Back to top

Marad a bizonytalanság a rézkészítmények körül

Az Európai Bizottság és a tagállamok újból meghosszabbították a rézszulfát hatóanyag engedélyét. Az ökológiai gazdálkodásban széles körben használt és ellentmondásosnak ítélt gombaölő hatóanyag az EU „helyettesítendő anyagok” listáján szerepel, az emberi egészségre gyakorolt káros hatása egyelőre nem tisztázott.

A részkészítmények, köztük a rézszulfát alkalmazását a permetezést végző dolgozókra, a madarakra, az emlősökre és a talaj-mikroorganizmusokra kockázatosnak, és a tágabb környezetre nézve veszélyesnek ítéli meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA). A réz ugyanis fölhalmozódik a talajban és maradványként megjelenik az élelmiszerekben, így a biotermékekben is. Arra vonatkozóan azonban nem állnak rendelkezésre vizsgálati adatok, hogy az emberi szervezetre hogyan hat a rézmaradvány. Több szervezet, köztük a brit talajvédelmi szervezet (Soil Association) a réz használatának a mérséklésére buzdít, ám nincs, amivel helyettesíteni lehetne.

Az Európai Bizottság 2014-ben további környezeti hatásvizsgálatok elvégzése érdekében hosszabbította meg a rézkészítmények használatát, de azzal a feltétellel, ha csökkentik a kijuttatott mennyiséget. Az EU 2015-ben a rézkészítményeket fölvette a helyettesítésre jelölt anyagok listájára, jelezve, hogy azokat az emberi egészségre és a környezetre veszélyesnek tartja.

A feltételes engedély idén január 31-én lejárt volna, ám a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottság újabb egy évre meghosszabbította, a hatásvizsgálatok eredményét azonban még nem tették közzé. Az Euractiv információi szerint a tagállamok közül 26 értett egyet az engedély meghosszabbításával, Franciaország és Svédország ellene voksolt. Az EFSA indokolással ellátott véleménye márciusra várható, tudta meg az Euractiv a szervezet egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselőjétől. Arra kérdésre, hogy a már ismert kockázatok elégségesek-e ahhoz, hogy kivonják a hatóanyagot a piacról, az EFSA tisztviselője nem válaszolt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az emberi szervezetre milyen hatással van a rézmaradvány
Egyelőre nem tisztázott, hogy az emberi szervezetre milyen hatással van a rézmaradvány

Az EFSA 2017 áprilisában kelt Növényvédő szer-maravány jelentésében az áll, hogy a bioélelmiszerekben kimutatott 140 különböző növényvédőszer-hatóanyag közül a vizsgált mintákban a réz fordult elő a leggyakrabban, több mint kétszer olyan gyakorisággal, mint a biotermékekben második leggyakoribb bromidion. Az Euractiv informátora szerint ezek az eredmények, illetve az adatok hiányossága meglehetősen aggasztó.

A mostani hosszabbítás lehet az Európai Parlament politikai vezetői által újonnan alakított, január 18-án az EU növényengedélyezési rendszerének felülvizsgálatára létrehozott különleges biztosságának, a PEST-nek a „próbapere”. A PEST feladata lesz egyebek mellett, hogy megvizsgálja a hatóanyagok tudományos értékelési és engedélyezési eljárásainak lehetséges hibáit, valamint az Európai Bizottság szerepét a glifozát engedélyének megújításában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.

Fair keretfeltételek az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek

Kézzel fogható közelségbe került az uniós egyezség, hamarosan megszülethet irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni fellépésről. Az osztrák EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése válhat ezzel valóra.

Forradalom az üvegházakban. Nézze meg a paprikaszüretelő robotot!

A mezőgazdasági automatizálás fő célja, hogy átvegye a munkaigényes és ismétlődő feladatokat az üvegházakban. Itt lép be a SWEEPER (Sweet Pepper Harvesting Robot), egy az EU által finanszírozott projekt, amelynek célja egy olyan robot fejlesztése, mely elvégzi az paprika betakarítását, így csökkentve a gazdálkodók költségeit.

Az egészséges életmód az élelmiszerbiztonságnál kezdődik

A Magyar Állatorvosi Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara –valamint az MTA Agrártudományok Osztálya kiemelten fontosnak tartotta, hogy összehívja a növényorvosok, állatorvosok és humánorvosok II. országos fórumát, melyet szerdán tartottak meg Budapesten.

Új kihívások előtt az új Bayer

Korszakváltásnak lehetünk tanui a világ kukorica termesztésében. Ennek egyik előszele, hogy a Bayer megvásárolta Monsantot, s ezzel hatékonyabb munkát tud végezni a mezőgazdaság területén. A Kecsekeméten tartott tudományos konferenciájuk sem véletlenül kapta a „New Cornology” címet, ezzel is utalni akartak a kukoricaágazatban lejátszódó változásokra.

Biomarkerekkel a méhpusztulás ellen

A kanadai Québecben 2013-ban figyeltek meg abnormálisan magas mézelőméh-halálozási arányokat. A számos lehetséges tényező közül kiemelt fontosságúnak azonosították a méhek peszticidekkel történő érintkezését, ami növekvő aggodalomra adott okot.

Ezúttal nem jogsértőt, hanem madarat fogtak a Nébih munkatársai

Egy szárnyaszegett egerészölyv mentésében és biztonságos elhelyezésében vettek részt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomásának munkatársai. A dolgozók az állomás melletti fasorban bukkantak a vélhetően áramütés következtében megsérült, fiatal madárra, amelyet haladéktalanul a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába szállítottak.

Kikészíti a kertészeket a spanyol csupaszcsiga

Nagy területen károsít a spanyol csupaszcsiga Magyarországon, irtása hosszú távon nem elég hatékony, a legeredményesebbnek a biológiai védekezés, az indiai futókacsa "alkalmazása" bizonyult - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) növényvédelmi intézete az MTI-vel szerdán.