Back to top

Korszakváltás előtt az agrárium

A számítástechnika, az új technológiák és a korszerű tudás adaptálása – ezen múlik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása, és így a versenyképes agrárium jövője. A PREGA megnyitóján az előadók azt is hangsúlyozták, hogy a változások megvalósítása a versenytársak miatt is egyre erősebb kényszerré vált.

Fotó: Forgács Tibor
Világosan látszik, hogy a mezőgazdaság a világban és Magyarországon is korszakhatárhoz érkezett – jelentette ki a PREGA - Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia megnyitóünnepségén Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter hozzátette: ebben a korszakban azon múlik a siker, hogy a számítástechnika eredményeit milyen mértékben és milyen hatékonysággal tudjuk bevonni a mezőgazdasági termelésbe.

A miniszter szerint a hazai mezőgazdaság versenyképességének kulcsa az, hogy a legkorszerűbb, leghatékonyabb eszközökkel, eljárásokkal tudjunk hagyományos és egészséges élelmiszereket előállítani. Mindezt az iparszerű élelmiszer-előállítással szemben kell megtennünk.

Míg néhány éve még kevéssé ismert fogalom volt a precíziós gazdálkodás, ma már nem lehet agrárkonferenciát tartani anélkül, hogy a téma ne kerülne szóba – mondta el beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója hozzátette: míg a huszadik század a termelés mennyiségének növeléséről szólt, ma már világos, hogy ennek üteme nem növelhető a korábban megfigyelt mértékben. Ma a fő feladat az, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a lehető legkisebb ráfordítás mellett.

Fotó: Forgács Tibor

A főigazgató kijelentette: a magyar mezőgazdaságban nagyon komoly fejlődési potenciál van még, ám ehhez figyelembe kell venni a klímaváltozás jelentette megváltozott feltételeket, valamint adaptálni kell a precíziós technológiák eredményeit.

Gyuricza Csaba szerint Magyarországnak nem a csúcstechnológiák fejlesztésébe kell beszállnia, hanem azok adaptálását kell sikerrel véghezvinnie, valamint a háttérkutatásokban törhet ki az ország.

Közhellyel indítok: Magyarország agrárország – kezdte beszédét Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: éppen ezért nem mindegy, hogy mennyit termelünk és milyen hatékonysággal. Örvendetes tény, hogy az elmúlt években nőtt a hazai agrárkibocsátás, ám a hatékony termelést tovább kell javítani, mivel a versenytársaink is rohamosan fejlődnek – jelentette ki az elnök.

Győrffy Balázs szerint a jövő mezőgazdasága a tudásra épül, amelynek segítségével egyszerre kell hatékony, ugyanakkor környezetkímélő módon termelni. Ennek érdekében nyitottnak kell lenni az újdonságokra, és az összegyűjtött új ismereteket sikerrel kell tudni felhasználni – tette hozzá az elnök.

Az eseményen a megnyitót követően a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium ünnepélyes keretek között stratégia partnerségi megállapodást írt alá.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.

EASY on board alkalmazás most Tasc Controller basic-kel

A CLAAS EASY on Board alkalmazásával a gép vezérlése iPad segítségével, ISOBUS-kapcsolaton keresztül lehetséges. Mostantól az adatok dokumentációjához az ISOBUS Task Controller basic (TC BAS) funkció is elérhető az applikációban. A 365FarmNet-tel ráadásul kényelmesen, online is hozzá lehet férni a megbízás-menedzsmenthez és a dokumentációhoz.

Nagy érték rejlik a vizeink felszíne alatt

Ha ragadozó is él a vízben, hátának magassága nőni kezd, így próbálja „túlnőni” a rablóhal száját – hangzott el a Halak Napjának központi rendezvényén, ahová az ország megannyi szegletéből érkeztek az aktualitásokra és érdekességekre kíváncsi halbarátok.

Teljesen átlátható: a Blockchain technológia az állattenyésztésben

Mind szeretnénk tudni, hogy a megvásárolt hús, tojás vagy tej vajon honnan jött és mennyire jó. A fogyasztói szokások megváltozásával, az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállások kialakulása miatt, egyre nagyobb az igény a minőségi termékek iránt. Erre kínál megoldást a Blockchain alapú transzparens nyomon követés, amely az állattenyésztő gazdáknak is számos előnyt biztosít.

Az ökológiai vetőmagok elterjedéséért dolgoznak

Az ökológiai minősítésű vetőmagok piaci részesedése még mindig rendkívül alacsony Magyarországon - áll egy 2017-ben készült Európai Uniós jelentésben. E helyzet nem példa nélküli a kontinensen, így az unió egy 2021-ig tartó, nagyszabású projektet indított útjára. Az egyik cél, hogy az érintett országokban, műhelymunkák alkalmával szakértői csoportok jöjjenek létre.

Jelenleg illegális tevékenységnek minősül a drónos légi permetezés

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

A precíziós gazdálkodás kényszere

Mit jelent a precíziós gazdálkodás vagy helyspecifikus növénytermesztés? Sokan és sokszor használjuk, röviden és tömören mégis kevesen definiálták eddig e fogalmakat. Egy meghatározás szerint: a terület heterogenitását figyelembe vevő gazdálkodás, hatékony inputanyag-kijuttatás, amelynek köszönhetően a korábbiaknál jövedelmezőbb növénytermesztés folytatható.

Badacsony – New York - Róma

A tavasz első nagy, borvidéki kóstolójára hagyományosan a budapesti New York Palotában kerül sor. 2012-ben mutatkozott be először a Badacsonyi Borvidék, idén március 9-én pedig már nyolcadik alkalommal vettek részt a rendezvényen. Mivel mind a kiállítói, mind a vendéglétszám folyamosan nőtt az elmúlt években, így a New York Palota kávéházából tavaly átköltöztek a jóval nagyobb Róma terembe.

A lázméréstől a döntésmegalapozásig

Az okoshőmérő asszisztens nélkül is feljegyzi az adatokat. A többfunkciós készülék, mér, vizsgál, sőt „kartonoz is”, az így létrejövő állategészségügyi adatbázis pedig akár állományszinten is segítheti a gazdát a döntéshozatalban, a megelőzéstől a kezelésekig.