Back to top

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.

 Az Euroflora csaknem 50 éves múltra tekint vissza, az 1960-as évek második felében rendezték az elsőt. 2011-ig ötévente láthatta a nagyközönség a nagyszabású virág showt, majd csatlakoztak az Európában kétévente megrendezett, nagy múltú Floralie „vándorkiállításhoz”, így a partnerországok számától függően ritkábban, de nagyobb szabású eseménnyel várják a látogatókat.

A 86 ezer négyzetméteres parkon öt kilométer hosszú sétaút vezet végig
Fotó: Euroflora
A szervezésbe évek óta az AIPH-t (International Association of Horticultural Producers), a Dísznövénytermesztők nemzetközi szervezetét is bevonják. Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A 86 ezer négyzetméteres parkon végigivezető öt kilométer hosszú sétaúton a négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit.

A tüzet piros virágok tengere, a földet lovakat formázó növényszobrok, a vizet tündérrózsák, a levelőt pedig egy nagy háromdimenziós térjáték eleveníti majd meg. A rózsakertben történelmi és új nemesítésű rózsák tengere várja a látogatókat. A kiállítás területén és Genovában számos kulturális rendezvény színesíti a kertészeti programok sorát.

A tüzet piros virágok tengere jeleníti majd meg
Fotó: Euroflora
A jegyek elsősorban elővételben szerezhetők be a www.euroflora2018.it oldalon (felnőtt jegy: 23 Euró, diák- és nyugdíjasjegy: 16 Euró). A Nervi Parkba a kiállítás ideje alatt csak tömegközlekedéssel juthatnak el a látogatók.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.

Gróf Károlyi József: Szívügye a kiállítás

„Magyarországon eddig még egyéb témából sem rendeztek ilyen rangot képviselő kiállítást” – olvasható egy korabeli erdészeti kiadványban, amely az 1971-es, budapesti Vadászati Világkiállítás előtt íródott. 2021-ben ismételten hazánk ad otthont egy nagyszabású, nemzetközi eseménynek, előkészületeit a rendezvény miniszteri biztosává kinevezett gróf Károlyi József hangolja össze.

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

Veszélyes a növény: medvetalpat irtanak Vépen

Veszélyes jövevény, a kaukázusi medvetalp visszaszorításán dolgoznak Vépen, tájékoztatott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

Méhekkel vizsgálják a légszennyezettséget

Az olasz főváros biodiverzitását és légszennyezettségét tanulmányozzák méhek segítségével olasz méhészek, akik Róma központjában 15 méhkaptárt helyeztek ki épületek tetejére.

Kétszáz rózsa, öt kutya

Minden tavasszal, metszés közben megállapítom, hogy a rózsák igen kegyetlen és sok gondozást igénylő növények. Mégis szerethetők. Olyannyira, hogy vannak, akik meg sem állnak kétszáz tőig. Szívósné Pap Erzsébet kertje a rózsák szerelmeseinek paradicsoma. Az utóbbi három évben az Édenpont (korábbi nevén Kertnézőben) mozgalom látogatói is megtekinthették virágzás idején a decsi kertet.

Veszélyben a magyar egynyárifajták

2015-ben Csemőn, Kováts Zoltán egynyári nemesítőről elnevezett emléksétány és harangláb avatásakor arról beszéltek a szervezők, hogy a harangot akkor fogják félreverni, ha a magyar fajták sorsát veszélyeztetve látják. Úgy érzik, elérkezett a vészharang megkondításának az ideje.

Hiánycikk a könnyezőpálma

A városi dzsungel divatirányzatnak köszönhetően ruhákon és lakástextíliákon a pálmalevelek, egzotikus virágok és madarak mellett egyre-másra találkozhatunk a különleges megjelenésű könnyezőpálma-levéllel is. A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) a hetvenes évek után kétség kívül az idei nyár slágere. A brit árudákban 20 százalékkal nőtt az ára, és 150 centisnél nem lehet nagyobb növényt kapni.

Expo 2019 – élj zölden, élj jobban

Több mint száz ország részvételére számítanak a 2019. április 29. és október 7. között Pekingben megrendezésre kerülő Flower Expo 2019 kertészeti világkiállításra a kínai nagy fal lábánál.

Újra Düsseldorfi Magyar Napok

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosában, Düsseldorfban 2018. szeptember 27 és 30-a között ismét megtartják a Magyar Napok rendezvényt. Célja a magyarországi turisztikai, gasztronómiai kínálat népszerűsítése és a gazdag kulturális kínálat megismertetése.