Back to top

Nyílt napok a gyümölcs-génbankoknál

Hosszú fennállása alatt az idén először nyitja meg kapuit a széles közönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete négy génbanki gyűjteménye. Az 1970-es évektől begyűjtött tételek a kívánatos tulajdonságok tárházát képviselik: betegség-ellenálló, szárazságtűrő, egészségvédő anyagokban gazdag, vagy különleges alakú, színű változatok is vannak köztük.

2018-ban ezt a gyűjteményt szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szerveznek, amikor egy-egy napon fogadják majd az egyéni vagy akár csoportos látogatókat.

Fotó: NAIK
Érden a csonthéjasok gyűjteménye érdemel figyelmet, megismerhetők a sikeres cseresznye- és meggynemesítés alapanyagai és a keresztezésekből származó utódok is, továbbá, őszibarack, szilva és mandulafajták sokasága. Ugyancsak szilvákat és nagyon sokféle kajszit lehet tanulmányozni Cegléden. Újfehértó az alma, körte, naspolya otthona, az idén a nyári és őszi fajták érésidejében lehet majd fölkeresni a gyűjteményt. Fertődön elsősorban bogyós gyümölcsök kutatásával foglalkoznak, ám a megújult génbankban számos körtefajtát is összegyűjtöttek, amelyeket már be is mutatnak a nagyközönségnek.

A nyílt napok pontos időpontját az időszak előtt két héttel adja meg a kutatóintézet,

ekkor nyílik meg a regisztráció lehetősége, kísérjék figyelemmel a NAIK GYKI honlapját (naik.hu)!

A gyümölcs génbank 2018-as látogatási naptára hozzávetőleges időszakokat ad meg.

 

Érd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Április 9-20.

cseresznye- és meggyvirágzás

Június 18-29.

meggy

Július 23-augusztus 3.

őszibarack

Augusztus 6-17.

szilva

Augusztus 27-szept. 7

mandula

Cegléd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Június 25-július 6.

kajszi

Július 23-aug. 3.

szilva

Fertőd

Augusztus 21-31.

körte


Újfehértó

Augusztus 13-17.

nyári alma és körte

Szeptember 17-22.

őszi alma és körte

November 26-30.

naspolya

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kezdődik a cseresznyeszezon

Már megkezdődött a legkorábbi cseresznyefajták szedése; felgyorsította a cseresznye fejlődését és érését az, hogy hirtelen felmelegedéssel érkezett idén is a tavasz – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A március eleji erős lehűlések a Dunántúlon és a Dél-Alföldön okoztak kisebb fagykárokat, de azok lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a barackféléknél, és a korai fajtákat érintették.

Arzénmentesítő mohák

A Stockholmi Egyetemen végzett kísérletek kimutatták, hogy a mohák hatékonyan képesek kivonni az arzént. A felfedezés környezetbarát megoldást tesz lehetővé a víz arzéntól való megtisztítására, mely főleg a bányászati tevékenység miatt okoz problémát.

Gyümölcságazat vércseszárnyakon

Az amerikai Michigan államban elsőre meredeknek hangzó kijelentést tett egy tudóscsoport: a tarka vércsék segítségével lehetne elérni a gazdasági növekedést. Közelebbről megvizsgálva azonban nem is olyan lehetetlen ez.

Egymilliárd forintból bővült a berkenyei gyümölcsfeldolgozó

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön; a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi ennek megduplázását, ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz - mondta az ünnepélyes átadáson a faluszövetkezet elnöke.

Extrém gyümölcsdrágulás volt márciusban

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest. Az emelkedés a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 2,2 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Biztonságosak a magyar zöldségek, gyümölcsök

Franciaországban egy öt éves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédőszert. Ez az arány Magyarországon kedvezőbb: a zöldségek és gyümölcsök fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, és csupán 1 százalék tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt - tudatta a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium.

Édesvizi mikroműanyag-szint mérést kutat a Wessling

Az édesvizek mikroműanyag szennyezettségének megállapítására a Wessling Hungary Kft. 269,5 millió forint összköltségvetésű projektet indított, amelyben vállalta, hogy 2019 december végéig egységes mintavételi eljárásokat dolgoz ki - közölte a cég az MTI-vel.

Odút a fákra, madarat az odúba!

Május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját. Sajnos azonban nincs túl sok okunk az örömre: bár tölgyerdeink közül kerülnek ki legnagyobb biológiai sokféleségű szárazföldi élőhelyeink, egészségük mára drasztikusan leromlott.

Mozognak-e a fák?

A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.

Május már a hazai zöldségek szezonja

A fagyos március és a hirtelen jött meleg után májusban utolérik magukat a hazai zöldségtermesztők, így a hazai zöldség leválthatja az importot – nyilatkozta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.