Back to top

Korszakváltás előtt az agrárium

A számítástechnika, az új technológiák és a korszerű tudás adaptálása – ezen múlik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása, és így a versenyképes agrárium jövője. A PREGA megnyitóján az előadók azt is hangsúlyozták, hogy a változások megvalósítása a versenytársak miatt is egyre erősebb kényszerré vált.

Fotó: Forgács Tibor
Világosan látszik, hogy a mezőgazdaság a világban és Magyarországon is korszakhatárhoz érkezett – jelentette ki a PREGA - Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia megnyitóünnepségén Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter hozzátette: ebben a korszakban azon múlik a siker, hogy a számítástechnika eredményeit milyen mértékben és milyen hatékonysággal tudjuk bevonni a mezőgazdasági termelésbe.

A miniszter szerint a hazai mezőgazdaság versenyképességének kulcsa az, hogy a legkorszerűbb, leghatékonyabb eszközökkel, eljárásokkal tudjunk hagyományos és egészséges élelmiszereket előállítani. Mindezt az iparszerű élelmiszer-előállítással szemben kell megtennünk.

Míg néhány éve még kevéssé ismert fogalom volt a precíziós gazdálkodás, ma már nem lehet agrárkonferenciát tartani anélkül, hogy a téma ne kerülne szóba – mondta el beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója hozzátette: míg a huszadik század a termelés mennyiségének növeléséről szólt, ma már világos, hogy ennek üteme nem növelhető a korábban megfigyelt mértékben. Ma a fő feladat az, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a lehető legkisebb ráfordítás mellett.

Fotó: Forgács Tibor

A főigazgató kijelentette: a magyar mezőgazdaságban nagyon komoly fejlődési potenciál van még, ám ehhez figyelembe kell venni a klímaváltozás jelentette megváltozott feltételeket, valamint adaptálni kell a precíziós technológiák eredményeit.

Gyuricza Csaba szerint Magyarországnak nem a csúcstechnológiák fejlesztésébe kell beszállnia, hanem azok adaptálását kell sikerrel véghezvinnie, valamint a háttérkutatásokban törhet ki az ország.

Közhellyel indítok: Magyarország agrárország – kezdte beszédét Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: éppen ezért nem mindegy, hogy mennyit termelünk és milyen hatékonysággal. Örvendetes tény, hogy az elmúlt években nőtt a hazai agrárkibocsátás, ám a hatékony termelést tovább kell javítani, mivel a versenytársaink is rohamosan fejlődnek – jelentette ki az elnök.

Győrffy Balázs szerint a jövő mezőgazdasága a tudásra épül, amelynek segítségével egyszerre kell hatékony, ugyanakkor környezetkímélő módon termelni. Ennek érdekében nyitottnak kell lenni az újdonságokra, és az összegyűjtött új ismereteket sikerrel kell tudni felhasználni – tette hozzá az elnök.

Az eseményen a megnyitót követően a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium ünnepélyes keretek között stratégia partnerségi megállapodást írt alá.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.

Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés indul

2019. februárjában újraindul a precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.

Németország: egyre intenzívebb a drónhasználat

Egy, a közelmúltban végzett reprezentatív felmérés szerint tevékenysége során a Németországban működő mezőgazdasági üzemek 9 százaléka használ drónt.

Csak idő kérdése a kalászos hibridek úttörése

Az elmúlt száz évben a növénytermesztés legsikeresebb területe a hibridek térhódítása volt, a kalászosok esetében azonban az igazi áttörés ezután következhet. A kísérletek a kormányok támogatásával zajlanak Európa szerte – hangzott el az Agárszektor Konferencián.

Guminyomás GPS-vezérléssel

Az osztrák GeoCare GmbH traktorokra és magajáró gépekre utólag felszerelhető guminyomás szabályzót fejlesztett ki, mely számos tényezőt figyelembe véve képes automatikusan állítani az erőgépek gumiabroncsának belső nyomását.

Feldman: jön a digitális agrárstratégia

A digitalizáció, az öntözésfejlesztés valamint az osztatlan közös tulajdon ügyében várható lépés az Agrárminisztérium részéről a közeljövőben – mondta el Feldman Zsolt szerdán a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján. Az államtitkár hozzátette: a magyar mezőgazdaság néhány téren jól teljesít, más termékek esetében egyelőre az esélye van meg a sikerre.

Szemek a magasból – avagy mi fán terem a digitális erdőtérképezés?

Egy személyes emlék: negyven éve, friss rádiósként légi térképezőkkel készítettem riportot. Mikor elindultam felkeresni mai utódaikat, még nem sejtettem, hogy az a szerencse ér: korszakos újdonságról adhatok hírt. Magyar szakemberek kutatásaiból és gyakorlati munkájából egyedülálló módszer született a hazai erdők digitális légi feltérképezésére.

Ne értékeljük túl a kockázatokat

Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia épületében a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata, a BASF. A rendezvény kiváló fórumot teremtett a cég növényvédelmi üzletágának vezetői és a magyar növényvédelmi hatóság szakemberei közötti párbeszédre a mezőgazdaság jövőjéről.

Piaci előny a digitalizálás

Ma már nem sci-fi a precíziós mezőgazdaság, amelynek közvetlen gazdálkodási, piaci előnyei vannak – hangzott el egy gödöllői szakmai konferencián. A technológiához kapcsolódó tudás átadásában azonban még bőven van tennivaló.

Generációváltás a családi gazdaságokban

Az idei évben a generációváltás került terítékre a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. partnertalálkozóján. A cég által évente megszervezett „A szakma napja” című rendezvényen most is a takarmányozástól kissé távolabbi, ám égető kérdést tárgyaltak meg neves szakemberek segítségével.