Back to top

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.

„Egyszerűen saját fogott magról akarunk termeszteni, és ez inkább elvi kérdés, mint anyagi” – fogalmazott egy biotermesztő beszélgetőpartnerem még sok évvel ezelőtt, és alighanem a bioteremesztő társadalom széles rétegeinek véleményét képviselte ezzel.

A másik vélemény ugyanakkor az, hogy az érdemi mennyiségeket és a termésbiztonságot hibridekkel lehet a legjobban megalapozni, és ha van olyan nemesítő-vetőmagforgalmazó, amely a korszerű fajtáiból bio minősítésű vetőmagot is kínál, akkor ez a lehető legjobb választás.

A Nürnbergben február 14-én kezdődő Biofach kiállítás csütörtöki napján, február 15-én a Bejo szervezésében egy mini-szimpóziumot szánnak a témának, ahol a nemesítőcég képviselőjén kívül a FIBL (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) szakértője, valamint egy holland biogazdálkodó járják körül a biotermesztésre szánt zöldséghibridek kérdését.

A Bejo bio-fajtabemutatója Hollandiában
Fotó: Tömpe Anna

A holland gyökerű családi vállalkozásként indult, mára a világ minden pontján jelen lévő Bejo mindig is élen járt a biovetőmag-termesztésben, illetve a biotermesztésre alkalmas fajták nemesítésében. (Sokat mond például, hogy a Magyarországon elérhető ökovetőmagokat és azok szállítóit tartalmazó Nébih-adatbázisban jelenleg kizárólag a Rit-Sat Kft., a Bejo magyarországi kereskedelmi partnere által forgalmazott vetőmagok találhatók.)

A holland nemesítő álláspontja szerint az uniformitás magas fokát képviselő hibridek és a biotermesztés egyáltalán nem zárják ki egymást, sőt. A Biofach miniszimpóziumán pedig kiderül majd, hogyan válogatják ki a biotermesztésre alkalmasnak tűnő vonalakat már a kezdet kezdetén, hogyan tesztelik a fajtákat azokban a régiókban, ahol majd a vetőmagforgalmazást tervezik, és hogy hogyan lehet a látszólag uniform állomány mögött is óriási a genetikai sokféleség.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Perec, a champion díjas puli

Dr. Hetey Susanna zalai fogorvos fekete Cseri-Subás Perec puli kutyáját egy fővárosi viadalon a junior korosztálynak adható legmagasabb, champion díjjal jutalmazták.

Németország bioforradalma: 10 milliárdos rekordforgalom

Február derekán 93 ország 3.218 kiállítója részvételével Nürnbergben megtartották az idei Biofach szakkiállítást, melyet 134 országból 50 ezer látogató keresett fel. 2017-ben a bio-élelmiszerek értékesítése 10 milliárd eurós forgalmat jelentett Németországban. Legjobban a tej és tejtermékek, a húsok és húskészítmények, tojás és szárított termékek kereslete nőtt.

Németországban a húsfogyasztás megfelezéséért kampányolnak

Húsfogyasztásuk felére csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei „Húsatlasz”-ban a Zöldek pártjához közeli Heinrich Böll alapítvány és a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) szakértői. Szerintük országuk egyelőre nem lehet példakép Európának a haszonállatok védelmében, legfeljebb a középmezőnyben található.

Tíz éven belül átrendezi az online-boom a zöldség-gyümölcs kereskedelmet

A webáruházak folyamatos térnyerése a zöldség-gyümölcs kereskedelmet is átrendezi, a technológiai fejlődés teljesen megváltoztatja az áruk elérhetőségét és a terjesztés módját. A blokklánc technológia úttörő alkalmazása itt is segíthet. Igaz, a termesztők saját bevallása szerint egyelőre csak a termés negyede alkalmas rá, hogy fenntartások nélkül be merjenek vele szállni az online kereskedelembe.

Nürnbergben a biovilág

Első ízben lépte át a háromezret a kiállítói létszám nürnbergi Biofach kiállításon, és két új csarnokot is berendeztek a nagy érdeklődésre való tekintettel. Úgy tűnik, a biovilág megállíthatatlanul növekszik. A bioélelmiszer-felhozatalt nézve az idei legnagyobb trendnek az élelmezési célra használható fehérjeforrások, az algák és a vitaminnal dúsított ételek tűnnek, és a vegán termékek élretörése.

A mi erdőnk a FeHoVán

A hagyományokhoz híven, a 25. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállításon is egységes arculattal, közösen várja a látogatókat a 22 állami erdészeti részvénytársaság a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztériummal karöltve.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.

Terjed a bécsi módi: városi életminőség-javítás biotermékekkel

Ünnepélyes keretek között alakult meg Párizsban egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az Organic Cities Network Europe. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városban élő állampolgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.

Mikorrhiza gombák mentették meg az ültetvényt

Van-e annál meggyőzőbb, amikor maga a gazdálkodó erősíti meg az ajánlott technológia, készítmény kedvező hatását? Márpedig Luis Ferrandez Hernandez spanyol kertész szerint január végén már nem láthattuk volna a gyümölcsöktől roskadozó narancsültetvényét, ha nem kezdte volna használni a mikorrhiza gombakészítményeket. A gazdát a ZFW Hortiservice Kft. szakmai útján kerestük föl.