„Egyszerűen saját fogott magról akarunk termeszteni, és ez inkább elvi kérdés, mint anyagi” – fogalmazott egy biotermesztő beszélgetőpartnerem még sok évvel ezelőtt, és alighanem a bioteremesztő társadalom széles rétegeinek véleményét képviselte ezzel.
A másik vélemény ugyanakkor az, hogy az érdemi mennyiségeket és a termésbiztonságot hibridekkel lehet a legjobban megalapozni, és ha van olyan nemesítő-vetőmagforgalmazó, amely a korszerű fajtáiból bio minősítésű vetőmagot is kínál, akkor ez a lehető legjobb választás.
A Nürnbergben február 14-én kezdődő Biofach kiállítás csütörtöki napján, február 15-én a Bejo szervezésében egy mini-szimpóziumot szánnak a témának, ahol a nemesítőcég képviselőjén kívül a FIBL (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) szakértője, valamint egy holland biogazdálkodó járják körül a biotermesztésre szánt zöldséghibridek kérdését.
A holland gyökerű családi vállalkozásként indult, mára a világ minden pontján jelen lévő Bejo mindig is élen járt a biovetőmag-termesztésben, illetve a biotermesztésre alkalmas fajták nemesítésében. (Sokat mond például, hogy a Magyarországon elérhető ökovetőmagokat és azok szállítóit tartalmazó Nébih-adatbázisban jelenleg kizárólag a Rit-Sat Kft., a Bejo magyarországi kereskedelmi partnere által forgalmazott vetőmagok találhatók.)
A holland nemesítő álláspontja szerint az uniformitás magas fokát képviselő hibridek és a biotermesztés egyáltalán nem zárják ki egymást, sőt. A Biofach miniszimpóziumán pedig kiderül majd, hogyan válogatják ki a biotermesztésre alkalmasnak tűnő vonalakat már a kezdet kezdetén, hogyan tesztelik a fajtákat azokban a régiókban, ahol majd a vetőmagforgalmazást tervezik, és hogy hogyan lehet a látszólag uniform állomány mögött is óriási a genetikai sokféleség.