Back to top

Korszakváltás előtt az agrárium

A számítástechnika, az új technológiák és a korszerű tudás adaptálása – ezen múlik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása, és így a versenyképes agrárium jövője. A PREGA megnyitóján az előadók azt is hangsúlyozták, hogy a változások megvalósítása a versenytársak miatt is egyre erősebb kényszerré vált.

Fotó: Forgács Tibor
Világosan látszik, hogy a mezőgazdaság a világban és Magyarországon is korszakhatárhoz érkezett – jelentette ki a PREGA - Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia megnyitóünnepségén Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter hozzátette: ebben a korszakban azon múlik a siker, hogy a számítástechnika eredményeit milyen mértékben és milyen hatékonysággal tudjuk bevonni a mezőgazdasági termelésbe.

A miniszter szerint a hazai mezőgazdaság versenyképességének kulcsa az, hogy a legkorszerűbb, leghatékonyabb eszközökkel, eljárásokkal tudjunk hagyományos és egészséges élelmiszereket előállítani. Mindezt az iparszerű élelmiszer-előállítással szemben kell megtennünk.

Míg néhány éve még kevéssé ismert fogalom volt a precíziós gazdálkodás, ma már nem lehet agrárkonferenciát tartani anélkül, hogy a téma ne kerülne szóba – mondta el beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója hozzátette: míg a huszadik század a termelés mennyiségének növeléséről szólt, ma már világos, hogy ennek üteme nem növelhető a korábban megfigyelt mértékben. Ma a fő feladat az, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a lehető legkisebb ráfordítás mellett.

Fotó: Forgács Tibor

A főigazgató kijelentette: a magyar mezőgazdaságban nagyon komoly fejlődési potenciál van még, ám ehhez figyelembe kell venni a klímaváltozás jelentette megváltozott feltételeket, valamint adaptálni kell a precíziós technológiák eredményeit.

Gyuricza Csaba szerint Magyarországnak nem a csúcstechnológiák fejlesztésébe kell beszállnia, hanem azok adaptálását kell sikerrel véghezvinnie, valamint a háttérkutatásokban törhet ki az ország.

Közhellyel indítok: Magyarország agrárország – kezdte beszédét Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: éppen ezért nem mindegy, hogy mennyit termelünk és milyen hatékonysággal. Örvendetes tény, hogy az elmúlt években nőtt a hazai agrárkibocsátás, ám a hatékony termelést tovább kell javítani, mivel a versenytársaink is rohamosan fejlődnek – jelentette ki az elnök.

Győrffy Balázs szerint a jövő mezőgazdasága a tudásra épül, amelynek segítségével egyszerre kell hatékony, ugyanakkor környezetkímélő módon termelni. Ennek érdekében nyitottnak kell lenni az újdonságokra, és az összegyűjtött új ismereteket sikerrel kell tudni felhasználni – tette hozzá az elnök.

Az eseményen a megnyitót követően a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium ünnepélyes keretek között stratégia partnerségi megállapodást írt alá.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gazdálkodási Napló vezetése könnyedén

„Egy olyan program létrehozásán dolgoztunk, ami egyszerűvé, könnyen kezelhetővé és átláthatóvá teszi a Gazdálkodási Napló elkészítését”- hangsúlyozta Szávayné Baksa Gyöngyvér, az Arasz Informatikai Kft. ügyvezetője.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Digitalizációval lehet fenntartható a termelés

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Okosan a földeken

„Nem csak műtrágyát árulunk, hanem okos eszközökkel és megoldásokkal igyekszünk megkönnyíteni a gazdák munkáját”- kezdte előadását Tóth Milena, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója.

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Digitálisan felkészültebbnek érzik magukat a magyar cégek

Összetettebben látják és felkészültebbnek érzik magukat a digitalizációra a magyar cégek, mint két évvel ezelőtt - mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója a 2018-as digitalizációs kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Fókuszban a hüvelyes növények

A TRUE projekt keretében „Hüvelyes növények a fogyasztók szemével” című C-LIN konferencián a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Aulájában az előadásoké és a tapasztalatcseréké volt a főszerep. A szeptember 11-13. között megrendezett esemény 2. napján a szervezők bemutatták a fenntartható gazdálkodókkal idén tavasszal elindított közös kísérletük eredményeit.

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.