiállítása, az IPM Essen. A négy nap alatt 105 ezer négyzetméteren 45 országból több mint 1500 kiállító mutatja be termékeit, újdonságait, és több mint 57 ezer látogatót várnak a világ minden tájáról. Az egységes megjelenésű magyar standokon nyolc cég képviselte a magyar díszfaiskolai kínálatot.

A lepke volt előbb vagy a virág?

Már legalább 200 millió éve élnek lepkék a Földön, derítette ki egy amerikai-német-holland kutatócsoport németországi ősi kőzetekben talált kitinpikkely-fosszíliák elemzése alapján. Ez azt jelenti, hogy az eddig véltnél 70 millió évvel korábban éltek pikkelyesszárnyúak bolygónkon, írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

A mélynyugalmi állapot megvédi a legtöbb növényt a januári melegben

Aggódnak a gazdák az évszakhoz képest kimagaslóan meleg januári időjárás miatt, ez azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a legtöbb növényre még nincs negatív hatással, mivel a természet ilyenkor javában "alszik", a szőlő és a gyümölcsök is úgynevezett mélynyugalmi fázisban vannak.