Back to top

Marad a bizonytalanság a rézkészítmények körül

Az Európai Bizottság és a tagállamok újból meghosszabbították a rézszulfát hatóanyag engedélyét. Az ökológiai gazdálkodásban széles körben használt és ellentmondásosnak ítélt gombaölő hatóanyag az EU „helyettesítendő anyagok” listáján szerepel, az emberi egészségre gyakorolt káros hatása egyelőre nem tisztázott.

A részkészítmények, köztük a rézszulfát alkalmazását a permetezést végző dolgozókra, a madarakra, az emlősökre és a talaj-mikroorganizmusokra kockázatosnak, és a tágabb környezetre nézve veszélyesnek ítéli meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA). A réz ugyanis fölhalmozódik a talajban és maradványként megjelenik az élelmiszerekben, így a biotermékekben is. Arra vonatkozóan azonban nem állnak rendelkezésre vizsgálati adatok, hogy az emberi szervezetre hogyan hat a rézmaradvány. Több szervezet, köztük a brit talajvédelmi szervezet (Soil Association) a réz használatának a mérséklésére buzdít, ám nincs, amivel helyettesíteni lehetne.

Az Európai Bizottság 2014-ben további környezeti hatásvizsgálatok elvégzése érdekében hosszabbította meg a rézkészítmények használatát, de azzal a feltétellel, ha csökkentik a kijuttatott mennyiséget. Az EU 2015-ben a rézkészítményeket fölvette a helyettesítésre jelölt anyagok listájára, jelezve, hogy azokat az emberi egészségre és a környezetre veszélyesnek tartja.

A feltételes engedély idén január 31-én lejárt volna, ám a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottság újabb egy évre meghosszabbította, a hatásvizsgálatok eredményét azonban még nem tették közzé. Az Euractiv információi szerint a tagállamok közül 26 értett egyet az engedély meghosszabbításával, Franciaország és Svédország ellene voksolt. Az EFSA indokolással ellátott véleménye márciusra várható, tudta meg az Euractiv a szervezet egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselőjétől. Arra kérdésre, hogy a már ismert kockázatok elégségesek-e ahhoz, hogy kivonják a hatóanyagot a piacról, az EFSA tisztviselője nem válaszolt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az emberi szervezetre milyen hatással van a rézmaradvány
Egyelőre nem tisztázott, hogy az emberi szervezetre milyen hatással van a rézmaradvány

Az EFSA 2017 áprilisában kelt Növényvédő szer-maravány jelentésében az áll, hogy a bioélelmiszerekben kimutatott 140 különböző növényvédőszer-hatóanyag közül a vizsgált mintákban a réz fordult elő a leggyakrabban, több mint kétszer olyan gyakorisággal, mint a biotermékekben második leggyakoribb bromidion. Az Euractiv informátora szerint ezek az eredmények, illetve az adatok hiányossága meglehetősen aggasztó.

A mostani hosszabbítás lehet az Európai Parlament politikai vezetői által újonnan alakított, január 18-án az EU növényengedélyezési rendszerének felülvizsgálatára létrehozott különleges biztosságának, a PEST-nek a „próbapere”. A PEST feladata lesz egyebek mellett, hogy megvizsgálja a hatóanyagok tudományos értékelési és engedélyezési eljárásainak lehetséges hibáit, valamint az Európai Bizottság szerepét a glifozát engedélyének megújításában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mennyit ér a magyar agrárium és élelmiszeripar?

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előtt kecsegtető exportlehetőségek vannak. A kérdés, hogy miként tudjuk kihasználni az adottságainkat, milyen választ találunk a munkaerőhiányra és hogyan sikerül a technológiai felzárkózás. Szakértők keresték a válaszokat a HG Media konferenciáján.

Neonikotinoidok – pert vesztett a Bayer és a Syngenta

A Syngenta és a Bayer öt évvel ezelőtt, még 2013 májusában perelte be az Európai Bizottságot a neonikotinoidok (klotianidin, tiametoxam, imidakloprid) használatát tiltó végrehajtási rendelet miatt. Az Európai Bíróság május 17-én hirdetett ítéletet az ügyben, és teljes körűen elutasította a két nagyvállalat érveit.

A héten bárhol lehetnek zivatarok

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű. A hét végétől északkelet felől szárazabb légtömeg áramlik térségünkbe. A magas páratartalom kedvez a gombás betegségségeknek.

Növényvédelmi előrejelzés – a csapadékkal megjönnek a járványok

A május közepéig tartó meleg és száraz időjárás elsősorban a kártevők szaporodásának kedvezett, most a csapadékosabb időszak pedig a betegségeknek. Ha beválnak a meteorológiai előrejelzések, több növénykultúrában járványveszélyes helyzet alakul ki.

Mentik a gesztenye- és hársfákat

Folytatódik a dél-Zalában a hárs- és gesztenyefák injektálásos védelme. Az eljárás során a szakemberek felszívódó rovarölő szert juttatnak a fák nedvkeringésébe.

Ezt kell tudni az új repcebetegségről

A Vas és Zala megyében feltűnt repcebetegség nem ismeretlen a káposztatermesztők körében. A káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája savanyú talajokon fordul elő, hazánkban nem számít a gyakori betegségek közé, de vegyszeres védekezés nem lehetséges ellene. A betegségről Virág Attila, a Rapool déli régiójának vezetője beszélt az Arysta LifeScience rádpusztai növényvédelmi tanácskozásán.

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Ellenzi az uniós agrárpoliltika támogatáscsökkentését a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan ellenzi az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós Közös Agrárpolitika forrásait. A NAK felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.

Lejár a határidő: nincs menekvés az adatkezelés útvesztőjéből

Már csak néhány nap maradt az Európai Unió új adatvédelmi rendeletének hatályba lépéséig, és a nemzeti jogszabályok még nem készültek el, de Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke arra figyelmeztet, az új előírásokat ha törik, ha szakad, május 25-től be kell tartania.