Back to top

Nyílt napok a gyümölcs-génbankoknál

Hosszú fennállása alatt az idén először nyitja meg kapuit a széles közönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete négy génbanki gyűjteménye. Az 1970-es évektől begyűjtött tételek a kívánatos tulajdonságok tárházát képviselik: betegség-ellenálló, szárazságtűrő, egészségvédő anyagokban gazdag, vagy különleges alakú, színű változatok is vannak köztük.

2018-ban ezt a gyűjteményt szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szerveznek, amikor egy-egy napon fogadják majd az egyéni vagy akár csoportos látogatókat.

Fotó: NAIK
Érden a csonthéjasok gyűjteménye érdemel figyelmet, megismerhetők a sikeres cseresznye- és meggynemesítés alapanyagai és a keresztezésekből származó utódok is, továbbá, őszibarack, szilva és mandulafajták sokasága. Ugyancsak szilvákat és nagyon sokféle kajszit lehet tanulmányozni Cegléden. Újfehértó az alma, körte, naspolya otthona, az idén a nyári és őszi fajták érésidejében lehet majd fölkeresni a gyűjteményt. Fertődön elsősorban bogyós gyümölcsök kutatásával foglalkoznak, ám a megújult génbankban számos körtefajtát is összegyűjtöttek, amelyeket már be is mutatnak a nagyközönségnek.

A nyílt napok pontos időpontját az időszak előtt két héttel adja meg a kutatóintézet,

ekkor nyílik meg a regisztráció lehetősége, kísérjék figyelemmel a NAIK GYKI honlapját (naik.hu)!

A gyümölcs génbank 2018-as látogatási naptára hozzávetőleges időszakokat ad meg.

 

Érd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Április 9-20.

cseresznye- és meggyvirágzás

Június 18-29.

meggy

Július 23-augusztus 3.

őszibarack

Augusztus 6-17.

szilva

Augusztus 27-szept. 7

mandula

Cegléd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Június 25-július 6.

kajszi

Július 23-aug. 3.

szilva

Fertőd

Augusztus 21-31.

körte


Újfehértó

Augusztus 13-17.

nyári alma és körte

Szeptember 17-22.

őszi alma és körte

November 26-30.

naspolya

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

A „póktej” táplálóbb mint a tehéntej

Mikroszkóp alatt megvizsgálták az anyapókot, gyengén megnyomták potrohukat. Néhány csepp krémes, fehér folyadék jött ki belőlük, valami olyasmi, ami ránézésre nagyon hasonlított az emberi vagy emlős tejre.

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.