Back to top

Nyílt napok a gyümölcs-génbankoknál

Hosszú fennállása alatt az idén először nyitja meg kapuit a széles közönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete négy génbanki gyűjteménye. Az 1970-es évektől begyűjtött tételek a kívánatos tulajdonságok tárházát képviselik: betegség-ellenálló, szárazságtűrő, egészségvédő anyagokban gazdag, vagy különleges alakú, színű változatok is vannak köztük.

2018-ban ezt a gyűjteményt szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szerveznek, amikor egy-egy napon fogadják majd az egyéni vagy akár csoportos látogatókat.

Fotó: NAIK
Érden a csonthéjasok gyűjteménye érdemel figyelmet, megismerhetők a sikeres cseresznye- és meggynemesítés alapanyagai és a keresztezésekből származó utódok is, továbbá, őszibarack, szilva és mandulafajták sokasága. Ugyancsak szilvákat és nagyon sokféle kajszit lehet tanulmányozni Cegléden. Újfehértó az alma, körte, naspolya otthona, az idén a nyári és őszi fajták érésidejében lehet majd fölkeresni a gyűjteményt. Fertődön elsősorban bogyós gyümölcsök kutatásával foglalkoznak, ám a megújult génbankban számos körtefajtát is összegyűjtöttek, amelyeket már be is mutatnak a nagyközönségnek.

A nyílt napok pontos időpontját az időszak előtt két héttel adja meg a kutatóintézet,

ekkor nyílik meg a regisztráció lehetősége, kísérjék figyelemmel a NAIK GYKI honlapját (naik.hu)!

A gyümölcs génbank 2018-as látogatási naptára hozzávetőleges időszakokat ad meg.

 

Érd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Április 9-20.

cseresznye- és meggyvirágzás

Június 18-29.

meggy

Július 23-augusztus 3.

őszibarack

Augusztus 6-17.

szilva

Augusztus 27-szept. 7

mandula

Cegléd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Június 25-július 6.

kajszi

Július 23-aug. 3.

szilva

Fertőd

Augusztus 21-31.

körte


Újfehértó

Augusztus 13-17.

nyári alma és körte

Szeptember 17-22.

őszi alma és körte

November 26-30.

naspolya

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Ékszerek betonból, kemolumineszcencia és megannyi érdekesség

Szeptember 28-án a Szent István Egyetem budapesti, gödöllői és szarvasi telephelyei 175 programmal csatlakoznak az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, hogy így is népszerűsítsék a tudományos életpályát a fiatalok körében. 14 órától késő estig érdekes és ingyenes programok sokasága várja a látogatókat.

Keserédes dinnyeszezon

Nem panaszkodhattak a szezon egyhangúsága miatt idén a magyar görögdinnye-termelők. A korai meleget júliusban erős lehűlés és eső követte, ami a termésmennyiséget és a keresletet is visszavetette, az exportpia­cokon is nagyon nyomott árak alakultak ki. Bár az augusztusi hőségnek köszönhetően megugrott forgalom az árakra is jó hatással volt, ez már nem tudta kompenzálni a korábbi veszteségeket.

Az élelmiszerárak felpörgették az inflációt

Az elemzők várakozása ellenére nem mérséklődött az éves infláció augusztusban, de a maginfláció csökkenése továbbra is az inflációs nyomás hiányát jelzi a magyar gazdaságban - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a KSH kedd reggel kiadott jelentését.

Gyümölcsevéssel a vízpazarlás ellen

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

A légkörből köti meg a nitrogént a kukorica

A dél-mexikói Sierra Mixe hegyvidék lakosai évezredek óta művelnek szinte trágyázás nélkül egy még itt, az őshazájában is óriásinak számító kukoricafajtát, ráadásul nitrogénben kimondottan szegény talajon.

Virágba borultak a szilvafák a kaposmérői háznál

A kaposmérői férfi háza előtt az összes szilvafa virágba borult. A nem mindennapi jelenség a kellemes időjárásnak köszönhető.

Fiatal kutatók figyelem!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) fiatal kutatók jelentkezését várja az intézetei által meghirdetett kutatási témákhoz. Évente maximum harmincan kaphatnak lehetőséget, október közepéig még lehet jelentkezni.