Back to top

Marad a bizonytalanság a rézkészítmények körül

Az Európai Bizottság és a tagállamok újból meghosszabbították a rézszulfát hatóanyag engedélyét. Az ökológiai gazdálkodásban széles körben használt és ellentmondásosnak ítélt gombaölő hatóanyag az EU „helyettesítendő anyagok” listáján szerepel, az emberi egészségre gyakorolt káros hatása egyelőre nem tisztázott.

A részkészítmények, köztük a rézszulfát alkalmazását a permetezést végző dolgozókra, a madarakra, az emlősökre és a talaj-mikroorganizmusokra kockázatosnak, és a tágabb környezetre nézve veszélyesnek ítéli meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA). A réz ugyanis fölhalmozódik a talajban és maradványként megjelenik az élelmiszerekben, így a biotermékekben is. Arra vonatkozóan azonban nem állnak rendelkezésre vizsgálati adatok, hogy az emberi szervezetre hogyan hat a rézmaradvány. Több szervezet, köztük a brit talajvédelmi szervezet (Soil Association) a réz használatának a mérséklésére buzdít, ám nincs, amivel helyettesíteni lehetne.

Az Európai Bizottság 2014-ben további környezeti hatásvizsgálatok elvégzése érdekében hosszabbította meg a rézkészítmények használatát, de azzal a feltétellel, ha csökkentik a kijuttatott mennyiséget. Az EU 2015-ben a rézkészítményeket fölvette a helyettesítésre jelölt anyagok listájára, jelezve, hogy azokat az emberi egészségre és a környezetre veszélyesnek tartja.

A feltételes engedély idén január 31-én lejárt volna, ám a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottság újabb egy évre meghosszabbította, a hatásvizsgálatok eredményét azonban még nem tették közzé. Az Euractiv információi szerint a tagállamok közül 26 értett egyet az engedély meghosszabbításával, Franciaország és Svédország ellene voksolt. Az EFSA indokolással ellátott véleménye márciusra várható, tudta meg az Euractiv a szervezet egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselőjétől. Arra kérdésre, hogy a már ismert kockázatok elégségesek-e ahhoz, hogy kivonják a hatóanyagot a piacról, az EFSA tisztviselője nem válaszolt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az emberi szervezetre milyen hatással van a rézmaradvány
Egyelőre nem tisztázott, hogy az emberi szervezetre milyen hatással van a rézmaradvány

Az EFSA 2017 áprilisában kelt Növényvédő szer-maravány jelentésében az áll, hogy a bioélelmiszerekben kimutatott 140 különböző növényvédőszer-hatóanyag közül a vizsgált mintákban a réz fordult elő a leggyakrabban, több mint kétszer olyan gyakorisággal, mint a biotermékekben második leggyakoribb bromidion. Az Euractiv informátora szerint ezek az eredmények, illetve az adatok hiányossága meglehetősen aggasztó.

A mostani hosszabbítás lehet az Európai Parlament politikai vezetői által újonnan alakított, január 18-án az EU növényengedélyezési rendszerének felülvizsgálatára létrehozott különleges biztosságának, a PEST-nek a „próbapere”. A PEST feladata lesz egyebek mellett, hogy megvizsgálja a hatóanyagok tudományos értékelési és engedélyezési eljárásainak lehetséges hibáit, valamint az Európai Bizottság szerepét a glifozát engedélyének megújításában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsvétra már védekezni kell almavarasodás ellen is

Nyíregyházán rendezett almavédelmi konferenciáján korai növényvédelmi szezonra figyelmeztetett a BASF, és bemutatta új előrejelzési rendszerét. Az enyhe tél után korai varasodásfertőzésre kell felkészülni, figyelmeztettek a szakemberek.

Növénytáplálás: gyökértől a levélig

Idén már második alkalommal – mintegy kétszáz „vegytiszta” résztvevővel – szervezték meg a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási Tanácskozást.

Veszélyes burgonyakárosító érkezett Romániából

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, így a 10 tonnás tételt a Bács-Kiskun megyei hatóság visszahívja és megsemmisítteti.

Informatika és növényvédelem

A növényvédelem nélkülözhetetlen láncszem az élelmiszerláncban, és napjainkban különösen nagy a szakma társadalmi jelentősége, hiszen a környezetünk megóvása mellett az élelmiszerek biztonságáért is felelősek a művelői. A 64. Növényvédelmi Tudományos Napokon átadták a szakma elismeréseit is.

Olcsó mézet lehet importálni, de megporzást nem

A méz a harmadik leghamisítottabb élelmiszer. Az EUROSTADT jelentése szerint az Európai Unióba importként bekerülő méz 20 százaléka sohasem látott méheket és kaptárt. Ez a jelentős mennyiségű, olcsó hamisítvány egyre inkább kiszorítja a termelőket az unió piacáról.

Idén is jelentős növekedést vár a Hőgyészi Agrokémiai Kft.

Jelentős árbevétel-növekedést tervez idén a főként agrokemikáliákat, vetőmagokat forgalmazó Hőgyészi Agrokémiai Kft., amely tavaly mintegy tíz százalékkal növelte árbevételét.

Nem sokáig örülhettek a paradicsomtermesztők az enyhe télnek

A meglepően enyhe januárban kevesebbe került ugyan a növényházak kifűtése, a paradicsomot hajtató kertészek öröme azonban nem tartott sokáig. A korai termés ára messze elmaradt a várttól. Lehet, hogy a jövőben nem érdemes már októberben indítani a hosszúkultúrát, hiszen az azzal elérhető jóval kisebb hozamokat nem ellensúlyozza a korai ár? Forray Alfréd szaktanácsadó véleményét kérdeztük.

Pécsett is megjelent a veszélyes kór - zárlat az ültetvényeken

Növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el Pécsen a szőlő aranyszínű sárgasága betegség megjelenése miatt - tájékoztatta szerdán a baranyai megyeszékhely jegyzője az MTI-t. A korlátozás annak visszavonásáig érvényes.

Amikor a DDT a kaptárból mérgez

Egy friss olasz vizsgálat során kiderült, hogy az elemzett 178 viaszminta 74 százalékában található legalább egy nem kívánatos vegyszermaradvány. Megoldatlan probléma, hogy ezeket az anyagokat miként távolítsák el a méhészetek és a műlép gyártók közötti viaszkörforgásból.

Biomódszerek szamócában

Mind nagyobb a kereslet a biotermékek iránt, ám a hazai kertészet nem jeleskedik ezen a téren, az összes hazai ökológiai terület 4 százalékán található valamilyen ültetvény. A szamócatermesztők figyelmét kívánta fölkelteni a módszer iránt a ZFW Hortiservice Kft. a Kecskeméten szervezett tanácskozásával.