Back to top

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.

 Az Euroflora csaknem 50 éves múltra tekint vissza, az 1960-as évek második felében rendezték az elsőt. 2011-ig ötévente láthatta a nagyközönség a nagyszabású virág showt, majd csatlakoztak az Európában kétévente megrendezett, nagy múltú Floralie „vándorkiállításhoz”, így a partnerországok számától függően ritkábban, de nagyobb szabású eseménnyel várják a látogatókat.

A 86 ezer négyzetméteres parkon öt kilométer hosszú sétaút vezet végig
Fotó: Euroflora
A szervezésbe évek óta az AIPH-t (International Association of Horticultural Producers), a Dísznövénytermesztők nemzetközi szervezetét is bevonják. Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A 86 ezer négyzetméteres parkon végigivezető öt kilométer hosszú sétaúton a négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit.

A tüzet piros virágok tengere, a földet lovakat formázó növényszobrok, a vizet tündérrózsák, a levelőt pedig egy nagy háromdimenziós térjáték eleveníti majd meg. A rózsakertben történelmi és új nemesítésű rózsák tengere várja a látogatókat. A kiállítás területén és Genovában számos kulturális rendezvény színesíti a kertészeti programok sorát.

A tüzet piros virágok tengere jeleníti majd meg
Fotó: Euroflora
A jegyek elsősorban elővételben szerezhetők be a www.euroflora2018.it oldalon (felnőtt jegy: 23 Euró, diák- és nyugdíjasjegy: 16 Euró). A Nervi Parkba a kiállítás ideje alatt csak tömegközlekedéssel juthatnak el a látogatók.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Egy hétig ismét a botanikáé a főszerep Egerben

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket. A rendezvények között növénykiállítások, bemutatók és vásár is szerepel, illetve számos előadáson és szakmai tanácsadáson is részt lehet venni.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Kevesebb a mezőre járó galamb

Még egy-két emberöltővel ezelőtt is a házigalambok jellemzően a mezőre jártak ki, s a határban gyűjtöttek annyi magot, mellyel bőségesen fenn tudták magukat tartani, sőt utódaikat is. Napjaink magyar vidékét járva azonban alig-alig láthatunk a táblákban vagy akár az út szélén gyűjtögető galambokat. Miért van ez így?

Lesz-e elég bor?

Bár a világ borfogyasztása folyamatosan nő, és újabb országokban válik mind népszerűbb itallá, a globális bortermelés azonban évek óta csökken. Hova vezethet mindez? Lesz-e elég bor, és milyen áron? A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) most közzétett adatai szerint tavaly 250 millió hektoliter bort termeltek világszerte, ami 2016-hoz képest 8,6 százalékos visszaesés.

Riminiben a zöldség-gyümölcs biznisz krémje

A világ vezető kiskereskedelmi láncainak jelenléte az egyik fő érv, ami miatt azt javasolják a szervezők, hogy ne hagyjuk ki az idén sem a Riminiben rendezett Macfrut kiállítást.

Íme a zöld tulipán!

A holland Ruigrok tulipánhagyma-termesztő kertészet bemutatta idei különlegességét, a zöldvirágú tulipánt.

Virágok úton-útfélen

A nyárias idő ezreket csalogatott a Herényi Virágútra, ahol pompás egynyári- és balkonnövények, virágba borult rhododendronok, egyéb díszfák, díszcserjék és évelők közül válogathatnak két napon át az érdeklődők. Az eseményt az idén 16. alkalommal rendezi meg a Herényi Kulturális és Sportegyesület Szombathely dísznövény-kertészetéről híres városrészében.

Szerződésdömpinggel zárult a GastroPan Marosvásárhelyen

Több mint 160 millió euró értékben kötöttek szerződéseket a hét végén Marosvásárhelyen tartott GastroPan pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakmai kiállításon – közölte a kiállítás igazgatójára hivatkozva az Agerpres hírügynökség.