Back to top

Korszakváltás előtt az agrárium

A számítástechnika, az új technológiák és a korszerű tudás adaptálása – ezen múlik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása, és így a versenyképes agrárium jövője. A PREGA megnyitóján az előadók azt is hangsúlyozták, hogy a változások megvalósítása a versenytársak miatt is egyre erősebb kényszerré vált.

Fotó: Forgács Tibor
Világosan látszik, hogy a mezőgazdaság a világban és Magyarországon is korszakhatárhoz érkezett – jelentette ki a PREGA - Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia megnyitóünnepségén Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter hozzátette: ebben a korszakban azon múlik a siker, hogy a számítástechnika eredményeit milyen mértékben és milyen hatékonysággal tudjuk bevonni a mezőgazdasági termelésbe.

A miniszter szerint a hazai mezőgazdaság versenyképességének kulcsa az, hogy a legkorszerűbb, leghatékonyabb eszközökkel, eljárásokkal tudjunk hagyományos és egészséges élelmiszereket előállítani. Mindezt az iparszerű élelmiszer-előállítással szemben kell megtennünk.

Míg néhány éve még kevéssé ismert fogalom volt a precíziós gazdálkodás, ma már nem lehet agrárkonferenciát tartani anélkül, hogy a téma ne kerülne szóba – mondta el beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója hozzátette: míg a huszadik század a termelés mennyiségének növeléséről szólt, ma már világos, hogy ennek üteme nem növelhető a korábban megfigyelt mértékben. Ma a fő feladat az, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a lehető legkisebb ráfordítás mellett.

Fotó: Forgács Tibor

A főigazgató kijelentette: a magyar mezőgazdaságban nagyon komoly fejlődési potenciál van még, ám ehhez figyelembe kell venni a klímaváltozás jelentette megváltozott feltételeket, valamint adaptálni kell a precíziós technológiák eredményeit.

Gyuricza Csaba szerint Magyarországnak nem a csúcstechnológiák fejlesztésébe kell beszállnia, hanem azok adaptálását kell sikerrel véghezvinnie, valamint a háttérkutatásokban törhet ki az ország.

Közhellyel indítok: Magyarország agrárország – kezdte beszédét Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: éppen ezért nem mindegy, hogy mennyit termelünk és milyen hatékonysággal. Örvendetes tény, hogy az elmúlt években nőtt a hazai agrárkibocsátás, ám a hatékony termelést tovább kell javítani, mivel a versenytársaink is rohamosan fejlődnek – jelentette ki az elnök.

Győrffy Balázs szerint a jövő mezőgazdasága a tudásra épül, amelynek segítségével egyszerre kell hatékony, ugyanakkor környezetkímélő módon termelni. Ennek érdekében nyitottnak kell lenni az újdonságokra, és az összegyűjtött új ismereteket sikerrel kell tudni felhasználni – tette hozzá az elnök.

Az eseményen a megnyitót követően a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium ünnepélyes keretek között stratégia partnerségi megállapodást írt alá.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drónokkal egyszerűsítenék a juhászok mindennapjait

A tengerentúlon a dróntechnológia juhokra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatók szerint a modern technológia hatalmas segítséget jelenthet akár a kisebb gazdaságoknak is.

Csak együtt sikerülhet

Merre halad a magyar kertészet? Mik a fejlődés lehetőségei, gátjai és kihívásai? A kérdésekre döntéshozók, szakmai szervezetek, kereskedő cégek képviselői és a termelők több generációja együtt kereste a válaszokat a IV. Zsendülés Kertészeti Konferencián Szegeden.

Precíziós gazdálkodás: 10 milliárd dolláros üzlet lesz 2024-re

A globális precíziós gazdálkodás piaca várhatóan túlszárnyalja a 10 milliárd dollárt 2024-re a Global Market Insights Inc. felmérése szerint. A világ növekvő népességének ellátásához növelni kell az agrárium termelékenységét, ami a precíziós gazdálkodással lehetséges. A fejlett országok gazdálkodói ennek érdekében nagyon gyorsan sajátítják el a modern mezőgazdasági gyakorlatokat és eszközöket.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő mezőgazdasági szoftvert?

A mezőgazdasági technológia robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Kezdve a precíziós gazdálkodástól a drónokon, geo-térképezésen, szüretelőrobotokon keresztül egészen az önvezető traktorokig. Mindez csepp a tengerben, mára a technológia végleg átvette a főszerepet az agráriumban.

Mesterséges intelligencia a paradicsomtermesztésben

A LetsGrow.com önmagukat tanítani képes algoritmusok alkalmazásával kifejlesztett módszere a paradicsomtermesztésben 90 százalék fölötti pontossággal becsüli meg a várható termés mennyiségét.

A mamutvállalatok termékei vagyunk

Peresztegi Zoltán Média 2.0 címmel tartott előadást a IX. Agrármarketing és -média Napon. A Google Magyarország egykori alapító-ügyvezetője már korábban is megosztotta értékes tapasztalatait kiadónk szakmai rendezvényén. Az idei rendezvényen először tavalyi jóslatai beteljesülését tekintette át, majd felsorolta azokat a trendeket, amelyek véleménye szerint 2018-ban alakítják a globális médiapiacot.

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

Rekordösszegű állami támogatást kapott az OTDK

A Kormány összesen 1 milliárd forinttal támogatja a Tudományos Diákköri Konferenciákat a következő időszakban – mondta Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke a Szent István Egyetem „SZIE Kiváló Tehetségei” konferenciáján, Gödöllőn.

Mire jó az arcfelismerő program a tehenészetben?

Az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia fejlődése nem áll meg az emberi arcok azonosításánál és a várható viselkedés előrejelzésénél. A Cargill egy dublini gépi érzékeléssel foglalkozó céggel, a Cainthussal fogott össze, hogy az arcfelismerő technológiát világszerte meghonosítsák a tejtermelő gazdaságokban is.

A fiatalok irányába nyit a Magyar Öntözési Egyesület

A professzionális öntözéssel kapcsolatos legújabb trendeket, technikákat és eszközöket ismerhették meg azok, akik ellátogattak a VI. Magyar Öntözéstechnikai Konferenciára és Kiállításra. Az idei rendezvény programjainak sora a korábbi évekhez képest bővült: a szervezők ezúttal átadták az Öntözési Különdíjat is, amire diplomamunkával lehetett pályázni.