0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Aranyérmes virágok

A Fleuroselect nemzetközi szervezet kihirdette az év aranyérmes virágfajtáit. Az idén összesen hatan érdemelték ki a rangos elismerést. Fajtajellemzéseiket, illetve termesztési tanácsaikat adjuk közre.

A Fleuroselect versenyre benevezett fajtákat Európa szerte 15 helyszínen vizsgálják, majd többféle szempont szerint értékelik. A bírálók nemcsak a növény palántakori kinézetét, hanem az egész vegetációs időben nyújtott teljesítményét is nézik.

A Begonia semperflorens Fiona Red F1 magoncfajta a Takii japán cég nemesítőműhelyéből került ki. A féltelt virágú fajta kiültetésben és konténerben is megállja a helyét. Erős virágszárú, piros virágai felfelé állók, nem bókolók. Bokra egészen a fagyokig díszít, öntisztuló virágait folyamatosan hozza. Korai virágzás, egységes megjelenés és jó termesztési tulajdonságok jellemzik.

A Calendula officinalis Calexis Orange zömök növekedésű körömvirágfajta dáliaszerű, narancssárga kaktuszvirágokkal örvendezteti meg a felhasználóját. A jól elágazódó, zömök tövek palántakorban és kiültetésben is tetszetős megjelenésűek. A Van Hemert & Co nemesítése az egyszerűen, gazdaságosan megnevelhető tavaszi növények sorát gyarapítja.

 

A Dahlia hybrida Dalaya Amba nagy, sötétpiros, féltelt virágaival, sötét virágközepével hívja fel a figyelmet. A Selecta one cég elsősorban kiültetési fajtának nemesítette, de balkonládában is megállja a helyét. Rövid termesztési idejű, kevés növekedésgátló-szeres kezeléssel felnevelhető, lisztharmatellenálló fajta.

A Petunia x hybrida Success! HD Rose Star az első genetikailag zömök növekedésű csillagvirágú petúniafajta. A Benary nemesítését várhatóan a termesztők és a felhasználók egyaránt gyorsan megkedvelik.

Az Osteospermum ecklonis Enrico fajtát a dán Dalina Genetics cég dobta piacra. A telt, fehér virágú változat vetélytársainál hosszabb időn át és több virágot hoz. Nemcsak balkonládában, hanem ágyásban is megállja a helyét. Az egységes megjelenésű, könnyen nevelhető fajta hűvös, borús időben sem csukja be virágait.

A Zinnia elegans Queeny Lime Orange egyedi színeivel nyűgözte el a bírálókat. Narancssárga és lazacrózsaszín virágait mintegy 80 centi magasságot elérő bokron hozza, ágyásnövényként és vágott virágként is megállja a helyét. A svájci Hugo Dittmar nemesítését a holland Floragran cég forgalmazza.
 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu