Back to top

Terjed a bécsi módi: városi életminőség-javítás biotermékekkel

Ünnepélyes keretek között alakult meg Párizsban egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az Organic Cities Network Europe. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városban élő állampolgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.

Josef Taucher, a bécsi közgyűlés tagja aláírja az alapító okiratot
Fotó: Jean-Pierre Viguié
A szervezet alapító tagjai közé olyan európai nagyvárosok tartoznak, mint Párizs, Piemont és környéke, Milánó, Nürnberg, Poreč vagy Bécs. Az együttműködési tervezet létrehozása során példaként az osztrák főváros ökogazdaság-politikája szolgált, ahol a környezetbarát termelésből származó élelmiszerek felvásárlásával Bécs városa már több mint húsz éve segíti a helyi bioüzemeket.

Bécsben mindösszesen ezer hektárnyi területen termelnek első osztályú, bio minősítéssel ellátott burgonyát, gabonaféléket, kukoricát, borszőlőt és zöldségeket. Az Európában is elismert bécsi ökogazdálkodási stratégia sikere az önkormányzat erdő- és mezőgazdálkodási ügyosztálya, valamint az ökológiai kutatásokat végző Bio Forschung Austria közötti együttműködésnek köszönhető. Az intézet elmúlt húsz évben végzett kutatásai elsősorban a talajtermékenység vizsgálatát és elemzését ölelték fel, melynek révén széles körben terjedt el például a biokomposzt használata.

Ökogazdaság Bécsben
Fotó: Bio-Forschung

Josef Taucher, a bécsi közgyűlés tagja az alapító okirat aláírása alkalmából elmondta, hogy városa a legjobbnak számít a bioélelmiszer-ellátásban: az óvodákban 50, a kórházakban pedig 30 százalékban ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer kerül a menübe.

A biogazdálkodást serkentő együttműködésben résztvevő nagyvárosok célja a lakók első osztályú, hazai ökogazdálkodásból származó gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve textil- és építőanyagokkal való ellátása. A közös megállapodás szerint a partnervárosok arra törekednek, hogy a regionális és helyi élelmiszer-áruházláncok polcain még több bioélelmiszer legyen megtalálható, ezáltal is növelve a bioáruk versenyképességét az európai piacon. Távolabbi célkitűzésük a környezetbarát termelési szektor bővítése és az új munkahelyek megteremtése, valamint az öko és méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termékek – például kozmetikumok és textíliák – gyártásának támogatása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Eurocomm-PR

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Belecsapnak a Nagy Lecsóba

Augusztus 26-án, Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban rendezi meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Közhasznú Nonprofit Kft. az öt hónapon át tartó, biogazdálkodást és bioélelmiszer-fogyasztást népszerűsítő Talajtól a tányérig kampányát lezáró családi rendezvényét, a Nagy Lecsót.

Egyre jobban megéri biogazdaságot üzemeltetni

Tolna megyéből kilenc termelő tagja a biokultúra egyesületnek. Közülük az egyik Komáromi János nagydorogi gazdálkodó. Munkája és igyekezete arra irányul, hogy minél több emberhez eljussanak a biotermékek.

Kápiában is működik a biológia

Ahogy fokozódik a kápiapaprika iránti kereslet, úgy nő az a piaci elvárás, hogy a termések minél kevesebb növényvédő szerrel érintkezzenek. Ennek csak egy módon tehetnek eleget a kertészek: ha az integrált növényvédelmet, és azon belül is biológiai megoldásokat helyezik előtérbe.

Tetovált zöldség

Címke és csomagolóanyag helyett „tetoválással” jelöli meg az Edeka a biotermékeket, így évi 50 tonna hulladéktól mentesítik a környezetet – áll a cég közleményében.

Lesz-e népszerű a biogazdálkodás?

Hazánkban a biotermékek fogyasztása messze elmarad a fejlett bio szegmensekkel rendelkező országokétól, de még az EU-28 átlagától is. A hazai ökológiai gazdálkodás mögül gyakorlatilag teljes mértékben hiányzik a belföldi felvevőpiac.

Beérett az úttörő biogazdák vállalkozókedve

A biogazdálkodás egy életforma, napi szinten együtt kell élni és foglalkozni a növényekkel, a talajjal, a környezettel. Ebben a gazdálkodási formában Bíró Zsigmond vállalt úttörő szerepet, és az ezredforduló évében lett az első biogazdálkodó Földesen.

Strasbourg döntött: új szabályozás a bioélelmiszereknek

Nagy többséggel fogadta el a Strasbourgban éppen ülésező Európai Parlament a bioélelmiszerek szabályozásának átalakítását, amely 2021-től új alapokra helyezné a szektor működését az EU-ban. Az új szabályok esetenként nagyobb szigort eredményeznek, de lesz több könnyítés is.

Teljesíteni kell a bio-vállalásokat!

Több, a Vidékfejlesztési Pályázatoknál korábban meghirdetett (és azóta felfüggesztett) jogcímnél pluszpontokat lehetett kapni, ha valaki vállalta a biogazdálkodásra való átállást. Ennek teljesítése azonban korántsem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan gondolták. A Biokontroll Hungária segítséget ajánl a pályázóknak.

Biotermesztés és hibridvetőmag – kizárják egymást vagy jó barátok?

A mainstream biofelfogással szemben a holland zöldségnemesítő Bejo azon a nézeten van, hogy a korszerű hibridek nagyon is jól illenek az ökológiai gazdálkodásba. A szerdán, február 14-én nyitó nürnbergi Biofach kiállításon pedig mini-szimpózium keretében mutatják be a cég szakemberei, miként nemesítenek kifejezetten biotermesztésre szánt fajtákat, és hogyan zajlik náluk a biovetőmag-előállítás.

Mi az a permakultúra?

Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a fajok és fajták minél szélesebb körű ültetésére, azaz a biodiverzitás fenntartására törekvő kertészet iránt. A Szent István Egyetem Budai Campusán rendezett permakultúrás tanácskozáson gyakorló gazdák is megosztották olykor évtizedes tapasztalataikat a vegyeskultúrás bio- és ökológiai termesztésről.