Back to top

Nyílt napok a gyümölcs-génbankoknál

Hosszú fennállása alatt az idén először nyitja meg kapuit a széles közönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete négy génbanki gyűjteménye. Az 1970-es évektől begyűjtött tételek a kívánatos tulajdonságok tárházát képviselik: betegség-ellenálló, szárazságtűrő, egészségvédő anyagokban gazdag, vagy különleges alakú, színű változatok is vannak köztük.

2018-ban ezt a gyűjteményt szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szerveznek, amikor egy-egy napon fogadják majd az egyéni vagy akár csoportos látogatókat.

Fotó: NAIK
Érden a csonthéjasok gyűjteménye érdemel figyelmet, megismerhetők a sikeres cseresznye- és meggynemesítés alapanyagai és a keresztezésekből származó utódok is, továbbá, őszibarack, szilva és mandulafajták sokasága. Ugyancsak szilvákat és nagyon sokféle kajszit lehet tanulmányozni Cegléden. Újfehértó az alma, körte, naspolya otthona, az idén a nyári és őszi fajták érésidejében lehet majd fölkeresni a gyűjteményt. Fertődön elsősorban bogyós gyümölcsök kutatásával foglalkoznak, ám a megújult génbankban számos körtefajtát is összegyűjtöttek, amelyeket már be is mutatnak a nagyközönségnek.

A nyílt napok pontos időpontját az időszak előtt két héttel adja meg a kutatóintézet,

ekkor nyílik meg a regisztráció lehetősége, kísérjék figyelemmel a NAIK GYKI honlapját (naik.hu)!

A gyümölcs génbank 2018-as látogatási naptára hozzávetőleges időszakokat ad meg.

 

Érd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Április 9-20.

cseresznye- és meggyvirágzás

Június 18-29.

meggy

Július 23-augusztus 3.

őszibarack

Augusztus 6-17.

szilva

Augusztus 27-szept. 7

mandula

Cegléd

Március 19-április 6.

mandulavirágzás

Június 25-július 6.

kajszi

Július 23-aug. 3.

szilva

Fertőd

Augusztus 21-31.

körte


Újfehértó

Augusztus 13-17.

nyári alma és körte

Szeptember 17-22.

őszi alma és körte

November 26-30.

naspolya

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elhunyt Tomcsányi Pál kertészmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 94. évében meghalt Tomcsányi Pál, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a gyümölcsnemesítés neves szakembere, az agrármarketing hazai meghonosítója. Tomcsányi Pált február 22-én érte a halál - közölte az MTA.

Tartósan piros paprikát kutatnak Szegeden uniós támogatással

Több mint 100 millió forintból, - ebből 78 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás - fejleszt színét stabilan pirosan tartó paprikaőrleményt a Rubin Szegedi Fűszerpaprika Feldolgozó Kft. - közölte a cég az MTI-vel. Az új terméknek köszönhetően várhatóan mintegy 25 millió forint többlet árbevételre számítanak 2019 végéig.

A városok és a biomassza-alapú gazdaság

A biomassza-alapú gazdaság fejlesztésének egyik fő eszköze a kutatás és innováció erősítése - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára egy hároméves, a témában tervezett kutatásokat támogató európai uniós projekt zárótanácskozásán.

Tíz éven belül átrendezi az online-boom a zöldség-gyümölcs kereskedelmet

A webáruházak folyamatos térnyerése a zöldség-gyümölcs kereskedelmet is átrendezi, a technológiai fejlődés teljesen megváltoztatja az áruk elérhetőségét és a terjesztés módját. A blokklánc technológia úttörő alkalmazása itt is segíthet. Igaz, a termesztők saját bevallása szerint egyelőre csak a termés negyede alkalmas rá, hogy fenntartások nélkül be merjenek vele szállni az online kereskedelembe.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Szamócaszív: ügyes forgalombővítő ötlet Valentin-napra

Még éppen időben, Valentin-nap előtt rukkolt elő a SanLucar gyümölcs- és zöldségforgalmazó cég a szív alakú dobozba csomagolt ínycsiklandó eprekkel – és ezzel egészségesen édesíti meg ezt a különleges napot.

Mikorrhiza gombák mentették meg az ültetvényt

Van-e annál meggyőzőbb, amikor maga a gazdálkodó erősíti meg az ajánlott technológia, készítmény kedvező hatását? Márpedig Luis Ferrandez Hernandez spanyol kertész szerint január végén már nem láthattuk volna a gyümölcsöktől roskadozó narancsültetvényét, ha nem kezdte volna használni a mikorrhiza gombakészítményeket. A gazdát a ZFW Hortiservice Kft. szakmai útján kerestük föl.

Jól fejlődnek a szántóföldi növények

Bár egyre nagyobb területen van belvíz, egyelőre bizakodók a gazdálkodók, a szántóföldi növények jól fejlődnek, egy aszályos tavasz esetén pedig kapóra is jöhet, ha telítődik a talaj nedvességgel - írta Magyar Idők.

Szükség van-e magyar burgonyára?

Bár a burgonya egykor alapélelmiszernek számított, napjainkban folyamatosan csökken a fogyasztása, és a magyarországi termőterület is apad. A teremlőknek a nyomott piaci árak sem kedveznek az idén. Az ágazat helyzetét tekintették át Burgonyakutatási Központ által szervezett hagyományos Burgonya Ágazati Fórumon. Bemutatták a legújabb, állami fajtaelismerésre váró nemesítést, a Balatoni sárgát is.

Drágultak a gyümölcsök

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki friss gyümölcsökből kívánja pótolni az influenzaszezonban igencsak fontosnak számító vitaminokat. A citrusfélék és déligyümölcsök, köztük a narancs és a banán is drágábban kapható a boltokban, de a nagy mennyiségben termelt magyar almáért is többet kell fizetni.