Back to top

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.

„Egyszerűen saját fogott magról akarunk termeszteni, és ez inkább elvi kérdés, mint anyagi” – fogalmazott egy biotermesztő beszélgetőpartnerem még sok évvel ezelőtt, és alighanem a bioteremesztő társadalom széles rétegeinek véleményét képviselte ezzel.

A másik vélemény ugyanakkor az, hogy az érdemi mennyiségeket és a termésbiztonságot hibridekkel lehet a legjobban megalapozni, és ha van olyan nemesítő-vetőmagforgalmazó, amely a korszerű fajtáiból bio minősítésű vetőmagot is kínál, akkor ez a lehető legjobb választás.

A Nürnbergben február 14-én kezdődő Biofach kiállítás csütörtöki napján, február 15-én a Bejo szervezésében egy mini-szimpóziumot szánnak a témának, ahol a nemesítőcég képviselőjén kívül a FIBL (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) szakértője, valamint egy holland biogazdálkodó járják körül a biotermesztésre szánt zöldséghibridek kérdését.

A Bejo bio-fajtabemutatója Hollandiában
Fotó: Tömpe Anna

A holland gyökerű családi vállalkozásként indult, mára a világ minden pontján jelen lévő Bejo mindig is élen járt a biovetőmag-termesztésben, illetve a biotermesztésre alkalmas fajták nemesítésében. (Sokat mond például, hogy a Magyarországon elérhető ökovetőmagokat és azok szállítóit tartalmazó Nébih-adatbázisban jelenleg kizárólag a Rit-Sat Kft., a Bejo magyarországi kereskedelmi partnere által forgalmazott vetőmagok találhatók.)

A holland nemesítő álláspontja szerint az uniformitás magas fokát képviselő hibridek és a biotermesztés egyáltalán nem zárják ki egymást, sőt. A Biofach miniszimpóziumán pedig kiderül majd, hogyan válogatják ki a biotermesztésre alkalmasnak tűnő vonalakat már a kezdet kezdetén, hogyan tesztelik a fajtákat azokban a régiókban, ahol majd a vetőmagforgalmazást tervezik, és hogy hogyan lehet a látszólag uniform állomány mögött is óriási a genetikai sokféleség.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Beérett az úttörő biogazdák vállalkozókedve

A biogazdálkodás egy életforma, napi szinten együtt kell élni és foglalkozni a növényekkel, a talajjal, a környezettel. Ebben a gazdálkodási formában Bíró Zsigmond vállalt úttörő szerepet, és az ezredforduló évében lett az első biogazdálkodó Földesen.

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Egy hétig ismét a botanikáé a főszerep Egerben

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket. A rendezvények között növénykiállítások, bemutatók és vásár is szerepel, illetve számos előadáson és szakmai tanácsadáson is részt lehet venni.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Biztonságosak a magyar zöldségek, gyümölcsök

Franciaországban egy öt éves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédőszert. Ez az arány Magyarországon kedvezőbb: a zöldségek és gyümölcsök fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, és csupán 1 százalék tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt - tudatta a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium.

Spárga- és póréhagyma-palántát is nevelnek Kecskemét-Szarkáson

Az évi mintegy 6 millió palántával az első öt legnagyobb hazai palántanevelő közt szerepel a Palántakert Kft., még inkább kitűnik azonban széles választékával. A közel tíz éve három lépésben fölépített korszerű, egyhektáros kecskeméti telepen az utóbbi időben több területen fejlesztették az alkalmazott technikát és technológiát, elsősorban a munkaerő- és energiahatékonyság javítása érdekében.

Az évszázad élelmiszerbotránya Kaliforniában

Az évszázad legnagyobb élelmiszer-fertőzési botrányának nevezi az amerikai sajtó az egy ember halálát és több mint 120 személy megbetegedését okozó E. coli-fertőzést, amit egy arizóniai farmon termesztett rómaisaláta okozott Kaliforniában még márciusban. A kór már 25 államban elterjedt.

Eloszlatják a fresh cut termékekkel kapcsolatos tévhiteket

Holnap nyitja kapuit az egyik legnagyobb európai zöldség-gyümölcs kiállítás, a Macfrut 2018. A háromnapos rendezvény a fresh cut termékekre koncentrál. Olaszországban egymilliárd eurót tesz ki az azonnal fogyasztható friss zöldség-gyümölcs értékesítés. Ez a termékkör nemcsak a termesztők számára hasznos az új értékesítési lehetőségek miatt, hanem elősegíti az egészséges táplálkozás terjedését is.

Mérgező anyag miatt hívták vissza a spenótot

Magas kadmium tartalom miatt vonta ki Chef Parajlevél termékét a METRO. A Nébih, a bolgár hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül is értesült az esetről.