Back to top

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.

„Egyszerűen saját fogott magról akarunk termeszteni, és ez inkább elvi kérdés, mint anyagi” – fogalmazott egy biotermesztő beszélgetőpartnerem még sok évvel ezelőtt, és alighanem a bioteremesztő társadalom széles rétegeinek véleményét képviselte ezzel.

A másik vélemény ugyanakkor az, hogy az érdemi mennyiségeket és a termésbiztonságot hibridekkel lehet a legjobban megalapozni, és ha van olyan nemesítő-vetőmagforgalmazó, amely a korszerű fajtáiból bio minősítésű vetőmagot is kínál, akkor ez a lehető legjobb választás.

A Nürnbergben február 14-én kezdődő Biofach kiállítás csütörtöki napján, február 15-én a Bejo szervezésében egy mini-szimpóziumot szánnak a témának, ahol a nemesítőcég képviselőjén kívül a FIBL (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) szakértője, valamint egy holland biogazdálkodó járják körül a biotermesztésre szánt zöldséghibridek kérdését.

A Bejo bio-fajtabemutatója Hollandiában
Fotó: Tömpe Anna

A holland gyökerű családi vállalkozásként indult, mára a világ minden pontján jelen lévő Bejo mindig is élen járt a biovetőmag-termesztésben, illetve a biotermesztésre alkalmas fajták nemesítésében. (Sokat mond például, hogy a Magyarországon elérhető ökovetőmagokat és azok szállítóit tartalmazó Nébih-adatbázisban jelenleg kizárólag a Rit-Sat Kft., a Bejo magyarországi kereskedelmi partnere által forgalmazott vetőmagok találhatók.)

A holland nemesítő álláspontja szerint az uniformitás magas fokát képviselő hibridek és a biotermesztés egyáltalán nem zárják ki egymást, sőt. A Biofach miniszimpóziumán pedig kiderül majd, hogyan válogatják ki a biotermesztésre alkalmasnak tűnő vonalakat már a kezdet kezdetén, hogyan tesztelik a fajtákat azokban a régiókban, ahol majd a vetőmagforgalmazást tervezik, és hogy hogyan lehet a látszólag uniform állomány mögött is óriási a genetikai sokféleség.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Gróf Károlyi József: Szívügye a kiállítás

„Magyarországon eddig még egyéb témából sem rendeztek ilyen rangot képviselő kiállítást” – olvasható egy korabeli erdészeti kiadványban, amely az 1971-es, budapesti Vadászati Világkiállítás előtt íródott. 2021-ben ismételten hazánk ad otthont egy nagyszabású, nemzetközi eseménynek, előkészületeit a rendezvény miniszteri biztosává kinevezett gróf Károlyi József hangolja össze.

40 éves mélyponton az európai zöldség-ágazat

Az elhúzódó európai szárazság az elmúlt 40 év legsúlyosabb problémáit okozza a zöldség-ágazatban az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozók Egyesülete szerint (PROFEL).

Kányaváron már három éve termelnek konyhakerti növényeket

Szépen fejlődnek a zöldségek, több fóliasátrat is teleültettek paprikával, paradicsommal, uborkával, de ültettek krumplit, kukoricát és más konyhakerti növényeket is a Kányaváron több éve futó Start-programban.

A haszonnövényeket is megviseli a hőség

Korszerű technológiával, fajtaválasztással és bőséges öntözéssel is csak nehezen tudnak védekezni a zöldség- és növénytermesztők a nagy meleg ellen, hogy megakadályozzák a minőségromlást - közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI megkeresésére.

Hogyan lehet a termelő és a fogyasztó is elégedett?

A fogyasztók egészségesen akarnak táplálkozni, ezért mindinkább szigorodnak a zöldség-gyümölcsökben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások. A FruitVeB és a Hortiservice Kft. közös rendezvényén megtudhattuk, hogy felelhetnek meg a termelők ennek a kihívásnak.

Jól indult, nem tudni, hogyan végződik

A babtermesztők idén nem panaszkodhatnak a természetre, mégsem lehetnek teljesen elégedettek. Az egyik feldolgozóüzemben kimutatott lisztériafertőzés ugyanis visszahat a termesztésre is, tudtuk meg Subicz Ferenctől, a Cibakert Kft. ügyvezetőjétől.

Magyar koktélparadicsomok az élen

A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálták a Szupermenta legújabb projektjében. A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén: 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak. Jó hír, hogy az ellenőrzött termékek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból egyaránt megfeleltek az előírásoknak.